TestLG 55LB870V

Endelig en smart-TV som er kjapp

Vi har testet LGs første TV med operativsystemet webOS.

Design og webOS

Flatskjermene har utviklet seg voldsomt de siste årene. Fra å kun være en enkel fremviser av direktesendt TV via takantennen, har du i dag langt flere tjenester skjermen kan brukes med – som strømming av video fra Netflix, YouTube og NRK.

De første TV-ene med innebygde apper så dagens lys allerede for noen år siden, men trenden har ofte vært at disse TV-ene er for trege i bruk. Frem til i år har det vært en rekke andre enheter som har kunnet gjøre den samme jobben bedre, som for eksempel PC-er, Apple TV, Chromecast og andre tilsvarende mediespillere. Nå begynner dog TV-produsentene virkelig å få sving på de såkalte smart-TV-ene sine.

LG er en av produsentene som nå går egne veier for å forbedre brukeropplevelsen, og vi har fått selskapets nye 55LB870V inn på vår testbenk. Det spesielle med denne TV-en er at den bruker webOS, et grensesnitt HP i sin tid ga opp, men som LG nå er villig til å gi et forsøk.

Bruker en lydplanke som fot

Rammen rundt skjermen er i aluminium, og bidrar til et lekkert ytre. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Ut av esken er det en relativt slank modell som møter oss fra LG. 55LB870V har en ren overflate der hele forsiden er dekket av glass, som kun møtes av et par millimeter med aluminium i kantene. Denne kanten er forøvrig er samme ramme som omslutter yttersiden av skjermen. Vi liker denne rene overflaten, selv om selve bildet ikke går hele veien ut til den tynne aluminiumsrammen. Det er nemlig et lite sort felt innenfor glasset som skiller overgangen fra panelet til selve rammen.

På baksiden av TV-en stopper imidlertid bruken av glass og metall, for hele denne overflaten er preget av hvit plast. Det gir ikke den samme kvalitetsfølelsen som resten av TV-en, men allikevel er dette langt i fra det verste med designen på denne modellen etter vår mening.

Foten på denne TV-en skiller seg nemlig ut, både på godt og vondt. LG har valgt å flytte høyttalerne til TV-en ut av selve hovedenheten og inn i en liten lydplanke. Fordelen er at du kan velge å ikke ha denne lyden til fordel for et bedre ekstern anlegg, noe som gjør at du får et lettere utseende om du skal henge den på veggen.

Lydplanken er en del av foten. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Skal du beholde lydplanken, og i tillegg sette denne på et bord, er denne høyttaleren en del av foten. Du skrur nemlig festebraketter til selve lydplanken, som igjen festes til TV-en. Det er en smakssak hvordan du liker utseende på denne modellen, men vi syns at foten blir alt for ruvende så lenge lydplanken er den del av den.

Samtidig blir den stående lenger frem på bordet enn selve TV-en, noe som gjør at den tar unødvendig mye oppmerksomhet vekk fra det ellers så stilrene produktet. Dette er med andre ord en TV som gjør seg aller best hengende på veggen. Vil du henge den opp og samtidig beholde lydplanken, følger det med andre braketter som gjør at denne planken flukter med resten av TV-en om den henges opp, noe som helt klart gir et bedre inntrykk enn når den brukes som fot.

webOS – den store overraskelsen

Brukergrensesnittet er noe av det vi så mest frem til å ta en nærmere titt på – og webOS viser seg å bli én stor, positiv overraskelse. Etter å ha testet grensesnittet en stund synes vi faktisk dette er tett opptil Samsungs alternativ når det kommer til brukervennlighet.

WebOS er nokså rent og enkelt i utseende, men har allikevel alle funksjonene du trenger. TV-en responderer raskt under bruk, og dette er noe vi verdsetter høyt. Lite er mer irriterende enn apper og andre funksjoner som bruker en evighet på å starte opp – noe som ofte har vært tilfelle med tidligere smart-TV-er.

Før du tar i bruk TV-en burde du oppgradere oppgradere programvaren. Ut av esken var det nemlig en del rusk i maskineriet, som blant annet problemer med å starte apper og vi slet lenge med å koble oss til appbutikken. TV-en ble langt friskere når vi en god stund senere hadde fått oppgradert skjermen til nyeste versjon. Det gjøres ved at du går inn i menyen og klikker deg inn under «Generell» og videre til «Om denne TV-en». Siste versjon lastes ned i bakgrunnen mens du ser på andre ting, og selve oppdateringen settes i gang nesten gang du av og på TV-en.

Slik ser webOS ut.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Når du trykker på menyknappen kommer det opp en rekke nederst i bildet, hvor ti valg vises i form av avlange ikoner. En ting som vi lar oss imponere over er hvor raskt det går å skifte mellom to apper. Starter du for eksempel Viaplay-appen etterfulgt av Netflix-appen, kan vi skifte mellom de to uten nevneverdig ventetid, og avspillingen fortsetter der den var før du skiftet. Med andre ord kan du altså skifte mellom to ulike prosesser uten at du trenger å avslutte den ene prosessen helt før du kan starte den andre. TV-en klarer å holde styr på to apper, men kjører du igang en tredje vil TV-en miste kontrollen på den første appen du startet opp.

Menyen er enkelt satt opp. .Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

En annen liten hendig funksjon er muligheten til enkelt å gå inn i menyen selv om du er inne å ser film med for eksempel Netflix. Filmen blir da stående å gå i bakgrunnen mens du går inn for å gjøre endringer.

Selve menyen følger samme grunnprinsipp som resten av webOS, og er enkelt bygd opp. Riktignok var den litt treg til tider, men dette fikk vi has på ved å oppdatere til nyeste programvareversjon. Selve hovedmenyen starter til venstre i skjermen, og du blar deg videre i et vindu som kommer opp til høyre.

En ting som dog kan være verdt å merke seg er at TV-en trenger noen sekunder til å summe seg etter at den er slått på, før du kan ta den i bruk.

Enkel å navigere rundt i

Magic Remote-kontrollen som følger med i esken.Foto: Ole Henrik Johansen / Hardware.no

Et viktig element for å kunne bruke TV-en din aktivt, er at den er enkel å navigere rundt i. LG har i flere år være langt fremme på dette området, og har inntil i år vært alene om å lage en «Wii-kontroll» hvor du kan peke rett mot skjermen for å klikke deg rundt i menyene.

Samsung har i år kommet inn som en konkurrent til LGs Magic Remote-kontroll, og forskjellen på de to alternativene er forsvinnende liten etter vår mening. Med i esken følger det med to kontroller til 55LB870V, hvor den ene er en klassisk kontroll med blant annet tallknapper, og den andre er altså en Magic Remote.

Presisjonen i denne pekekontrollen er det lite å utsette på, og den ligger greit i hånden. Den virker dog litt mindre påkostet enn alternativet fra Samsung, der hele kontrollen er i blank plast, noe som gjør den glattere å holde i. Men plassering av knapper og funksjoner forøvrig er det lite å si på.