Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Microsoft Wireless Desktop 3000

Introduksjon

Microsoft lanserte tidligere i sommer to nye trådløse sett, bestående av et nytt tastatur og en ny mus. Tastaturet har integrerte vannkanaler og er derfor motstandsdyktig mot søl. Videre kommer det med myke lavprofiltaster, mange hurtigknapper og fyll styring av audiovisuelle programmer.

Musen er liten og kompakt, med Microsofts egne Bluetrack-teknologi i hjertet. Bluetrack skal være en kombinasjon av de beste elementene fra både optiske- og lasersensorer, noe som igjen betyr at du kan bruke musen på de fleste overflater foruten glass.

Både tastaturet og musen har en litt kompakt form, og settet skal være rettet mot både mannen på gata og kontoristen. Det hele er fylt med nyttige funksjoner i en enkel forpakning. Vi har sett på fordelene og ulempene, bla videre for å finne ut om Wireless Desktop 3000 er verd pengene.

Takk til Microsoft som sendte tastaturet til test.

Installasjon og oppsett

For å bruke tastaturets helt vanlige knapper trenger du ikke å installere noe som helst. Det er derimot lurt å installere den medfølgende standarddriveren. Da vil du ha muligheten til å aktivere multimedia-, makro- og snarveistastene.

Programvaren er lett å installere, den er ikke spesielt omfattende og man trenger ingen unik kompetanse for å benytte seg av selv de mest avanserte funksjonene den inneholder.

Programvarens hovedmeny ser slik ut. Her har man full oversikt over alle taster og hva man videre kan gjøre med de. De fleste funksjonstastene kan du selv programmere, men enkelte taster kan du kun deaktivere – slik som windowsknappen. Sistnevnte er meget ideell for spillere, vi vet alle hvor kjedelig det er å komme borti denne knappen midt i en hektisk kamp.

En liten ulempe vi opplever, som fåtallet vil komme bort i, er at F-tastene og flere andre funksjonsknapper er permanent merket med symboler. Selv om du kanskje vil bruke e-post-knappen til noe annet, slik bildet viser, vil markeringen på tasten fortsatt være den samme. Muligheten for deaktivering av de forskjellige hurtigtastene rettet mot kontorbruk er igjen veldig kjekk. Spesielt om du har en seig maskin som bruker lang tid på å starte programmer du ikke hadde en intensjon om å starte.

Klikk for større bilde

På flere av funksjonsknappene kan man legge til makroer. Makroer er, for de som ikke allerede vet, muligheten til å legge inn en rekke tastetrykk som igjen utføres via ett trykk. Disse kan spilles inn og endres på en lettfattelig måte, spesielt om man fra tidligere er kjent med Microsofts egne programvare.

I bruk

Tastaturet

Tastaturet er i all hovedsak konstruert av svart plastikk, men håndleddstøtten er belagt med gummi. Tastene er markert med hvitt, mens enkelte markeringer fremstår i henholdsvis grønt og blått. Tastaturet har ingen indikatorlys, foruten et lite lys som ved sjeldne mellomrom indikerer status på batteriene.

En lav og skarp profil kjennetegner tastaturet, mens tastene buer innover mot senterpunktet. Nederst finner vi som nevnt håndleddstøtten, spesielt myk er den ikke, uten at det egentlig gjør noe. Enheten sitter godt plantet på skrivebordet, uten at den sklir unna mens du taster.

Tastene har etter vår mening god respons, og lyden er myk og behagelig. Noen vil kanskje mene at det er litt for lett å trykke ned tastene, men dette er både en smak- og vanesak.

Det er godt med luft mellom piltastene og taster med nær tilhørighet. Alle nødvendige knapper er på plass, og høyre shift har full størrelse.

Tastaturet kommer med det du skulle trenge av mulitimediataster. Det er snakk om henholdsvis spill av/pause, spoling fremover/bakover, stopp samt volumkontrollering. Legg også merke til at F-tastene ikke er markert på den tradisjonelle måten. Det er hurtigfunksjonene som har fått det beste fokusområdet, mens F-tallene er notert på oversiden. Tastaturet kommer også med en knapp som lar deg låse disse tastene.

