TestLogitech MX Master 3 og MX Keys

Logitech har laget sin beste kontormus til nå

Og nå får den selskap av et matchende tastatur.

De siste årene har Logitech skilt skarpt mellom utstyr for spill og produktivitet, der henholdsvis G-serien og MX-serien har vært gjeldende.

I sistnevnte serie har MX Master 2S-musen vært sjefen den siste tiden, men nå har den fått beskjed om å tre til side for å gjøre plass til nykommeren MX Master 3.

Har den nok nytt ved seg til å vurdere en oppgradering? Vi har testet den sammen med det nye produktivitetstastaturet «MX Keys».

Sammen får nemlig MX Master 3 og MX Keys utvidet funksjonalitet som Logitech er alene om å levere ut av boksen. Vi kommer tilbake til dette, for først en gjennomgang av den nye mestermusen.

MX Master 3

For å starte med det åpenbare: Man ser allerede av bildene at MX Master 3 ikke er noen revolusjon i serien, men heller en videre evolusjon slik forgjengeren MX Master 2S var for den originale MX Master.

Blant de største nyhetene i treeren finner vi imidlertid:

 • Helt lydløst «magnetisk» rullehjul
 • Oppdatert ladeløsning med USB-C-kontakt
 • Mer ergonomisk plassering av knapper
 • Kraftigere app-spesifikke tilpasninger

MX Master-serien sammenlignet

MX MasterMX Master 2SMX Master 3
Pris735,-600,-1200,-
GlassporingKrysse avKrysse avKrysse av
EvighetsrullingKrysse avKrysse avKrysse av
Lydløs rullingByttByttKrysse av
Logitech FlowByttKrysse avKrysse av
Samtidig paring3 enheter3 enheter3 enheter
Batteritid (inntil)40 dager70 dager70 dager
LadingMikro-USBMikro-USBUSB-C
TilkoblingBlåtann/2,4GHzBlåtann/2,4GHzBlåtann/2,4GHz
DPI400 – 1600200 – 4000200 – 4000
Vekt (g)145145141
Mål (mm)126 x 85,7 x 48,4126 x 85,7 x 48,4124,9 x 84,3 x 51

Bedre knappeoppsett

Noe av det viktigste med en mus er at den passer i håndflaten, er ergonomisk og har knapper som er lette å nå. For deg som kjenner til forgjengerne i Master-serien føles denne musen ganske lik og krever at du griper rundt den på samme måte, men har et par justeringer.

MX Master 3 har blant annet blitt et par-tre millimeter høyere og fått en utforming som heller enda litt mer ned mot høyre. Dette bidrar til at hånden nå omfavner ryggen på musen i enda større grad, samtidig som den tvinges enda mer mot høyre enn tidligere.

Det gir litt bedre komfort for deg med veldig store hender eller lange fingre, men i forhold til tidligere MX Master-mus oppleves den også som noe tyngre å flytte mot høyre ettersom du nå må skyve deler av egen hånd foran deg. Det tar også noen dager før du blir vant til å holde musen slik at fronten peker svakt mot venstre heller enn rett frem. For deg med mindre hender kan det være lurt å prøve den før du kjøper, for denne er ganske stor å holde i.

MX Master 3, MX Master 2S og Mx Master.

Viktigere er det at Logitech har gjort justeringer på venstresiden av musen, der tommelhjulet og frem- og tilbakeknappen sitter.

Tommelhjulet har nemlig blitt dobbelt så stort og fått sin egen «rad». Det passer godt med at Logitech også øker fokus på å tilpasse både dette og andre knapper med app-spesifikke funksjoner som å justere penselstørrelse i Photoshop, bla mellom faner i nettleseren eller panorere historielinjen i Premiere direkte. Nå innbyr musen rett og slett til å faktisk bruke ekstrafunksjonene den kommer med i større grad enn tidligere.

