Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Silverstone Precision PS03B

Introduksjon

Silverstone er en produsent med lang fartstid i kabinettmarkedet, og er et kjent navn for de fleste dataentusiaster. Selv om det som regel er de mest prangende og oppmerksomhetssøkende produktene som får mest ståhei rundt seg, kan det også være vel verdt å ta en kikk på litt mer anonyme produkter.

Dagens testprodukt er veldig enkelt av utseende, og samtidig ganske snill mot lommeboken. Silverstone Precision PS03B er relativt lite og lett, og har akkurat det mest nødvendige på plass. En real folkemodell, med andre ord!

Silverstone Prescision PS03B

Dette kabinettet har en tvillingbror som heter PS03B-W, og har i motsetning til PS03B et vindu på venstre sidedør. Det er altså den vindusløse utgaven vi har på testbenken i dag, og de øvrige spesifikasjonene har vi listet opp her.

Siden kabinettet ikke har kommet til Norge enda, kan vi ikke si noe sikkert om veiledende pris på Prescision PS03B. Det kan derimot godt tenkes at den britiske prisen på litt under 40 GBP, omtrent 350 norske kroner, er et godt estimat. Dette er på omtrent samme nivå som Silverstone Precision PS05B som vi tidligere har testet.

Takk til Silverstone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av esken slår det oss hvor lett Silverstone Precision PS03B er. Dette kabinettet vil nok egne seg godt til å bli løftet rundt på til ymse datasamlinger, men blir til gjengjeld nok fortere skjev i det tynne metallet. Selv om konstruksjonen ser robust ut, blir vi litt skeptiske når kabinettet veier såpass lite.

Fremsiden av kabinettet er nokså anonymt, og består for det meste av et metall-gitter med paneler for fire 5,25 og to 3,5 tommers enheter. Bak logoen nederst på fremsiden er det plass til en 120 mm vifte, men en slik følger ikke med.

På toppen finner vi plass til en 120 eller 140 mm stor vifte, dette følger altså heller ikke med. En vifte på denne plassen burde nok monteres slik at den dytter luft ut, siden varm luft stiger.

Helt fremst på oversiden av kabinettet er det et lite funksjonspanel som består av kun 2 x USB 2.0 kontakter, av/på- og reset-knapp, og indikatorlys. Men inni et lite oppbevaringsrom gjemmer det seg enda 2 x USB 2.0 kontakter og lyd-tilkoblinger.

Det lille rommet minner oss litt om en liknende løsning man finner på Bitfenix Colossus, men på PS03B er det ikke like godt gjennomført. Vi merker oss mangelen på USB 3.0, og det er litt svakt for et kabinett laget i 2011!

Sidedørene er så enkle som man kan få dem, uten luftehull eller andre detaljer. Begge dørene kan åpnes med to stykk lettvinne tommelskruer på baksiden.

Baksiden er det ikke stort å si noe om, her er det funnet plass til en 120 mm vifte, den eneste som følger med kabinettet. Selv om det er blitt veldig vanlig de siste årene med hull til vannkjølingsslanger, finner man ikke noe slikt i dette kabinettet.

På grunn av kun én medfølgende vifte som sitter bak på kabinettet som dytter luft ut, vil det bli et svakt undertrykk på innsiden. Dette fører mest sannsynlig til at det vil sive luft inn i front og fra toppen, der det er hull for vifter.

Siden det ikke følger med støvfilter til vifteåpningene kan det lett tenkes at maskinvaren blir litt støvete med tiden. I denne prisklassen er nok ikke slike detaljer å forvente, men det er greit å vite likevel.

Installasjon

Det er ikke stort som skal til for å åpne opp et Silverstone Precision PS03B og begynne monteringsprosessen. Dersom man løsner de to tommelskruene til hver av sidedørene, er man inne i det aller helligste på et blunk!

Siden vi har begynt å teste både små og store kabinetter med mATX-testbenken vår, har vi også forstått at vi må vise hvor god plass man har med et vanlig ATX-hovedkort i kabinettene. Vi har dermed slengt inn et Asus P8P67 Deluxe for å vise hvor mye plass man har å leke på her inne.

Monteringen av hovedkort går rimelig greit, og strømforsyningen har også nok av plass. Det er derimot ikke noen hull for kabelføring bak hovedkortbrettet, noe som er litt upraktisk.

Skjermkortet vårt er det nok av plass til, men vi mistenker at de som har skjermkort med to GPU-er kan slite litt. Silverstone sier selv at de med Precision PS03B støtter skjermkort som er helt opp til 31,2 cm lange. Vi vil dog anta at de som bruker mange tusen på et skjermkort, vil bruke mer enn 350 kroner på kabinettet!

