Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung i600

På baksiden sitter det et kamera. (Alle foto: Einar Eriksen)

Design, skjerm og menyer

Det kan være litt vrient å treffe riktige taster for noen.
På høyresiden finner du et rullehjul som også kan trykkes inn, samt en tilbakeknapp.

Det første du legger merke til med Samsung i600, er det fulle tastaturet og den brede skjermen. Det lyser med andre ord smarttelefon på lang avstand.

Smarttelefon til tross; i600 er ikke stor. Den er faktisk imponerende slank, noe som gjør at den ligger diskré i bukselomma.

Likevel er mobilen bred. Det sørger det fulle tastaturet og den 2,3 tommers skjermen i bredskjermformat for.

i600 er i fargen sort, og Samsung har vært sparsom på detaljer i andre farger. Rundt kameraet på baksiden er det en ramme i krom, og på fremsiden er det en kromdetalj foran høyttaleren i tillegg til at navigasjonstasten er i en sølvfarge.

Når det gjelder utseendet, er i600 kanskje tøff og robust, men er absolutt ikke liten og søt. Smakssak med andre ord.

Kvalitetsfølelsen er god. Telefonen er ikke laget i eksklusive materialer, men heller ikke billig plastikk. Knirker gjør den iallefall ikke. Baksiden har et lag med et gummilignende materiale, lik det vi så på eksempelvis Samsung E730 og i senere tid Motorola V6 Maxx.

Mobilen har som nevnt et fullt tastatur, som er i qwerty-fortmat. Det betyr at tastene er plassert akkurat som på vanlige PC-tastaturer.

Deler av tastaturet fungerer som et vanlig mobiltastatur. Enklelte av knappene skriver nemlig tall når du skal trykke inn telefonnumre og lignenede.

Tastene er ikke spesielt store, men de stikker stikker godt ut slik at det er lett å skille de fra hverandre. Har de store fingre som ikke er så smidige lengre, kan det hende du vil få litt problemer med å treffe de rette tastene i farta. For oss var dette en tilvenningssak.

I tillegg til de vanlige navigasjonstastene, kan du navigere i menyene med et hjul på høyre site av mobilen. Dette hjulet kan også trykkes inn for å bekrefte. Under navigasjonshjulet finner du en tilbake-tast. Dette gjlr det enkelt å navigere med én hånd.

Alt i alt er i600 mindre enn de fleste mobiler i samme klasse. Den er stor, men ikke direkte mannevond. Knirker gjør den ikke, men den er heller ikke laget i noe mer eksklusivt enn plastikk.

I600 liker seg i dressjakkelomma.
Her er i600 i hvilemodus
I hvilemodus kan du se hvilken sang du hører på.
Du kan også bla gjennom bildene dine i hvilemodus.
Skjermen er skarp nok til å vise både bilder og video.
Skjermen fungerer også godt i sollys.

Skjermen i i600 er ikke liten. Den holder både til å se bilder og videosnutter, så vel som de tingene den egentlig er beregnet for: Tekstbehandling, e-post, PDF-filer og lignende.

Likevel er den ikke er noe større enn den bør være for å holde tritt med andre Windows-mobiler.

En større skjerm ville selvsagt gjort hele telefonen større eller tastaturet mindre, og det er det neppe verdt.

Skjermen har en oppløsning på 320 x 240 piksler, noe som har blitt ganske standard på et vidt spekter av størrelser på mobilskjermer. Bildet er ikke for uskarpt, og oppløsningen er i og for seg helt grei i forhold til skjermstørrelsen.

Forøvrig har skjermen en mye lavere fargedybde enn det som er vanlig i dag. 65 000 farger holder likevel til å få en god fargenyanser i bildene.

Skjermteknologien er TFT, og både lysstyrke og kontrastforhold er godt nok til å bruke skjermen i sola.

Operativsystemet i testeksemplaret vårt er Microsoft Windows Mobile 5, som vanlig basert på Windows CE. Det er litt synd at i600 ble produsert akkurat for tidlig til å få Windows Mobile 6, som er den aller nyeste versjonen av operativsystemet. Heldigvis gjelder dette kun de første partiene.

I juni vil i600 kunne fås med Windows Mobile 6 i butikkene. Kjøper du en i600 før den tid får du oppgradert til det nyeste operativsystemet gratis.

Den nye versjonen har først og fremst et oppusset utseende som er Vista-inspirert, og fått en del praktiske forbedringer. Videre er de fleste programmene i nye versjoner. Det programmet som utmerker seg mest, er e-postleseren som nå leser html, og gjør det mulig å søke etter e-poster i høystakken du har i innboksen din.

Les mer om hva som er forskjellene i den nye Windows-versjonen i vår sniktitt av Windows Mobile 6.

