Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone Xs Max

iPhone Xs Max er den beste og største iPhonen noensinne

Les testen av iPhone Xs Max.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De siste dagene har jeg hatt gleden av å rusle rundt med en iPhone laget for veldig store hender. iPhone XS Max, heter den, og med hele 6,5-tommers skjerm er den veldig stor.

Samtidig er den faktisk ikke større enn eldre Plus-modeller i Apples utvalg. Den vinner hele skjermstørrelsen sin på rammeløs design og aspektet som har blitt 18:9 – altså strukket litt, sammenlignet med de eldre 16:9-skjermene.

Kort fortalt – hvis du har følt at Plus-variantene av iPhone har vært akkurat i største laget, kan du muligens prøve ut en Xs Max. Hvis du var tålelig fornøyd med Plus-modellene på størrelse – er Xs Max laget nettopp for deg.

Mye bedre batteri

Baksiden av iPhone Xz Max i gull minner mye om fjorårets iPhone 8 i gull. Rammen er i en slags gull-/kobber-farget stål, mens brunrosa er mer dekkende for glasset. Det veksler avhengig av lys mellom å se ut som på bildet og mer gullskimrende.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det virker også som at denne typen mobil er laget for meg – for Plus-modellenes aller deiligste egenskap er åpenbar i iPhone Xs Max fra første øyeblikk.

Her snakker vi om vesentlig bedre batterikapasitet enn i de minste telefonene.

Vi er oppe i halvannen døgns batteritid igjen, mot iPhone X som på de tyngste bruksdagene mine har slitt med å henge med gjennom hele dagen. iPhone Xs Max har jeg den siste uken bare fylt på med strøm nå og da. Den har aldri truet med å gå helt tom.

Akkurat der kan det hende du trykket på kjøpsknappen. Og så lenge du har nesten 13 000 kroner å bruke på mobiltelefon er det heller ikke noe dårlig valg. Det er fint lite her som skuffer.

Den enorme skjermen er lyssterk, svært skarp og deilig på alle vis. Jeg ble svært imponert av den i Steve Jobs Theater, da den første gang ble vist frem. Men kan hende var det vel så mye innhold av høyere kvalitet enn jeg er vant til som imponerte. Uansett; Galaxy Note 9 og iPhone Xs Max får krangle seg mellom om hvem som er best.

Verdt oppgraderingen?

Selv med mye større plass ved siden av busslommen er det visst ikke rom for å oppgi batteriprosenten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Akkurat på dette punktet er kvaliteten uansett så god at du og jeg neppe blir særlig mye klokere av å nistirre.

Og i motsetning til batteritiden; selv om Apple hevder 60 prosent forbedret fargerom i HDR i den nye sammenlignet med iPhone X, er det neppe fargerommet du eventuelt bør bytte for om du har iPhone X fra før.

Bytt i så fall for å gjøre skjermen mye større. For det kan være verdt det.

Samtidig bør du være klar over at skjermplassen ikke alltid er like godt utnyttet. Hvis vi setter kravene våre høyt, og til mer enn 10 000 kroner skal vi jo det, er det en sann plage at iPhone X ikke viser batteriprosenten konstant. Men jeg forstår hvorfor; Apple måtte prioritere plass til høyre for busslommen sin, og nettverkssymboler og dekning var viktige. Hvis jeg måtte velge ville jeg uansett valgt indikatorene Apple har plassert der.

Men på Maxen er det pussig nok fortsatt ikke plass til en batteriindikator med prosentangivelse. Kom igjen, da, Apple!

Så skal det også sies at Apple ikke har noen særlig tendens til å tilpasse så mye av selve iOS til skjermstørrelsen på dingsene sine. Det har de fått kritikk for i flere utgaver av iPad, og like fullt dominerer iPad-brettene fortsatt markedet for det man kan kalle mobilbrett foran Android-variantene.

Men det er likevel enkelte ting som blir tilpasset.

iPhone Xz Max ved siden av fjorårets iPhone X, som for øvrig er på størrelse med årets iPhone Xs.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

E-post og nettsider som på storskjerm

Gullvariant av iPhone Xz Max ved siden av iPhone X. Jepp – Maxen lever opp til navnet, men så får du også betydelig mer skjerm og en hel del mer lyd enn i den minste modellen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Eksempelvis er e-postviseren nå todelt igjen, slik den var på iDingser med større skjerm før i tiden. Og i tillegg vil en rekke nettsteder kunne vise fullstørrelsesvarianten på iPhone Xs Max-skjermen. Hvis løsningen fungerer slik den skal, skal eventuelle skjulte kolonner i nettstedsvisningen magisk dukke opp når du legger telefonen sidelengs.

