Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG 55LB870V

Endelig en smart-TV som er kjapp

Vi har testet LGs første TV med operativsystemet webOS.

Design og webOS

Flatskjermene har utviklet seg voldsomt de siste årene. Fra å kun være en enkel fremviser av direktesendt TV via takantennen, har du i dag langt flere tjenester skjermen kan brukes med – som strømming av video fra Netflix, YouTube og NRK.

De første TV-ene med innebygde apper så dagens lys allerede for noen år siden, men trenden har ofte vært at disse TV-ene er for trege i bruk. Frem til i år har det vært en rekke andre enheter som har kunnet gjøre den samme jobben bedre, som for eksempel PC-er, Apple TV, Chromecast og andre tilsvarende mediespillere. Nå begynner dog TV-produsentene virkelig å få sving på de såkalte smart-TV-ene sine.

LG er en av produsentene som nå går egne veier for å forbedre brukeropplevelsen, og vi har fått selskapets nye 55LB870V inn på vår testbenk. Det spesielle med denne TV-en er at den bruker webOS, et grensesnitt HP i sin tid ga opp, men som LG nå er villig til å gi et forsøk.

Bruker en lydplanke som fot

Rammen rundt skjermen er i aluminium, og bidrar til et lekkert ytre. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ut av esken er det en relativt slank modell som møter oss fra LG. 55LB870V har en ren overflate der hele forsiden er dekket av glass, som kun møtes av et par millimeter med aluminium i kantene. Denne kanten er forøvrig er samme ramme som omslutter yttersiden av skjermen. Vi liker denne rene overflaten, selv om selve bildet ikke går hele veien ut til den tynne aluminiumsrammen. Det er nemlig et lite sort felt innenfor glasset som skiller overgangen fra panelet til selve rammen.

På baksiden av TV-en stopper imidlertid bruken av glass og metall, for hele denne overflaten er preget av hvit plast. Det gir ikke den samme kvalitetsfølelsen som resten av TV-en, men allikevel er dette langt i fra det verste med designen på denne modellen etter vår mening.

Foten på denne TV-en skiller seg nemlig ut, både på godt og vondt. LG har valgt å flytte høyttalerne til TV-en ut av selve hovedenheten og inn i en liten lydplanke. Fordelen er at du kan velge å ikke ha denne lyden til fordel for et bedre ekstern anlegg, noe som gjør at du får et lettere utseende om du skal henge den på veggen.

Lydplanken er en del av foten. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Skal du beholde lydplanken, og i tillegg sette denne på et bord, er denne høyttaleren en del av foten. Du skrur nemlig festebraketter til selve lydplanken, som igjen festes til TV-en. Det er en smakssak hvordan du liker utseende på denne modellen, men vi syns at foten blir alt for ruvende så lenge lydplanken er den del av den.

Samtidig blir den stående lenger frem på bordet enn selve TV-en, noe som gjør at den tar unødvendig mye oppmerksomhet vekk fra det ellers så stilrene produktet. Dette er med andre ord en TV som gjør seg aller best hengende på veggen. Vil du henge den opp og samtidig beholde lydplanken, følger det med andre braketter som gjør at denne planken flukter med resten av TV-en om den henges opp, noe som helt klart gir et bedre inntrykk enn når den brukes som fot.

webOS – den store overraskelsen

Brukergrensesnittet er noe av det vi så mest frem til å ta en nærmere titt på – og webOS viser seg å bli én stor, positiv overraskelse. Etter å ha testet grensesnittet en stund synes vi faktisk dette er tett opptil Samsungs alternativ når det kommer til brukervennlighet.

WebOS er nokså rent og enkelt i utseende, men har allikevel alle funksjonene du trenger. TV-en responderer raskt under bruk, og dette er noe vi verdsetter høyt. Lite er mer irriterende enn apper og andre funksjoner som bruker en evighet på å starte opp – noe som ofte har vært tilfelle med tidligere smart-TV-er.

Før du tar i bruk TV-en burde du oppgradere oppgradere programvaren. Ut av esken var det nemlig en del rusk i maskineriet, som blant annet problemer med å starte apper og vi slet lenge med å koble oss til appbutikken. TV-en ble langt friskere når vi en god stund senere hadde fått oppgradert skjermen til nyeste versjon. Det gjøres ved at du går inn i menyen og klikker deg inn under «Generell» og videre til «Om denne TV-en». Siste versjon lastes ned i bakgrunnen mens du ser på andre ting, og selve oppdateringen settes i gang nesten gang du av og på TV-en.

