Tek.no

Test

Gråtende gangster

7 Sept 2010 14:29

Anmeldelse

Paul Vitti er overhode i en av de mektige familiene innen New York-mafiaen. Vitti er en erketypisk gangster – han truer, dreper, går med fine dresser og har en elskerinne på si. Han er en iskald sosiopat med null anger – helt fram til han begynner å hulke og grine som et barn. Dette er selvsagt svært dårlig for forretningene, og Vittis høyre hånd Jelly finner fram en psykolog som Vitti kan gå til i hemmelighet – den noe nevrotiske og sarkastiske Dr. Ben Sobel. Møtene mellom de to går alt annet enn etter planen, og når Sobel skal gifte seg og Vitti skal i et viktig møte med andre mafiaoverhoder, står mye på spill.

Analyze This forener to storheter fra hver sin sfære – Robert De Niro fra dramafilmen og Billy Crystal fra komedien kommer her sammen i storform. Harold "Ghostbuster" Ramis står for regien, og er ved siden av sin rolle blant de joviale spøkelsesjegerne kjent for å ha regissert den berømte filmen Groundhog Day med Bill Murray i hovedrollen. I mindre roller finner vi Lisa Kudrow (Friends), Chazz Palminteri (A Bronx Tale) og avdøde Joe Viterelli i den sjarmerende rollen som Jelly. Analyze This var en stor publikumssuksess da den kom ut i 1999, mens kritikerne var litt mer måteholdne.

Radarpar

Det samme året som Analyze This kom ut, dukket også en velkjent TV-serie opp med samme tema – kritikerroste The Sopranos. Temaet "barskt gangsteroverhode går til psykologen for å snakke ut om sine følelser" er vitterlig et uslåelig premiss, noe den lille inflasjonen i eksponering av temaet i 1999 kan vise til. Mens The Sopranos tok ansvaret for den dramatiske og seriøse siden ved opplegget, gikk Analyze This i en langt mer trivelig og humoristisk retning. Tematikken er såpass fleksibel at den kan tillate både harselering og blodseriøst drama, og begge prosjekter lykkes på lang vei.

En komedie er ment å være morsom og underholdende, og Analyze This skuffer ikke på dette feltet. Når Robert De Niro begynner å hulke ukontrollert er det først og fremst hysterisk morsomt, men uten å bli karikert eller parodisk. De Niro er en strålende skuespiller som alltid spiller troverdig, selv i tilsynelatende latterlige og useriøse roller. Billy Crystal utfyller De Niro perfekt med sin nesevise holdning, og sammen utgjør de et flott radarpar som kan krangle og kjekle det ene øyeblikket, og være støttende venner i det neste. Det å bevare en viss troverdighet og menneskelighet i den vanvittige handlingen er et godt trekk for å holde oss engasjerte.

Morsom pastisj

Hovedfortellingen i seg selv er godt lagt opp – den stadig mer oppgitte Sobel blir mer og mer hyppig trukket inn i Vittis verden mot sin vilje. Og alt med komiske reaksjoner og situasjoner. Den kontinuerlige sjongleringen mellom kommende ekteskap og mafiaterapi er morsomt og holder godt stand i de rundt 100 minuttene filmen varer. Ekstra gledelig var det å se den herlige pastisjeringen av The Godfather i en drømmescene i filmen. Slike referanser er det mange av i filmen, men denne var ekstra tydelig og hysterisk morsom (mest for de som faktisk har sett og kjenner The Godfather godt).

Flere deler av fortellingen har blitt tonet ned til fordel for fokuset på forholdet mellom De Niro og Crystal. Konflikten mellom Vitti og rivalen Primo Sidone er marginal og blir dermed lite engasjerende når filmen når sitt klimaks. De få scenene som involverer Vitti vs. Sidone er likevel utrolig gøyale, først og fremst telefonsamtalen der Vitti til slutt mister besinnelsen. Ved enkelte andre anledninger kan filmen føles litt vel over-the-top, som når Sobel plutselig tar helt av på mafiamøtet. Slike ting trekker ned den helhetlige opplevelsen, men ikke nok til å ødelegge for inntrykket av filmen som god underholdning.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Analyze This er en gladfilm med sterke skuespillerprestasjoner og hysterisk morsomme øyeblikk. Forholdet mellom De Niro og Crystal tar stor plass, og dette går ut over andre elementer i filmen som kunne vært utforsket mer for å få en mer fullstendig filmatisk opplevelse. Likevel fremstår filmen til syvende og sist som en god kvalitetskomedie.

Les også