Det vil du blant annet merke på Tek.no, eller om du er flittig leser av NRK.no og New York Times. En rekke nettsteder ser ikke ut til å gjøre nevneverdige endringer for denne skjermstørrelsen, og eksempelvis VG.no vises bare i mobildesign uansett vei.

Hvis du ikke ser på fabelaktige Tek.no ser du kanskje på Netflix eller på nedlastet HDR-innhold med den gedigne skjermen. Det ser fantastisk ut – omtrent like fantastisk som på Samsungs flaggskip, som strengt tatt er ledestjernen på skjerm om dagen. Men det låter også fantastisk. Helt uten hodetelefoner.

Mye er nytt og fint i iOS 12, men det meste er ved det gamle. Denne oppdateringen handlet mest om stabilitet, og der scorer den bra. Blant de nye funksjonene er tidsstyringsfunksjonen som hjelper deg å begrense mobilbruken, og Siri-snarveiene som lar deg legge inn funksjoner Siri vanligvis ikke håndterer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For en lyd!

Høyttalerne gir omtrent like mye lyd, men på en litt annen måte i de nye Xs-modellene. Det låter rett og slett litt mer som skikkelig stereo. Og det fungerer utmerket både til Netflix, Spotify og YouTube.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple skryter av utvidet stereoeffekt på de nye Xs-modellene. For meg låter det som Apples måte å markedsføre noe andre produsenter ville satt på logoer fra dyre lydmerker for. For ikke å nevne Dolby eller DTS. Det låter sjelden fullt så fantastisk som de vil ha det til.

Superlativsalaten fra Cook og Ive rammer ikke lyddelen like hardt. De virker bent frem beskjedne på dette området. Samtidig som de bare på et par mobilgenerasjoner har blitt best på eksterne mobilhøyttalere. Bluetooth-høyttaleren din skal ha litt futt før det er noe særlig vits i å ta den med på tur ved siden av Xs Max. Tilstanden er ikke fullt så super i minste Xs-modell, men også der er det forbedringer.

Forresten er det ikke noen hodetelefonkontakt i Xs Max, til tross for at en skulle tro det var plass til det i en så diger telefon. Og enda litt mer skuffende; det var visst ikke engang plass til Lightning-overgang i esken. Her må du klare deg med medfølgende hodetelefoner, trådløst eller kjøpe overgang selv.

Kamera: Bedre, men ikke best

Kameraet er meget bra, og programvaren som hører til likeså. Men skal du ha de aller beste kvelds- og nattbildene er det ikke iPhone du kjøper.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der skrytefaktoren er høyst tilstedeværende er på kamerafronten. Og det er noen meget gode kamera Apple har levert med disse telefonene. Kvalitetsmessig minner de litt om det du får i Sonys Xperia XZ2 Premium, som også tar meget gode bilder. Telefonen parer disse kvalitetene med heftige effekter og programvarefunksjoner. Kort fortalt; iPhone har blitt mye bedre i mørket, men den har også hatt litt å ta igjen for å klatre helt til topps. Det klarte den ikke i år heller.

Huawei P20 Pro er fortsatt et par hestehoder bedre, fulgt av Samsung før Apple. Vi prioriterer som regel ytelse i mørket høyt, siden det er under slike forhold man typisk ikke har fått særlig nytte av mobilkamera tidligere. Huaweis nattmodus er fortsatt best på markedet. Men Apple har blitt svært flinke til å kamuflere støy i siste utgave av mobilene sine, og mange av fotoeffektene ser langt mer naturlige ut enn de gjorde før. Så er ikke kveldsfoto din greie kan én av iPhone Xs-ene være like greie.

Tjener på kraftigere maskinvare

Men det som er tydelig merkbart er at avanserte kamerafunksjoner, så som utvidet virkelighet (AR) går kjappere og smidigere enn før. Det var stort sett her vi måtte vente litt på fjorårets X – til tross for at den hadde bjørnesterk prosessor med ytelse på linje med en del middels kraftige laptoper.

