Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestKingston HyperX 240 GB

Møt den nye SSD-kongen

Kingston leverer den beste ytelsen vi har sett.

Introduksjon

Kingston var tidlig ute med SSD-er når markedet virkelig blomstret for rundt fire år siden. Tidligere i år kjøpte de en stor bit av SSD-kontroller-selskapet JMicron, men noen nevneverdige resultater fra det samarbeidet har ikke kommet enda. Nå har imidlertid Kingston for første gang hengt seg på SandForce, en av dagens ledende produsenter av SSD-kontrollere.

SandForce annonserte sin nye SSD-kontroller tidligere i år, en liten enhet som ga SSD-ene et temmelig stort hopp i ytelsen. Vi møtte kontrolleren første gang da vi testet OCZ Vertex 3. Det er imidlertid Corsair Force GT og Agility 3 som i dag blir de sterkeste konkurrentene til det Kingston nå har sluppet på markedet.

SSD-en fra Kingston som vi i dag har på testbenken, bærer mange av de samme spesifikasjonene og mulighetene som konkurrentene. De kan imidlertid skilte med noen av de kvasseste ytelsestallene vi har sett for en slik enhet. Kingston lover at enheten skal klare å overføre opp mot 550 MB eller klemme unna hele 95 000 små filer hvert eneste sekund. Sammenlignet med konkurrentens tall, lover dette godt.

Dette er Kingstons første SSD basert på en SandForce-kontroller. I modellen vi i dag tester benytter folkemodellen på det moderne SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Intel- og Micron-samarbeidet IMFT står for minnebrikkene. Prisen ligger på rundt 3600 kroner.

Bli med videre, så ser vi nærmere på hva Kingston kan tilby!

Takk til Kingston som sendte SSD-en til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

På innsiden

Som så mange andre SSD-er, spesielt med en kapasitet på over 160 GB, er også Kingstons HyperX-modeller rundt 9,5 mm tykke. Det er den normale størrelsen, men hver klar over at enkelte bærbare maskiner bare takler enheter som er 7 mm høye. Ellers kan vi også nevne at SSD-en er noe tyngre enn alle andre 2,5"-modeller vi tidligere har kjent på, noe som gir den en ekstra kvalitetsfølelse.

SSD-en er skrudd sammen med de relativt proprietære hexa-skruer med en låsepinne i midten. Dette er noe blant annet Nintendo brukte for veldig, veldig, mange år siden. Normale hexa-skrutrekkere vil ikke fungere, du må ha den typen som er hul i midten om du vil bryte garantien for å ta en kikk på innsiden.

Det trenger du imidlertid ikke, vi har tatt en kikk for deg. Etter å ha frigjort de små skruene sitter enheten fortsatt godt sammen. Et par termiske puter binder minnebrikkene på begge sider av selve kretskortet mot kabinettet. Det er faktisk første gangen vi ser noe slikt på en SandForce-SSD, og Kingston er trolig en av meget få produsenter som velger å gjøre dette. Nøyaktig hvorfor vet vi ikke, fordi SSD-er utvikler veldig lite varme. Kingston er samtidig den eneste produsenten vi har møtt på som har brukt plast i store deler av kabinettet, fremfor aluminium hele veien. Plast har en lavere evne enn aluminium til å lede varme, noe som kan være grunnen.

På innsiden finner vi en SandForce SF-2281-kontroller og totalt 16 minnebrikker, åtte på hver side av kretskortet. SandForce lager to kontrollere i 2xxx-serien, der dagens enhet er den som er beregnet på forbrukerne. Videre har Kingston selv tilpasset den interne programvaren etter sine ønsker.

Denne gangen er det Intel som står for produksjonen av minnebrikkene. De totalt 16 enhtene er produsert på 25 nm og har modellnummer 29F16B08CCHE2. Selv om brikken i stor grad er det samme, benytter Intel og Micron litt forskjellige benevnelser akkurat her. Noe kan vi imidlertid få ut av bokstavene.

Hver minnebrikke er på 128 Gbit, noe som betyr 16 GB per sorte klump. Det er snakk om synkront minne, nærmere bestemt følger det ONFi 2.2-standarden. Kort og greit minne med høy kvalitet og høy ytelse, selv om det koster noe mer enn asynkront minne.

16 minnebrikker hver på 16 GB betyr at HyperX 240 GB har 256 GB fysisk lagringsplass. De siste 16 GB er reservert til SandForce sitt sikkerhetssystem «RAISE». Med RAISE kan en hel minnebrikke dø, samtidig som alle dataene dine fortsatt er intakte. Det er et slags internt RAID-system.

Da Kingston først lanserte SSD-en vi i dag tester, var spesifikasjonene noe magre i forhold til konkurrentene. De lovet blant annet «bare» 480 MB/s skriving. En gladbeskjed er nå klistret på 240 GB-modellen. Etter at SandForce tilbakekalte en rekke modeller, har Kingston tydeligvis forbedret programvaren. Den nye ytelsen vil virkelig yppe med konkurransen.

Kingston leverer fortsatt SSD-ene sine med en solid mengde tilbehør. Kjøper du pakkeløsningen følger det med alt du skal trenge for å gå fra en harddisk til en ny SSD. Det innebærer monteringsmateriell, kloneverktøy og et eksternt harddiskkabinett.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi per april 2011, oppdatert selve testbenken.

