På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Slik går det når Huawei skal lage luksusmobil
Dette er den dyreste Huaweien så langt, men er den verdt pengene?
Innhold
- Sammendrag
- Mate 9 Pro er lett å like
- Mange funksjoner, men lite overflødig
- Varer lenge på en lading
- Et svært godt mobilkamera
- Til slutt
- Anbefalte alternativer til Huawei Mate 9 Pro
- I dybden med Mate 9 Pro
- Gigantisk batteri
- Lynende rask både i tester og i bruk
- God på målt ytelse
- Ekstrafokus på lyd
- Nyttefunksjoner
- Ikke nedlesset i apper
- Tar gode bilder
- Noen litt uvanlige funksjoner
Sammendrag
Hils på Huawei Mate 9 Pro. Du må ha et skarpt øye for å skille Huaweis nye flaggskip fra Samsungs Galaxy S6 Edge+, men det er før du skrur den på, og det er bare på forsiden. Dette er Huaweis dyreste telefon på det norske markedet til dags dato, og du må regne med å betale drøyt 8000 kroner for Mate 9 Pro.
Huawei er fra før blant verdenslederne på å gi deg og meg mye for pengene når telefon skal handles. Hvordan går det når samme selskap lager telefon uten pristak? Ganske bra, skal det vise seg.
Mate 9 Pro er lett å like
Ser man forbi dobbeltgjengerfaktene er det mange ting under panseret her som det er lett å like. Huawei har for eksempel ryddet en del i Android-menyene sine. Nedtrekksmenyen er mindre rotete enn den pleide å være, og hele menysystemet har fått seg et lite løft med ny design og små forenklinger fra P9- og Honor 8-modellene tidligere i år.
En del synes det er kronglete å måtte ha alt innholdet sitt på hjemmeskjermene i kinesiske Android-modeller. Med Mate 9 Pro kan man velge om man vil ha Huaweis klassiske løsning, eller om man vil ha varianten som ligger nærmere Googles vri med en egen appskuff «bak» hjemmeskjermene.
Menyene er lynende raske, og det er i det hele tatt telefonen i alle sammenhenger også. Dette er en telefon som både er rask i rene målinger og i opplevd ytelse. Fullt på høyde med en av Googles referansetelefoner i Nexus- eller Pixel-seriene oppleves den ikke, men det er antakeligvis det nærmeste jeg har opplevd fra en telefon med såpass store og tunge endringer sammenliknet med grunnleggende Android.
Mange funksjoner, men lite overflødig
Greit å merke seg er at det er fint lite annet krimskrams enn Google og Huaweis egne løsninger i menyene her. Det er bare Facebook-appen som følger med utover det man kan betrakte som standardutrustningen. Ingen reklame, ingen sikkerhetsapper som går ut på dato og heller ikke Gameloft-mappen med unyttige skrotespill som av og til dukker opp. Her er det rett og slett ganske rent og pent i menyene, selv om en del også vil mene at Huaweis egne apper blir litt for mange.
Generelt er det mye å trykke på her, men veldig sjelden oppfatter jeg det som påtrengende eller rotete. Der jeg gjerne kan sette meg ned og bruke en halvtime på å sette opp en telefon akkurat slik jeg vil ha den, var det minimalt å gjøre med Mate 9 Pro.
Se en oversikt over alt du kan stille på Mate 9 Pro på neste side »
Varer lenge på en lading
Et stort batteri på 4 000 mAh gjør at denne telefonen generelt klarer seg fint med et par dager mellom hver lading. Telefonen skal lære seg bruksmønsteret ditt over tid, og selv om jeg har hatt enheten til test den siste uken er nok ikke det tilstrekkelig med tid til at den har lært seg bruksmønsteret mitt. I perioder er det også et bruksmønster utenom det vanlige, med ytelsestester og veksling mellom apper i timer av gangen.
Bruker du telefonen for å få mest mulig batteritid ut av den, kan du sette den til å skru seg av om natten, og på igjen om morgenen. Benytt deg av de detaljerte strømstyringsfunksjonene som lar deg velge hvilke apper som får være aktive i bakgrunnen, og du vinner antakeligvis enda litt mer batteritid. Legg til de lærende funksjonene som skal sørge for at telefonen klargjør riktig app rett før du trenger den, mens ubrukte apper skrus av, og det burde være mulig å kryste enda lenger tid mellom hver gang Mate 9 Pro hilser på laderen.
