Test

Nokia 2690

Nokia 2690 er blant de enkleste mobilene på markedet i dag. Nokia satser bredt med modeller i alle prisklasser. Prismessig tilhører 2690 bunnsjiktet, uten at mobilen er noe bunndyr av den grunn.

Designet er av den klassiske tablet-typen, og materialvalget falt på knirkende plast. Noe mer ekslusivt kan man heller ikke forvente for rundt 600 kroner. Imidlertid ligger telefonen fint i hånden og er enkel å bruke.

Grovkornet skjerm

Det første vi merker oss når vi skrur på mobilen er det grovpikslede bildet. Skrift og ikoner bringer tankene tilbake til Commodore 64. Når man først er i retromodus fungerer de medfølgende spillene som tidtrøyte mens en venter på forsinkede NSB-tog.

Tastene er harde, noe som kan gjøre det plundrete å få med seg alt når en skriver meldinger. I tillegg er den blanke navigasjonstasten for høyt hevet. Dersom du har store fingre vil det være vanskelig å trykke «ok» uten å samtidig presse ned en piltast. Heldigvis er nummertastene store nok til å være brukervennlige så snart man har lært seg å trykke hardt.

Skjermen er ikke bare liten, men beskjedne 128 x 160 piksler er også for knapt til å gi noen tilfredsstillende opplevelse av nettsurfing. Den medfølgende Opera-nettleseren fungerer utmerket. Imidlertid gjør den smale skjermen at man aldri får med seg hele bredden på nettsidene. Det blir raskt slitsomt å lese tekst.

Lyden ved inngående samtaler er meget klar og tydelig. Dessverre plukker mikrofonen opp mye støy fra omgivelsene, så det man selv sier kommer ikke like klart frem til den andre enden.

Taletiden imponerer ikke. Den er omtrent halvparten av det den enda rimeligere Samsung E1120 presterer.

Elendig kamera

Kameraet i Nokia 2690 er på 0,3 megapiksler. Oppløsningen er på 640 x 480 piksler, og dermed egner ikke bildene seg for annet enn e-post og MMS.

I tillegg til at oppløsningen på kameraet er svært lav blir bildene svært dårlige. Det kan virke som om linsen gjør noe rart med bildene, og man får noe som likner litt på en kikkhullseffekt.

I de statiske testene våre er ikke kameraet godt nok til at vi klarer å gjenkjenne noen detaljgjengivelse i linjer per bildehøyde.

Dette er plansjen vi vanligvis avleser for å sjekke detaljgjengivelse. Kameraet i Nokia 2690 gjengir rett og slett ingen detaljer.

God lyd

Overraskende nok har Nokia inkludert en 3.5mm utgang for hodetelefoner. Sammen med et mikro SD-kort på opp til 8 GB kan dette bli en rimelig musikkspiller for MP3 og AAC-filer. Den jobben gjør Nokia 2690 faktisk forbausende bra. Her er det bare å koble til sine egne hodetelefoner fremfor de medfølgende pluggene.

SD-kort kan kjøpes for en billig penge. Det følger ikke med noen USB til mini-USB-kabel, til tross for at dette kreves for å overføre musikkfiler. Imidlertid er det noe som mange har liggende etter tidligere oppgraderinger av telefon.

Lyden er helt klart godkjent for musikkavspilling når man er på farten, selv om den naturlig nok ikke er på høyde med for eksempel Nokia X6. I tillegg fanger radioen raskt opp det som finnes av stasjoner i området.

Konklusjon

For rundt 600 kroner får du en grei telefon med mye funksjonalitet til poden som skal ha sin første mobil, eller som en mulighet for dem som ser etter et budsjettalternativ. Et par hundrelapper til gir deg en kapabel musikkmobil.

Les også
Nokia C2-01
Les også
Nokia 6700 Slide
Les også
Mus og tastatur til mobilen?
Les også
Nokia 3720 Classic
Les også
Nokia 5130 Xpressmusic
Les også
Nokia 5530 Xpressmusic
Les også
Nokia 2720 Fold
annonse