Et stort problem med tidligere MX-mus var dessuten at frem- og tilbake-knappene lå rett overfor og svært tett inntil hverandre. Alt for ofte traff man feil knapp eller måtte justere grepet for å treffe presist nok. Nå ligger knappene på en egen rekke ved siden av hverandre, i fin rekkevidde for tommelen, og de er dessuten så godt avskilt at neppe klarer å ta feil av dem.

Elektromagnetisk rulling

Rullehjulet har alltid vært blant MX-seriens trekkplastere. Og der du hos treeren må skifte manuelt mellom den trinnvise og den trinnløse rullingen (som gikk automatisk hos toeren) har hjulet aldri vært mer raffinert enn nå. Det har således fått sitt eget navn: «MagSpeed».

MagSpeed har blitt høyteknologisk, og benytter seg nå av innebygde elektromagnetiske pulser for å justere rullehastigheten og holde stabil hastighet i trinnløs modus. Logitech skryter av at du kan rulle forbi 1000 linjer i sekundet, men viktigere synes nå vi det er at rullingen har blitt helt lydløs og at den er svært presis uansett hastighet. Også i trinnvis modus kan vi knapt høre den, og «klapre»-lyden fra Master 2S er så visst borte.

Presis nok for produktivitet, men ikke for spill

Den nye mestermusen sporer godt og oppleves som presis og jevn for vanlig arbeid. Dette gjelder både koblet til via blåtann og med den lille Unifying-mottakeren som følger med. Du kan justere DPI-en basert på om du driver med pirkearbeid eller ei rett fra programmerbare hurtigtaster på musen eller via programvaren. At musen – som sine forgjengere – fungerer på «alt» av underlag, inkludert glass, er også verdt å nevne.

For moro skyld prøvde vi MX Master 3 opp mot en G502 fra samme selskap til spilling. Da ble det tydelig at førstnevnte ikke er en spillmus. Sporingen var langt fra hurtig nok til å holde tritt med raske bevegelser, og den regelrett hoppet bukk over store deler av skjermen av gangen.

Nyttig programvare

Da er det greit at heseblesende spill ikke er noe fokusområde for musen. Det er i dagligbruk og i produktivitetsprogrammer MX Master 3 får vist seg fra sin beste side.

Vi vil trekke frem fire unike funksjoner som gjør at musen står ut blant konkurrentene. Noen av dem krever at du installerer Logitech Options-programvaren for å fungere, men for denne musen er det sterkt anbefalt.

Funksjonstastene på MX Master 3 kan gis unike funksjoner i flere kjente programmer.

Den første funksjonen, og en av de store nyhetene som kun er tilgjengelig hos MX Master 3, er at den kan tilpasses med app-spesifikke snarveier. Mens MX Master 1 og 2S-knappene vel kunne bindes opp til ulike funksjoner basert på hvilket program du brukte, kunne de ikke styre noen av verktøyene direkte.

Med MX Master 3 kan du for eksempel sette opp tommelhjulet til å regulere størrelsen på penselen, rullehjulet til å panorere i bildet og frem/tilbake-knappene til å angre eller gjøre om igjen i Photoshop. Tilsvarende kan du i Premiere rulle over tidslinjen med tommelhjulet, raskt rulle gjennom åpne faner i Chrome og panorere eller zoome inn uten behov for tastatursnarveier i Word.

Når musen tar seg av alt sammen alene er resultatet økt arbeidsflyt.

For det andre har Master 3 (fortsatt) mulighet til å være paret med inntil tre ulike maskiner av gangen. Det er kjekt å kunne veksle mellom den bærbare og den stasjonære – eventuelt privat- og jobbmaskinen – lynraskt ved å trykke på en knapp under musen.

For det tredje har Master 3 (fortsatt) en egen «gest»-knapp skjult i den lille hyllen du hviler tommelen på. Mens du presser ned denne kan du utføre et vell av ulike kommandoer og snarveier basert på om du beveger musen vertikalt eller horisontalt.