Et svært godt mobilkamera
Mate 9 Pro skilter med det aller beste mobilkameraet jeg så langt har sett fra Huawei. Kvaliteten på bildene blir jevnt over veldig god. Telefonen eksponerer riktig mesteparten av tiden, og den fokuserer også godt. Svært få av bildene jeg tar med Mate 9 Pro blir mislykket fordi automatikken slår feil. Telefonen er dessuten veldig god på støyredusering, så bilder tatt i svært dårlig belysning blir som regel også godt brukbare. Mate 9 Pro er fortsatt god på bilder tatt i direkte sollys, men sammenliknet med Mate 8 har den blitt mye bedre på bilder i dårlig lys.
Se alle testbildene fra Mate 9 Pro »
Det er også verdt å nevne at Mate 9 Pro har stereohøyttalere foran, og at lyden i disse er ganske ålreit. En hodetelefonkontakt med mer lyd enn vanlig hører også til. Her er risikoen svært lav for at favoritthodetelefonene dine ikke kan drives av telefonen. Med mindre vi snakker om virkelig tungdrevne hodetelefoner skulle Mate 9 Pro klare å drive dem helt fint.
Til slutt
Huawei Mate 9 Pro er i det hele tatt et fabelaktig bekjentskap. Det er en velbygget telefon som er rask og smidig. Ønsker du deg en funksjon er det lurt å sjekke. For Mate 9 Pro har mange av dem, og kanskje har den alt det du vil ha. Det er egentlig kun tre ting som ikke helt stemmer med Mate 9 Pro.
Den likner litt for mye på Samsungs kurvede design fra forsiden. Vil du ha en telefon som skiller seg ut utseendemessig må du enten legge Mate 9 Pro på bordet med skjermen ned, eller gå for noe annet.
I tillegg er den ikke vanntett, og det til en uvanlig høy pris i Huawei-sammenheng. Til rundt 8000 kroner begynner vanntetthet eller værsikring å bli en selvfølge. HTC har nå fått det i sin 10 Evo, mens Samsung, Sony og Apple allerede er ombord. Motorola har noen modeller med vanntetting, og andre modeller med værsikring.
Anbefalte alternativer til Huawei Mate 9 Pro
Huawei Mate 9 Pro 128GB
Mate 9 Pro er enkelt og greit en av de beste telefonene på markedet.
Fordeler
- +Lynrask
- +Velbygget
- +Svært godt kamera
- +Gode byggematerialer
- +Digert batteri og god batteritid
- +Haugevis av (nyttige) valgmuligheter
- +God lyd i hodetelefonkontakt
- +Deksel følger med i esken
- +Ingen tredjeparts maseapper installert
- +Masse inkludert plass (128 GB)
- +Mulighet for to SIM-kort
Ting å tenke på
- —Ikke tett eller støtsikker
- —Ingen plass for minnekort
I dybden med Mate 9 Pro
Med Samsungs Galaxy Note 7 på mobilhistoriens skraphaug er det i praksis kun én gigantmobil som «har alt» på det norske markedet. Apples iPhone 7 Plus er en kostbar telefon, men nå får den selskap av Huaweis Mate 9 Pro. Og selv om Huawei pleier å være svært aggressive på pris, har de tilsynelatende spart på lite i sitt nye flaggskip. Hele 8000 kroner koster den, men det er fortsatt billigere enn en tilsvarende iPhone 7 Plus.
Apples toppmodell koster rundt 2000 kroner mer om du vil ha den med samme romslige lagringsstørrelse som Mate 9 Pro kommer med, altså 128 gigabyte.
Rundt 110 gigabyte er ledig så fort du åpner telefonen, og det burde være nok for de fleste. Men skulle du ha helt ekstremt behov for plass kan det være greit å vite at Mate 9 Pro ikke støtter minnekort. Går du tom for plass må du altså rydde vekk noe fra den interne lagringen.
Gigantisk batteri
Ett av Huaweis store salgsargument for Mate 9 Pro er et digert batteri, i kombinasjon med programvare som skal gjøre strømforbruket så lavt som mulig. I utgangspunktet skal telefonen selv vite når du vanligvis trenger en gitt app, og gjøre den klar i bakgrunnen uten at du merker noe særlig til det. Hvis den treffer betyr det gevinst både i opplevd ytelse, og i batteritid, ettersom telefonen kan gjøre disse tingene mens den ikke anstrenges maksimalt med andre ting og derfor unngå at systembrikken kjører på full pinne.