Slik ser webOS ut.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når du trykker på menyknappen kommer det opp en rekke nederst i bildet, hvor ti valg vises i form av avlange ikoner. En ting som vi lar oss imponere over er hvor raskt det går å skifte mellom to apper. Starter du for eksempel Viaplay-appen etterfulgt av Netflix-appen, kan vi skifte mellom de to uten nevneverdig ventetid, og avspillingen fortsetter der den var før du skiftet. Med andre ord kan du altså skifte mellom to ulike prosesser uten at du trenger å avslutte den ene prosessen helt før du kan starte den andre. TV-en klarer å holde styr på to apper, men kjører du igang en tredje vil TV-en miste kontrollen på den første appen du startet opp.

Menyen er enkelt satt opp. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En annen liten hendig funksjon er muligheten til enkelt å gå inn i menyen selv om du er inne å ser film med for eksempel Netflix. Filmen blir da stående å gå i bakgrunnen mens du går inn for å gjøre endringer.

Selve menyen følger samme grunnprinsipp som resten av webOS, og er enkelt bygd opp. Riktignok var den litt treg til tider, men dette fikk vi has på ved å oppdatere til nyeste programvareversjon. Selve hovedmenyen starter til venstre i skjermen, og du blar deg videre i et vindu som kommer opp til høyre.

En ting som dog kan være verdt å merke seg er at TV-en trenger noen sekunder til å summe seg etter at den er slått på, før du kan ta den i bruk.

Enkel å navigere rundt i

Magic Remote-kontrollen som følger med i esken.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Et viktig element for å kunne bruke TV-en din aktivt, er at den er enkel å navigere rundt i. LG har i flere år være langt fremme på dette området, og har inntil i år vært alene om å lage en «Wii-kontroll» hvor du kan peke rett mot skjermen for å klikke deg rundt i menyene.

Samsung har i år kommet inn som en konkurrent til LGs Magic Remote-kontroll, og forskjellen på de to alternativene er forsvinnende liten etter vår mening. Med i esken følger det med to kontroller til 55LB870V, hvor den ene er en klassisk kontroll med blant annet tallknapper, og den andre er altså en Magic Remote.

Presisjonen i denne pekekontrollen er det lite å utsette på, og den ligger greit i hånden. Den virker dog litt mindre påkostet enn alternativet fra Samsung, der hele kontrollen er i blank plast, noe som gjør den glattere å holde i. Men plassering av knapper og funksjoner forøvrig er det lite å si på.

Lyd- og bildekvalitet

Noen brukbare forhåndsinnstillinger

Ekspert1 er den modusen som treffer mest ut av esken etter vår mening. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Rett fra fabrikk har du en rekke forhåndsvalg å velge i mellom når det kommer til bildeinnstillinger. Flere av disse er langt unna å gi deg et naturlig bilde. «Sterk», «Standard» og «Sport» har alle for overdrevne farger og et solid blåstikk i fargene, samtidig som lysstyrken er alt for høy. Disse valgene tar seg med andre ord bedre ut i en butikk en hjemme i stuen din.

Men, fortvil ikke. Det finnes noen forhåndsvalg som ikke er så aller verst. Blant annet har du et eget «Kino»-valg i tillegg til to «Ekspert»-valg som alle gir et akseptabelt resultat. Med disse får du et bilde som har en nokså presis gråskala, samtidig som fargene heller ikke er så ille. Riktignok beveger disse seg i den andre enden av skalaen i forhold til blant annet «Sterk», ved at hvitbalansen er preget av å være litt for varm gjennom hele spekteret. Etter vår mening er dette et bedre alternativ enn et bilde som er overlesset med blåstikk.

Med andre ord kan du trygt velge for eksempel Ekspert1, dersom du vegrer deg for å våge deg inn i menyene. Allikevel får du fortsatt det beste resultatet om du tar den siste finpussen i menyene.

Solid bildekvalitet

Her er våre innstillinger.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Vårt testeksemplar viser seg å ikke være helt feilfri. Den kantbelyste TV-en har en lyslekkasje som gjør at deler av den nedre del av bildet, på midten, er et hakk lysere enn resten av skjermen. Dette er ikke noe vi så ved første øyekast, men det blir enklere å oppdage når vi satt på et sort bilde og slo av lyset i rommet. Problemet er at lekkasjen er i det området vi normalt vis gjør våre målinger, så for å få et resultatet som er reelt, flyttet vi måleren utenfor dette feltet.

