Test

Navionics Marine: Europe HD

Navionics Marine

En proff kartplotter med stor skjerm koster fort over 15 000 kroner. Kan en iPad og et billig kartprogram gjøre samme nytten? Vi har testet Apples iPad med kartapplikasjonen Navionics Marine: Europe HD.

Kartplotteren viser hvor du er på et sjøkart, og er et nyttig hjelpemiddel både under transportetapper eller når du skal finne de faste fiskeplassene dine. Kartplotteren viser dybden overalt hvor du ferdes, og GPS-signalene fungerer like godt når det er bekmørkt eller skodda ligger tett. Dermed gir den ekstra trygghet på sjøen.

Vi har utfordret kartet og kartplotteren.
iPad koster forbausende lite når man sammenligner med vanlige kartplottere og sjøkart.

Rimelig kartplotter

En iPad med kart for hele Europa koster nærmere 5200 kroner og skjermstørrelsen er på hele 9,7 tommer. Til sammenligning koster en enkel kartplotter med en knøttliten skjerm og kart for bare et lite område av norskekysten 5000 kroner.

Du kan også kjøpe ekstrautstyr for å montere iPad-en og gjøre den vanntett, så vel som en rekke enheter som gir kartplotterprogrammet flere funksjoner. En oversikt over priser finner du på neste side.

Det er enkelt å velge hvilket område du vil laste ned kart for, og hvor som helst i Europa er inkludert i prisen.

Enkelt å komme igang

Navionics Marine koster 279 kroner inkludert kart for hele Europa. Du kan velge et område å laste ned kart over før du forlater internettlinjen din hjemme, og så lenge du holder deg i det valgte området trenger ikke iPad å laste ned noe som helst over datatrafikk.

Det eneste vi i tillegg trengte å gjøre var å endre avstandsenheten fra kilometer til nautiske mil og endre sikkerhetsdybden før vi var igang.

I tillegg kommer selvsagt montering av festebrakett, enhet for mottak av sanntidskart over skip (AIS), dybdemåler og eventuelt annet ekstrautstyr du vil koble til iPad-en din.

Fartøyet vi brukte i testperioden, S/Y Duen.
Kaptein Øyvind Nilssen på seilbåten S/Y Duen har jobbet på sjøen som skipselektriker, og går nå styrmannsskole. Han liker iPad og Navionics Marine som planleggingsverktøy.

Planlegging

For å teste iPad med Navionics Marina i bruk har vi gått fra Trondheim til Kristiansund via Børøysund på Hitra, der vi lå værfast i et par netter. Vi brukte en 22 fots seilbåt med en liten påhengsmotor.

Når man skal planlegge en tur er det vanlig å bruke et program på PC-en for å tegne opp ruten i forkant, spesielt om du har en kartplotter med liten skjerm. Alternativt kan du tegne opp ruten på kartplotteren underveis på båtturen. Vi gjorde en grovere planlegging før vi kastet fortøyningen, og deretter tegnet vi opp ruten underveis.

Til planlegging av turen synes vi iPad-en er veldig grei, og vi hadde ikke behov for å bruke en datamaskin i planleggingsfasen. I stedet brukte vi iPad-en kombinert med papirkart for å få ekstra god oversikt. Sjøkartene i Navionics Marine er fra kystverket, og er prikk lik de papirkartene du kjøper hos bokhandleren. Det gjør at du får en god gjenkjennelsesfaktor, og kombinert med den store og oversiktlige skjermen får du full oversikt.

For å zoome inn og ut kan du bruke to fingre på skjermen eller pluss- og minus-symbolene oppe i høyre hjørne. Dersom du snur iPad-en, snur også skjermbildet seg, slik at du kan velge mellom portrettmodus og landskapsmodus.

Kartet på iPad-en er prikk lik de gode gamle papirsjøkartene.
Navionics Marine gjør at du ikke trenger passer og parallellforskyver for å måle opp avstander.

Vi satt også pris på at iPad-en er mer portabel enn en kartplotter og går på batteri i inntil ti timer etter den kobles fra laderen. Dermed er det enkelt å ta den med seg til sofakroken for å se nærmere på kartet over en kopp kaffe.

Etter å ha brukt iPad og en enkel kartplotter av typen Garmin GPSmap 521s på seilturen er det ingen tvil om at iPad-en er bedre i planleggingsfasen. Du må langt opp i pris for å få en kartplotter med en trykkskjerm som er stor nok til å gi like god oversikt.

På neste side skal vi se på hvordan Navionics Marine fungerer under seiling.