Tek.no

Test

Young People Fucking

Mye pupper og lår altså, men, ikke overraskende, ingen kjønnsorganer i bevegelse.
2 Aug 2008 18:00

På utkikk etter en komedie til en kveld med vennegjengen, en film dere kan le av og som legger alt til rette for morsomme samtaler i ettertid? Les videre om du er gammel nok. "Young People Fucking" er en av de beste sexkomediene på lenge!

Nesten alle kan kjenne seg igjen

Store deler av den voksne befolkningen har sex. Gifte, samboere og kjærester har sex, man har såkalte "knullevenner" og man har one-night stands. Hvordan lager man en film ut av dette? Man finner fellesnevneren: en prosedyre på seks (sex) trinn som de aller fleste samleier følger. Opptrapping, forspill, sex, mellomakt, orgasme og avrunding. Avrunding kalles forøvrig "afterglow" på originalspråket. Treffende.

Bortsett fra at alle følger den mer eller mindre standard fremgangsmåten i parringsleken finnes det ingen fellestrekk mellom de fem parene man presenteres for. Vi danser tango i takt mellom soverommene etter hvert som natten faller på. Først kommer alle opptrappingscenene, siden alle forspillene osv., presentert i en temmelig tilfeldig rekkefølge. Vi ler av de perverse, bisarre, pinlige situasjonene og kommentarene våre venner på skjermen kommer opp i, eller lirer av seg, og vi holder hendene for ansiktet mer enn én gang. Uten noen spesiell grunn. Foruten en gummipenis som spiller en viktig birolle er nemlig ingen kjønnsorganer blottet på noe tidspunkt. Det nærmeste man kommer er eks antall puppestell og bakender.

Sex vs. Hollywood

De fleste filmer er laget etter Hollywood-modellen (introduksjon og presentasjon, opptrapping, høydepunkt og siden avslutning). "Young People Fucking" er som sagt laget etter prosedyren i et samleie. Likheten mellom dramaturgien i Hollywood-modellen og dramaturgien i "Young People Fucking" er likevel slående, til tross for at "Young People Fucking" har en uvanlig rytme og oppbygging. Kanskje Hollywood-modellen burde kalles "samleie-dramaturgien"? Sjansen er i hvert fall stor for at flere unge ville våkne litt i timen på filmskolen om læreren hadde snakket om likheten mellom lakenpolka og dramaturgi i filmer.

Hvorfor se en komedie som handler utelukkende om sex?

For å sitere min venninne: "Sex er teit. Pinlige sexopplevelser er enda teitere, og på film blir alt tre ganger så teit." Eller for å si det med manusforfatterens egne ord; "mange av de mest interessante situasjonene i et samliv er enten mens man har sex, rett før sex eller rett etter." Med dette som utgangspunkt er det unødvendig å si at en vellaget film med den lille ekstra snerten, overraskelsesmomenter og ironi får en til å le, og le, og le ...

Skuespillet er det nesten uvesentlig å si noe om. Det er en amerikansk komedie, så klart skuespillet ikke er godt! I "Young People Fucking" har det forøvrig lite å si. Man får med seg hva hovedpersonene tenker på og alt det der, det overspilles litt for moro skyld og det er igrunn alt man trenger å vite.

Apropos hovedpersoner: "Young People Fucking" har en interessant rolleliste. Det er fem "par" (i gåseøyne fordi et av parene strengt tatt ikke er et par, men en trio), alle parene har omtrent like mye tid hver på skjermen. Foruten disse elleve personene er det kun én annen på rollelisten, nemlig en dame som har temmelig nøyaktig fem sekunder på skjermen og ingen replikker.

Tre er kanskje én for mye?

Startproblemer og annet småplukk

Ikke filmen. Du! Sjansen er stor for at du må sette på pause eller grave litt i hodet i løpet av opptrappingen og forspillet før du husker ansikter og dialekter på personene i de forskjellige parene. Det eneste filmen har problemer med, er at ikke alle parene har en historie å fortelle som faktisk er bra - og undertegnede stusser litt over et one-night stand en helt vanlig tirsdags kveld. Er ikke helgene høysesong for det?

Ekstramaterialet er heller ikke det helt store. Noen trailere, filmografier i mengdetekstformat for noen av skuespillerne og en liten "slik gjorde vi det"-tekst om en av manusforfatterne. Kort sagt en real gjesp og en nedtur.

Konklusjon

"Young People Fucking" er kanskje ikke den neste store komedieklassikeren, men at det er en film du kan se, le av og legge på hylla for så å se igjen er hevet over enhver tvil. Ekstramaterialet er lettere patetisk, skuespillet så som så - uten at det legger noen demper på latteren. Ler du ikke av "Young People Fucking" ler du ikke av noe.

annonse

Les også