Til hovedinnhold

Spill dine spill i Linux - del 1

Introduksjon

Utgivelsen av Ubuntu 7.04 har satt rekorder når det gjelder nye Linux-brukere, noe vi har merket i GNU/Linux-forumet i form av haugevis av nye spørsmål. Et spørsmål som går igjen er "Hva med spillene mine?".

De færreste spill i dag har en egen Linux-versjon, men blant unntakene har vi Savage: Battle of Newerth, Unreal Tournament serien og spill fra ID Software (som f.eks Quake IV og Enemy Territory: Quake Wars som fortsatt er under utvikling).

De fleste Linux-brukere har dermed beholdt Windows på en annen partisjon som de starter opp når de føler seg spillelysten, men hva om de kunne spille spillet i Linux?

I 2002 kom Transgaming med et alternativ som gir Linux-brukere muligheten til å spille Windows spill i Linux. Vi har testet tre populære spill med Transgamings produkt, Cedega, som nylig ble sluppet i versjon 6.0. Testen fokuserer på forskjellen i ytelse (bilder i sekundet) og bildekvalitet i Linux (Cedega) sammenlignet med Windows XP.

Cedega og Wine

I 2002 startet Transgaming arbeidet med WineX, et program basert på kildekoden til Wine som skulle gi brukerne muligheten til å kjøre sine Windows-spill i Linux. Siden 2002 har WineX og Wine blitt utviklet uavhengig av hverandre og er i dag to helt forskjellige produkter. WineX har også skiftet navn siden den gang, og er i dag bedre kjent som Cedaga.

For ikke så altfor lenge siden slapp Transgaming ut en oppdatert versjon av Cedega, nemlig Cedega 6.0 (også kalt Swordfish). Nytt i versjon 6.0 er blant annet støtte for Shader Model 2.0, Anti-Aliasing og forbedret støtte for lyddriveren ALSA.

Av nye spill kan vi nevne at Oblivion, Madden 2007, Battlefield 2142 og Need for Speed: Carbon er offisielt støttet. Cedega skal også ha forbedret støtten for ATI-skjermkort og dynamisk CPU-frekvens (Cool'n Quiet/Speedstep). Du kan lese mer om endringene i Cedega 6.0 her og se en liste over spill som er offisielt støttet her.

Må være medlem

For å benytte deg av Cedega må du være medlem. Medlemskap koster 5 dollar i måneden, eller 55 dollar for et år, avhengig av hvordan du vil betale. Som medlem har du tilgang til programoppdateringer, brukerforumet og support. Du har også muligheten til å bestemme hvilke nye teknologier og/eller spill som skal støttes i senere utgaver av Cedega ved at du får stemme ved de månedlige "valgene". Du har også mulighet til å kjøpe èn ekstra stemme slik at din stemme teller dobbelt. For mer informasjon angående "valgene" kan du se

her

.

Wine er prosjektet Transgaming baserte Cedega på tilbake i 2002. Wine er et prosjekt som tilbyr alternative Windows-biblioteker som f.eks. DirectX, slik at programmer og spill kan kjøre på andre plattformer. I motsetning til Cedega er Wine helt gratis, og kryss-plattform (dvs. at du kan kjøre Wine på Mac og Windows i tillegg til Linux). Wine kan fort bli veldig nyttig for brukere av Windows XP og tidligere Windows versjoner, da Wine har planlagt støtte for Vista og DirectX 10.

Wine kan også tilby nyere teknologi og bedre ytelse enn Cedega, men her stopper fordelene. Wine har nemlig ikke løfte om bakoverkompatibilitet; som betyr at spill eller programmer som fungerer med en versjon ikke nødvendigvis fungerer med nyere versjoner. Det kan fort bli plagsomt, siden Wine oppdateres omtrent annenhver uke. Å få et spill eller program til å fungere i Wine kan også bli vanskeligere enn i Cedega hvis spillet/programmet ikke fungerer "rett ut av boksen", pga. mangelen på et brukergrensesnitt.

