Tek.no

Test

Motorola Razr2 V8

Ingen tvil om at telefonen er tynn (Alle foto: Einar Eriksen)
Einar Eriksen
28 Okt 2007 13:50

Design og menyer

Også når V8 er sammenklappet er den imponerende tynn.
Tastene er flate men store.
Skjermen på utsiden er stor.

Motorola har hatt stor suksess med RAZR-designet, og har ikke forandret på mye i den nye RAZR2 V8. Telefonen er tynn og bred i kjent RAZR-stil. Utseendet til den nye kamskjellstelefonen skiller seg likevel ut fra andre RAZR-modeller.

V8 er ganske høy og bred, men til gjengjeld er den syltynn - faktisk to millimeter tynnere enn den opprinnelige RAZR V3.

Dette setter du stor pris på når du har telefonen liggende i lomma. Mobilen lager ikke store bulen i bukselomma, og er absolutt ikke i veien. Den får dessuten vanlige mobiler til å fremstå som store klosser.

V8 er også en utrolig pen telefon. Den virker svært solid og eksklusiv, og det er ingenting som minner om lavkostplastikk. V8 er laget av glass og metall, deriblant rustfritt stål. Den føles veldig kompakt, og du plages ikke av noen knirkelyder eller andre tegn på dårlig kvalitet.

Utsiden av telefonen er glansfull, noe som gir telefonen et eksklusivt preg. Dessverre fører det også til at telefonen suger til seg fettflekker. Det tar med andre ord ikke mye bruk til før telefonen ser ganske udelikat ut. Selv tastene får stygge fingermerker på seg.

Testproduktet fikk ingen skrammer eller riper i løpet av uken vi testet V8, så alt tyder på at den ikke slites ut så lett.

Det at telefonen er så tynn, gjør at det kan være vanskelig å åpne den opp med én hånd. Det kan bli et irritasjonsmoment om du har mye i hendene.

Berøringsfølsom på utsiden

Ytterskjermen til V8 er hele to tommer stor. Det er luksus, mobiler som Nokia 6500 Classic har ikke så stor hovedskjerm engang. Skjermen er faktisk like stor som på en vanlig mobil, som for eksempel Nokia 6500 Classic, noe som er høyst uvanlig som ekster skjerm i en kamskjellstelefon. Skjermen er berøringsfølsom.

I tillegg har V8 en enda litt større skjerm på innsiden på 2,2 tommer. Den innvendige skjermen er imidlertid ikke like imponerende, da dette er en ganske vanlig skjermstørrelse for mobiler i prisklassen til V8.

Tastaturet er flatt og svært responsiv i kjent Motorola-stil. Likevel er ikke tastesettet helt likt det du finner i de tidligere RAZR-modellene. Her har du mindre som fysisk skiller tastene fra hverandre, og det er nærmest umulig å kjenne seg frem på tastaturet.

Heldigvis er det såpass stor avstand mellom tastene, at det går fint å skrive etter litt trening.

Den utvendige skjermen kan brukes til å lese tekstmeldinger med.

Stor utvendig skjerm

Skjermen på utsiden av RAZR V8 er som nevnt veldig stor i forhold til andre kamskjellstelefoner, og bare litt mindre enn skjermen på innsiden. Begge skjermene har en oppløsning på 240 x 320 piksler.

Ytterskjermen brukes imidlertid ikke til noe mer enn å sjekke klokken, vise innkommende tekstmeldinger og spille av musikk.

Får du en tekstmelding får du valget om å lese den på skjermen på utsiden. Du blar med volumtastene og bekreftelsestasten under volumtastene, og bruker altså ikke skjermens berøringsfølsomhet til dette.

Når du har startet musikkspilleren kan du også lukke telefonen og styre musikken rett på ytterskjermen.

Hver gang du trykker på de berøringsfølsomme tastene eller tastene på utsiden av telefonen vibrerer telefonen et lite øyeblikk. Det gjør blant annet at du får en liten respons hver gang du skifter låt, noe vi setter pris på.

Med en så stor og praktisk ytterskjerm, er det litt synd at Motorola ikke har gjort det mulig å bruke den til noe mer.

