Tek.no

Test

Utfordrer Bose og Sony på støydemping, men lyden er ikke for alle

Bowers & Wilkins PX7 viderefører stort sett det som fungerte – og litt av det som ikke fungerte så godt – med forgjengeren.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
1 Des 2019 06:00

Vi her i Tek.no var aldri like store fans av Bowers & Wilkins’ originale PX-hodetelefoner som mange andre medier. Vi likte utseendet og støydempingen, men stilte oss noe mer tvilende til lydkvaliteten enn mange andre. Det gjaldt på tvers av alle redaksjonens tre lydtestere.

Nå er Bowers & Wilkins ute med nye PX-modeller, og denne gang har de utvidet serien med en «on-ear»-modell i tillegg til den eksisterende «around-ear»-varianten. Disse har henholdsvis fått navnene PX5 og PX7, og det er sistnevnte vi tester i dag.

Industrielt preg

Utseendemessig er linjene fra den tidligere modellen tydelige, og det særegne designet med det enslige bøylefestet bakpå øreklokkene består. Det gjør også tøyoverflaten utvendig, men B&W har endret på ytterpanelene, som nå ligger i flukt med resten av øreklokkene.

Testutgaven vår var den mørkere av de to utgavene B&W tilbyr, som i praksis er en mørk og en lysere grånyanse. Forgjengeren kom jo også i en meget lekker variant i blå og gull, og det er synd B&W ikke har videreført denne, men det er mulig salgstallene var såpass klart i favør de «kjedeligere» variantene at de valgte å droppe den.

Byggekvaliteten fremstår uansett som upåklagelig, med meget solide materialvalg og generelt høy kvalitetsfølelse. PX7 koster flesk, men de føles også ut som de koster litt å produsere.

I esken følger det med et pent hardplastetui med tøyfinish, minijack- og ladekabel.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vekten er fortsatt i det høyere sjikt blant hodetelefoner, med solide 310 gram. I kombinasjon med litt tynn polstring gjorde det at vi ikke var helt fornøyde med komforten på PX.

PX7 har tilsynelatende fått noe mer og mykere polstring rundt ørene, men den høye vekten gjør fortsatt at de ikke akkurat er umerkbare på hodet, selv om komforten definitivt er økt sammenliknet med tidligere.

Til sammenlikning veier for eksempel Boses NCH700 «bare» 250 gram, Sonys WH-1000XM3 255 gram og Bang & Olufsens H9 285 gram. Det sagt, så er PX7 lettere enn PX var, ettersom PX7 har byttet ut en del metall med karbonfiber.

PX7 har fått både mer og mykere polstring enn forgjengeren.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
I løpet av oppsettsprosessen i den tilhørende appen får du en kjapp gjennomgang av hvordan de ulike knappene fungerer. Det er lurt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Brillevonde

De er også omtrent fullstendig inkompatible med undertegnedes briller. PX7 klemmer såpass hardt at brillestengene gnager mot hodet – ikke et uvanlig problem med hodetelefoner, men dette virker å være et større problem her enn vanlig. Å kunne bære dem på en behagelig måte krever i alle fall ganske mye flytting og tilpassing, og jeg lykkes omtrent annenhver gang. Resten av tiden gjør de så vondt at jeg trenger jevnlige pauser. De er også såpass tunge at du nok skal slite med å ta dem med på løpetur.

B&W har beholdt de fysiske knappene fra forgjengeren, men de nye er tydeligere og bedre uthevet, og det gjør dem svært enkle å bruke. Kontrollene er også eksakt de samme som vi er vante til fra de fleste hodetelefonfjernkontroller fra dagene der vi alle gikk rundt med en ledning ned langs halsen.

Ett trykk på midtknappen er spill/pause, to hopper en låt frem og tre en låt tilbake. I tillegg har du dedikerte volumknapper og en egen knapp på motsatt øreklokke som justerer støydempingen gjennom nivåene av, auto, lav og høy.

Problemfri operasjon

Å holde den inne aktiverer dessuten «ambient»-modusen som slipper inn omgivelseslyd gjennom hodetelefonenes mikrofoner. Samtidig dempes hva enn det er som spilles, slik at du lett kan ta imot en beskjed eller høre en annonsering, for eksempel. Smart! Et trykk til på knappen går tilbake til modusen du hadde tidligere.

PX7 har også sensorer på begge sidene som merker om du tar hodetelefonene av deg og pauser musikken. Dette er en funksjon som har vist seg lunefull på mange hodetelefoner tidligere, men her ser den ut til å fungere akkurat som den skal.

Hodetelefonene vil også automatisk sette seg i dvalemodus om de blir liggende uten å spille, og vil ditto skru seg på om du tar dem på deg, og dette fungerer også godt. B&W har åpenbart gjort en god jobb her.

B&W PX7 har fysiske knapper – og de fungerer upåklagelig.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Habil støydemping

Støydempingen fikk relativt gode skussmål fra oss sist, og det gjør den definitivt nå også. Bowers & Wilkins er faktisk helt oppe der med Bose og Sony på dette området. Du hører knapt tastaturet foran deg når du skriver, og de har åpenbart veldig små problemer med å betydelig redusere den mer jevne støyen du typisk finner på kontoret eller i trafikken.

Sony og Boses nyeste er nok et lite hakk flinkere til å fjerne de ujevne lydene rundt deg, som for eksempel kollegenes høylytte samtaler på kontoret, men utover det er B&W ikke langt unna. Vi har dessverre ikke hatt anledning til å prøve PX7 på fly enda, men skal selvfølgelig oppdatere når sjansen byr seg.