For eksempel kan du tilegne «Opp, «Ned», og «Venstre/høyre»-bevegelse til å fungere som henholdsvis volum opp/ned og neste/forrige låt, altså en mediakontroller.

Jobber du med store uoversiktlige dokumenter? Da kan gest-knappen oversette tilsvarende bevegelser til zoom inn/ut og rotere venstre/høyre.

I tillegg kan du panorere i retningen du flytter musen, skifte raskt mellom ulike skrivebord, veksle mellom aktive programmer og mye mer.

Om ingen av forhåndsvalgene passer deg kan du lage ditt eget oppsett basert på en liste av over 40 egenskaper. Som å åpne en nettside, søke i filer eller sette i gang tastatursnarveier som «Ctrl+Alt+X».

Ved å kun klikke med gest-knappen eller rullehjulet kan du gjennomføre ditto funksjoner, fra å vise skrivebordet, bytte DPI på musen eller ta skjermbilde, så her er mulighetene mange.

Flow lar deg dele en mus (og tastatur) med flere maskiner. I tillegg kan du klippe og lime inn tekst og bilder.

Den fjerde funksjonen vi vil trekke frem heter Flow. Denne var den store nyheten da MX Master 2S ble lansert for et par år siden, men om du sitter på en original MX Master kan denne være tungen på vektskålen for en oppgradering.

Flow lar deg nemlig dele mus og tastatur, samt utklippstavle, mellom flere maskiner helt sømløst.

Det er noe helt spesielt ved å bruke samme tastatur og mus for å styre to ulike maskiner, og under vår testing fungerte dette strålende. Oppsettet gikk på ett minutt, vi fortalte kun programvaren hvordan de ulike skjermene var plassert i forhold til hverandre, og vips så forsvant musepekeren ut av den ene skjermen og inn på skrivebordet til den andre maskinen. Greit nok, en liten forsinkelse var det i overgangen, men vi merket i det minste nada forsinkelse når pekeren var kommet seg over på «det utvidede» skrivebordet. Om du bruker såkalte «hot corners» i MacOS, kan du for øvrig sette opp Flow slik at pekeren ikke får gli mellom skrivebord i hjørnene.

Skal jeg kjøpe eller oppgradere?

Om du ikke allerede har en MX Master-mus tror vi ikke du vil finne en mer allsidig sak dersom du verdsetter tilpasning, flyt og støtte for sømløs bruk på tvers av flere enheter. Flow er rett og slett genialt for deg som har flere maskiner, være seg om de har samme operativsystem, eller en kombinasjon. Gest-knappen gir også musen langt flere muligheter på egen hånd.

Alle mestermusene er ergonomisk utformet og ligger godt i hånden, men grunnen til at vi like så godt vil anbefale deg å plukke opp en MX Master 3, til dobbelt pris av forgjengeren, har å gjøre med forbedringene Logitech har gjort på områder som knappeoppsett og rullehjul.

Det er rett og slett blitt så mye lettere å treffe knappene på venstre side av musen, og vi elsker det helt lydløse rullehjulet.

I tillegg var det på høy tid at musen fikk USB-C-lading. Som forgjengeren lader denne opp musen med flere timer brukstid på knappe tre minutter. Det er praktisk, men like viktig er det at du i fremtiden sannsynligvis vil ha lettere for å finne en USB-C-kabel enn en Mikro-USB-ledning, og du slipper å bomme halvparten av gangene du skal plugge den til.

De app-spesifikke snarveiene er slik sett bare en bonus oppå alle de andre fine forbedringene.

Om du allerede har en MX Master kan du vurdere å oppgradere dersom du vil benytte deg av Flow-funksjonen, trenger lengre batterilevetid eller de app-spesifikke snarveiene. For MX Master 2S-eiere gjør prisen oppgraderingen vanskeligere å forsvare. Batteritiden eller sensoren er ikke oppgradert, så det måtte i så fall være om du ofte bommer på knappene på venstresiden dens og tar kostnaden som en investering i færre feil.

