Test

Test av mobile GPS-programmer: Nokia Maps 2.0

Som tidligere er kartene gratis, og du velger selv om du vil laste dem ned direkte til mobiltelefonen etter behov, eller om du vil laste dem ned til en PC, og deretter overføre dem til mobiltelefonen.
Løsningen har kart over det meste av verden, men navigasjonslisens må kjøpes separat. Denne må du ha for å få instruksjoner om hvordan du skal kjøre for å komme til målet ditt.
Nokia Maps har egen modus for forgjengere, noe som gjør det lettere å finne korteste veg på steder med envegskjøringer og andre restriksjoner på biltrafikken. Nokia Maps gir også tilgang til reisehåndbøker som du kan laste ned på mobilen din.
Kart og bilder
Den nye varianten lar deg også velge mellom vanlige kart, satellittbilder og kart tegnet over satellittbilder. Løsningen gir deg tilgang til trafikkinformasjon der dette finnes, i tillegg til at du kan søke på millioner av interessepunkter på en nokså enkel måte.
Nokia Maps lar deg legge til egne interessepunkter, og du kan sende favorittsteder som melding til andre med tilsvarende programvare.
Nokia Maps kommer i to varianter. Den mest avanserte er for S60-mobiler, mens en litt enklere utgave kan kjøres på S40-mobiler (Nokia Maps 1.0)
Nedlasting av kart via PC går smertefritt, men krever i utgangspunktet at du har Nokia Maploader installert på PC-en. Programmet er gratis, og finnes på Nokias support-sider. Vi sier i utgangspunktet, fordi vi vet det finnes alternative nedlastingsmetoder for kartdataene (web-grensesnitt), men siden disse er uoffisielle lar vi dem ligge nå.
Selv og Nokia har assistert GPS (GPS som kombinerer telefon og satellittdata for raskere å finne egen posisjon) så har vi opplevd at det kan ta skrekkelig lang tid å finne egen posisjon. I Barcelona ventet vi et kvarter, i London drøyt 10 minutter, og i Praha gikk det hele 20 minutter før vi fikk fiks.
Den trege fikseringen kan ha noe med GPRS-nettene i de respektive landene å gjøre, ettersom assistert GPS trenger en dtataforbindelse for å fungere. Her snakker vi om svært små datamengder. Nokia Maps vil ikke koste merkbart, med mindre du også laster ned kart direkte til mobilen.
Vi fikk inntrykk av at det faktisk gikk raskere å finne egen posisjon på mobilene når vi brukte mobilvarianten av Google Maps sammen med GPS-en. Vi har imidlertid ikke hatt anledning til å reise så mye frem og tilbake at vi kan fastslå med sikkerhet at dette ikke bare var en tilfeldighet.
Når mobilen først hadde funnet vår posisjon på kartet, trengte den bare sekunder neste gang Nokia Maps ble startet.

Les også
Slik blir Nokias nye karttjeneste
Les også
De beste GPS-mobilene
annonse