Tynne skjermer

Innerskjermen til V8 måler som sagt 2,2 tommer. Den er skarp og klar, men fargene er litt blassere enn vi er vant til med skjermer i denne prisklassen. Skjermen klarer heller ikke å vise en ren sortfarge. Det er prisen du må betale for at Motorola har brukt syltynne skjermer for å spare plass.

Dette er likevel ikke et problem i praksis, med mindre du skal se spillefilmer. Og det skal du neppe, med tanke på den lave minnekapasiteten som vi skal komme tilbake til senere.

De 2,2 tommene med skjerm holder til å gi deg grei oversikt når du bruker telefonen, og siden V8 verken er noen smarttelefon eller en utpreget multimediatelefon forlanger vi ikke noe mer.

Hovedmenyen består av 3 x 3 ikoner i egendefinert rekkefølge.
Du kan velge hvordan ikonene skal se ut.
I hvilemodus ser du hvilke snarveier du har på navigasjonstasten, slik som nyere telefoner med UIQ.

Endelig nye menyer

I testen av V6 MAXX skrev vi at "vi synes absolutt det er på tide med en liten oppussing i menysystemet." Nå har det endelig skjedd. V8 har fått et helt nytt grensesnitt basert på Linux.

Menyene har fått en visuell overhaling, og alt fra symboler til ikoner ser skarpere og penere ut enn før. Det gjør det til en helt annen opplevelse å bla i menyene. Alle ikonene er også animerte.

Menyene er i tillegg ryddig og greie, og vi hadde ingen problemer med å finne frem.

Hovedmenyen kan du endre på etter eget ønske, akkurat som på smarttelefoner. Du kan enkelt flytte på de forskjellige ikonene, flytte de inn i mapper og redigere navn og utseende på ikonene.

Her kan du altså tilpasse menyene akkurat slik du vil ha dem.

Vi merket også at en rekke oversettelser til norsk er mye bedre enn i tidligere Motorola-menyer.

Enkel fleroppgavekjøring

V8 har en primitiv form for fleroppgavekjøring. Du kan legge musikkspilleren og ekstraprogrammer i bakgrunnen mens du bruker telefonen. Men du kan ikke bruke grenseløst mange oppgaver samtidig uavhengig av hverandre, slik man kan på smarttelefoner.

Fleroppgavekjøringen i V8 er ganske standard det du finner i de fleste ikke-smarte telefoner, der du kan legge musikkspilleren eller Java-programmer i bakgrunnen mens du blar i menyene, sender tekstmeldinger eller gjør hva som helst annet.

Dette fungerer greit. Når du spiller musikk i bakgrunnen vises et lite kontrollpanel i hvilemodus slik at du veldig enkelt kan skifte låt. Trykker du på piltast oppover dukker den fulle musikkspilleren opp.

Klapper du igjen telefonen får du frem tre berøringsfølsomme taster: Forrige låt, play/pause og neste låt. Når du trykker på disse rister telefonen for å si ifra om at du har trykt på knappen. Vi må si at vi sjeldent er fan av berøringsfølsomme taster, men dette fungerer helt greit til å skifte låt. Ulempen er at det er umulig å styre musikken mens telefonen ligger i lomma. Du må ta mobilen frem og se på skjermen mens du trykker.

Du kan også låse de eksterne tastene ved å holde inne tasten under volumtastene i et sekund.

Spesiell ordbokløsning

Ordboken i V8 er av typen iTap, som brukes på alle Motorola-telefoner. Denne fungerer på en litt uvant måte for deg som ikke har hatt Motorola-mobiler før. Når du skriver vanlig tekst "uten ordbok" foreslår ordboken likevel ord mens du skriver, og den lærer seg alle ordene du skriver.

Men når du bruker ordboken for å kunne trykke kun én gang per bokstav du skal skrive, kan du ikke skrive inn noen ord manuelt uten å skifte over til vanlig tekstmodus igjen. Det betyr at du hele tiden under skriving må skifte mellom de to tekstmodusene, noe som er veldig tungvint.

Når ordboken har lært seg de fleste av ordene du bruker trenger du ikke lenger å stave ord så ofte, og skriving med ordbok bør derfor gå lettere etter hvert.