Men tilbake til Windows Mobile 5, som faktisk befinner seg under panseret på den i600 du måtte få kjøpt på butikken i dag. Utseendet i i600s menyer er ikke lik det du vanligvis finner i Windows Mobile 5. Istedenfor den vanlige listen i hvilemodus, får du nå en animert liste som viser mer informasjon enn tidligere.

Mer informasjon til tross, oversikten er fortsatt like god som før. Her kan du rulle vertikalt mellom følgende kategorier:

  • Meldingssenter - Horisontalt: E-post, SMS, tapte anrop og talemeldinger.
  • Avtaler - Viser dagens avtaler
  • Profil - Horisontalt: Normal, stille, møte, utendørs, automatisk
  • Mine fotografier - Horisontal liste med miniatyrbilder
  • Siste sanger - Horisontal liste med sist avspilte sanger
  • Spiller nå - Her kan du se varigheten på sangen og styre musikken. Play, neste og forrige spor.
  • Favorittkontakter - Horisontal liste med ti utvalgte kontakter fra telefonboken

Denne løsningen synes vi fungerer godt i praksis, og ser i tillegg bedre ut enn det som er standard i Windows Mobile.

Multitasking
Med Windows kan du kjøre flere oppgaver på en gang; en funksjon som kan sammenlignes med PC-en din. Men som alltid, skal Windows ha pepper for å ha gjort dette mye vanskeligere enn eksempelvis Nokia med sitt Series 60-grensesnitt.

For å se hvilke programmer du har i bakgrunnen må du nemlig starte et eget program som viser oversikten, nemlig oppgavebehandleren. Det er også umulig å lukke de fleste programmer uten å bruke oppgavebehandleren.

Heldigvis kan du legge denne som en snarvei på telefonen. Vi gjorde det rett og slett bare mulig å holde inne tasten på siden av telefonen for å få opp denne nødvendige oppgavelisten .

Alt i alt synes vi menyene fungerer greit. Det er en oppfrisket versjon av Windows Mobile, som både fungerer og ser bra ut.

Maskinvare, teknologi og nytte

I salgspakken finner du to batterier.
Det største batteriet gjør hele telefonen ganske mye tykkere.
Det følger med et eget bakdeksel til "maratonbatteriet".

Ingen minnekort i pakken
i600 har 64 MB minne disponibelt for brukeren. Det er definitivt ikke mye, selv om det er ganske standard på smarttelefoner. Men det som overrasker er at det heller ikke følger med noe minnekort i esken. Det er nærmest helt nødvendig å handle et nytt minnekort.

Det går raskt å navigere i menyene, men vi synes det drøyer litt for lenge når vi skal inn i et nytt nivå i menyene, eller opp et nivå. Det kan tyde på at telefonen ikke yter allverdens, men at den bruker hurtigminnet.

I tillegg merker du at alt går tregt så snart du bruker Windows Media Player. Denne mediaavspilleren brukes til både musikk og video. Tregheten fører til at du ikke kan surfe på nett mens du hører på musikk. Da hakker nemlig musikken samtidig som surfingen går i sirup-hastighet og nettleseren har høy responstid.

Dessverre fikk vi ikke installert benchmark-programmene som vi bruker for å sammenligne ytelse i mobiltestene våre. Det betyr at vi ikke fikk målt ytelsen i 3D-java, og heller ikke i Java 1.0.

Mobilen støtter java, noe som bør tilsi at du kan installere vanlige javaprogrammer og -spill. Men ingen av Jbenchmark-programmene lot seg altså ikke installere.

Talekvaliteten i i600 er helt på det jevne. Lyden høres detaljer og fyldig ut, og støyfiltreringen fungerer som den skal. Av og til la vi imidlertid merke til at lyden hakket litt når vi brukte 3G.

Batterilevetid er ett eneste stort lyspunkt med i600. Taletiden er oppgitt til 3,5 timer (3G), og hviletiden til 345 timer (3G). Når vi lot i600 koble seg til internett over 3G hvert kvarter for å sjekke e-posten, og brukte Wi-Fi ofte med MSN Messenger og nettleseren, trengte vi å lade telefonen forbløffende sjeldent.

Og det morsomste av alt: Med i esken følger det med enda et batteri. Dette varer nærmest en evighet. Batterilevetiden på dette batteriet har ikke Samsung oppgitt, men i skrivende stund har vi brukt telefonen i to døgn. Vi har ikke spart på Wi-Fi-tilkoblingen, og brukt mobilen både til e-post, SMS, noen telefonsamtaler, MSN Messenger og surfing, og batterimåleren viser 50 prosent.

Foruten de to batteriene finner du også en egen boks der du kan lade det batteriet du ikke bruker for øyeblikket. Dermed har du alltid et fulladet batteri tilgjengelig til den gangen du plutselig trenger det.