Akkurat hvor vellykket denne strategien er er det litt vanskelig å si så mye om. Hele poenget er jo at prioriteringen av apper skal foregå i det skjulte. Men at Huawei Mate 9 Pro kan vare lenge på én lading er det ingen tvil om.
Generelt strekker batteritiden seg i rundt to døgn med middels tung bruk og aktivering av skjerm, samt litt enkel appromstering to-tre ganger i timen, samt noen økter med tyngre bruk og avspilling av musikk og video. Da er også bakgrunnssynkronisering av tjenester, inkludert Facebook med Messenger, to forskjellige e-postkonti og push-varslinger fra flere apper aktivert.
Her er det ikke noe problem å strekke batteritiden opp mot tre døgn heller. Men Mate 9 Pro har også forholdsvis store mengder krefter, og hvis man holder den opptatt nok er det også problemfritt å tømme batteriet på ett enkelt døgn.
Den uken vi har hatt Mate 9 Pro til test før dagens sperrefrist er normalt mer enn god nok tid til å teste en telefons funksjoner, men akkurat for denne typen løsninger der telefonen selv skal bruke statistikk til å spå bruksmønster vil det nok ta enda et par uker før et mer solid inntrykk av batteritiden sitter. Det er ikke til å se bort fra at tidvis svært tung bruk i testformål kan forvirre hele systemet som skal gi ekstra god batteritid.
Lynende rask både i tester og i bruk
Huawei har lenge vært en representant for noe som deler Android-brukere litt på midten. Deres versjon av Android-menyene er nemlig svært langt unna det Google i utgangspunktet leverer. Det betyr ikke at telefonene er vanskelige å bruke, men for mange mobilbrukere er store menyendringer fra produsent ensbetydende med skrot som tar opp lagringsplass, roter til menyene og i verste fall bidrar til å gjøre telefonen treg.
Den siste tiden har vi sett en trend der stadig flere mobilprodusenter forenkler menyene i telefonene sine, og legger seg nærmere Googles utgangspunkt. Huawei bidrar på sitt vis til trenden med Mate 9 Pro.
I denne telefonen er det Android 7 og Emotion UI (EMUI) 5.0 som kjører. Det betyr en svært forenklet nedtrekksmeny som har langt mer til felles med andre Android-telefoner. Borte er den gamle todelingen med sveip fra høyre mot venstre for å avdekke flere funksjoner, som i tidligere Huawei-modeller. I stedet trekker man menyen enda litt lenger ned for å få tilgang på flere hurtigvalg.
Huawei har dessuten endret designen på ikonene og grunntemaet i EMUI. Her er beveger produsenten seg i en litt uvanlig retning. Den siste tiden har trenden vært stadig flatere ikoner, preget av få farger og rette linjer, fremfor graderte overganger. Huaweis løsning er et hakk mer malerisk av seg.
Her skulle det stått en standardsetning om at Huawei fortsatt ikke har en egen appmeny på telefonene sine. Det er tross alt den vrien selskapet har kjørt de siste årene, og nesten alle de kinesiske mobilprodusentene har valgt å legge seg på en linje man litt enkelt kan kalle Android med iOS-inspirasjon.
Mot normalt ligger det faktisk en innstilling i menyene her som lar deg bytte mellom den vanlige Huawei-designen og en variant som ligger vesentlig nærmere vanlig Android, med appskuff bak hjemmeskjermen.
Begge varianter fungerer godt, men for sånne som meg som kanskje ikke er så flinke til å holde det ryddig, er det greit å kunne velge løsningen der alle nye apper i utgangspunktet bor bak hjemmeskjermene.
God på målt ytelse
Telefonen er ekstremt responsiv til tross for at menyene er ganske langt unna Googles egne. Ytelsestestene viser i grunnen det samme, for den nye Kirin 960-brikken som står på innsiden av denne telefonen. Sammen med 6 gigabyte RAM gjør den at absolutt alt du kan tenkes å ville kjøre på denne telefonen flyter silkemykt. Grafikkytelsen kunne kanskje vært noen knepp kvassere, men det er det eneste jeg har å bemerke i denne sammenhengen.