En egen knapp gir tilgang til å justere støydempingen og aktivere ambient-modus.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Om du sitter med hodetelefonene på og uten musikk spillende, vil du kunne høre en ørliten suselyd som produseres av støydempingselektronikken, men denne er bagatellmessig og nesten ikke engang verdt å nevne.

Litt mer irriterende er det at kraftige vibrasjoner, for eksempel på bussen, iblant gjør at det «smeller» litt i støydempingen. De henter seg fort inn igjen, men det er umulig å ikke legge merke til og legger en liten demper på den øvrige gleden.

Engasjerende, om enn ikke akkurat klinisk, lyd

Den originale PX hadde som nevnt en lydsignatur vi ikke var veldig begeistrede for, med en litt druknet mellomtone og en diskant som langt fra var like fremtredende som vi ønsket. PX7 er i så måte litt bedre, men vi har på mange måter de samme innvendingene som vi hadde sist.

B&W fokuserer åpenbart mest på de nedre delene av registeret, noe som gir en ganske fyldig og engasjerende bassgjengivelse, men uten at diskant og mellomtone henger helt med. Det er som om det ligger et slags tynt ullfilter spesielt over mellomtonen, noe som igjen gjør at hele lydbildet føles en smule lukket og innestengt.

Det låter ikke ille på noe vis, men det låter ikke helt like åpent, luftig og raffinert som vi forventer av hodetelefoner som snuser på 4.000-kronersgrensa. Dette er varmt, mørkt og i hovedsak lyd for deg som vil ha mye bass og moro. De låter også best til boppete, velprodusert pop og r&b og andre basstunge sjangre.

Lyse kvinnestemmer låter litt som om en liten del av registeret rett og slett mangler, men bassen til gjengjeld gjengis med pondus, om enn litt på den «boomy» siden. Iblant fremstår også diskanten som litt påtrengede, nesten på grensen til skjærende, og PX7 bringer definitivt mer kvalitet i nedre del av registeret enn i øvre. S-lyder kan spesielt være slitsomme å høre på.

Det skal sies at Bowers & Wilkins’ basstunge tuning gir en lyd som passer godt til støyete omgivelser, og opplevelsen blir relativt sett bedre på bussen enn den gjør på kontoret, for eksempel. Den potensielt litt overveldende bassen blir ikke like fremtredende når den må konkurrere med omgivelsesstøyen (selv om støydempingen altså er habil), og det gjør balansen bedre. Kanskje et paradoks, men sånn er det.

Av kodeker håndterer PX7 både AAC og Aptx HD, for øvrig, bare så det er nevnt. De støtter også den nye standarden Aptx Adaptive, som foreløpig ikke er så vanlig.

Bowers & Wilkins’ app er ren og minimalistisk, og vi liker også at du får anledning til å justere hvordan hodetelefonene skal fungere, for eksempel hvor lenge de skal vente før de slår seg av.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Helt greie til samtaler

Batterilevetiden er oppgitt til 30 timer med trådløs avspilling og støydempingen aktiv, som virker å være omtrent på nivået de fleste premium-hodetelefoner legger seg på i dag. PX7 har også hurtiglading, hvor et kvarters lading skal være nok til seks timers bruk.

Samtalekvalitet er et område hvor hodetelefoner av denne typen gjerne varierer kraftig. Jabra Elite 85h er vårt førstevalg her, mens Sony 1000XM3 stort sett fremstår som et utydelig rot om man prøver å snakke i dem i støyete omgivelser. PX7 plasserer seg et sted imellom.

I mindre støyete omgivelser fungerer de godt, men så fort du beveger deg ut i travle bymiljøer tar støyreduksjonen i mikrofonene litt overhånd, med det resultat at stemmen din blir redusert til et nivå hvor det du sier blir vanskelig å tyde. Motparten hører altså verken deg eller omgivelsene.

Vind påvirker også mikrofonene veldig, og fungerer stort sett akkurat på samme måte som annen støy fra omgivelsene.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Det er egentlig ganske mye å like med Bowers & Wilkins PX7. De ser tøffe ut, har meget solid byggekvalitet og god batterilevetid. Støydempingen er god og ikke minst er kontrollmulighetene svært brukervennlige.

Når vi så ikke deler ut et anbefalt-stempel skyldes det at vi rett og slett heller vil anbefale å ta en tur i butikken og lytte på disse hodetelefonene før du bruker flerfoldige tusenlapper på dem.

Om du liker Bowers & Wilkins’ basstunge og litt fargede lydsignatur er det nemlig lite annet (kanskje med unntak av prisen) som står i veien for et kjøp.

B&W PX7
8
Meget bra

B&W PX7

annonse
Prisjakt
4298 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
4298 NOK
Kjøp nå
sitat"Gode til det meste, men lyden er ikke for alle"

Fordeler

 • Krysse av
  Solid byggekvalitet, tøft design
 • Krysse av
  Meget god batterilevetid, lader raskt
 • Krysse av
  Fysiske knapper som er enkle å bruke
 • Krysse av
  God aktiv støydemping
 • Krysse av
  Velfungerende autopause-funksjon
 • Krysse av
  Pent etui følger med

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyden er nok i overkant basstung for en del
 • Bytt
  Ganske tunge, klemmer hardt på ørene
 • Bytt
  Høy pris
 • Bytt
  Appen burde hatt equalizer-mulighet
 • Bytt
  Ikke sammenleggbare
annonse

Les også