Med Wi-Fi, HSDPA, 3G og EDGE får du den høyeste hastigheten, alltid.
Wi-Fi og blåtann (2.0) med A2DP er på plass.

HSDPA innabords
I600 har innebygget super-3G (HSDPA), slik at du får god hastighet på internett når denne teknologien blir skikkelig utbygd i Norge.

I600 støtter imidlertid ikke større hastigheter enn 1,8 Mbps. Det er litt synd med tanke på at NetCom allerede har HSDPA med inntil 3 Mbps i Oslo, og planen er å få 7 Mbps.

Byer som Bergen, Stavanger og Trondheim står forøvrig på NetComs prioriteringsliste. Telenors planer vet vi ikke noe om i skrivende øyeblikk.

Der det ikke finnes HSDPA kan du surfe i 3G-hastighet istedenfor. Det betyr opptil 384 kbps i tettbygde strøk. I tillegg er EDGE på plass, slik at du surfer i en til nød grei hastighet også utenfor tettbygde strøk.

I tillegg til å til enhver tid surfe i høyeste hastighet i mobilnettet, kan du koble deg til ditt trådløse hjemmenettverk med din egen ADSL-linje.

Ellers har telefonen trippelbånd, slik at du kan bruke den i Nord-Amerika med GSM 1900 MHz-nettverket. Dessverre mangler det fjerde frekvensområdet: 850 MHz.

Vårty testeksemplar fungerte imidlertid ikke skikkelig i 3G-nettet. Over halvparten av de som ringte oss fikk beskjed om at telefonen var avslått. Det gjorde at vi måtte deaktivere 3G for at telefonen skulle fungere skikkelig. Det er selvsagt et problem at du må velge mellom en vanlig telefon eller 3G, og vi håper dette løser seg i en fremtidig firmware-oppdatering.

For mer lokal overføring finner du blåtann i versjon 2.0, slik at trådløs overføring av musikk går unna. 5700 er også utstyrt med A2DP, og dermed kan du bruke trådløse hodesett.

Nettleseren i I600 er Internet Explorer. Vi synes denne nettleseren har litt for mye trøbbel med enkelte nettsider. Det gjør at du kanskje heller bør vurdere Opera for Windows Mobile. Til e-post finner du både IMAP4 og POP3. Du kan også synkronisere i600 med en Exchange-server hvis du ønsker det.

I600 har alle de nyttefunksjonene som du forventer fra en Windows-mobil.

Klar for jobb
Som vanlig er Windows Mobile god på e-post. Det er oversiktlig i bruk, du kan legge til skikkelige signaturer, og alt i alt savner vi ikke så veldig mye.

For å oppsummere det vi faktisk savner: HTML-lesing direkte i e-postleseren, og en søkefunksjon. Begge disse funksjonene er på plass i Windows Mobile 6.

Adresseboken lar deg gjøre alt du måtte ønske. Du kan legge til en flush med e-postadresser, mobiltelefonnumre, fødselsdager og alt annet du måtte drømme om. Den skiller mellom privat og jobb, og når du viser kontaktlisten kan du filtrere etter kategorier.

Også kalenderen er av den avanserte typen. Her kan du vise uker eller måneder. De avtalene du lager dukker opp i hvilemodus, slik at du ikke glemmer de. Når du lager en avtale kan du velge om det er jobb eller privat, lage et eget notat og selvsagt velge tidspunkt og legge inn emne og sted.

Notatblokk og gjøremålsliste er også på plass. Dessverre dukker ikke oppgaver opp i hvilemodus, slik det gjør på Series 60.

For å vise Office-filer har Samsung lagt til et eget program istedenfor Microsoft Office. Nemlig Picsel Viewer. Programmet er satt til å vise både bilder, pdf-filer og Office-dokumenter. Til dokumenter fungerer det greit, men er litt treg i oppstart. Skal du redigere dokumenter, må du kjøpe et eget program til dette.

Alt i alt fungerer i600 bra som et bærbart kontor. Og det fulle tastaturet gjør i tillegg at e-poster og snakking på Messenger går unna.

Underholdnig og kamera

Windows Media Player er en avansert musikkspiller.
Høyttaleren befinner seg på baksiden av telefonen.

Grei underholdningsmaskin
Som musikkspiller fungerer i600 bra. Du kan sortere på alle måter du måtteønske i Windows Media Player. I tillegg kan du bruke trådløse hodesett siden i600 har blåtann med A2DP.

Musikkspilleren vises også i hvilemodus, noe som gjør det lett å styre musikken.

Likevel er ikke alt gull og grønne skoger. Som nevnt tidligere, yter i600 ikke nok til å spille musikk samtidig som du surfer på nett. Når du hører på musikk må med andre ord telefonen ligge i fred i lomma.