Vi har dessverre ikke hatt mulighet til å teste Wine på skikkelig vis, fordi vi ikke har funnet noe program som kan måle antall bilder i sekundet under programmer i Wine. Hvis du uansett har lyst til å teste ut Wine, så er det ikke så vanskelig å få tak i. De aller fleste distribusjoner av Linux har Wine i en pakkebrønn som er tilgjengelig via pakkesystemet. For leserens skyld har vi også lagt til en egen Wine-seksjon til hver spilltest som forklarer nærmere hvordan det er mulig å spille spillet i Wine.

Mer informasjon om hvilke spill/programmer som kan kjøres i Wine finner du her.

Testoppsett

Maskinvare-
HovedkortAsus M2N-E
ProsessorAMD Athlon 64 X2 3800+
RAMCorsair 2 GB PC2-6400 @ 4-4-4-12
StrømforsyningHiper 580 Watt
SkjermkortXFX Geforce 7900 GT
HarddiskMaxtor 250 GB SATA, 8 MB cache
Programvare-
OperativsystemWindows XP Professional SP2 Arch Linux
ApplikasjonerCedega 6.0 FRAPS Counter Strike: Source The Elder Scrolls IV: Oblivion World of Warcraft: The Burning Crusade
DrivereLinux: Nvidia 1.0.9755 Windows XP: Forceware 93.71

Det er vel trygt å si at dette er en rimelig "gaming-PC" som kan kjøre det meste greit, kanskje med unntak av de aller nyeste og heftigste spillene.

Verdt å få med seg er valget av skjermkort. Mens Nvidia-skjermkort presterer rimelig likt i Windows og Linux, stiller saken seg litt anderledes for ATI-brukere. Grunnet dårlige Linux-drivere presterer ATI-skjermkort en god del dårligere i Linux enn i Windows XP, og du skal heller ikke være overrasket om du får en del grafiske feil i Cedega eller Wine ved bruk av et ATI-skjermkort.

Mål av ytelse/bildekvalitet

Ytelsen blir regnet ut etter hvor mange bilder i sekundet spillet greier å tegne (heretter omtalt som FPS: frames per second) i Windows eller Linux (Cedega).

Selv om Cedega har muligheten til å vise antall FPS som blir tegnet, så har det ikke muligheten til å skrive dette til en tekstfil slik at vi kan regne ut gjennomsnittet. Derfor må antall FPS i spilltestene tas med en klype salt, ettersom FPS må regnes ut manuelt.

For at testene skal gjøres mest mulig riktig, har samme metode blitt brukt når spillene har blitt testet under Windows, men her er også gjennomsnitts-FPS regnet ut av FRAPS, slik at man lettere kan se feilmarginen på de to andre resultatene.

Forskjellen på bildekvalitet vil man kunne se selv ved hjelp av skjermbilder tatt fra spillet i Windows og Linux (Cedega). Bildene er tatt ved samme sted, situasjon og tid i spillet til den grad det var mulig, slik at forskjellen er lett synlig.

Nå som det er sagt er det på tide å avduke resultatene. Første spill ut er...

Counter-Strike: Source

Counter-Strike (eller CS) er kanskje kjent som tidenes mest populære skytespill. Counter-Strike er fortsatt svært populært rundt om i verden og er fortsatt et vanlig spill å se i game compoer på LAN og Data partyer som f.eks. The Gathering.

Ytelse Det første vi gjorde var å kjøre HL2: Stress Test som er en innebygd benchmark. For å teste selve ytelsen in-game spilte vi to runder på de_dust i Windows og Linux. Spillet ble kjørt med en oppløsning på 1280x1024 med 2x anti-aliasing og triple buffering, alle andre innstillinger var satt på "Høy". Beryl/Compiz var ikke aktivert da dette gikk kraftig utover ytelsen.

