Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Apple Iphone 3GS

Design og brukervennlighet

Takk til Network Norway for lånet av Iphone 3GS

For omtrent akkurat et år siden så Apples Iphone 3G dagens lys her i Norge. Nå er tiden inne for oppfølgeren, Iphone 3GS.

De to telefonene har mange likheter, men også noen veldig viktige forskjeller. For eksempel skal hastigheten være mange hakk bedre. Dette, og mye annet, skal vi nå finne ut av om stemmer eller ikke.

Lite nytt på utsiden

Den nye Iphone-modellen er så godt som identisk med sin forgjenger hva angår utseende.

Telefonen er rund i kantene, og har en metalllist mellom forsiden og baksiden av telefonen.

Bakdekselet, som også er nokså avrundet, er laget av plastikk. Plastikken er dog tykk nok til å ikke skjemme telefonens inntrykk av eksklusivitet.

For Iphone føles fortsatt som en eksklusiv og solid bygget telefon. Mye av dette inntrykket kan man takke telefonens forside for, som er dekket av en eneste stor glassplate.

Glassplaten til Iphone 3GS skal være laget slik at fettflekker fra fingre og kinn skal være enklere å tørke bort enn på forgjengeren. Glasset skal også være nokså ripebestandig.

Og sannelig er det ikke slik. Et lite tørk med genserermet, eller en skikkelig pusseklut for dens saks skyld, virker langt mer effektivt på den nye telefonen enn den gamle. Dette liker vi svært godt, siden fettflekker er og blir noe av det minst sjarmerende med trykkskjermtelefoner.

Plastikkbaksiden til Iphone er imidlertid like glad i fettflekker som før, og disse synes spesielt godt om du velger modellen med svart bakdeksel. Velger du hvitt deksel, er du reddet inntil lyset faller på telefonen i en uheldig vinkel.

Den eneste forskjellen vi har greid å grave frem mellom 3GS og sin forgjenger, er at 3GS veier to gram mer enn 3G. Og Iphone er en telefon du kjenner at du har i lommen. Men igjen, den er langt ifra den tyngste telefonen på markedet i dag.

Stor, men ikke størst

Iphone er fortsatt en stor telefon. Spesielt bredden på 6,2 centimeter kan gjøre det plundrete for små hender å rekke over hele skjermflaten med tommelen.

Det må imidlertid sies at vi det siste året har sett mange telefoner som er minst like store og klumpete som Iphone, som for eksempel flere av HTCs modeller, og nå i nyere tid Samsungs Omnia HD for å nevne noen.

Iphone er imidlertid stilrenheten selv, og ingen bør skjemmes av å gå rundt med Apples siste yndling i lomma.

Det hele koker ned til hva du er villig til å å ofre av størrelse for å få den mobilopplevelsen du ønsker deg. Og siden Iphone kun kommer i én designutgave, har du ikke så mye valg om det er Iphone du vil ha.

Utdatert skjerm?

Skjermen til Iphone er også identisk med tidligere modeller. Vi nevner: Skjermoppløsning på 320 x 480 piksler og fagedybde på 17 millioner farger. Skjermtypen er TFT.

Det fine er at disse spesifikasjonene fortsatt fungerer godt. I en drømmeverden ville Apple imidlertid ha oppdatert Iphone til å ha AMOLED-skjerm, da denne teknologien sørger for lavere strømforbruk og dypere farger. Da ville svart faktisk vært svart, noe som ikke er tilfelle på Iphones skjerm.

I virkelighetens verden får man trøste seg med at AMOLED-skjerm sannsynligvis ville gjort telefonen enda dyrere, og at skjermen tross alt er veldig god å se på.

Det er ingen forskjeller i menyene til Iphone, og ikonene er også identiske med tidligere modellers.

Godt tastatur

Iphone har ingen fysiske taster. Et skjermtastatur dukker opp når du har bruk for det, som for eksempel når du skal skrive e-post eller oppdatere Facebook-profilen din.

Tastaturet er et fullt qwerty-tastatur. Dette gjør at hver tast blir nokså liten. Du kan imidlertid få en større utgave av tastaturet ved å snu telefonen horisontalt.

Tastaturet til Iphone er et av de mest tilgivende vi har vært borti. Du behøver ikke treffe riktig tast på millimeteren for at telefonen skal skjønne hva du prøver å treffe. I tillegg blir hver tast du trykker på forstørret i samme sekund, slik at du med en gang ser hvilken tast du traff.

Skriver du feil, kommer telefonen med forslag til ord som likner eller det ordet du faktisk prøvde å skrive.

Det eneste vi savner med inntastingen og trykkingen ellers på Iphone er vibrasjonstilbakemelding. En god del av dagens trykkskjermtelefoner har dette, og gjør det enklere å vite om du faktisk har trykket ned en tast eller ikke.

Menyene til Iphone er, som de alltid har vært, særdeles smidige. Du bruker stort sett en finger til å navigere deg fra skjermbilde til skjermbilde på telefonen, og til å skrolle nedover lister.

Du trenger knapt røre ved skjermen for å navigere, og all skrolling er like lett som å flytte på luft. Dette bidrar sterkt til å gi Iphone det eksklusive preget telefonen har.

Smart men dum?

Selv om Apple kaller Iphone en smarttelefon, har den tidligere ikke vært i stand til direkte fleroppgavekjøring slik andre smarttelefoner har. Slik er det fortsatt, og de aller fleste programmer lukkes når du stenger går tilbake til hovedmenyen.

Det er imidlertid noen programmer som kan kjøre i bakgrunnen, som for eksempel e-postleseren og musikkspilleren. Noen lynmeldingsprogrammer kan du også kjøre mens du bruker telefonen til andre ting.

Salgspakken flyter ikke akkurat over av tilbehør, men du får med deg det aller nødvendigste:

  • Telefon
  • Lader
  • Kabel til PC
  • Hodesett
  • Bruksanvisning

Det bør nevnes at for å få Iphone til å fungere den første gangen du slår den på, må du koble den til PC-en din og deretter mot Apples Itunes-program. Itunes kan lastes ned gratis fra Apples nettsider.

Denne måten å aktivere telefonen på er unik for Apple, og kan være uheldig om man ikke er i nærheten av en PC når man først skal komme i gang med Iphone. På den annen side behøver du kun gjøre dette én gang i telefonens liv.

Alt i alt gir Iphone 3GS et godt førsteinntrykk. Telefonen er både solid og stilren, selv om den fortsatt er en "klump".

Det er fint lite som er forandret fra den forrige Iphone-utgaven til den nye. Men Iphone er populær som aldri før, noe som tyder på at Iphone funker som den er, i hvert fall inntil videre.

Det er imidlertid en vesentlig forskjell mellom Iphone 3G og 3GS, nemlig prosessoren. Denne skal vi, blant andre ting, utforske på neste side.