Test

Nokia E52

Design og brukervennlighet

Fantastisk numerisk tastatur, men noen av snarveitastene er litt små.
Byggekvaliteten er god, men batteridekselet kunne vært bedre festet.

E52 er minstemann i E-serien, og er en klassisk utformet telefon uten noen former for designmessig fiksfakseri. Når det er sagt skiller den seg likevel litt ut. Bakdekselet og rammen rundt forsiden er i metall. Flere av knappene er også i metall, og dette hever inntrykket.

Plastfølelsen glimrer med sitt fravær, og telefonen kjennes svært robust og slitesterk i hånden. Det eneste vi kan sette fingeren på i forhold til byggekvalitet er at batteridekselet på baksiden kun er festet i midten. På en såpass bred telefon merker vi antydninger til slark langs kantene og vi er litt usikre på hvordan dette vil motstå slitasje. Når telefonen er ny er det dog bare såvidt man merker det, så alt i alt blir det ikke det store trekket for dette.

Særdeles gode taster

Talltastene er enorme og svært gode i bruk. Vi må trekke litt for at enkelte av funksjonstastene er litt små, slik at det kan være lett å bomme. Om man for eksempel skal bruke slettetasten er det lett å trykke på e-posttasten eller legg på-tasten i samme slengen. Dette er dog ikke noe stort problem og en ting vi regner med at raskt blir en vanesak.

Til tross for at tastene er svært gode er ordlisten merkelig. Det virker som om den nesten ikke rommer noen ord på tre bokstaver. Det som skjer når man forsøker å søke opp riktig ord er at den går videre til neste treff med en bokstav mer enn man skrev i utgangspunktet. Ordlisten tilpasser seg selvsagt bruk, og over tid vil ikke dette fremstå som noe problem. Vi synes likevel det virker litt merkelig og synes vi har opplevd langt mer omfattende ordlister fra Nokia tidligere.

Tynn og elegant.

Slank

E52 er svært slank, men ikke av de minste i høyden og bredden. Den passer likevel godt i de fleste lommer. Foruten det numeriske tastaturet og navigasjonstastene på forsiden finner man volumtaster og utløserknapp for kameraet. I tillegg er det plassert en såkalt sekretærknapp mellom volumtastene. Formålet med denne er å koble ut mikrofonen under samtale om man for eksempel må sjekke noe og ikke ønsker å utsette samtalepartneren for støy og bråk i mellomtiden.

Fortsatt S60

Grensesnittet er stadig velkjente S60, på godt og vondt. Menyene er kjappe og forholdsvis intuitive, men møter nok litt kritikk av noen for å være litt trauste. På den annen side fungerer de jo svært bra og kler den lyssterke skjermen fint. Aktiv ventemodus lar deg som vanlig legge avtaler på telefonens skrivebord. Den holder også styr på tilgjengelige trådløse nettverk, og man kan søke i telefonens innhold rett fra startskjermen.

Dersom man har jobbavtaler som det ikke sømmer seg å vise frem på privaten, eller omvendt, kan man enkelt veksle mellom jobbmodus og personlig modus. Mobiltelefonen skiller enkelt mellom avtaler og notater tilhørende de to profilene. Man kan til og med sette opp forskjellige snarveistaster avhengig av hva slags modus man befinner seg i. Dermed kan samme snarveistast sette i gang PDF-leseren på jobb og til å starte Spotify på bussen hjem.

Ekstrem batteritid med digert batteri.

Himmelsk batteritid

Batteriet på denne telefonen dekker så å si hele baksiden. Det merkes. Ved forholdsvis tung bruk risikerer man å måtte lade denne saken et par ganger i uka, kanskje mindre. Undertegnede har ikke sett batterimåleren på noen Nokia-telefon krype saktere nedover enn på denne. Svært positivt.

Svært god lykvalitet i samtaler

Nokias E-serie har stort sett hele veien vært god på lydkvalitet i samtaler. Dette gjelder også E52. Det er aldri noe problem å høre hva motparten sier, og heller ikke andre veien er det noe negativt å nevne.

Det er ikke helt uten grunn at lyden er såpass bra i E52. Nokia har nemlig plassert to mikrofoner i telefonen. Den ene er tradisjonelt plassert og tar opp det brukeren sier. Vi vet ærlig talt ikke riktig hvor den andre sitter, men prinsippet er at den andre kun skal ta opp omkringliggende støy. Deretter sammenliknes de to signalene og det "støyfangeren" tar opp fjernes i lydstrømmen fra mikrofonen man snakker i. Fiffig løsning.