Som vi ser i begge testene yter Counter-Strike: Source en del dårligere i Linux enn i Windows. Dette er ikke uventet, med tanke på at spillet i virkeligheten er ment for Windows-plattformen. Men undertegnede hadde håpet på at forskjellenen var litt mindre. Slik som det står nå yter spillet ca 50% dårligere i Linux. Det er utvilsomt en vesentlig forskjell.

Bildekvalitet

Vi merket en del problemer med Counter-Strike: Source under Cedega. For det første ser skriften helt forferdelig ut. Dette kunne løses ved å sette Windows-versjonen til 98 i Cedega, men dette er ikke ideelt ettersom Steam advarer om at støtten for Windows 98 (og andre Windows versjoner foruten XP) går ut allerede 1. juni.

Videre forskjell i bildekvalitet skyldes nok at vi kjørte spillet med Pixel Shader 1.4 og Vertex Shader 1.1, istedenfor 2.0. Dette er fordi Shader Model 2.0-støtten i Cedega ikke er helt stabil enda og fordi ytelsen gikk betraktelig ned med dette skrudd på.

Bildene fra HL2: Stress Test viser at Cedega klart har problemer med å vise alle effektene. Som nevnt skyldes dette nok at vi ikke kjører med støtte for Shader Model 2.0. Ellers kan ikke undertegnede legge merke til noen forskjell i bildekvaliteten mellom Linux og Windows.

Wine

Counter-Strike: Source og Steam skal også fungere veldig bra i Wine 0.9.34. Da vi testet spillet i Wine 0.9.37, låste derimot hele systemet seg ved endring av grafiske innstillinger og/eller forsøk på å avslutte spillet.

På den andre siden er det verdt å nevne at Steam føltes mye mer responsivt enn i Cedega og at skriften var i orden. Hvis du har en eldre versjon av Wine installert, kan Wine være et bedre alternativ enn Cedega for dette spillet.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

The Elder Scrolls IV var en av de mest etterlengtede etterfølgerne da spillet ble gitt ut til PC og Xbox 360 for ca. et år siden. Spillet er i dag fortsatt blant de mest populære rollespillene, hvis man kan dømme utifra suksessen til ekspansjonspakkene Knights of Nine og Shivering Isles. For ikke å glemme PS3-versjonen av Oblivion, som også har høstet god kritikk.

Ytelse

For å teste ytelsen tok vi hesten vår ut på tur. Hesten ble pisket fra Fort Alessia (ved en bro sør-øst for Imperial City) og til Wawnet Inn (utenfor broen som gir tilgang til Imperial City). Spillet ble kjørt med en oppløsning på 1280x1024 uten anti-aliasing og alle andre innstillinger satt på max. Beryl/Compiz var ikke aktivert, da dette gikk kraftig utover ytelsen.

Som vi ser fortsetter ytelsestrenden i Oblivion. Ytelsesforskjellen denne gangen er noe større enn de 50% vi så i Counter-Strike: Source. Ytelsen går muligens opp ved bruk av Pixel Shader 1.1 og Vertex Shader 1.1 istedenfor 2.0, men da må en ty til en modifikasjon kalt Oldblivion siden Shader Model 2.0 er et av minimumskravene for Oblivion.

Bildekvalitet

Akkurat som i testen av Counter-Strike: Source, ser vi at Cedega sliter litt med å vise alle effektene. I Oblivion mangler skyggene på Linux-siden. Dette skyldes ikke at vi ikke bruker Pixel og Vertex Shader 2.0, disse er aktivert da det er et minimumskrav for at Oblivion skal kjøre. Denne gangen finnes det dermed ingen annen syndebukk enn Cedega selv. Heldigvis ser vi også at spillet ellers har identisk bildekvalitet om det så kjøres i Linux eller Windows.