Uavhengig av grunnene du måtte ha for å vurdere en MX Master 3 er det i alle fall ingen tvil om at denne musen er laget for produktivitet, og Logitech skal ha ros for å ha kombinert maskinvaren med faktisk nyttig programvare. Det er det ikke alle som får til.

MX Keys

Før vi avslutter denne testen må vi innom MX Keys, tastaturet til 1300 kroner som liksom «hører sammen» med MX Master 3. Også dette kan kobles til med blåtann, eller den samme Unifying-mottakeren som musen. Blåtann-støtten lar deg for øvrig bruke dette til å skrive på mobiltelefoner og nettbrett.

I tillegg til at MX Master 3 og MX Keys snakker samme designspråk, og at også tastaturet kan deles over flere maskiner samtidig med «Flow» eller etter tur takket være tre kanaler for paring, finnes en funksjon til som heter «Duolink».

Duolink låses automatisk opp når både MX Master 3 og et kompatibelt Logitech-tastatur, som MX Keys, kobles sammen mot en maskin. Når du så holder tastaturets Fn-tast nede får musens bevegelsessensor og knapper funksjoner som tilsvarer de til MX Master 3 når du holder «gest»-knappen nede og beveger på den. Har du både musen og tastaturet kan du dermed doble antallet snarveier og kommandoer du gjør med musebevegelser.

Ikke alle disse mulighetene virker like intuitive når de gjøres fra tastaturet, dog. Mange er allerede et klikk unna på tastaturet, gjerne oppe på raden for mediataster og regulering av lysstyrke. De par sekundene fra du trykker Fn-tasten til musen fryser og Duolink-modusen overtar er dessuten litt for lenge å vente. Flyten stopper liksom litt opp. Det hjelper heller ikke at Fn-tasten er flyttet fra venstresiden til høyresiden av tastaturet, altså lenger bort fra venstrehånden som du har ledig når du bruker musen.

Lyser i mørket

MX Keys har én fiffig funksjon til på lager: det har bakbelyste taster. Dette er en sjeldenhet for trådløse tastatur, selvsagt fordi det går kraftig ut over batteritiden. Logitech har imidlertid funnet en smart løsning ved at baklyset kun tenner om lyssensoren og nærhetssensoren merker at det er behov for det. Om du tenner flere lys i rommet, eller du slutter å skrive, slukkes det automatisk. Du kan selvsagt overprøve dette manuelt også.

Logitech oppgir typisk 10 dager med bruk om belysningen er på, eller inntil fem måneder med belysningen av. Lading skjer med en USB-C-kabel, som er samme type MX Master 3 henter strøm fra.

Slik er ergonomien

Du har to valg om du skal handle tastatur fra samme serie som musen: å kjøpe MX Keys med en frittstående håndleddstøtte, eller uten. Det første anbefales på det sterkeste. Uten støtten er du nemlig dømt til å stange i den spisse, nedre kanten av tastaturet resten av ditt eierskap, og dessuten blir det i lengden anstrengende å måtte heve hendene de ekstra millimeterne «manuelt» for å komme opp til tastaturets høyde.

Vi synes det er litt rart Logitech i det hele tatt selger tastaturet uten håndleddstøtten. Optimalt burde den vært helt integrert. Nå står du selvsagt helt fritt til å bestemme hvordan støtten plasseres mot tastaturet, men så lenge den er frikoblet kan den også lettere skyves ut av posisjon om du ikke sitter veldig pent og dannet ved pulten. Vi ble litt lei av å måtte finjustere posisjonene dens under testingen, selv om dette ikke skjer veldig ofte når du først har funnet et oppsett som fungerer.

Selve støtten hever uten tvil skrivekomforten flere hakk. Den er akkurat passe myk og støtabsorberende, og har en behagelig gummiert overflate som avviser fettmerker ganske effektivt.