På grunn av manglende muligheter til å gjemme unna kabler bak hovedkortbrettet blir det selvsagt litt rotete inni PS03B. Man skal ikke ha mange flere enheter enn vi har, samt en strømforsyning som ikke er modulær før PS03B blir veldig uryddig.

Harddisker og optiske enheter

Det er en smal sak å montere harddisker og optiske enheter i Silverstone Precision PS03B. De små plastdelene man ser på bildet tas av, enheten settes inn i sporet sitt, og plastdelen settes på igjen. Denne låses slik at enheten sitter fast.

Denne løsningen gir veldig lite vibrasjonsdemping, og enhetene sitter ikke så godt som man kanskje skulle ønske. Systemet er derimot veldig enkelt, og krever så godt som ingen forkunnskaper!

Det er generelt sett enkelt å montere maskinvaren i PS03B, men skrutrekkeren må frem et par ganger, blant annet når hovedkortet og ekspansjonskort festes. Løsningen for feste av harddisker og optiske enheter er enkel, kanskje litt for enkel? Enhetene sitter nemlig litt løst.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den maskinvaren vi tidligere kun har brukt på mATX-kabinetter. Dette er for å kunne sammenlikne mATX-kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som også støtter ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Siden det kun er én kabinettvifte i Silverstone Precision PS03B, forventer vi ikke de helt store resultatene her. Kabinettet er testet sammen med et par kabinetter vi har testet tidligere, samt kabinetter vi har inne til test for øyeblikket, men som vi ikke er helt ferdige med enda.

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig.

Dette er veldig vanlig, og den eneste måten man kan være 100 prosent sikker på hvilken temperatur prosessorkjernen har, er ved å bruke eksterne målerverktøy. Dette fører igjen til et helt nytt sett med problemstillinger, så vi har istedet valgt å gjengi de temperaturene som prosessoren melder.

Resultatene vi ser av grafene er helt akseptable. Hverken prosessor, hovedkort eller skjermkort lider noen nød, men en vifte til eller to ville nok gjort underverker!

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er helt ideelle for en god levetid på diskene.

Støy

Den medfølgende vifta er ganske stillegående, og gjør ikke stort ut av seg. Så når det kommer til støy må man heller se på maskinvaren som er installert inni kabinettet. Metallet i kabinettet er ganske tynt, så bråkete vifter på prosessor, hovedkort eller skjermkort høres ganske godt utenfor kabinettet.

Det finnes omtrent ingen vibrasjonsdemping i PS03B, unntatt gummiføttene som kabinettet står på, og de som støtter strømforsyningen inni kabinettet. Festene til harddisker og optiske enheter er ganske løse, og sikrer enhetene for dårlig til å dempe vibrasjoner.

Konklusjon

Silverstone prøver med Precision PS03B å fri til de som vil bygge en PC der hver krone teller. Her er det ingen fancy, fordyrende detaljer eller kompliserte løsninger. PS03B passer også godt til de som rett og slett bare trenger noe å oppbevare maskinvaren sin i, enkelt og greit.

Med kun én medfølgende vifte er det klart at de termiske egenskapene til PS03B ikke er på topp. Det er en enkel jobb å sette inn flere vifter, og det vil vi anbefale for de som skal bruke relativt kraftig maskinvare i dette kabinettet.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med Silverstone Precision PS03B er et pent og stilrent utseende. Kabinettet veier ikke stort, som gjør det lett å frakte. Et lite oppbevaringsrom i toppen er også en snerten detalj for de som vil gjemme unna tilkoblet utstyr som harddisker, mp3-spillere og liknende.

Når det gjelder lav vekt, kan dette også være et ankepunkt, da det vitner til tynt metall. Ulempen med det er en mulig svak konstruksjon som lett vil få bulker, og i verste fall kan konstruksjonen bøyes skjev. Det finnes ikke stort med støy- eller vibrasjonsdemping i PS03B, og manglende mulighet for å gjemme unna kabler gjør det fort litt rotete på innsiden.

Dette kabinettet blir nok ganske billig i innkjøp når det en gang kommer til landet, og det synes veldig godt i både monteringsløsninger, medfølgende vifter (eller mangel på sådan), og vibrasjon- og støydemping. Den store styrken til Silverstone Prescision PS03B er også dens største svakhet, man får rett og slett det man betaler for, hverken mer eller mindre! Og det er et enkelt men fullt brukbart kabinett.

+  Pent og stilrent
+  Kjekt oppbevaringsrom
+  Enkle monteringsløsninger
+  Billig


-  Ikke USB 3.0
-  Ingen kabelhåndtering
-  Kun én medfølgende vifte

annonse