Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXplora / Gator 2

Vi tester to barneklokker du kan både spore og ringe til

Sikkerhet og komfort

Oppdatert: Problemene vi opplevde med oppsettet av Gator 2 skal ifølge leverandøren bare gjelde den første utsendelsen av klokker, og skal nå være fikset. Vi får tilsendt et testeksemplar av en ferdig oppsatt klokke, slik at vi kan verifisere at problemet er løst. Vi vil oppdatere resultatet fortløpende.

Nå som tusenvis av skolebarn trekker mot skolebenken, dukker det opp ny teknologi opp som skal berolige bekymrede foreldre. Såkalte barneklokker er en av de nyeste trendene – enkle klokker som lar barnet ditt både ringe og lese meldinger – samtidig som klokken kan spores.

Vi har tatt inn to kandidater, Xplora og Gator 2, som begge er klokker med ringe-funksjon og sporing myntet på barn rundt 2-12 år.

Disse har vi nå latt noen av redaksjonens småtasser bruke de siste dagene – nettopp i forbindelse med skolestart – og her er erfaringene vi sitter igjen med.

Gator 2 gir større valgfrihet

Begge disse løsningene styres via en egen dedikert app. I skrivende stund er ikke appen til Xplora lansert for det norske markedet.

Skal du sette inn simkort i Gator 2 så kreves det litt skruing.

Om vi starter med nettopp Xplora så blir dette produktet levert av Pepcall, og klokken kommer ferdig med eget nummer og simkort fra leverandøren når du bestiller. På en måte betyr dette at du har mindre å holde styr på, men samtidig kan du altså ikke bestemme operatør selv. I enkelte tilfeller vil det gi deknings-forskjeller, uten at dette var noe stort problem under vår testperiode. Et pluss er at simkortet er enkelt tilgjengelig på undersiden av klokken.

Om vi ser på Gator 2 så står du langt friere til å velge hvilken operatør du ønsker deg med dette alternativet. Du betaler i skrivende stund 1399 kroner for selve klokken, og må da beregne en ekstrakostnad i form av et abonnement eller kontantkort utenom. Dog er det litt mer knot å sette inn simkortet, hvor du må skru opp fire skruer på baksiden av klokken og vippe batteriet til side for å komme til.

Sikkerheten er viktig når du skal bestemme hvem som skal kunne ringe, og ikke minst spore, barnet ditt.

Sikkerhet

En ting som er viktig er sikkerheten. Her vil du jo unngå at uvedkommende ringer klokken. Heldigvis har begge produsentene løsninger på dette.

Den aller sikreste finner du med Xplora sin løsning. Her laster du ned appen, Filip, som geleider deg igjennom en rask installasjon. Systemet funger slik at en setter seg selv som primær-bruker, og det er kun denne personen som kan legge til de personene som får tilgang til å ringe eller motta samtaler fra klokken. Og før du kan starte å ringe klokken må brukerne verifiseres via epost. På denne måten sikrer du deg at ikke hvem som helst kan ringe eller sende meldinger – siden alt av samtaler og sporing går via lukkede systemer.

Med Gator 2 laster du også ned enn app, og via denne legger du til klokken ved hjelp av blant annet IMEI-nummeret på produktet og telefonnummer. Det er dog litt mer som må til før du kan bruke klokken, hvor du blant annet må sende klokken et par sms-er med kommandoer for å aktivere databruk og bestemme hvilken tidssone klokken befinner seg i. Dette burde løses litt mer automatisk etter vår mening. Hvilket abonnement du bruker er opp til deg selv. Inne i appen kan du gå inn i innstillingene og velge hvilke nummer som skal være såkalte nødnumre, i tillegg til å hvitliste de du ønsker skal kunne ringe klokken. Her trengs ingen verifisering via epost, men du må altså ta deg en jobb med å hvitliste.

Klokkene er ganske store. Her på armen til en seksåring.

Komfort

Testbarnene er mellom fire og seks år, så vi snakker om små armer som disse klokkene skal festes på.