Vi tar «Ekspert1» som utgangspunkt for videre justeringer, og hiver oss over gammakurven. Denne er ikke så alt for ille i utgangspunktet, med en gjennomsnittlig verdi på 2,35, men det er fortsatt en del å gå på før den når vårt mål på 2,22. Det første vi prøver er å justere opp både lystyrke og kontrast, men dette holder ikke for at den øvre delen av skalaen skal bli lys nok. Vi må derfor inn i menyen, og endre gammavalget fra 2,2 til 1,9. Deretter må vi dempe litt på både kontrast og lysstyrke før kurven til slutt havner på respektable 2,21.

Slik ser resultatet ut etter at vi har gjort siste finpussen på innstillingene.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Videre tar vi en kikk på hvitbalansen. Denne er er heller ikke i utgangspunktet så aller verst, men det trengs noen justeringer før den treffer helt. Ser vi på grafen viser den at gråskalaen blir nokså jevn mellom 30 og 100 prosent, mens de to nedre bolkene er litt utenfor. At 10 prosent grått er litt på ville veier er helt normalt, fordi vi gjør våre kalibreringer med lyset på, og har ved flere tilfeller opplevd at denne delen av skalaen ikke alltid blir helt korrekt avlest.

Tilslutt tar vi fatt på fargene. Etter å ha justert frem og tilbake over lengre tid, havner vi på en gylden middelvei hva gjelder resultat. Totalt sett er hvit nokså presis, mens enkelte av de fargene skulle vi gjerne sett at var bedre. Spesielt sliter vi med å få grønnfargen helt topp, samtidig som også cyan- og blåfargen heller ikke havner helt der vi vil ha dem. Med andre ord så treffer ikke fargene like godt som for eksempel H8005-modellen fra Samsung, som vi testet tidligere i år.

Speil, speil på veggen der

Det ferdigkalibrerte resultatet er absolutt godtkjent, der fargene er helt greie, samtidig som både gammakurven og hvitbalansen er meget god. LG har valgt å gå for et IPS-panel på denne modellen, og vi ser fort at du kan kan gå langt ut på sidene av skjermen før bildet blir vasket ut.

Sortnivået er det heller ikke mye å sette fingeren på, hvor spesielt mørke detaljer serveres på en skikkelig måte. Det er ingen problemer å skille mellom ulike detaljer i mørke deler av bildet, og det gode sortnivået smitter også videre over på fargene.

Bildekvaliteten selv på Netflix er grei. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Til sport og andre sendinger som inneholder mye bevegelse, jobber skjermen godt med signalene, og resultatet er et du får et bilde som sklir jevnt selv under meget hurtige bevegelser. Samtidig kan du slå av funksjonen som legger til de fiktive bildene, om du vil ha den samme flimrende opplevelsen du husker fra kinosalen.

Er det noe vi kan sette fingeren på når det kommer til 55LB870V, så er det gjenskinn. Det har etterhvert blitt en kjepphest for oss, for mange av dagens nye TV-er er veldig blanke i overflaten, og modellen fra LG er intet unntak – snarere tvert i mot.

Overflaten på TV-en er faktisk så blank at gjenskinn er et større problem enn hva tilfellet er med andre modeller i har testet. Riktignok har TV-en godt med lysstyrke som bidrar til å fjerne noe av sjenansen, men langt i fra alt. I vår testlabb har vi en rekke vinduer til høyre for der TV-ene står, og vi har hadde ingen problemer med å se hvem som kom inn i rommet via gjenskinnet i skjermen.

Lyden er ikke imponerende

Lydplanken blir stående et stykke foran selve TV-en. Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ved å droppe innebygde høyttalere til fordel for en dedikert lydplanke, skulle du kanskje tro at lyden i 55LB870V skulle være flere hakk hvassere enn vanlig. Det er den ikke.

Lyden som kommer ut av den lille planken er på ingen måte helt håpløs, men det er heller ikke noe å belage seg på dersom du skal se film. Lydbildet mangler mye krefter i de nedre delene av spekteret for at opplevelsen skal bli slående. Det som forundrer oss er hvorfor LG ikke velger å lage denne planken en del dypere enn hva den er, siden den allerede står litt foran selve TV-en når den brukes som fot, og kunne derfor brukt dødplassen til å lage rom for litt mer bass.

Allikevel er det ikke den verste lyden vi har hørt, og den holder mer enn nok til å se nyhetene eller andre tilsvarende programmer. Men til film må du, som vanlig, fri til tyngre skyts for at opplevelsen skal bli helt optimal.

Konklusjon

En av de store nyhetene fra LG-leiren i år er at de har tatt i bruk grensesnittet webOS. Det var derfor stor spenning knyttet rundt dette når 55LB870V ruller inn døren til test. Og trekket fra LG med å ta i bruk webOS er på mange måter meget vellykket.

forside-LG-55LB870V.