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
ProsessorIntel Core i7 2500k
RAMG.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
StrømforsyningChieftec Nitro Series 750W
SkjermkortAMD Radeon HD 5670
HarddiskSamsung HD501LJ
Programvare-
OperativsystemMicrosoft Windows 7 Pro

IOmeter - AS SSD

IOmeter

Antallet IO-operasjoner, altså hvor mange ganger SSD-en kan gi fra seg eller motta data hvert sekund, er noe Kingston har satset hardt på. De lover så mye som 95 000 IOPS ved lesing, men ved våre målinger kommer de ikke fullt så langt.

Vi lander til slutt på 87 000 IOPS under lesing, noe som gjør denne til den sterkeste SSD-en vi har testet. Kingston topper også når det kommer til skriving, med i overkant av 20 000 IOPS.

Kingston HyperX har også en meget lav responstid, altså hvor lang tid SSD-en bruker på å reagere når du ber den som å skrive eller lese. Både gjennomsnittsverdiene og maksimalverdiene er såpass lave at de har ingen betydning i praksis.

Når vi går over til testing av blandede oppgaver, der forskjellige filer både skrives og leses sekvensielt og tilfeldig. Her er det klart at OCZ Vertex 3 er den store kongen på haugen. Det er klart at Kingston har prioritert høy ytelse for småfilene fremfor blandede oppgaver.

AS SSD Benchmark

AS SSD er også en test som benytter en rekke varierte oppgaver før programmet til slutt spytter ut et resultat som kan sammenlignes. Her havner Kingston soleklart på topp, med deres 772 poeng. Nærmeste konkurrent, Vertex 3, finner vi nesten 100 poeng lengre ned på listen.

PCMark - ATTO

PCmark Vantage

Til nå har vi bare sett på rene ytelsestall, hvor mye data SSD-en maksimalt kan klemme unna. Det er på tide å sette tallene i litt mer realistisk kontekst, og PCmark er et av verktøyene som kan gjøre dette. Her simuleres en rekke oppgaver du normalt gjør på maskinene din, før resultatene omsettes til forskjellige poengsummer.

Som ved et par tidligere tester plasserer Kingston seg igjen soleklart på toppen. De kan skilte med hele 74 000 poeng, et nivå som er betraktelig høyere enn konkurransen.

Klikk for større versjon

Den høye poengsummen kommer i all hovedsak fra solide individuelle overføringsytelser. SSD-en ligger på mellom 200 MB/s og 460 MB/s avhengig av test, noe som totalt sett utgjør et høyt nivå.

ATTO disk Benchmark

ATTO er et enkelt og stabilt verktøy som kort og greit forteller hva SSD-ens maksimale overføringsytelse er. Her ror Kingston i land med hele 561 MB/s lesing og solide 528 MB/s ved skriving. Selv om de andre SandForce-baserte SSD-ene befinner seg i det samme sjiktet, er dette den kvasseste SSD-ene vi noen sinne har testet.

Konklusjon

SSD-er yter bedre enn noen sinne, og Kingston kan med sinHyperX 240 GB foreløpig levere en av de råeste enhetene på markedet i 2,5"-formatet.

Selv om SSD-verdenen nå byr på utrolige ytelsesnivåer, må jeg fortsatt nevne at enkelte enheter fortsatt lider av voksesmerter. Intel fikset nettopp problemet de har slitt med de siste månedene, men det rapporteres fortsatt om at SandForce sliter med enkelte rariteter. Det er heldigvis slik at det bare er fåtall produkter som er rammet, i spesielle maskinvarekonfigurasjoner, men vi skal ikke undergrave at det er et problem tilstede.

SSD-en fra Kingston vi i dag har testet benytter den nevnte SSD-kontrolleren fra SandForce, men under testperioden opplevde ikke vi noen problemer. HyperX-modellen benytter videre høykvalitetsminne, som blant annet er sertifisert til å tåle minst 5000 sykluser.

Videre skviser Kingston alt ut av den maskinvaren de har tilgjengelig. SSD-en klarer å lese hele 560 MB/s hvert sekund, og skrive nesten 530 MB/s. Når det kommer til antallet operasjoner enheten kan ta unna hvert eneste sekund, strekker den seg til hele 87 000 ved lesing, og drøyt 20 000 ved skriving.

Totalt sett er dette imponerende tall, selv om Kingston ikke kan levere like mye som OCZs flaggskip Vertex 3 når det kommer til varierte oppgaver.

Når det gjelder prisen føler vi at produsenten har truffet riktig. Selv om HyperX 240 GB er raskere enn flere av sine konkurrenter koster den det samme, rundt 3600 kroner. Det finnes forøvrig to versjoner av denne enheten, en med og uten tilbehørspakken for dem som vil ha en enkelt overgang fra harddisk til SSD. Prisforskjellen skal i teorien være på en hundrelapp, men flere nettbutikker fører produktene til samme pris.

Totalt sett er Kingston HyperX 240 GB en SSD som leverer mye ytelse til en rettferdig pris, og som kan leveres med en hjelpsom oppgraderingspakke. Slikt anbefales.

annonse