Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXplora / Gator 2

Vi tester to barneklokker du kan både spore og ringe til

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sikkerhet og komfort

Oppdatert: Problemene vi opplevde med oppsettet av Gator 2 skal ifølge leverandøren bare gjelde den første utsendelsen av klokker, og skal nå være fikset. Vi får tilsendt et testeksemplar av en ferdig oppsatt klokke, slik at vi kan verifisere at problemet er løst. Vi vil oppdatere resultatet fortløpende.

Nå som tusenvis av skolebarn trekker mot skolebenken, dukker det opp ny teknologi opp som skal berolige bekymrede foreldre. Såkalte barneklokker er en av de nyeste trendene – enkle klokker som lar barnet ditt både ringe og lese meldinger – samtidig som klokken kan spores.

Vi har tatt inn to kandidater, Xplora og Gator 2, som begge er klokker med ringe-funksjon og sporing myntet på barn rundt 2-12 år.

Disse har vi nå latt noen av redaksjonens småtasser bruke de siste dagene – nettopp i forbindelse med skolestart – og her er erfaringene vi sitter igjen med.

Gator 2 gir større valgfrihet

Begge disse løsningene styres via en egen dedikert app. I skrivende stund er ikke appen til Xplora lansert for det norske markedet.

Skal du sette inn simkort i Gator 2 så kreves det litt skruing.

Om vi starter med nettopp Xplora så blir dette produktet levert av Pepcall, og klokken kommer ferdig med eget nummer og simkort fra leverandøren når du bestiller. På en måte betyr dette at du har mindre å holde styr på, men samtidig kan du altså ikke bestemme operatør selv. I enkelte tilfeller vil det gi deknings-forskjeller, uten at dette var noe stort problem under vår testperiode. Et pluss er at simkortet er enkelt tilgjengelig på undersiden av klokken.

Om vi ser på Gator 2 så står du langt friere til å velge hvilken operatør du ønsker deg med dette alternativet. Du betaler i skrivende stund 1399 kroner for selve klokken, og må da beregne en ekstrakostnad i form av et abonnement eller kontantkort utenom. Dog er det litt mer knot å sette inn simkortet, hvor du må skru opp fire skruer på baksiden av klokken og vippe batteriet til side for å komme til.

Sikkerheten er viktig når du skal bestemme hvem som skal kunne ringe, og ikke minst spore, barnet ditt.

Sikkerhet

En ting som er viktig er sikkerheten. Her vil du jo unngå at uvedkommende ringer klokken. Heldigvis har begge produsentene løsninger på dette.

Den aller sikreste finner du med Xplora sin løsning. Her laster du ned appen, Filip, som geleider deg igjennom en rask installasjon. Systemet funger slik at en setter seg selv som primær-bruker, og det er kun denne personen som kan legge til de personene som får tilgang til å ringe eller motta samtaler fra klokken. Og før du kan starte å ringe klokken må brukerne verifiseres via epost. På denne måten sikrer du deg at ikke hvem som helst kan ringe eller sende meldinger – siden alt av samtaler og sporing går via lukkede systemer.

Med Gator 2 laster du også ned enn app, og via denne legger du til klokken ved hjelp av blant annet IMEI-nummeret på produktet og telefonnummer. Det er dog litt mer som må til før du kan bruke klokken, hvor du blant annet må sende klokken et par sms-er med kommandoer for å aktivere databruk og bestemme hvilken tidssone klokken befinner seg i. Dette burde løses litt mer automatisk etter vår mening. Hvilket abonnement du bruker er opp til deg selv. Inne i appen kan du gå inn i innstillingene og velge hvilke nummer som skal være såkalte nødnumre, i tillegg til å hvitliste de du ønsker skal kunne ringe klokken. Her trengs ingen verifisering via epost, men du må altså ta deg en jobb med å hvitliste.

Klokkene er ganske store. Her på armen til en seksåring.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Komfort

Testbarnene er mellom fire og seks år, så vi snakker om små armer som disse klokkene skal festes på.

Om vi starter med Xplora så er denne ganske stor og rund i formene, og en god centimeter høy. I testperioden fikk vi ikke noen tilbakemeldinger fra barna på at klokken var i veien eller for stor, men den ser ganske stor ut på en liten barnearm. Denne klokken har i tillegg en god gummirem som passer selv fireåringen greit på det strammeste hakket, og to løkker på remmen ser til at den ligger godt inntil armen hele veien rundt.

Gator 2 er mer kompakt i utformingen enn Xplora sideveis, selv om denne også passerer centimeteren i høyden. I tillegg er den litt mer avlang og kantete enn sin konkurrent. Likevel ser ikke det ut til å gå noe særlig ut over komforten, og det var heller ikke her noe klaging på utforming eller størrelse blant de små testpersonene. Også denne klokken har en gummi-rem som er laget spesielt for barn, og passer godt til de tynne armene.