I tillegg til et hav av multifunksjonsjonstaster du selv kan programmere, men som allerede har et påtrykket symbol, finner vi fem såkalte "favorittknapper". Hold en av de inne et par sekunder, og et lite vindu på skjermen lar deg velge akkurat hva denne knappen skal gjøre. Veldig kjekt.

Hvis det er noe vi virkelig savner på dette tastaturet, så er det noen enkle indikatorlys. For all del, de burde ikke være skjemmende på noen måte. Det ville ødelagt det rene designet totalt. Men, det er smålig irriterende når du ikke vet om hverken caps- eller num lock er aktivert. Du får riktig nok opp en statusbeskjed på skjermen når du trykker på knappen, men denne henger ikke stort lenger enn to sekunder.

Musen

Wireless Desktop 3000 inneholder musen som selges alene under navnet Wireless Mouse 5000. Denne snertne lille saken bygger på Microsofts egne Bluetrack-teknologi. Bluetrack skal i prinsippet kombinere styrken fra optisk teknologi og presisjonen i laserteknologi. Bluetrack har forøvrig et mye bredere målefelt enn tidligere teknologier som sporer musens bevegelse. Den store fordelen er at denne teknologien gir musen betydelig bedre nøyaktighet på de fleste overflater foruten glass og speil. For oss er det vanskelig å måle hvordan dette fungerer, rent bortsett fra følelsen av å bruke musen i både spill og kontoroppgaver.

Den lille radiomottakeren som mottar signalene fra både tastaturet og musen, er ikke spesielt stor. Er du på farten kan denne festes på undersiden av musen. Mottakeren sitter ikke spesielt godt fast, så pass litt på slik at du ikke mister den.

Musen kommer med et scrollehjul som kan navigere fire veier, fem programmerbare taster og gummibelagte grepskanter. Grepet er meget godt, men sideknappene sitter litt dårlig plassert i forhold til fingerspissene.

Ergonomisk sett vil musen sitte meget godt i hender som har normal størrelse eller mindre. Underskrevne(høyrehendt) har hender som er større enn gjennomsnittet, og hånden ble derfor stående i en litt anstrengt posisjon under bruk. Av den samme grunnen var det ekstra vanskelig å treffe sideknappene med tommelen.

Konklusjon

Wireless Desktop 3000 er definitivt et sett for folk flest. Tastaturet og musen er ikke spekket med masse funksjoner rettet direkte mot entusiastene, pakket inn i et spesielt design. Tastaturet har riktig nok mange funksjonstaster, men disse har fortsatt en nytteverdi. Kombinert med et pent utseendet og lav pris er dette et produkt mange vil like, men enkelte småting hadde vi ønsket oss.

Tastaturet ligger godt i hendene, tastene er gode og de avgir en behagelig trykkelyd. Skal vi sette fingeren på noe så må det være at tastene kanskje er litt for myke for noen, det skal ikke rare trykket til før de reagerer. Vi liker også at tastaturet kommer med kanaler som avleder søl, men vi hadde virkelig ønsket oss noen små indikatorlys som viser at knapper slik som caps- og num lock er aktivert.

Den medfølgende musen er god for kontorarbeid og enkel spilling, men den mest ivrige entusiasten ville sikkert ha valgt noe annet. Vi opplevde ingen problemer når det gjelder bevegelsen og responsen. For de med normale eller små hender vil musen ligge godt i håndflaten. Men, er du en av de med over gjennomsnittet størrelse på håndflaten, vil du sitte litt anstrengt for å holde den riktig på plass.

Wireless Desktop 3000 er definitivt ikke et dyrt innkjøp, for 285 kroner kan du i skrivende stund få denne lekkerbisken på kontorpulten din. Er det verd pengene? For i underkant av 300 kroner er det etter vår mening ingen tvil, men enkelte småjusteringen ville gjort det hele enda bedre.

+ Stilrent
+ Godt tastoppsett
+ Gode taster
+ Mange ekstrafunksjoner
+ Grei pris


- Mangler indikatorlys
- Litt liten mus for store hender
- Litt lite motstand i tastene?

Mer om
annonse