Wine

Å spille Oblivion i Wine skal være fullt mulig, med ytelse og bildekvalitet som ikke skal være så enormt forskjellig enn om du spiller det i Windows. Hvordan du setter opp spillet i Wine er beskrevet nærmere i denne

guiden

. Vi har ikke fulgt denne guiden eller forsøkt å spille Oblivion i Wine.

World of Warcraft: The Burning Crusade

World of Warcraft er uten tvil tidenes MMORPG, med 8,5 millioner spillere rundt omkring i verden. For en god del Linux-brukere vil det være gode nyheter at de kan fortsette spillingen uten å dual-boote med Windows, men må de senke innstillingene?

Ytelse

Testen her besto rett og slett av en liten joggetur fra The Great Forge til artilleriet utenfor Ironforge. Spillet ble kjørt med en oppløsning på 1280x1024 med 2x anti-aliasing. Alle andre innstillinger var satt til max. Beryl/Compiz var ikke aktivert da dette gikk kraftig utover ytelsen.

Og trenden forsetter... Det er liten tvil her, om du vil spille spillene dine i Linux så må du inngå et kompromiss. I World of Warcraft vil du nemlig kunne kjøre spillet tre ganger raskere i Windows kontra Linux, og det er ikke så rent lite.

Bildekvalitet

Personlig ser jeg ingen forskjell i bildekvaliteten utifra disse to bildene, eller i spillet generelt. Dog dette kan være annerledes i områder med mer bruk av shadere. Transgaming anbefaler bruk av Pixel Shader 1.4 og Vertex Shader 1.1 i World of Warcraft i motsetning til 2.0, da det skal være noen grafiske feil med sistnevnte i World of Warcraft med Cedega 6.0. Detet vil høyst trolig bli rettet på i senere oppgraderinger av Cedega.

Wine

World of Warcraft skal fungere "rett ut av boksen" med Wine versjon 0.9.35. Kun èn feil er kjent og den går ut på at det ikke er mulig å endre grafiske innstillinger uten at spillet krasjer. Innstillingene du eventuelt setter før krasjet vil heller ikke bli lagret. Undertegnede har ikke testet World of Warcraft i Wine.

Takk til Martin Leren for lån av World of Warcraft-konto.

Konklusjon

Cedega 6.0 er både stabilt og brukervennlig, men det er tregt - ufattelig tregt. Spill som kjøres i Windows yter gjerne to til tre ganger raskere enn samme spill i Cedega.

Likevel skal man ikke klage. Windows-spill er nettopp det, Windows-spill, og det faktum at vi faktisk har muligheten til å spille dem i Linux overhodet, burde regnes som et pluss. Men på den andre siden igjen er det litt surt, med tanke på at det ikke skal mer til enn en kjapp omstart før det samme spillet plutselig yter svært mye bedre.

Spill i Cedega har i de fleste tilfeller identisk bildekvalitet som i Windows, selv om enkelte effekter mangler. Dersom du derfor ikke er så kresen på hvilken oppløsning du kjører, burde det heller ikke være et problem for deg å kjøre spillene dine i Linux (så lenge de er støttet av Cedega).

Hvis du derimot er kresen på ytelsen, kan du alltids prøve Wine, men husk at spillet kanskje ikke fungerer med neste Wine-oppdatering. Dermed vil du kanskje unngå oppdateringer til du er helt sikker på at spillet ditt fortsatt fungerer.

Hvis du ikke har Windows installert, eller hvis du bare er lei av å starte Windows hver gang du føler deg spillelysten, så kan kanskje Cedega være noe for deg. Og mener du at en månedspris på ca 30 kr blir for mye, har du alltid Wine å snu deg til.

Den beste måten å sikre deg en god spilleopplevelse på er å bruke Windows. For deg som allerede kjører dual-boot med Windows så anbefaler vi å fortsette med det. I mellomtiden er det bare å vente på at flere spill kommer med innebygd støtte for Linux, som f.eks. Unreal Tournament 3 og Quake Wars.

annonse