Det nye grensesnittet er nemlig meget lett å bruke, og har en stilren, enkel grafikk. TV-en fremstår som meget kvikk og vi liker spesielt godt at du raskt kan skifte mellom to apper uten å måtte laste inn noen av dem på nytt. Det betyr at du i praksis kan se på en film i Netflix, så hoppe over til Viaplay for å se på noe annet, før du igjen klikker deg tilbake til Netflix igjen uten å måtte vente på at appene må lastes inn. Pass dog på å oppdatere programvaren til nyeste versjon. Vårt testeksemplar ble langt mer stabil etter at vi hadde oppdatert den.

Foten trekker ned designen

TV-en i seg selv er et stilrent produkt der hele forsiden av skjermen er dekket av glass, som igjen omsluttes av en syltynn aluminiumsramme som brer seg videre rundt ytterkanten av modellen. Designen gjør seg aller best om du skal henge den opp, for foten til denne modellen er vi ikke like begeistret for.

LG har nemlig valgt å trekke høyttalerne ut av selve TV-en og plassert dem i en egen lydplanke. Denne planken utgjør også en del av foten som skjermen står på, og vi synes at denne ser litt malplassert ut, og ikke helt står i stil med den ellers så rene designen.

Jevnt over god bildekvalitet

LGs nye 55LB870V kommer med en rekke forhåndsvalg når det kommer til bildeinnstillinger. Noen av dem burde du styre langt unna, som for eksempel «Sterk», mens andre holder en god kvalitet og kan trygt brukes rett ut av esken. Det beste valget er etter vår mening «Ekspert1», som treffer godt både på hvitbalanse og farger, samtidig som gammaen heller ikke er helt bak mål.

Anbefalt.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Men du har allikevel mest å hente på å ta den siste finpussen selv. Hvilke innstillinger vi landet på kan du lese på forrige side. Etter å ha kalibrert skjermen blir nemlig både hvitbalansen og fargene en god del bedre, samtidig som også gammakurven havner meget nærme vårt mål på 2,22.

Videre er sortnivået på denne modellen meget godt, og den har ingen problemer med å skille mellom ulike detaljer i mørke scener. Når det kommer til bevegelse gjør skjermen en god jobb med få flyten i bildene til å gå silkemykt.

Allikevel er det noe å sette fingeren på. For denne skjermen har en meget blank overflate foran selve panelet, og resultatet er at den er plaget med gjenskinn fra omgivelsene rundt seg. Skjermen har riktignok en god lysstyrke som kompenserer for noe av det sjenerende skinnet, men langt i fra alt. Samtidig er vi ikke helt hundre prosent fornøyde fargene grønn og cyan etter kalibrering. De er ikke helt på jordet, men burde vært litt mer nøyaktig for at TV-en skulle fått full score på dette feltet.

Alt i alt er LG 55LB870V en god TV som først og fremt byr på et spennende brukergrensesnitt i form av webOS. Etter å ha brukt TV-en i testperioden liker vi absolutt det vi opplever av brukervennlighet, samtidig som TV-en også byr på en god bildekvalitet. Allikevel plages skjermen av gjenskinn, samtidig som løsningen med å bruke en lydplanke som fot ikke faller helt i smak for vår del. Allikevel veier brukeropplevelsen med webOS nok opp til at TV-en totalt får et Anbefalt-stempel av oss.

Alternativer

Skal du kjøpe deg en 55 tommer i omtrent samme prisklasse som LGs 55LB870V, er Samsungs nye 8000-serie et godt alternativ. Riktignok ligger Samsung UE55H8005 noen tusen til opp i pris, men for prisen du betaler får du en riktig så god allrounder. En av særtrekkene med denne modellen er at den er buet, som på mange måter er årets nye trend.

En annen trend er 4K-oppløsning, og skal du ha det en TV som klarer den nye sylskarpe oppløsningen er Samsung UE65HU8505 en modell du bør se nærmere på. Her får du etter vår mening selskapets beste TV, men det koster å være kar. Du må belage deg på å punge ut rundt 40 000 kroner i skrivende stund, men for pengene får du altså et fyrverkeri av en TV.

Les også
Dette kan trolig bli en av verdens dyreste TV-er
Les også
Laget egen lydplanke til den nye TV-trenden
Les også
– Dette er årets beste TV-modeller
Les også
LG tar i bruk systemet HP ga opp – slik blir de nye TV-ene
Les også
Slik strømmer du video til TV-en din trådløst
Les også
Sjekk LGs helt nye TV – som ser gammel ut
annonse