Til hovedinnhold

Chrome 4.0

Introduksjon

Forrige versjon (3.0) av Chrome imponerte oss på en del områder, ikke minst for å være rask og minimalistisk. Den manglet imidlertid en rekke nøkkelfunksjoner som støtte for utvidelser.

Nå har Google lansert Chrome 4.0, og det blir spennende å se hva Google har fått på plass denne gangen.

Installasjon

Vi laster ned Google Chrome 4.0 fra google.com/chrome. Google velger merkelig nok fortsatt å ikke oppgi versjonsnummeret på nettleseren på nedlastingssiden. Dette får vi først vite når installasjonen er fullført.

Installasjonen er ferdig i løpet av rundt 30 sekunder, og vi får muligheten til å blant annet importere innstillinger fra Firefox, og definere standardsøkemotor.

I bruk

Grensesnittet i Chrome er fortsatt enkelt, stilrent og minimalistisk. Vi opplever dette som en av nettleserens største fordeler. Det eneste vi kan sette fingeren på at vi ikke på en enkel måte har tilgang til bokmerkene våre. Vi forteller mer om dette under neste overskrift.

Bokmerker

Denne funksjonen, kanskje den viktigste funksjonen i en nettleser, er i Chrome organisert på en noe uvanlig måte sammenlignet med andre nettlesere, men det er nok snakk om smak og behag. Vi får i utgangspunktet ikke tilgang til bokmerkene via en meny via toppen eller fra siden, men må aktivere en bokmerkerad for å få direktetilgang til disse. Dette gjøres via verktøymenyen eller via hurtigtasten CTRL+B. En av ulempene med en bokmerkerad, fremfor en nedtrykkbar meny, er at nettleseren ikke lenger er så veldig minimalistisk i og med at vi har fått en ekstra verktøylinje.

Vi har riktignok ett annet alternativ til for å få tilgang til bokmerker, nemlig å åpne en ny fane, men dette er ikke akkurat den raskeste måten å få tilgang til bokmerkene.

Synkronisering av bokmerker

Blant nyhetene i Chrome 4 er muligheten til å synkronisere bokmerker. En kjekk funksjon for brukere som har flere datamaskiner med Chrome installert, men fungerer den?

Vi starter opp funksjonen via verktøyikonet og menyvalget synkroniser bokmerkene. Vi får opp en innloggingsboks med mulighet til å logge oss på Google-konto

Innloggingen er vellykket, og vi får beskjed om å gjenta prosessen på en annen datamaskin.

Under vår test blir ikke bokmerkene synkronisert "live", men vi må avslutte nettlesere på den andre siden, og starte den på nytt – da blir bokmerkene synkronisert uten problemer.

Utvidelser

Utvidelser er nå endelig på plass i Chrome. Spørsmålet er om disse er enkelt å installere, og om utvalget er tilfredsstillende.

Vi får tilgang til denne funksjonen via verktøylinjeikonet øverst til høyre og menyvalget Utvidelser.

Det dukker da opp en ny side som gir oss kontroll over utvidelser. Én utvidelse er allerede på plass, nemlig IE Tab.

Vi trykker på lenken "Last ned flere utvidelser", og får da opp nettsiden chrome.google.com/extensions. Vi velger en av utvidelsene, trykker på Install-knappen, og får da opp et nytt vindu med mulighet til å installere den aktuelle utvidelsen. Vi trykker på Installer, og utvidelsen installeres uten problemer, og den fungerer også slik den skal gjøre.

Konklusjonen er at utvidelser er enkelt å installere i Chrome, og er ellers brukervennlig å håndtere, pluss at utvalget er OK.

Temaer

Denne funksjonen imponerte ikke i forrige versjon, blant annet på grunn av et ganske lite antall temaer, og lite spennende temavalg.

Det er nå lagt til rundt hundre flere temaer, men vi lot oss fortsatt ikke imponere. Et tema er kjempeenkle å installere – det er bare å trykke på "Apply theme/Bruk tema" for det temaet man ønsker å påføre nettleseren. Riktignok finnes ingen knapp eller menyvalg i Chrome som gir oss oversikten over temaene, men alle temaer finnes på tools.google.com/chrome.

