Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus P7P55D Deluxe

Innledning

8 september ble Intels nye LGA1156-platformen lansert, og kunne skilte med et rykende ferskt brikkesett og nye prosessormodeller. Det nye brikkesettet fikk navnet P55, og markerte at Intels Nehalem-prosessorer ikke lenger var forbeholdt de med dype lommebøker. På lanseringsdagen så vi nærmere på den rimeligste prosessoren for P55-plattformen, Intel Core i5 750.

Vi har tidligere latt oss imponere av hovedkort utstyrt med P55-brikkesettet fra MSI og Gigabyte. Denne gangen er det Asus som er i søkelyset, vi ser nærmere på modellen P7P55D Deluxe.

Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1156 for Intel Core i5 og Core i7
 • Intel P55-brikkesett
 • 4 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 2133 (OC) / 1600 (OC) / 1333 / 1066 MHz
 • 2 x PCI Express 2.0 x16, støtte for Crossfire og SLI med
  enkel x16, eller dobbel x8 båndbredde.
 • 1 x PCI Express 2.0 x16 (x4 båndbredde)
 • 2 x PCI Express 2.0 x1
 • 2 x PCI
 • 6 x SATA via Intel P55. (RAID 0, 1, 5, 10, Intel Matrix)
 • 1 x SATA via Jmicron JMB363
 • 2 x SATA via 2x Jmicron JMB322 (Drive Xpert-teknologi)
 • 1 x IDE via Jmicron JMB363
 • Dobbel Gigabit LAN via Realtek 8112L/8110SC
 • 10-kanals lyd via VIA VT2020
 • 2 x Firewire via VIA VT6308P (1 ekstern + 1 via intern header)
 • 14 x USB 2.0-porter (8 eksterne + 6 via interne headere)
 • Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)

Les mer om kortet på Asus.com

Asus P7P55D Deluxe har en svært god layout, og det virker ikke som noe har fått en tilfeldig plassering på kortet. Asus har tilsynelatende tenkt på brukervennlighet når kortet er montert i maskinen, og har derfor utstyrt kortet med løsninger som gjør det enkelt å bytte ut eksempelvis minnemoduler og skjermkort.

Kortet har en relativt beskjeden kjøleløsning som består av kjøleribber bundet sammen med varmerør på spenningsregulatorene, samt en flat kjøleblokk på brikkesettet. Dette gir god plass til andre komponenter.

Asus P7P55D Deluxe er utstyrt med tre PCI Express x16-spor, de to øverste har et mellomrom på to ekspansjonsspor for å gi god plass til to store skjermkort. P55-brikkesettet har støtte for opp til to skjermkort, og støtter både AMDs og Nvidias multi-GPU-teknologi. Ved bruk av et skjermkort leverer kortet full x16 båndbredde, men om en bruker to kort vil kanalene begrenses til x8. Det siste PCI Express x16-sporet har en båndbredde på x4.

Asus P7P55D Deluxe er utstyrt med totalt 9 SATA-kontakter. Seks av disse er vinklet ut fra hovedkortet og blir styrt av Intel-brikkesettet. Resterende er plassert strategisk nede i høyre hjørne. Den ene av disse er styrt av en JMB363-brikke fra Jmicron, og de to siste kontaktene er styrt av en JMB322-brikke fra samme produsent. Sistnevnte er utstyrt med Drive Xpert-teknologi for enkel RAID 0 eller sikkerhetskopiering.

På I/O-panelet finner vi åtte USB-porter, dobbel nettverkstilkobling, en Firewire-kontakt, og PS/2-kontakter for tastatur og mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd, samt en knapp for tilbakestilling av BIOS.

Nettverkstilkoblingene er styrt av hver sin PCI-Express-baserte brikke fra Realtek (8112L/8110SC), som støtter opp til 1 Gbit overføringshastigheter. Selv om de fleste trolig ikke vil merke noen forskjell i praksis, sverger enkelte til nettverkskontrollere fra Broadcom eller Intel. Disse har nemlig et litt bedre rykte når det gjelder driverstabilitet og prosessorbruk.

En VT2020-brikke fra VIA styrer helt kurant lyd i 10 kanaler. Lydprosesseringen skjer i programvare, og kravstore entusiaster og spillere vil derfor gjerne ha mer glede av et dedikert lydkort.

Ikke uventet har også knapper for start og omstart funnet veien til hovedkortet.

Tilbehør

I kjent Deluxe-stil blir P7P55D Deluxe levert med mye tilbehør.

 • Driver-CD
 • Brukermanual
 • IDE-kabel
 • 6 SATA-kabler
 • Bakplate
 • brakett med 1x eSATA og 2x USB
 • SLI-bro
 • Q-tilkoblinger
 • Turbov Remote
 • Turbov-kontrollen som følger med er kanskje det som skiller seg mest ut av tilbehøret. Med en omlag 2 meter lang kabel som kobles til hovedkortet via bakplaten, kan man med denne slå av og på maskinen. En kan også styre hovedkortets EPU som står for strømsparing, samt visse overklokkingsfunksjoner og justering av BCLK. Selv om noen gjerne vil finne denne kontrollen fascinerende, kan samtlige av funksjonene styres like enkelt via programvare.

