Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRoccat Kave XTD

Frister spilleren med ekte surroundlyd

Kave XTD har tre høyttalerelementer i hver hodeklokke.

Torstein Sørnes, Hardware.no

Introduksjon og tilkobling

Markedet flommer over av hodesett som frister med surroundopplevelse, men de aller fleste har kun ett innbakt høyttalerelement i hver klokke og simulerer surround ved hjelp av avanserte algoritmer og lydchipper. Vi har ikke spesielt mye til overs for virtuell surround, da lydkvaliteten ofte går nedenom og hjem, sammenlignet med ekte surroundlyd med flere elementer. Dette har Roccat forstått, og i sitt nyeste flaggskip, Kave XTD 5.1, har de derfor presset inn tre høyttalerelementer i hver hodeklokke – for å lage geniun 5.1 surroundlyd.

Roccat Kave XTD 5.1. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no
Inne i klokkene er det tre elementer – bass, bak og fronthøyttaler.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Solide greier

Kave XTD er bygget utelukkende i plast, men førsteinntrykket gir en god kvalitetsfølelse. Vi kan bøye og vri hodesettet kraftig i alle retninger, uten tegn til at det vil gi seg. Det er farget i matt sort, med blå skrift på logo og merkenavn på sidene. Designen er pen og ryddig, med en god balanse mellom minimalisme og stilige detaljer.

Øreputene er dekket i syntetisk skinn, og er i likhet med puten i hodebøylen veldig myk og behagelig. Inne i klokkene ser vi at elementene er delt i tre, med forskjellige vinkler på hvert element for å bedre kunne skille lydene fra hverandre.

Du kan ta av mikrofonen, men det har ikke så mye for seg da hodesettet ikke kan kobles til mobiltelefoner.Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

På venstre hodeklokke er det en avtagbar mikrofon, som også kan vendes opp mot hodebøylen når den ikke er i bruk. Hodesettet er fastkoblet en relativt stor kontrollboks, og kan dermed ikke brukes på mobiltelefoner og andre enheter som krever 3,5 millimeters minijack.

Kontrollboksen kjennetegnes med et svært volumhjul på toppen, og kan kun kobles til datamaskinen med USB-kontakt. På baksiden er det utganger for et eksternt surroundanlegg, og ved hjelp av en knapp kan du kjapt velge om lyden skal gå til hodetelefonene eller de eksterne lydutgangene. Det er også knapper for å slå på filmmodus, justere volum på de individuelle kanalene, deaktivere mikrofonen og ta telefonen. Det er nemlig mulig å pare kontrollboksen med en mobiltelefon ved hjelp av Bluetooth, slik at du kan ta samtalen om det skulle ringe når du sitter midt i et spill.

Spesifikasjoner: Roccat Kave XTD--
--
TypeLukket, rundt øret-
TilkoblingUSB-
Frekvensrespons20 Hz til 20 KHz-
Kabellengde1,8 meter fra hodesett til kontrollboks og 1,8 meter fra kontrollboks til PC-
Lyd5.1 med tre elementer i hver klokke hvorav senter, front og bakhøyttaler er 40 mm og basshøytaler er 30 mm, alle 32Ω-
Vekt335 gram-
EkstraKontrollboks med USB-lydkort, volumkontroll, lydutganger og Bluetooth-tilkobling Avtagbar mikrofon-
Roccat Kave XTD Stereo
7
Bra

Roccat Kave XTD Stereo

7
Bra
sitatHodesettet har god kvalitet og surroundlyd, men det finnes bedre alternativer

Fordeler

 • +
  Kan svare på samtaler ved å pare med mobiltelefonen
 • +
  God byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Lydsignaturen er hul
 • Lydsignaturen mangler dybde
 • Mikrofonlyden er tynn

Lyd og konklusjon

Kave XTD Programvare.

Vi kobler Kave XTD til datamaskinen med USB, og installerer nyeste drivere fra nettsiden. I programvaren er det en grei oversikt over de mest nødvendige funksjonen, og en bråte med ekstrafunksjoner. Du kan mikse stereo til 5.1 surround, justere lyden i equalizeren og slå på stemmeforvrenger om du heller vil høres ut som et monster eller en gummiand over mikrofonen.

Litt svakt i dypere spektre

Det viktigste aspektet med ethvert hodesett er som regel lydkvaliteten, og for å sette Kave XTD på prøve har vi lyttet til varierende musikk, sett film med surroundlyd og naturligvis lekt oss med fienden i diverse nettspill.

