Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface RT

Nettbrettet som ville være PC

Microsoft Surface RT skal fylle gapet mellom nettbrett og PC, men holder det?

Design, skjerm og menyer

Slik ser baksiden ut med foten ute. Foto: Microsoft
Den eneste knappen på toppen av brettet er hovedbryteren. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Microsoft Surface RT er et nettbrett med et Windows 8-liknende brukergrensesnitt. Det er viktig å merke seg at dette er et nettbrett, og ikke en vanlig PC. Forskjellen ligger først og fremst i at maskinvaren er ulik, slik at vanlige PC-programmer, slik du kjenner dem fra Windows 7, ikke kan installeres på Surface RT. Nye programmer må hentes fra en egen app-butikk, på samme måte som når du laster ned apper på en mobil, eller på et annet nettbrett.

USB og Micro HDMI sitter på høyre side. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Fordelen er at du med denne arkitekturen har et brett som bruker mindre strøm, utvikler mindre varme, og kan bygges mer kompakt enn en PC. RT-brettene er også gjenomgående billigere enn liknende produkter med Windows 8 Pro.

Ulempen er at du bare kan bruke programvare du finner i Windows Store. Men, som vi skal komme tilbake til, det er på ingen måte glissent i Microsofts butikkhyller.

Design

Designen er litt annerledes enn på de fleste andre nettbrett. Skjemen er strukket mer ut, slik at den er mer avlang enn på nettbrett med Android (16:9) eller iOS (4:3).

De to små hullene på toppen er høyttalere. Lyden er ganske kraftig, men blir lett forvrengt. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Surface har et lokk som dekker halve baksiden. Dette kan du vippe frem fra baksiden, slik at brettet får en fot å stå på. Denne løsningen er smart, og plasserer brettet med skjermen lent 22 grader bakover. Du kan ikke endre denne vinkelen, men for oss har det heller ikke vært noe savn. Under lokket finner du ellers porten for plassering av Micro-SD-minnekort.

Baksiden av tastaturdekslene er trukket med et filtlignende stoff. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Baksiden av Surface er i glatt mørkt metall. Denne overflaten skal angivelig være motstandsdyktig mot smuss, men vi opplever at denne motstandsdyktigheten definitivt er noe Microsoft ikke bør snakke for høyt om.

Øverst på baksiden er det en list, og på denne finner du et kamera som peker bakover. Plasseringen er nesten direkte bak kameraet som sitter på fronten, og som er det du bruker om du deltar i konferansesamtaler. Kameraene er vinklet noe, slik at de du har konferansesamtale med skal kunne se ditt blide åsyn, og ikke bare magen og de øverste skjorteknappene.

Grensesnittet er kliss likt det du får med Windows 8 pro, PC-utgaven av nettbrettet. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Listen på baksiden er trukket over kanten på brettet, og her finner du hovedbryter og to mikrofoner. Skjermen måler 10,6 tommer diagonalt, og har en oppløsning på 1366 x 768 punkter.

Rundt skjermen er det en ramme som er et par centimeter bred, med en Windows-logo midt under skjermen. Berører du logoen sendes du rett til brettets startskjerm med applikasjoner. Berøringstasten under skjermen er en del av Microsofts nye brukeropplevelse, og finnes på alle brett med Windows 8 eller Windows RT.

På siden av brettet er det en vanlig USB-port, som fungerer slik USB-porter gjør på vanlige datamaskiner. Her kan du koble til forskjellig ekstrautstyr, eller du kan i nødfall bruke porten til å lade mobiltelefonen. Brettet har også stereohøyttalere, plassert høyt oppe på hver sin side av brettet. Plasseringen fører til at lyden ikke kommer rett mot deg, men kastes ut til sidene.

Snodig ladekontakt

Dette er ladekontakten. Pluggen holdes på plass av en magnet. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På høyre side av brettet finner du også en micro-HDMI-plugg, og en ganske pussig ladekontakt. Ladekontakten består av en grunn grop med fem messingfargede kontaktpunker på en rekke. Ladepluggen holdes på plass i gropen av en magnet. Ladepluggen er i tillegg proprietær. Det betyr at du ikke får ladet batteriet i brettet uten originalladeren. Det er heller ikke særlig gode muligheter for å finne en universallader som kan hjelpe deg om du har glemt laderen, eller mister den på en reise.