Dette gjør ikke akkurat stort inntrykk – endringen blir kun synlig på en liten stripe på toppen av nettleseren, pluss at temaet dekker hele bakgrunnen når vi åpner en ny fane.

Vi reagerte litt på at sikkerhetsfunksjonen i Chrome kommer med advarsel for temasiden:

https://tools.google.com/chrome/intl/en/themes/index.html

Forklaringen på advarselen kan ligge i at en del av temaene er laget av tredjepartsutviklere.

Nettbank fungerer nå

Vi prøvde å logge oss inn på en nettbank med BankID, noe vi hadde problemer med i forrige versjon av Chrome, men denne gangen gikk det uten problemer.

Mangler

Mangler fortsatt innebygd RSS-funksjon, men nettleseren kommer med forslag om tredjeparts RSS-lesere dersom vi klikker på et RSS-ikon på en nettside.

Standardstøtte, ytelse og konklusjon

Standardstøtte og ytelse

Acid-tester

Vi har gjennomført en såkalt Acid-test som har til hensikt å vise hvor godt en nettleser støtter webstandarder. Det finnes flere versjoner av testen, blant annet Acid2 og Acid3. Acid3 er mer krevende enn Acid2.

I Acid2-testen kommer Chrome 4.0 ut med full støtte:

I Acid3-testen ble resultatet også full støtte for Chrome 4.0:

Chrome 4.0 klarer altså, i likhet med Chrome 3.0 og Opera 10, testen perfekt.

Ytelse

Chrome er forsatt rask når det gjelder vanlig surfing, men vi opplever ikke at den nye versjonen noe raskere enn dette.

Minnehåndtering

Hver fane i Chrome kjøres som en isolert prosess, noe som skal forhindre at hele nettleseren går ned dersom én fane krasjer.

Spørsmålet vi stilte i test av forrige Chrome-versjon er hvordan dette påvirker minnet. Vi åpnet fem faner samtidig for å sjekke hvordan Chrome håndterte dette. Selv om vi åpnet fem faner samtidig, ble det faktisk kjørt syv Chrome-prosesser samtidig, men likevel gikk ikke minnebruken i taket. Syv prosesser brukte totalt rundt 184 MB minne, det vil si litt mer sammenlignet med andre nettlesere, men ikke mye mer. Under vår test av Firefox 3.5 brukte den rundt 85 MB minne med fem faner åpne samtidig, mens Opera 10 brukte 120 MB.

Vi gjennomførte også denne testen med Chrome 4.0, og resultatet ble 126 MB minne, det vil si noe mindre enn versjon 3.0.

Javascript

Vi brukte den såkalte Sunspider Javascript benchmark-testen for å sammenligne hastigheten (millisekunder) for forskjellige nettleserversjoner (alle testene er blitt gjennomført med samme PC). Jo lavere tall, jo raskere:

Ifølge våre tester er Chrome 4.0 fortsatt den klart raskeste nettleseren, men versjon 4.0 er altså ikke noe raskere enn versjon 3.0.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Google har tatt ett skritt videre med Chrome 4.0 – nå kan vi snart begynne å ta Google på alvor med sin nettleser. God nettleser er dermed blitt ennå bedre.

Det er ikke mye som mangler, men kanskje det viktigste er et Chrome fortsatt ikke har fått innebygd RSS-funksjon.

+ Rask
+ Minimalistisk
+ Støtter utvidelser
+ Støtter synkronisering av bokmerker
+ Støtter webstandarder meget godt

- Mangler innebygd RSS-leser

Les også
Chrome blir enda raskere
Les også
Sikkerhetsoppdatering for Chrome
Les også
3D i Chrome
Les også
Verdens raskeste nettleser
Les også
Chrome økte i februar
Les også
Nettleservalg aktiveres
Les også
Chrome blir stadig mer populær
Les også
Chrome støtter Greasemonkey
Les også
Lover dusør for Chrome-hull
Les også
Chrome 5 klar for test
Les også
Chrome 4.0 lansert
annonse