BIOS

Asus har som vanlig utstyrt kortet med en god og oversiktelig BIOS fra AMI.

Under Ai Tweaker finner en alle justeringsmulighetene som angår overklokking. En finner også en funksjon for automatisk overklokking, som Asus har gitt navnet OC Tuner Utility.

Til høyre finner man en kolonne som gir nyttig informasjon om de ulike justeringsmulighetene.

Under kategorien Tools finner man blant annet innstillingsmuligheter for Drive Xpert og Express Gate.

En finner også muligheter for å lagre inntil 8 egendefinerte BIOS-oppsett.

Asus EZ Flash 2 tilbyr enkel oppdatering av BIOS.

Overklokking

OC Tuner Utility tilbyr som nevnt tidligere automatisk overklokking. Ved å starte denne, tester maskinen selv hvor høyt systemet kan overklokkes. Dette kan ta rundt 5 minutter.

Ved å sette OC Tuner Utility til Good Performance, ble prosessorens multiplikator satt til 19 og BCLK satt til 182. Dette gav en prosessorfrekvens på omlag 3,5 GHz.

Minnemodulene ble overklokket til 1460 MHz med tilgangtidene 9.10.10.24.

Innstillingene Better Performance og høyere resulterte i et ustabilt system.

Ved bruk av manuelle innstillinger, endte maks BCLK på 210 etter litt roting i BIOS. Dette er en økning på omlag 60 %, og siden ingen av testkortene har klart høyere BCLK, er det mulig at det er prosessoren som er den begrensende faktoren.

Overklokking av minne måtte også testes, og da passet det å bytte til noen litt kvassere minnemoduler enn Dominator-settet fra Corsair som er brukt ellers i testen. Derfor ble et par OCZ PC3-17000 Blade-moduler med tilgangstidene 9.9.9.31 brukt til overklokking av minnet.

Maks minnefrekvens ble begrenset av maks BCLK, og endte derfor raskt på 2100 MHz. Hadde testriggen klart høyere BCLK, er det derfor ikke usannsynlig at minnet kunne blitt klokket enda høyere.

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Ytelse

Asus P7P55D Deluxe kjører på 133,8 BCLK, som er 0,7 MHz over spesifisert frekvens.

I Sciencemark gjør legger P7P55D Deluxe seg noe under konkurrentene når det gjelder båndbredde. Ved testing av tilgangstider, havner kortet midt på grafen.

Heller ikke i Cinebench når kortet fra Asus helt opp, men forskjellene mellom kortene er ikke store.

I Pifast havner kortet side om side med konkurrenten fra MSI, mens Gigabytes modell er kongen på haugen.

I Pcmark Vantage havner Asus P7P55D Deluxe på toppen av grafen.

I 3dmark06 gjør P7P55D Deluxe det igjen skarpt, og til tross for at det er jevnt mellom konkurrentene havner kortet på toppen av grafen.

I spillet Crysis er skjermkortet flaskehalsen og gir tilnærmet identiske resultater. Kortet fra Asus havner mellom de to konkurrentene fra Gigabyte og MSI.

I spillet World in Conflict havner Asus P7P55D Deluxe på topp, med et bilde mer per sekund enn konkurrenten fra Gigabyte ved 1280x1024 oppløsning.

Totalt sett viser P7P55D Deluxe god ytelse. Forskjellene mellom kortene er imidlertid så små, at dette ikke vil være noe grunnlag for å bestemme hvilket kort en skal kjøpe.

Konklusjon

Asus P7P55D Deluxe fremstår som et meget godt hovedkort. Kortet har en svært god layout, og har den funksjonaliteten en kan forvente å finne på et kort i denne prisklassen.

Kortet har god ytelse, spesielt når det kom til spilltestene og testene fra Futuremark. Det er imidlertid ikke snakk om så store forkjeller mellom de ulike kortene at dette bør være avgjørende når en skal velge hovedkort.

Når det gjelder overklokking, har Asus utstyrt kortet med en funksjon for automatisk overklokking kalt OC Tuner Utility. Ved bruk av denne ble prosessoren overklokket til 3,5 Ghz og minnet til 1460 MHz. Kortet egner seg også til manuell overklokking, og endte på 210 BCLK og 2100 MHz minnefrekvens for testriggen. Det er godt mulig at det var prosessoren som var den begrensende faktoren, da alle hovedkortene som har vært inne til test har stoppet her.

Prisene på Asus P7P55D Deluxe starter i skrivende stund på rundt 1600 kroner. En vil trolig få enda mer for pengene om en velger en billigere modell, men man vil få et veldig godt hovedkort for pengene om man velger P7P55D Deluxe.

Asus P7P55D Deluxe

+  Layout
+  Overklokkingsvennlig
+  Støtte for AMDs og Nvidias Multi-GPU-teknologi


-  Ingen spesielle

Les også
Gigabyte P55-UD5
Les også
Asus tar i bruk SATA 6 Gbit/s
Les også
Asus M4A79T Deluxe
Les også
DFI og Creative sammen på P55
Les også
MSI P55-GD80
Les også
Intel Core i5 750
Les også
P55-hovedkort med Hydra-brikke
annonse