Du vil antakelig plundre litt for å få pluggen til å sitte som den skal. En liten hvit diode på enden av ladepluggen lyser når kontakten sitter riktig i magnetfestet sitt.

På brettets venstre kant er det uttak for hodetelefoner, og en vippetast for volum. Volumtasten er lett å føle seg frem til. I tillegg kan du justere lyden slik du gjør det på en vanlig PC, fra brettets oppgavelinje når skrivebord er aktivert.

Med eller uten tastatur

Med tastatur blir nettbrettet enda mer som en bærbar PC. Tastaturet klipses på ved hjelp av magnetisme. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Du kan bruke Surface som et rent nettbrett uten tastatur, eller du kan koble til mus og tastatur via Bluetooth eller USB. Alternativt kan du kjøpe med et tastatur-cover. Tastatur-coveret kommer med norske tegn, og finnes i to utførelser. Det ene har en tekstillignende overflate med berøringstaster, mens den andre er av den tradisjonelle sorten med bevegelige taster.

Brettet fungerer greit også uten tastatur. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Berøringstastaturet er bare to millimeter tykt, og fungerer overraskende bra. At det andre tastaturet også fungerer bra er ikke like overraskende, ettersom dette er et mer tradisjonelt PC-tastatur.

Du kan selvsagt bruke brettet som et helt vanlig nettbrett med tastatur på skjermen. Men tastaturdeksel er et utmerket alternativ for den som vil ha jobben unnagjort.

Dekselet festes til brettet med magneter. To små tapper sørger for at det sitter på riktig sted. Dette dekselet sitter atskillig bedre fast enn det vi har opplevd med Apples smartdeksler som festes på en liknende måte.

Brukes som en vanlig PC

Brukergrensesnittet er identisk med det du har på en fullverdig PC med Windows 8. Det gjør at du som har brukt en PC før, raskt vil bli vant til å bruke Surface RT.

Som med Windows 8, snakker vi om to delvis separerte verdener, der den ene er app-basert og gjennomført fingervennlig, mens den andre er den tradisjonelle PC-løsningen der du nesten er avhengig av mus og tastatur. Microsoft har inkludert en Office-pakke som kjører i det tradisjonelle PC-grensesnittet, mens nettleseren finnes både i tradisjonell utgave og i en app-versjon.

Modern UI

Det tynne dekselet har qwerty-tastatur som tåler søl. Det kommer i flere farger. Foto: Microsoft

Menyene er nøyaktig som på Windows 8. Her er store ensfargede rektangler og kvadrater som representerer apper. Noen av rektanglene viser innhold fra applikasjonen de representerer. Her kan du eksempelvis se vær, nyheter, bilder, sportsresultater, meldinger eller aksjekurser, bare ved å kaste et blikk på skjermen.

Det ser altså ut som Windows 8. Du henter frem innstillingsmenyer, blar mellom applikasjoner eller avslutter dem ved å trekke dem ned og ut av skjermbildet på nøyaktig samme måte som på Windows 8. Det meste faktisk flyter faktisk raskere på RT enn på storebror, til tross for at maskinvaren i Windows 8-brettene har kraftigere ytelse.

Søkemulighetene du har i Windows RT er svært gode, og du kan finne frem i alt fra dokumentinnhold til musikk, nettinnhold, adresser og hva det skal være. Dette er den søkefunksjonen vi savner i Windows Phone 8.

Appene åpner raskt, og du kan laste ned og installere så mange apper du vil. Tilgangen til apper er fremdeles begrenset i forhold til hva du finner på brett med Googles Android eller Apples iOS, men antallet øker raskt, og er per 21. februar 2013 oppe i 43 482. De aller fleste av disse kan kjøres både på vanlige Windows 8-PC-er og på nettbrett med Windows RT.