Xplora har enkle og beskrivende ikoner på skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

I bruk

Disse klokkene er altså laget til barn, og er relativt enkle i bruk. Dog er det en forskjell på de to konkurrentene.

Xplora har nemlig en berøringsskjerm, og dette er en fordel for den yngre generasjonen som jo er flasket opp med nettbrett og smarttelefoner. Samtidig er Xplora-klokken enkelt bygd opp hvor du for eksempel trykker på det store grønne ringe-ikonet, og deretter finner bildet av den du ønsker å ringe. Begge barna i testen skjønte med en gang hvordan de skulle bruke denne klokken.

Gator 2 har på sin side knapper på sidene av klokken som du bruker til å navigere deg rundt. Dette er litt uvant for de to barna i starten, hvor det tar litt tid å forklare at det er forskjell på om de kun trykker på knappene eller holder de inne i forhold til hvilke funksjoner som blir tatt i bruk. Her hadde nok en berøringsskjerm gjort susen.

Begge klokkene er like dårlige i sollys, selv om Xplora-skjermen er den mest lyssterke av de to.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skjermen

Begge de to klokkene har en OLED-skjerm som viser hva som foregår. En av forskjellene er at Xplora har berøringsskjerm, noe Gator 2 altså ikke har.

Det er også en forskjell i størrelsen på selve skjermen. Her er det Xplora som har den største skjermen, med sine 1,3 tommer. Det betyr at lesbarheten er noe bedre på denne klokken enn hva tilfellet er med Gator 2. Skjermen er også merkbart mer lyssterk, og er derfor bedre å bruke utendørs, selv om direkte sollys fortsatt er krevende.

Gator 2 har en mindre OLED-skjerm, nærmere bestemt en 0,95 tommer stor skjerm. Med andre ord er det som står på skjermen noe mindre, men likevel ikke noe problem for barna å tyde. Savnet etter berørings-funksjonalitet er desto større. Skjermen er dessuten noe mer lyssvak, og takler sollys derfor dårlig.

Gator 2 Smartklokke for barn
6
Helt greit

Gator 2 Smartklokke for barn

6
Helt greit
sitatTil 1399 kroner er dette en helt ok GPS-klokke for barn »

Fordeler

 • +
  God batteritid
 • +
  Rask oppdatering av posisjon
 • +
  Grei samtalekvalitet
 • +
  IP 67-sertifisert
 • +
  God gummireim
 • +
  Lar deg selv velge hvilket type abonnement du vil bruke med klokken

Ting å tenke på

 • Tungvind installasjon
 • Barna savner berøringsskjerm
 • Må skrues opp for å skifte sim-kort
 • Fikk lett riper på skjermen
 • Appen sliter ofte med å tegne opp kartet
Xplora GO
8
Meget bra

Xplora GO

8
Meget bra
sitatXplora er en enkel og velfungerende barneklokke »

Fordeler

 • +
  God berøringsskjerm
 • +
  Enkel å bruke
 • +
  Enkel å sette opp
 • +
  IPX4-sertifisert
 • +
  Brukere må verifiseres via epost
 • +
  Enkel og grei app

Ting å tenke på

 • Middelmodig batteritid
 • Blir litt stor og klumpete for de aller minste
 • Abonnement på 149 kroner i måneden gjør klokken dyr over tid
 • Oppdatering av posisjon er treg

Batteritid, sporing og samtaler

Batteritid

En annen ting som er viktig er batteritid. Og her er det en forskjell å spore mellom de to alternativene.

Ladesystemet til Xplora er enkelt og greit.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Xplora har et batteri på 379 mAh, og kombinert med den store skjermen får du i praksis én hel dag med bruk med forholdsvis aggressiv sporing på. Vi opplevde aldri at klokken ikke holdt dagen ut, men på slutten av dagen var nivået så lavt at det ikke ville latt seg gjøre å bruke den dagen etter. Klokken skal ha pluss i margen for en enkel ladeløsning hvor du legger baksiden av klokken i en slags holder.

Gator 2 på sin side har et litt større batteri, nærmere bestemt 410 mAh. Sammen med en litt mindre skjerm har du i praksis minst to hele dager med bruk med denne klokken. Altså omtrent dobbelt så bra som med Xplora. Gator 2 har dog en dårligere ladeløsning. Her fester du en kloss med ladepunkter på baksiden av klokken, der halvparten sitter på bakplaten mens resten skal kiles mellom denne platen og reima.

Sporing

Her har du et eksempel på kartet til Gator 2.