Ekstrafokus på lyd
Huawei har puttet inn en egen lyddel som er ny av året for denne telefonen. Uvanlig nok snakker de ikke så fryktelig høyt om det, men putter du i hodetelefoner i kontakten på Mate 9 Pro vil du umiddelbart merke at den spiller høyere enn de fleste andre telefoner, foruten de få som er vesentlig rettet mot oss som elsker godlyd, eksempelvis enkelte HTC-modeller og LGs V10 og V20.
Etter å ha slitt litt med å finne konkret informasjon om lyddelen i Mate 9 Pro endte det med at jeg spurte Huawei hva det er slags spilledåse som står inni. Og dypt i Mate 9 Pros spesifikasjonsark står det at den har et nytt lydbrikkesett som har fått navnet Hi6403, og uten ytterligere beskrivelse står det bare at det skal gi en bedre lydopplevelse. Det får man gi Huawei rett i. Lyden er god, og volumet går godt og vel til 11.
Fullt så kraftig som LGs modeller er den ikke, men du skal lete lenge etter de portable hodetelefonene som Mate 9 Pro ikke kan drive.
Skulle du ha lagt igjen hodetelefonene hjemme kan det være greit å vite at Mate 9 Pro også stiller med stereolyd i de vanlige høyttalerne. Det vil si, det er i utgangspunktet forskjell på høyttalerne den bruker, så det er ikke begge som går like dypt i frekvensene. Derfor bruker den bunnhøyttaleren til å spille de lavere frekvensene når du holder telefonen i portrettmodus. Vellyd kalles det i menyene, mens telefonen bytter til ordinær stereolyd om du legger den i landskapsmodus.
Begge de to løsningene fungerer godt, men det er merkbart at høyttaleren øverst på telefonen ikke lager like fyldig lyd som den andre i stereomodus.
Nyttefunksjoner
Huawei har pleid å være gode på å legge ved nyttig ekstrafunksjonalitet som mange vil sette pris på. Det er også tilfellet her, selv om enkelte funksjoner er forenklet vekk. For eksempel har ikke Mate 9 Pro den vanlige muligheten til å bruke fingersensoren som snarveisfelt for å trekke ned varslingsmenyen eller veksle mellom bilder. Kan hende skyldes dette at selve fingersensoren er svært liten på Mate 9 Pro.
Innledningvis tok det noe tid å venne seg til den smale fordypningen som utgjør hjem-knapp og fingerleser på telefonen. Men etter noen timer sluttet jeg å tenke over dette, og løsningen er både presis og rask når telefonen skal låses opp.
Ser vi forbi fingersensoren har imidlertid Mate 9 Pro mange av Huaweis faste godfunksjoner. Her er en liten oversikt over hva du kan stille på i denne telefonen:
- Valgfri rekkefølge på navigasjonsknappene
- Skru den av og på automatisk til faste tider
- Batteriprosent i eller utenfor batteriikonet
- Vis operatørnavn eller ikke
- Hver app kan kjøres i flere samtidige utgaver (hvis du har mer enn én konto)
- Detaljerte skjerminnstillinger for best mulig bilde
- Nattmodus gir lite anstrengende skjermbruk i mørket
- Lar deg blokkere enkeltnummer fra taleanrop eller SMS
- Blokker meldinger basert på nøkkelord
- Kan fungere som IR-fjernkontroll
- Tilpass fjernkontrollknappene på hodetelefonene
- Flere retningsbestemte mikrofoner for møteopptak
Dette er antakeligvis bare en liten bit av det man kan gjøre med Mate 9 Pro, og kamerafunksjonene i telefonen får sin egen gjennomgang nederst. Men for å si det enkelt; som alle andre Huaweier kan også Mate 9 Pro tilpasses grundig til deg som bruker.
Det er veldig få gimmicks i menyene her. Ingen av mulighetene som er bygget inn er sånne som får meg til å klø meg i bakhodet mens jeg tenker «hvem i all verden kan ha bruk for dette, da?» Selv om Huawei har lagt til mange funksjoner virker det likevel som om de klarer å holde seg i skinnet før vi dynges ned i helt overflødige valgmuligheter.
Ikke nedlesset i apper
Ellers er det verdt å bemerke at den eneste forhåndsinstallerte appen fra andre enn Google og Huawei her er Facebook. Selv om graden av bruk varierer er nok denne appen stadig vekk obligatorisk for de fleste.
