Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRoccat Ryos MK Pro

Dette spilltastaturet var verdt å vente på

Roccat brukte lang tid på å få bryterne mekaniske.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon

Da vi besøkte Roccat-boden på CES-messen i fjor fikk vi en smakeprøve av deres første mekaniske tastatur, som nå omsider er lansert og tilgjengelig i butikkene. Den tyske spillutstyrprodusenten har vært veldig sent ute med å skifte ut membranteknologien til fordel for mekaniske brytere, men den lange ventetiden har forhåpentligvis ikke vært forgjeves.

I dag skal vi ta en kikk på toppmodellen, Ryos MK Pro, for å se hva Roccat har kokt i sammen med god tolmodighet.

Roccat Ryos MK Pro. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
To USB 2.0 porter har fått sin plass på høyresiden av tastaturet. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

I esken blir vi møtt av et velvoksent tastatur med fullt, nordisk tastaturoppsett. Designet bærer preg av stumpe vinkler og en rekke stilige detaljer, og skiller seg ut fra det meste vi har sett. Rundt tastene er det en flate belagt med blanke prikker som gir tastaturet et skinnende ytre, uten at det trekker til seg synlige fingermerker. På nedsiden er det en lang og slak håndledsstøtte, som det ikke er mulig å fjerne fra tastaturet.

Cherry MX Brown-bryterne har hver sin egen LED, som lyser i velkjent blåfarge. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

På venstre hjørnekant er det 3,5-millimeters utgang for viderekobling av lyd og mikrofon, og i motsatt hjørne er det plassert to USB 2.0 porter. Vi synes det er på høy tid at tastaturene begynner å komme med USB-hub av versjon 3.0, men vi har fortsatt til gode for å se dette hos noen av konkurrentene.

Tastehettene er laget av PBT-plast, som er kjent for å vare lenger før de blir blanke og glatte. Disse er festet med en stabiliseringsmekanisme fra Cherry MX, som er den vanligste standarden på markedet. Vårt eksemplar er utrustet med brytere av den allsidige typen MX Brown, men tastaturet leveres også med de mest populære alternativene, det vil si MX Red, Blue og Black.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Omfattende knappekonfigurasjon

Ryos MK Pro har fått fem mekaniske makroknapper på venstresiden, og rett under mellomromstasten er det tre konfigurerbare tommelknapper. På FN-raden er det en haug med hurtigtaster som kan brukes i lag med FN-knappen, som blant annet justering av volum, medienavigasjon, opptak av makroer og hurtigoppstart av programmer. I tillegg til dette er Caps Lock-knappen som standard konfigurert å være en såkalt Easy-Shift-knapp, som ved inntrykk kan gi ny funksjonalitet til alle andre taster.

Dette bør være nok i bøtter og spann til de fleste bruksområder, men store muligheter kan bli mer til frustrasjon enn nytte om det ikke er lett å få en nyttig konfigurasjon på plass. Ta en titt på spesifikasjonslisten til Ryos under og bli med videre på neste side for å lese om hvordan programvaren og tastaturet i bruk »

-
Mekaniske brytereCherry MX Brown, leveres også med Red, Black og Blue.
N Key RolloverFull Key Rollover (NKRO) via USB
Livslengde50 millioner klikk
BaklysBlått
LysfunksjonerFem forskjellige styrkenivå. Hver tast kan konfigureres individuelt eller i grupper.
TilkoblingTo USB 2.0, 3,5 mm jacker for lyd og mikrofon
Kabel1,8 meters flettet USB-kabel
TastehetterPBT-plast med Laser-etset skrift
TastelayoutNordisk
TilleggUSB 2.0 hub med to utganger 3,5 mm lyd og mikrofonutgang Integrert håndleddstøtte Medieknapper og hurtigtaster med FN-tast Alle knapper kan konfigureres som makro Fem makroknapper Tre tommelknapper Innebygd minne og prosessor for hardware-støttet makroopptak og lagring av profiler

Roccat sendte tastaturet til test.

I bruk

Hovedinnstillinger.

Svært mange muligheter

Knappekonfigurasjon.

Tastaturet fungerer naturligvis rett ut av boksen, men for å dra nytte av alle konfigurasjonsmulighetene må du laste ned programvare fra Roccat. I denne finner vi en bråte med vinduer og knapper som skal gi deg full kontroll over tastaturet. I hovedvinduet kan du endre funksjonaliteten til Caps Lock og FN-knappen, justere lysstyrken og velge hva som skjer med baklyset når tastaturet går i søvnmodus.

I vindu nummer to velger du funksjonaliteten til samtlige knapper. En knapp kan ha to forskjellige funksjoner – en til vanlig bruk og en som gjelder når Easy Shift, det vil si Caps Lock-knappen, holdes nede. Knappene kan konfigureres til å gjøre praktisk talt hva som helt: simulere andre knapper, en serie med tastetrykk, ferdigkonfigurerte makroer til knapt 30 spill, endre tastaturprofil eller til og med lysmakroer.

Lyskonfigurasjon.

Når det kommer til belysningen er det stor hjelp for å få realisert ditt eget, personlige lysshow. Knappene kan deles inn i lag, slik at du kan velge hvilke knapper som skal lyse når du holder inne for eksempel Ctrl-tasten. Dette kan blant annet være et veldig nyttig verktøy for å bruke og lære seg snarveier i programmer og spill. Videre kan du aktivere flere fiffige lysfunksjoner, som for eksempel at talltastene 0 til 9 viser volumnivå, eller at lyset under tasten aktiveres eller deaktiveres noen sekunder etter nedtrykk.

Som en stor bonus lagres alle makroer og innstillinger på selve tastaturet. Dette betyr at konfigurasjonen din følger med tastaturet hvor enn du kobler det til, uten at du trenger å innstalere programvaren fra Roccat.

