Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Den ultimate bil-GPS-en

Den brede skjermen har plass til masse informasjon.
Du kan se de neste stegene i ruten din...
...eller om det er for eksempel bensinstasjoner i nærheten.
Når du skal til en ny destinasjon, er det enkelt å søke utifra forskjellige kriterier.
Du kan også bruke C520 som håndfri til mobilen din.
Med i esken får du sigarettenner-lader.
Bilholderen gjør at du slipper å styre med ledninger når du skal montere GPS-en.

Belgiske Mio er en av verdens største produsenter innen bilnavigasjon. Selskapet har imidlertid ikke noe stort grep om det norske markdet.

Om du ikke har hørt om Mio før, så er det på tide å sperre øynene opp. Selskapets nye C520 er nemlig en veldig interessant bilnavigasjonspakke.

Pen å se på
C520 har både design og størrelse med seg. Den er minimalistisk utformet, og har en stor og bred 4,3 tommers skjerm. Samtidig så er den tynn og lett.

Mottakeren har i tillegg innebygget blåtann, slik at du kan koble den til mobiltelefonen din. Du kan også bruke GPS-en som mp3-spiller og bildefremviser.

Kartene i C520 er levert av Tele Atlas, og det følger med ferdiginstallerte kart over Vest-Europa. GPS-en har også fartsgrenseinformasjon, og innebygget fotoboksvarsling.

Raskt å taste
Å taste inn adresser er en smal og kjapp sak. Du får opp et QWERTY-tastatur, og C520 vil gjette seg fram til hva du skriver inn, og gi deg en kort liste over alternativer. Dette skjer helt uten venting eller tenking fra GPS-ens side.

Å finne interessepunkter som fergeterminaler, bensinstasjoner og shoppingsentre er like enkelt. Du velger kategori, og C520 viser hva som er nærmest. Eventuelt kan du skrive inn det du søker etter.

Alt i alt fungerer søkefunksjonene veldig bra, og vi har egentlig ikke noe å utsette på dem.

Gode kart
Navigasjonsvinduet er like bra og oversiktlig som på Mios andre GPS-er. Kartene har rikelig med detaljer uten at det blir rotete. Du kan se kartet i 2D eller 3D, og det vil zoomes inn og ut automatisk når det er behov for mer detaljert informasjon under kjøringen.

Todelt skjerm
Kartet fyller ikke hele den brede skjermen. omtrent to tredeler er kart, mens resten er nyttig informasjon. Til høyre får du informasjon om avstand til neste sving, hvilken vei du skal svinge, og andre nyttige opplysning som avstand til målet, tid til målet og hvor fort du kjører.

Du kan også velge å se for eksempel hvilke bensinstasjoner som er i nærheten, eller få listet opp ruten punkt for punkt.

Denne måten å navigere på er veldig praktisk og oversiktlig. Nå slipper du å trykke på GPS-en for å få opp informasjon under kjøringen. Vi liker det nye systemet veldig, veldig godt.

Gode instruksjoner
Under kjøring gir en stemme deg instruksjoner om hvor du skal kjøre. Informasjonen er lettfattelig, og ikke masete. C520 skiller mellom filskifte og sving, og det er i det hele tatt lite å bli forvirret av.

Tidligere har vi vært misfornøyde med at Mios GPS-er ikke gir deg nøyaktig informasjon før du er ved krysset eller rundkjøringen. Dette er ikke lenger et problem. C520 gir informasjon i god tid, både via stemmeinstrukser og ikoner i skjermen.

Dersom du avviker fra kjøreruten, er C520 rask med å omberegne ruten. Omtrent tre sekunder bruker den inne i en by som Bergen. Det går ikke så raskt som på Medions PNA470T, som klarer denne jobben på et halvt øyeblikk, men det er likevel ikke det verste vi har vært med på.

Alt i alt er det en fryd å navigere med C520. Kartene er veldig oversiktlige, og har mange detaljer uten at det blir rotete. Instruksjonene underveis er enkle å forstå, og faren for forvilling er liten.

God utstyrspakke
Med i esken får du en USB-kabel til PC-en, en billader og en vegglader. I tillegg følger det med en holder til C520, som du fester i frontruten på bilen din.

Selve holderen fortjener også litt heder. De fleste bilnavigasjonsenheter lades via USB, og krever at du plugger en USB-kabel i GPS-en. Mios bilholder har USB-porten innebygget, slik at C520 er koblet til strøm med en gang du setter den i holderen. Dermed slipper du å knote med ledinger når du skal ta GPS-en inn og ut av holderen, noe vi har irritert oss mye over på andre GPS-er.

Mangler volumtaster
Det negative vi kan si om C520 er at vi savner fysiske volumtaster. Dersom du har satt lyden for høyt, må du stoppe bilen og stille lyden før du fortsetter. Vi opplever også av og til at C520 henger seg opp, og at vi må vente på at ting skjer. Dette regner vi nesten med at skyldes buggy programvare.

Ekstrafunksjonene mp3-spiller og bildefremviser fungerer greit, uten at vi helt ser noen god grunn til å kaste iPod-en.

Grei håndfri
Den innebygde blåtann-støtten gjør at du kan bruke C520 som håndfri sammen med mobilen din. C520 holder fint styr på flere mobiltelefoner, om du skulle trenge det.

Lydkvaliteten er grei, og personen i andre enden hører deg bra. I din ende er lyden imidlertid litt lav, noe som kan gjøre det vanskelig å høre hva som blir sagt om du for eksempel har vinduet åpent.

Blåtann-funksjonen fungerer alt i alt helt greit, men vi klarer ikke å bli overbevist til å skifte ut bilmonteringssettet riktig enda.

KonklusjonDet er åpenbart at belgiske Mio ikke har gjort noen hastejobb med C520. Denne GPS-en overbeviser på nesten alle områder.

C520 har et utseende som ikke skjemmer ut bilen din. Den er tynn og minimalistisk i utformingen, og har en diger trykkfølsom skjerm på forsiden.

Det er enkelt og raskt å taste inn adresser, siden GPS-en gjetter seg frem til hva du skriver inn.

Den brede skjermen gir all informasjonen du trenger under kjøringen. Til høyre er det et eget felt som viser detaljer om ruten din, og til og med hastighet. Til venstre får du et oversiktlig og lettlest kart. Kombinert med god stemmeveiledning, er det lett å finne frem dit du skal.

Mange vil sette pris på at C520 har oversikt over fartsgrenser, og at det er innebygget fotoboksvarsling. Du slipper å gjøre noe som helst på forhånd - Her er det bare å sette i strøm og kjøre i vei.

Du kan også bruke C520 som håndfri til mobilen din, takket være innebygget blåtann.

C520 er ikke blant de billigste GPS-ene på markedet. Du må i skrivende ut med omtrent 3900 kroner, noe som plasserer C520 i en forholdsvis høy prisklasse.

Alternativt kan du vurdere Mio C250, som koster rundt halvparten. Da må du ta til takke med mindre skjerm og færre funksjoner, men den er et veldig godt valg om du ikke vil bruke så mye penger.

Mer om
annonse