I testen av iPhone Xs får du full oversikt over den målte ytelsen i de to Xs-modellene, og flere av konkurrentene »

FaceID går unna kjappere, og scenebelysning og bokeh-effekter i kameraapp og bildevisning har nær ingen ventetid, der vi i fjor måtte vente noen sekunder. En del av spillene og appene vi har fått prøvekjøre før slipp antyder også at måten AR-funksjonene (ARKit) finner frem i omgivelsene dine er betydelig raskere enn før.

Skal vi korte det ned til en slags konklusjon kan vi si det som følger; iPhone X gjemte bort sikkerhetsfunksjonene i FaceID i fjor. Kode eller fingeravtrykk? Neida – bare løft telefonen. Vi elsket det, og det gjør vi fortsatt i Xs-modellene.

Apple hadde bare seg selv å slå på reinspikket ytelse fra mobilprosessoren. Det har de også klart. Og med større skjerm og en batteritid som endelig er litt mer maraton enn hundremeter sprint, snakker vi om en fantastisk telefon i Xs Max. Men så koster den også nesten 13 000 kroner.

Et annet selskap som fortsatt bare har seg selv å slå i år heter Huawei. Selv hadde jeg slitt litt i valget mellom et så fantastisk kamera som Huawei har prestert, sammen med prisdifferansen på rundt 5000 kroner – og en så gjennomført totalpakke som iPhone Xs Max er. Det hadde nok hjulpet til med å dytte meg over kanten om Apple skjerpet seg og la ved en hurtiglader i den ikke akkurat billige mobilesken sin.

Alternativer til iPhone Xs Max

Huawei P20 Pro Dual SIM
Batteritid og rått kamera

Huawei P20 Pro Dual SIM

Visst har den vanntett ytre, og finnes i en blågradert fargevariant som knapt ligner noen annen på planeten. Men det er batteritiden og kameraet i P20 Pro som gjør den så uvanlig. Fotografering i flere sekunder sammenhengende uten stativ er noe ingen annen mobil får til, og resultatene er tidvis ganske forbløffende. Når den også varer kjempelenge på én av markedets kjappeste oppladinger snakker vi fugl. Det hjelper at den også er drøyt 5000 kroner billigere enn iPhone Xs Max.

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB
Diger og rask

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Enn om du bare vil ha en svær skjerm i en telefon som alltid er oppdatert, og har et helt ålreit kamera og fin batteritid? Kan det tenkes at du kan få det for under en tredel av det iPhone Xz Max koster? Tja ... joda! Nokia 7 Plus har batteristørrelsen til å klare seg et par dager, og kameraet er ikke det aller råeste du får – men nært nok. I hvert fall til en pris på drøyt 3500 kroner. Oppdatert Android rett fra Google får du også. En enkel anbefaling til deg som ikke vil bruke for mange penger på mobil.

Samsung Galaxy Note 9
En ganske uvanlig penn

Samsung Galaxy Note 9

Galaxy Note-serien har vært Samsungs telefoner for deg som vil ha all teknologien, med en diger skjerm plantet over. Etter et lite avbrudd i form av brennheite Note 7 og forsiktige Note 8, er Note 9 endelig tilbake i salen. Et svært batteri gjør at den holder lenge, og når skjermpennen nå har innebygget batteri og Bluetooth-funksjon for fjernstyring av telefonen, er endelig den også nyttig for flere enn bare tegnerne. Kameraet er også meget bra. En knallbra totalpakke, som tross at den er dyr likevel er mer enn 2000 kroner rimeligere enn iPhone Xs Max.

Apple iPhone XS Max 64GB (2018)
9.5
Imponerende

Apple iPhone XS Max 64GB (2018)

9.5
Imponerende
sitatiPhone Xs Max er en fantastisk telefon som koster like mye som den smaker.

Fordeler

  • +
    Fantastisk skjerm
  • +
    Noen av de beste stereohøyttalerne
  • +
    Godt kamera
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Stabil og god programvare
  • +
    FaceID «gjemmer bort» sikkerheten
  • +
    Mulighet til å endre fokus eller lyssetting i bilder

Ting å tenke på

  • Treg lader i esken
  • Pris
  • Ingen minijack eller overgang
  • Litt stor for enkelte hender
annonse