Et annet problem, er at det medfølgende hodesettet er udugelig. Her må du opp med lommeboka, og kjøpe et nytt hodesett enten det er trådløst eller ledningsbasert med en overgang fra Samsungs propritiære alt-mulig-kontakt.

Lydkvaliteten er forøvrig helt upåklagelig med et skikkelig hodesett, men vi oppdaget at vi måtte leke litt i equalizeren for å få balansen instrumentene slik vi ønsket.

Blåtann med A2DP er på plass, slik at du også kan bruke et eget trådløst hodesett. Dette fungerer helt utmerket. Både lydkvaliteten og rekkevidden er god.

Til videovisning fungerer i600 helt utmerket. Skjermen har bredskjermformat, og du trenger ikke snu telefonen en finurlig vei for å se filmene. I tillegg er batteriet kraftig nok til at du ikke må avbryte for å bytte ut batteriet med det første.

Den innebygde høyttaleren fungerer greit til nød, men gir ikke spesielt høy lyd. Det er heller ikke noe morsomt å høre på musikk i denne.

Alt i alt er i600 en god underholdningsmaskin og musikkmobil. Men bare om du legger penger i et minnekort og et hodesett.

Greit kamera
I600 har et ganske elendig kamera på 1,3 megapikslers oppløsning. Men likevel blir bildene brukbart tydelige også i mørke rom.

Fargene ser ikke naturtro ut, og er altfor svake og ofte også for mørke. Bildene blir kornete, og sterkt lys ødelegger lett for resten av bildet.

Ikke la digitalkameraet ligge hjemme. I600 er rett og slett ikke en utpreget kameramobil. Men det er nok heller ikke meningen.

(Klikk for større bilder)

Oppløsningen på video er 320 x 240 piksler, noe som er akkurat nok til å få best mulig kvalitet på mobilskjermen. Det er som regel en helt grei oppløsning for å forevige små minner, selv om innlevelsen svinner hen fordi bildet blir lite. I tillegg blir fargene blaste og trauste, og ofte for mørke.

Alt i alt er ikke kameraet i i600 noe å skryte av. Det har rett og slett ikke god nok lyssensitivitet, slik at det må oppjustere lyset. Det gir en mørk og feil farge og kornete bilder og videoer.

Konklusjon

Samsung i600 appellerer til proffbrukeren. Den har et fullt tastatur slik at det går kjapt å skrive e-post. Dersom du ikke har for store og uelegante fingre.

Videre har telefonen alle de raskeste mobilnett-teknologiene slik at du kan jobbe mens du er på farten.

I tillegg til internett over mobilnettet, kan du koble deg til det trådløse nettverket hjemme, på kontoret eller på hotellet.

Operativsystemet i i600 er Windows Mobile. Det gjør at den kan kjøre flere oppgaver samtidig, har en god e-postleser, en grei nettleser og avanserte planleggerfunksjoner.

I tillegg har Samsung lagt på et eget brukergrensesnitt, som ser bedre ut og fungerer bedre enn det som er standard i Windows Mobile.

Musikalsk
I600 er ikke bare en god profftelefon. Den kan også stille opp når du vil høre på musikk på farten. Men da må du kjøpe et nytt hodesett og et minnekort.

Samsung har utstyrt telefonen med blåtann og A2DP, slik at du også kan bruke trådløse hodesett når du hører på musikk.

Også batterilevetiden i i600 er imponerende. Mye surfing og epost-skriving i 3G og Wi-Fi-dekning til tross; batteriet varer imponerende lenge. I tillegg får du med et maraton-batteri, som gjør telefonen mye tykkere men forbedrer batterilevetiden.

I tregeste laget
Vi er imponerte over at Samsung har fått så mye spennende inn i en så tynn profftelefon som i600. Men alt er ikke bare gull og grønne skoger. Telefonen er i tregeste laget, noe du merker dersom du eksempelvis hører på musikk mens du surfer på internett.

Alt i alt er det likevel nesten umulig å ikke like i600. Den er tynn, har alle mobilnett-teknologier, blåtann med stereolyd og et spennende brukergrensesnitt. Og den koster ikke spesielt mye.

Men det finnes alternativer. HTC S710 har en bedre skjerm, og er mindre. Dessuten har den allerede fått Windows Mobile 6, som er siste skrik fra Microsoft. Dermed er den et alternativ for deg som ikke trenger 3G eller super-3G.

Vil du ha et bedre kamera, eller er mer glad i Series 60 enn Windows, bør du ta en titt på Nokia E61i, som også har en litt lavere pris.

Les også
Samsung M300
Les også
Nokia E61i
Les også
Ny proffmodell fra Samsung
Les også
Nokia E70
annonse