Om vi starter med Xplora så er denne ganske stor og rund i formene, og en god centimeter høy. I testperioden fikk vi ikke noen tilbakemeldinger fra barna på at klokken var i veien eller for stor, men den ser ganske stor ut på en liten barnearm. Denne klokken har i tillegg en god gummirem som passer selv fireåringen greit på det strammeste hakket, og to løkker på remmen ser til at den ligger godt inntil armen hele veien rundt.

Gator 2 er mer kompakt i utformingen enn Xplora sideveis, selv om denne også passerer centimeteren i høyden. I tillegg er den litt mer avlang og kantete enn sin konkurrent. Likevel ser ikke det ut til å gå noe særlig ut over komforten, og det var heller ikke her noe klaging på utforming eller størrelse blant de små testpersonene. Også denne klokken har en gummi-rem som er laget spesielt for barn, og passer godt til de tynne armene.

Xplora har enkle og beskrivende ikoner på skjermen.

I bruk

Disse klokkene er altså laget til barn, og er relativt enkle i bruk. Dog er det en forskjell på de to konkurrentene.

Xplora har nemlig en berøringsskjerm, og dette er en fordel for den yngre generasjonen som jo er flasket opp med nettbrett og smarttelefoner. Samtidig er Xplora-klokken enkelt bygd opp hvor du for eksempel trykker på det store grønne ringe-ikonet, og deretter finner bildet av den du ønsker å ringe. Begge barna i testen skjønte med en gang hvordan de skulle bruke denne klokken.

Gator 2 har på sin side knapper på sidene av klokken som du bruker til å navigere deg rundt. Dette er litt uvant for de to barna i starten, hvor det tar litt tid å forklare at det er forskjell på om de kun trykker på knappene eller holder de inne i forhold til hvilke funksjoner som blir tatt i bruk. Her hadde nok en berøringsskjerm gjort susen.

Begge klokkene er like dårlige i sollys, selv om Xplora-skjermen er den mest lyssterke av de to.

Skjermen

Begge de to klokkene har en OLED-skjerm som viser hva som foregår. En av forskjellene er at Xplora har berøringsskjerm, noe Gator 2 altså ikke har.

Det er også en forskjell i størrelsen på selve skjermen. Her er det Xplora som har den største skjermen, med sine 1,3 tommer. Det betyr at lesbarheten er noe bedre på denne klokken enn hva tilfellet er med Gator 2. Skjermen er også merkbart mer lyssterk, og er derfor bedre å bruke utendørs, selv om direkte sollys fortsatt er krevende.

Gator 2 har en mindre OLED-skjerm, nærmere bestemt en 0,95 tommer stor skjerm. Med andre ord er det som står på skjermen noe mindre, men likevel ikke noe problem for barna å tyde. Savnet etter berørings-funksjonalitet er desto større. Skjermen er dessuten noe mer lyssvak, og takler sollys derfor dårlig.

Gator 2 Smartklokke for barn
6
Helt greit

Gator 2 Smartklokke for barn

sitat"Til 1399 kroner er dette en helt ok GPS-klokke for barn »"

Fordeler

 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Rask oppdatering av posisjon
 • Krysse av
  Grei samtalekvalitet
 • Krysse av
  IP 67-sertifisert
 • Krysse av
  God gummireim
 • Krysse av
  Lar deg selv velge hvilket type abonnement du vil bruke med klokken

Ting å tenke på

 • Bytt
  Tungvind installasjon
 • Bytt
  Barna savner berøringsskjerm
 • Bytt
  Må skrues opp for å skifte sim-kort
 • Bytt
  Fikk lett riper på skjermen
 • Bytt
  Appen sliter ofte med å tegne opp kartet
Xplora GO
8
Meget bra

Xplora GO

sitat"Xplora er en enkel og velfungerende barneklokke »"

Fordeler

 • Krysse av
  God berøringsskjerm
 • Krysse av
  Enkel å bruke
 • Krysse av
  Enkel å sette opp
 • Krysse av
  IPX4-sertifisert
 • Krysse av
  Brukere må verifiseres via epost
 • Krysse av
  Enkel og grei app

Ting å tenke på

 • Bytt
  Middelmodig batteritid
 • Bytt
  Blir litt stor og klumpete for de aller minste
 • Bytt
  Abonnement på 149 kroner i måneden gjør klokken dyr over tid
 • Bytt
  Oppdatering av posisjon er treg