Nyttige tommelknapper

Vi testet Ryos MK Pro i mange spill av forskjellige kategorier, og ble fort vant med å bruke de ekstra mulighetene som tastaturet hadde å by på. I Counter Strike ga vi tommelen oppgaven med å bla frem riktig granat på rett tidspunkt – noe som fungerte helt ypperlig. Tommelknappene er perfekt plassert og ganske harde, som forhindrer at du trykker dem ned ved et uhell. Vi synes de var litt for harde i bruk, men de fungerte allikevel godt til å simulere knapper du vanligvis ikke trykker ned flere ganger på rad.

Tommelknappene var veldig nyttige i de aller fleste spill.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Tilsvarende i Dota brukte vi knappene til kjøpe nye ting og automatisk hente de med fraktebikkja, og mulighetene utover dette er nesten endeløse. Makroknappene til venstre har tilsvarende muligheter, men er ikke like lette å ta i bruk når du har fingrene godt plantet på WASD-tastene, noe som ofte er tilfellet i skytespill. I strategispill var de veldig nyttige, og kan enkelt brukes til å styre forskjellige grupper med soldater på slagmarken.

Tastaturer støtter Full N-Key Rollover via USB, noe som betyr at du kan trykke ned så mange taster du vil uten at du kommer over en grense hvor det ikke registreres flere. Dette verifiserte vi ganske greit i praksis, ved å legge begge håndflatene på tastaturet og sjekke at alle tastene ble oppfattet i operativsystemet.

Ryos MK Pro kobles til med to USB-kontakter og to minijacker.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

De mekaniske tastene har velkjent taktil tilbakemelding og fungerer i praksis likt som på andre mekaniske tastaturer. Bryterne er svært responsive i bruk og svikter deg aldri, og med estimert levetid på 50 milioner klikk blir tastaturet langtidsinvestering.

Har det som trengs til enhver bruk

Vårt eksemplar hadde brytere av typen MX Brown, og skriving ble dermed en stor fornøyelse. Med disse bryterne er det mulig å føle seg frem til når trykket aktiveres, og med litt trening er det mulig å skrive uten å bunne bryterne. Dette gir en veldig behagelig skrivestil, som er ganske skånsom med fingre og håndledd.

På undersiden er det kabelkanaler du kan bruke for å feste for eksmepel mus- og hodesettkabel.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Når det er sagt må vi nevne at MK Pro bråker litt mer enn et gjennomsnittlig mekanisk tastatur, til tross for at det benytter ordinære mekaniske brytere. Den ekstra lyden kommer av gjenklang fra bakplaten, et fenomen vi er godt kjent med fra Corsair-tastaturer.

Vi likte godt den integrerte håndleddsstøtten, men om du ikke er begeistret for håndleddsstøtter bør du nok kikke på et annet tastatur da den ikke kan fjernes. Under både skriving og spilling lå tastaturet helt støtt på pulten, takket være noen svære gummiføtter på undersiden. Det er også mulig å heve tastaturet i bakkant, og disse føttene er også belagt med gummi. På undersiden kan vi også nevne at det finnes noen kjekke kabelkanaler du kan bruke til for eksempel mus og hodesett, for å holde pulten ren og ryddig.

Konklusjon

Ryos MK Pro er et av tre alternativer fra Roccats første serie med mekaniske tastaturer. En rask kikk på kalenderen røper at Roccat definitivt har vært skilpadden i tastaturløpet, men kort oppsummert har de karret seg i mål med et svært gjennomført produkt.

Tastaturet skilter med ganske mye ekstrafunksjonalitet, uten at noe av det virker spesielt overflødig. Tommelnappene under mellomromstasten er uten tvil et nyttig tillegg, uten at det blir for mye nytt å holde styr på. Om dette ikke skulle være nok kan du alltids ty til de fem makroknappene på venstresiden, og om nødvendig omprogrammere hele tastaturet med nye funksjoner som aktiveres med Easy-Shift-knappen.

Det er også hendig med utganger for både lyd, mikrofon og USB-enheter, og for å forhindre kabelrot er det mulig å feste kablene i kabelgatene på undersiden av tastaturet.

Ryos MK Pro kan sterkt anbefales til de som trenger litt ekstra funksjonalitet.

Den fysiske kvaliteten virker god, og de mekaniske tastene leverer det vi forventer. Roccat Ryos fås med de mest populære brytertypene, det vil si Cherry MX Red, Blue, Brown og Black. Vi savner en fysisk knapp for deaktivering av Windows-knappen, og det er videre verdt å være oppmerksom på at tastaturet tar mye plass og at håndleddsstøtten ikke kan fjernes. Programvaren er veldig omfattende og lar deg konfigurere nesten hva som helst, men er ikke spesielt enkel å sette seg inn i for helt ferske brukere.

I skrivende stund må du punge ut cirka 1400 kroner for å få kloa i Roccat Ryos MK Pro, noe som absolutt er i det høyere prissjiktet. Tar vi alt i betraktning har vi ingen problemer med å anbefale tastaturet, gitt at du har behov for mye av ekstrafunksjonaliteten det tilbyr.

Hvis ikke finnes det gode, og billigere alternativer på markedet, som for eksempel Func KB-460 til 800 kroner eller Corsair Vengeance K70 til en tusenlapp.

+ Enorme konfigurasjonsmuligheter av knapper og lys
+ Nyttige tommelknapper
+ USB-hub og viderkobling av lyd
+ Konfigurasjonen lagres i minne på selve tastaturet


- Bråker mye om du taster hardhent
- Programvaren er ikke spesielt nybegynnervennlig

Mer om
annonse