Førsteinntrykket lar foroversveisen ligge, spesielt når det kommer til musikk. Lydsignaturen mangler dybde og oppløsthet, og lyden er relativt tynn og hul. De lave basstonene som kommer til kort, og selv etter å ha forsøkt med alle hjelpemidlene i programvaren mangler det trøkk og substans. Hodeklokkene leverer fortsatt lyd som kan nytes, men sammenlignet med det litt mer audiofile DT 770, er det ganske dramatisk forskjell.

Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Til filmtitting fungerer hodesettet ganske greit, men vi synes den romlige følelsen fra surrounden kunne vært litt bedre. På kontrollboksen er det en egen knapp for filmmodus, som justerer opp den øvre mellomtonen for klarere vokal.

Hodesettet gjør en akseptabel jobb i Battlefield, Dota og Counter Strike. Her er ikke bassen spesielt viktig, men oppløsthet desto viktigere. Vi legger ikke noe merke til 5.1-surrounden i Dota, men i Battlefield er den absolutt et stort trekkplaster til hodesettet. Dette spillet har god lydmotor, som gjør at vi bedre kan skille bak og fram på lyder fra innkommende projektiler. Spillopplevelsen blir veldig fornøyelig, og med de rette justeringene i equalizeren kan hodesettet bli en godt hjelpemiddel for å briljere på den virtuelle slagmarken.

Kave XTD er ganske komfortable. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Mikrofonen leverer også litt tynn lyd, og vi hadde forventet noe bedre fra et hodesett i denne prisklassen. Fysisk sett er den veldig praktisk, da den kan justeres ganske knirkefritt og om ønskelig kobles av hodesettet.

Komfortable

Kave XTD sitter god på hodet, med jevnt trykk fordelt over ører og hodeskalle. Putene og hodebøylen er myke og behagelige, og tross alle lydelementene er hodesettet ganske lett på vekta. Komforten er god etter mange timer, uten at ørene blir for varme. De er ikke like gode på hodet som konkurrenter vi er kjent med fra SteelSeries, men absolutt i samme klasse.

Kontrollboksen kan pares med mobiltelefonen ved hjelp av Bluetooth, slik at du kan svare på telefonen selv når du spiller. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Kontrollboksen har sine store fordeler og ulemper. For det første er det veldig praktisk å ha en fysisk knapp for å skifte mellom eksterne høyttalere og hodesett, som gjør at vi slipper å gå inn i lydpanelet i operativsystemet. Videre kan du holde inne telefonknappen i fem sekunder, og pare boksen med mobiltelefonen. Da vil alle samtaler fra mobilen bli overført til hodesettet, en funksjon som kan være nyttig både når du spiller og under arbeid. Ulempen med boksen, slik som vi ser det, er at hodesettet ikke er spesielt praktisk å dra med seg. Det er heller ikke mulig å koble det direkte til mobiltelefoner eller nettbrett, som kan være ønskelig under lange reiser med fly eller tog.

Hvis ikke to elementer er nok

Roccat Kave XTD gjør det helt greit lydmessig, men vil nok bli en liten skuffelse for de mer audiofile. Hodesettet har tre innebygde høyttalere i hver klokke, og leverer dermed ekte surroundlyd. Vi fikk ikke noe særlig igjen for dette i hverken musikk eller film, men i spill med god surroundstøtte er det en kjekk sak. Kvaliteten på selve hodesettet er ganske solid, og funksjoner og programvare er godt gjennomført. Kave er behagelig å ha på seg, og muligheten til å pare hodesettet til mobiltelefonen frister nok også de som spiller mye.

Per dags dato koster Kave XTD cirka 1400 kroner, og for den priser finnes det mange verdige konkurrenter. Hvis du ønsker surroundlyd er Kave XTD et greit kjøp, men klarer du deg uten vil vi heller anbefale at du kikker på SteelSeries Siberia Elite eller Beyerdynamic DT 770 Pro.

Roccat Kave XTD Stereo
7
Bra

Roccat Kave XTD Stereo

7
Bra
sitatHodesettet har god kvalitet og surroundlyd, men det finnes bedre alternativer

Fordeler

 • +
  Kan svare på samtaler ved å pare med mobiltelefonen
 • +
  God byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Lydsignaturen er hul
 • Lydsignaturen mangler dybde
 • Mikrofonlyden er tynn
annonse