Utover dette er det grunnutvalget til Google som ligger forhåndsinstallert her. Det betyr Google Foto, Maps, Gmail og Youtube, for å nevne noen.
Av Huaweis egne apper følger det med en fjernkontrollapp til bruk med IR-senderen i toppen av telefonen. I tillegg har telefonen filutforsker og e-postleser ved siden av Googles tilsvarende apper. En egen «Speilvend»-app som virker å være til for å ta enkle selfier med rammer rundt er den eneste jeg ikke helt forstår vitsen med av de inkluderte appene. Folk flest bruker vel tredjeparts apper som Instagram, Snapchat eller Facebook når de skal begå selvportrett til enkel og kjapp nettdeling?
Den av Huawei-appene som kanskje er verdt mest utforsking heter «Telefonbehandling», og det er her man kan legge til ting som lister over blokkerte numre eller velge hvor aggressiv strømstyringen på telefonen skal være.
Her får du også funksjoner som virusskanning og en løsning som lover å rydde opp på telefonen din. I praksis klarer Android seg som regel godt uten slik innblanding, og spesielt denne telefonen, sammen med OnePlus 3, burde klare seg veldig fint. Både Mate 9 Pro og OnePlus 3 har nemlig 6 gigabyte RAM. Testperioden har i grunnen gått svært så knirkefritt for seg, uten merkbare tregheter eller bugs.
Telefonen vi tester kjører bittelitt tidlig global programvare, mens den som kommer i salg i Norge får en bittelitt tilpasset nordisk utgave. I all hovedsak skal versjonene være like.
Tar gode bilder
Enten det er lyst eller forholdsvis mørkt tar Huawei Mate 9 Pro gode bilder. Telefonen treffer som regel godt med både fokus og eksponering, og det går også ganske så raskt å ta flere bilder på rad.
Blir det for mørkt svinner detaljrikdommen i bildene også fra Mate 9 Pro, men støydempingen den gjør i etterkant er likevel god nok til at det skal være ganske så mørkt før du ikke får brukbare bilder i det hele tatt fra telefonen. Hvis du ser til mørkebildene mot slutten i karusellen under, har vi tatt bilder under tre ulike lysforhold, fra nesten bekmørkt til flombelyst. Og alle tre bildene er godt brukbare. Her har vi ikke brukt stativ, kun håndholdt telefon og justering av belysningen mellom hvert blinkskudd.
Skulle du ha virkelig dårlig lys kan Huawei som vanlig skilte med en av de beste nattmodusene du kan få tak i. Så sant motivet er stillestående, og du har et sted å sette fra deg telefonen, kan du få dønn klare og skarpe bilder om det så bare er månen og stjernene ute som står for belysningen. Med de fleste andre telefoner må du inn i proffmodusen for å oppnå liknende resultater, og det er slett ikke alle som har gode nok innstillinger til å kunne gjøre det samme.
Noen litt uvanlige funksjoner
Ellers er det også greit å få med seg at denne, som flere andre Huaweier etter hvert, har fått to kamera på baksiden, der det ene knipser bilder i svart-hvitt og 20 megapiksler, mens det andre tar fargebilder i inntil 12 megapiksler. Gråtonekameraet kan brukes enten til å ta svart-hvitt-bilder i en egen modus, eller til å hjelpe til med detaljene når du tar vanlige bilder.
En trivelig detalj i Huaweis nyere mobiler er dessuten dokumentskanneren, som gjør det enkelt å fotografere dokumenter eller presentasjoner. Bare hold telefonen foran arket eller skjermen med presentasjonen på, så tar telefonen selv bildet. Hvis perspektivet i utgangspunktet var galt sørger programvaren også for å brette ut dokumentet slik at resultatet er så nærme som mulig en ordinær innskannet bildefil.
Huawei Mate 9 Pro 128GB
Mate 9 Pro er enkelt og greit en av de beste telefonene på markedet.
Fordeler
- +Lynrask
- +Velbygget
- +Svært godt kamera
- +Gode byggematerialer
- +Digert batteri og god batteritid
- +Haugevis av (nyttige) valgmuligheter
- +God lyd i hodetelefonkontakt
- +Deksel følger med i esken
- +Ingen tredjeparts maseapper installert
- +Masse inkludert plass (128 GB)
- +Mulighet for to SIM-kort
Ting å tenke på
- —Ikke tett eller støtsikker
- —Ingen plass for minnekort