En av funksjonene til disse to kamphanene er sporing. Med andre ord kan du gå inn via en av de to appene for å se hvor klokken, og barnet, befinner seg i sanntid.

Med Xplora så kan du sette opp hvor ofte du vil at klokken skal oppgi posisjonen, alt fra 15 til 60 minutter. I tillegg kan du aktivere det produsenten kaller turbomodus, hvor posisjonen oppdateres hvert tredje minutt i en 15 minutters periode. Sporingen i seg selv vises på et Google-kart, og presisjonen er i de fleste tilfeller god. Men noen ganger tuller klokken litt, og du må oppdatere posisjonen manuelt. Dette tar rundt et minutt, og gjør som regel susen om kartet viser at barnet skal befinne seg et ulogisk sted. I tillegg kan barnet sende et varsel om at de går av sted, for eksempel om de skal på skolen, så får de som har appen beskjed om dette.

Gator 2 gjør også mye av det samme, hvor du i appen kan se hvor klokken befinner seg. På samme måte som konkurrenten kan også denne klokken sette opp såkalte «geofence»-områder. Det betyr at du kan sette opp områder via appen hvor du blir varslet dersom barnet forlater dette området. Gator 2 oppdaterer posisjonen i sanntid, og derfor bruker den også litt mer batteri. Likevel holder den altså totalt lenger fordi skjermen er mindre og batteriet er større. Også her opplever vi at appen surrer litt med posisjonen, og ikke minst sliter den tidvis med å laste inn kartet skikkelig.

Samtalekvalitet

Vi fikk riper i begge skjermene, men Gator 2 var den som fikk de enklest.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Foruten å ha innebygget GPS-moduler kan også disse klokkene brukes til samtaler. Og her gjør begge parter godt i fra seg.

Om vi starter med Xplora så har den god og tydelig samtale-lyd. Under vår testperiode så gjorde vi en rekke samtaler i ulike miljøer, der selv støyende områder gikk forholdsvis greit. Noe bakgrunnsstøy plukkes naturlig nok opp av klokken, men likevel kom stemmen såpass tydelig frem at det ikke var noe stort problem.

Også Gator 2 kan skilte meg en god samtalekvalitet. Lyden er forholdsvis høy, men beholder god klarhet. Du kan justere volumet, og ringelyden er såpass høy at barna fint kunne høre den selv om de var ute og lekte.

Gummi-reimene er gode og godt tilpasset små barnehender.

En ting vi dog savner på disse klokkene er vibrering. Om det skulle være behov for å ringe midt i en time på skolen eller noe, så hadde man kunnet få kontakt med barnet ved at klokken vibrerte. Slik det er nå så er enten lyden aktivert i forskjellig volum, eller helt av.

Pris

I skrivende stund er det kampanjer på de to konkurrentene.

Xplora-klokken koster deg rett under to tusen kroner, men vil angivelig ha en normalpris på rett under 2500 kroner. I tillegg til prisen på klokken må du også belage deg på å betale 149 kroner i måneden for abonnementet som følger med i pakken.

Gator 2 selges flere ulike steder i Norge, og fåes helt ned i 1199 kroner, mens veiledende utsalgspris ser ut til å være 1499 kroner. Det fine med denne løsninger er altså at du kan kjøpe et billigere abonnement for å spare noen kroner i måneden.

Oppdatert 31/8: I den opprinnelige teksten skrev vi at normalprisen på Gator 2 var 2999 kroner, som vi ble fortalt av én leverandør. Dette stemmer ikke ifølge andre importører av Gator 2, som sier at anbefalt utsalgspris fra fabrikk er 1500 kroner. Vi skrev at 3000 kroner åpenbart er en altfor stiv pris for en såpass begrenset klokke som Gator 2, mens 1300-1400 kroner virker som en OK pris.

Gator 2 Smartklokke for barn
6
Helt greit

Gator 2 Smartklokke for barn

6
Helt greit
sitatTil 1399 kroner er dette en helt ok GPS-klokke for barn »

Fordeler

 • +
  God batteritid
 • +
  Rask oppdatering av posisjon
 • +
  Grei samtalekvalitet
 • +
  IP 67-sertifisert
 • +
  God gummireim
 • +
  Lar deg selv velge hvilket type abonnement du vil bruke med klokken

Ting å tenke på

 • Tungvind installasjon
 • Barna savner berøringsskjerm
 • Må skrues opp for å skifte sim-kort
 • Fikk lett riper på skjermen
 • Appen sliter ofte med å tegne opp kartet
Xplora GO
8
Meget bra

Xplora GO

8
Meget bra
sitatXplora er en enkel og velfungerende barneklokke »

Fordeler

 • +
  God berøringsskjerm
 • +
  Enkel å bruke
 • +
  Enkel å sette opp
 • +
  IPX4-sertifisert
 • +
  Brukere må verifiseres via epost
 • +
  Enkel og grei app

Ting å tenke på

 • Middelmodig batteritid
 • Blir litt stor og klumpete for de aller minste
 • Abonnement på 149 kroner i måneden gjør klokken dyr over tid
 • Oppdatering av posisjon er treg

Konklusjon

Konklusjon

En av høstens teknologitrender er såkalte GPS-klokker ment for barn. Disse lar deg altså se hvor barnet oppholder seg, og i tillegg kan du ringe eller blir ringt opp av klokken.