God skrivefølelse

Når først fingrene dine har kommet opp på nivå med tastaturet liker de tastene svært godt. Disse har lang vandring, men til tross for det oppleves de som raske og svært lette på tå. Enten du skriver lange tekster, tusenvis av linjer med kode eller puncher tall hele dagen tror vi du raskt vil føle deg hjemme her.

Alle taster er svakt konkave. Ifølge Logitech skal dette «matche formen på fingertuppene dine og gi tilfredsstillende tilbakemelding uansett hvor du treffer». Den første delen av utsagnet er vanskelig å argumentere mot, men vi kan egentlig ikke si vi merker verken noe mindre eller mer tilfreddstillende tilbakemelding av den spesielle formen.

Alltid når noen i redaksjonen skal teste et tastatur aner man en viss spenning hos kollegaene og de sjekker ladenivået på de støykansellerende hodetelefonene. Vil dette bråke?

Som et tastatur som trolig blir å finne i flere åpne kontorlandskap de neste årene kan vi heldigvis berolige med at MX Keys-tastene er svært stille.

Om du er på jakt etter et tastatur som ser like proft ut som MX Master 3-musen har MX Keys mye for seg. Smart lysregulering, enkel lading og lang brukstid, raske og stille taster og solid konstruksjon med metallinnlegg før økt stabilitet er bare noen av egenskapene det innfrir på.

Vi synes dog ikke de ekstra Duolink-funksjonene var så veldig nyttige når de ble aktivert fra tastaturet og vi skulle gjerne hatt håndleddstøtten integrert i tastaturet. Ellers er dette et godt tastatur som matcher Master MX-musene godt.

Logitech MX Keys with Palm Rest (Nordic)
8
Meget bra

Logitech MX Keys with Palm Rest (Nordic)

sitat"Stilrent, funksjonelt og stille nok for kontorlandskap."

Fordeler

 • Krysse av
  Raske og støysvake taster med lang vandring
 • Krysse av
  Stilig design og god byggekvalitet
 • Krysse av
  Et lass av funksjonstaster
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Bakbelyst
 • Krysse av
  Skriv på flere maskiner fra samme tastatur med Flow
 • Krysse av
  Kan være paret mot tre enheter
 • Krysse av
  Koble til med blåtann eller Unifying-mottaker

Ting å tenke på

 • Bytt
  Merkelig plassering av Fn-tasten
 • Bytt
  Enkelte «overfylte» taster som følge av felles nordisk tastaturoppsett
 • Bytt
  Håndleddstøtten skulle vært integrert i tastaturet
Logitech MX Master 3
9
Imponerende
Anbefalt

Logitech MX Master 3

sitat"Befester posisjonen som den beste kontormusen."

Fordeler

 • Krysse av
  Presis sporing for all kontorbruk
 • Krysse av
  USB-C-lading
 • Krysse av
  Flere intuitive funksjonstaster
 • Krysse av
  Styr tre maskiner sømløst med Flow
 • Krysse av
  God programvare
 • Krysse av
  Jevnt og lydløst rullehjul og tommelhjul
 • Krysse av
  Ergonomisk
 • Krysse av
  Kan være paret til tre maskiner
 • Krysse av
  Koble til med blåtann eller Unifying-mottaker

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke for venstrehendte
 • Bytt
  For treg sensor for spillbruk
 • Bytt
  Dyr som en oppgradering
 • Bytt
  Passer best for store hender
annonse
Logitech MX Master 3I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
På lager
På lager
Les også
Logitech G815 Lightsync: Et spilltastatur også kontorister kan digge
Les også
To legendariske mus som bare nekter å gi seg
Les også
Logitech MX Master 2S: Sideskrollhjulet kan nesten alene være verdt prisen
Les også
Kablede spillmus: Vi har testet 8 av de aller beste spillmusene på markedet – hvilken er best?
Les også
Logitechs nye funksjon er en drøm for deg som bruker flere PC-er samtidig
annonse