Tek.no

Test ZTE Tania

Styr unna denne Windows-mobilen

Får du plass til livet ditt på 4 GB? Det gjør ikke vi heller.

8 Feb 2012 13:00

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 12,86 x 6,78 x 1,07 cm
Vekt: 158 gram
Skjerm: TFT-LCD, 4,3 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, valg, av/på/skjermlås, kameratast
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Windows Phone 7.5 Mango
Firmware: 1600.3000.7720.10013
Pris: Fra 2500 kroner

Kort sagt:

– Gode menyer

– Stor
– Tung
– Dårlig skjerm
– Alltid skitten

Design

Skjerm

Brukervennlighet i menyer

Vi vet ikke helt hvorfor, men skjermen på ZTE Tania er alltid skitten.
Den detaljerte menyen gir deg full tilgang til alt du har av apper og innstillinger.
Til vanlig forholder du deg til den oversiktlige hovedskjermen.
Volumtast, av-/på-tast og kameratast er plassert langs siden av telefonen.

ZTE Tania er den første Windows-telefonen fra det kinesiske selskapet som kom inn i norske butikkhyller for et par år siden. ZTE er kjent for å fokusere beinhardt på pris, og Tania er intet unntak. Den selges i skrivende stund for rundt 2500 kroner, og skal ha mange av de samme egenskapene som langt dyrere konkurrenter.

Tania har en enkel design – ZTE har ikke gjort spesielt mange inngrep i den grunnleggende klossformen som moderne telefoner har. Foruten et bakdeksel i matt sort plast har telefonen en blanklakkert ramme rundt skjermen. Som vanlig er fronten en stor glassplate som dekker skjermen og har innebygde berøringsfølsomme snarveisfelter.

Dårlig skjerm

Tania har en skjerm på 4,3 tommer. Vi tipper at det er her ZTE har spart mange av pengene som gjør Tania så billig. Dette er nemlig den blasseste skjermen vi har sett i en smarttelefon på en god stund.

Noe av skylden for det dårlige bildet må muligens teknologien ta, siden det er snakk om en vanlig TFT LCD-skjerm her, i motsetning til AMOLED-skjermene vi ser i mer påkostede produkter. Likevel har vi sett mange LCD-skjermer med betydelig bedre bilde enn dette.

Oppløsningen i skjermen er den vi har blitt vant til de siste par årene, altså 800 x 480 piksler. Foreløpig støttes ikke mer av Windows Phone. Det oppleves som tilstrekkelig, selv om vi har begynt å se svært fine HD-kapable skjermer i størrelser under fem tommer.

Både innsynsvinkel og lysstyrke kunne vært bedre.

Blir fort møkkete

En annen ting vi legger merke til med skjermen er at den er forholdsvis enkel å sette riper i. På kun få dager i test har antallet fine striper i skjermen økt dramatisk.

Av en eller annen grunn tiltrekker også skjermen på Tania seg betydelig flere fingeravtrykk enn de fleste andre telefoner med berøringsskjerm. Det føles akkurat som om det er mer motstand i skjermen her enn vi er vant til ellers.

Vanligvis skal det ikke mer til enn litt pussing mot en bukse eller en genser for å ha ren skjerm – for å gjøre ren ZTE Tania må vi faktisk finne frem skjermrens for flatskjermer for å få den helt ren. Etter et øyeblikks bruk er den full av sjenerende fingeravtrykk og lommerusk igjen.

Tung og stor

ZTE Tania ligger ganske godt i hånden, men den er forholdsvis tung med sine 160 gram. Den er også noe større enn telefonene vi vanligvis støter på, selv om det ikke er snakk om noen dramatisk størrelsesforskjell. Nyere smarttelefoner og nettbrett har blitt slanket til godt under én centimeters tykkelse de siste par årene. Tania er nesten 11 millimeter tykk.

Menyene

Tania kjører Windows Phone-menyer fra Microsoft. Disse er svært raske og oversiktlige.

Utgangspunktet for menyene er et antall store ruter som gir deg tilgang på telefonens hovedfunksjoner. Der de fleste av konkurrentene legger til egne ruter på startskjermen med tilgang til egen programvare, har ZTE valgt å la Tania kjøre helt ren Windows Phone uten noen egne tillegg.

Hvis du ikke finner funksjonene du behøver på hovedskjermen kan du panorere til høyre for å finne en mer detaljert liste over det som er tilgjengelig. Ønsker du tilgang på disse tingene fra hovedskjermen kan du legge til snarveier som nye ruter på hovedskjermen.

Er du helt ny på Windows Phone er det greit å vite at menyene er forholdsvis enkle å lære seg. De likner ikke så mye hverken på Android- eller iOS-menyer, men ikonene er tydelige og oppbyggingen av menyene er logisk. Du finner med andre ord stort sett det du forventer å finne under bildene.

Microsofts Windows Phone har et fortrinn i forhold til enkelte konkurrerende menysystemer – nemlig at du kjenner en del av ikonene fra før om du har en Windows-basert PC. Både Office-logoen og Internet Explorer-logoen er i daglig bruk på veldig mange PC-er.

Panoreringen mellom skjermer fungerer kjapt og greit, og vi har ingen innsigelser på hastigheten til ZTE Tania i menyfunksjonene.

I esken

Utstyrspakken som følger med ZTE Tania er ganske lik den vi finner på de fleste andre telefoner. Et håndfrisett med ledning, en lader og en USB-kabel er det du får med. Du får altså ingenting ut over det nødvendige her, men det er også ganske sjelden du får noe mer enn du trenger fra konkurrentene.

Minnekort følger naturlig nok ikke med, ettersom ZTE Tania ikke har støtte for minnekort. Det kommer vi nærmere tilbake til på neste side.

  • ZTE Tania
  • Bakdeksel
  • Batteri (1400 mAh)
  • Håndfri
  • Lader med USB-utgang
  • USB-kabel (Micro-USB)

Les også