På testbenken har vi to kandidater, Xplora og Gator 2. Etter å ha testet disse to i en ukes tid sitter vi igjen med en vinner.

Xplora-klokken kommer ferdig med abonnement og det du ellers trenger, men det betyr samtidig at du ikke kan velge fritt hvilken operatør du ønsker å bruke, slik du kan gjøre med Gator 2. Samtidig er prisen på sistnevnte langt bedre nå som det er en kampanje på klokken – dog syns vi den normale prisen på nesten tre tusen kroner er hårreisende dyrt.

Oppdatert: Veiledende pris skal være 1500 kroner, ikke 3000 kroner som vi først hadde inntrykk av.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Men den totale vinneren blir Xplora-klokken med nokså god margin. Først og fremt er appen og installasjonen enklere. Her trenger du ikke sende sms-er til klokken for å for eksempel justere hvilken tidssone klokken befinner seg i.

Samtidig har vi sansen for at det opprettes en primær-bruker som legger til andre brukere som skal kunne ringe eller nås av klokken. Til slutt må disse igjen verifisere seg via epost. Det tar litt ekstra tid første gangen du legger til telefonnumre, men gir allikevel en ekstra sikkerhet og kontroll.

Berøringsskjermen slo an

En av tingene som test-personene likte aller best med klokken var berøringsskjermen til Xplora. Barn i dag har jo som regel god erfaring med å bruke slike berøring på både smarttelefoner og nettbrett, og derfor er også denne klokken enkel å bruke. Samtidig er den veldig enkelt og ryddig satt opp, slik at oversikten også er god. Gator 2 på sin side har kun knapper, og er litt mindre grafisk i bruk.

Sporings-funksjonen er litt så som så hos begge klokkene. Xplora-appen er ikke alltid like nøyaktig til å oppgi riktig posisjon, og bruker samtidig ganske lang tid på å oppdatere dette manuelt. Gator 2 på sin side er raskere og smidigere til finne posisjonen, men her sliter appen litt med å holde kartet lastet inn skikkelig.

Alt i alt er dette to greie klokker for deg som ønsker å gjøre det enklere å kontakte barnet eller finne ut hvor det befinner seg. Likevel holder vi en knapp på Xplora-klokken som er enklere å bruke, samtidig som en også er enklere å sette opp.

Vil du ha en klokke til deg selv også?
Her er treningsklokkene og aktivitetsbåndene vi anbefaler »

Oppdatert: Problemene vi opplevde med oppsettet av Gator 2 skal ifølge leverandøren bare gjelde den første utsendelsen av klokker, og skal nå være fikset. Vi får tilsendt et testeksemplar av en ferdig oppsatt klokke, slik at vi kan verifisere at problemet er løst. Vi vil oppdatere resultatet fortløpende.

Gator 2 Smartklokke for barn
6
Helt greit

Gator 2 Smartklokke for barn

6
Helt greit
sitatTil 1399 kroner er dette en helt ok GPS-klokke for barn »

Fordeler

 • +
  God batteritid
 • +
  Rask oppdatering av posisjon
 • +
  Grei samtalekvalitet
 • +
  IP 67-sertifisert
 • +
  God gummireim
 • +
  Lar deg selv velge hvilket type abonnement du vil bruke med klokken

Ting å tenke på

 • Tungvind installasjon
 • Barna savner berøringsskjerm
 • Må skrues opp for å skifte sim-kort
 • Fikk lett riper på skjermen
 • Appen sliter ofte med å tegne opp kartet
Xplora GO
8
Meget bra

Xplora GO

8
Meget bra
sitatXplora er en enkel og velfungerende barneklokke »

Fordeler

 • +
  God berøringsskjerm
 • +
  Enkel å bruke
 • +
  Enkel å sette opp
 • +
  IPX4-sertifisert
 • +
  Brukere må verifiseres via epost
 • +
  Enkel og grei app

Ting å tenke på

 • Middelmodig batteritid
 • Blir litt stor og klumpete for de aller minste
 • Abonnement på 149 kroner i måneden gjør klokken dyr over tid
 • Oppdatering av posisjon er treg
annonse