På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Apple Iphone 3GS
Innhold
- Design og brukervennlighet
- Lite nytt på utsiden
- Stor, men ikke størst
- Utdatert skjerm?
- Godt tastatur
- Smart men dum?
- Teknologi og funksjoner
- Navigasjon via internett
- Knall nettleser
- Finn mer i App store
- Superrask
- Dekningsproblemer?
- Dårlig batteri
- Underholdning
- Finner matchende sanger
- Sterk lyd
- Bedre, men like dårlig
- Helt greit
- Konklusjon
- Gode menyer
- Raskere
- God nettleser
- Dårlig dekning
- For dårlig kamera
- Lenket til Itunes
- Kun med abonnement
- Alternativene
Design og brukervennlighet
Takk til Network Norway for lånet av Iphone 3GS
For omtrent akkurat et år siden så Apples Iphone 3G dagens lys her i Norge. Nå er tiden inne for oppfølgeren, Iphone 3GS.
De to telefonene har mange likheter, men også noen veldig viktige forskjeller. For eksempel skal hastigheten være mange hakk bedre. Dette, og mye annet, skal vi nå finne ut av om stemmer eller ikke.
Lite nytt på utsiden
Den nye Iphone-modellen er så godt som identisk med sin forgjenger hva angår utseende.
Telefonen er rund i kantene, og har en metalllist mellom forsiden og baksiden av telefonen.
Bakdekselet, som også er nokså avrundet, er laget av plastikk. Plastikken er dog tykk nok til å ikke skjemme telefonens inntrykk av eksklusivitet.
For Iphone føles fortsatt som en eksklusiv og solid bygget telefon. Mye av dette inntrykket kan man takke telefonens forside for, som er dekket av en eneste stor glassplate.
Glassplaten til Iphone 3GS skal være laget slik at fettflekker fra fingre og kinn skal være enklere å tørke bort enn på forgjengeren. Glasset skal også være nokså ripebestandig.
Og sannelig er det ikke slik. Et lite tørk med genserermet, eller en skikkelig pusseklut for dens saks skyld, virker langt mer effektivt på den nye telefonen enn den gamle. Dette liker vi svært godt, siden fettflekker er og blir noe av det minst sjarmerende med trykkskjermtelefoner.
Plastikkbaksiden til Iphone er imidlertid like glad i fettflekker som før, og disse synes spesielt godt om du velger modellen med svart bakdeksel. Velger du hvitt deksel, er du reddet inntil lyset faller på telefonen i en uheldig vinkel.
Den eneste forskjellen vi har greid å grave frem mellom 3GS og sin forgjenger, er at 3GS veier to gram mer enn 3G. Og Iphone er en telefon du kjenner at du har i lommen. Men igjen, den er langt ifra den tyngste telefonen på markedet i dag.
Stor, men ikke størst
Iphone er fortsatt en stor telefon. Spesielt bredden på 6,2 centimeter kan gjøre det plundrete for små hender å rekke over hele skjermflaten med tommelen.
Det må imidlertid sies at vi det siste året har sett mange telefoner som er minst like store og klumpete som Iphone, som for eksempel flere av HTCs modeller, og nå i nyere tid Samsungs Omnia HD for å nevne noen.
Iphone er imidlertid stilrenheten selv, og ingen bør skjemmes av å gå rundt med Apples siste yndling i lomma.
Det hele koker ned til hva du er villig til å å ofre av størrelse for å få den mobilopplevelsen du ønsker deg. Og siden Iphone kun kommer i én designutgave, har du ikke så mye valg om det er Iphone du vil ha.
Utdatert skjerm?
Skjermen til Iphone er også identisk med tidligere modeller. Vi nevner: Skjermoppløsning på 320 x 480 piksler og fagedybde på 17 millioner farger. Skjermtypen er TFT.
Det fine er at disse spesifikasjonene fortsatt fungerer godt. I en drømmeverden ville Apple imidlertid ha oppdatert Iphone til å ha AMOLED-skjerm, da denne teknologien sørger for lavere strømforbruk og dypere farger. Da ville svart faktisk vært svart, noe som ikke er tilfelle på Iphones skjerm.
I virkelighetens verden får man trøste seg med at AMOLED-skjerm sannsynligvis ville gjort telefonen enda dyrere, og at skjermen tross alt er veldig god å se på.
Det er ingen forskjeller i menyene til Iphone, og ikonene er også identiske med tidligere modellers.
Godt tastatur
Iphone har ingen fysiske taster. Et skjermtastatur dukker opp når du har bruk for det, som for eksempel når du skal skrive e-post eller oppdatere Facebook-profilen din.
Tastaturet er et fullt qwerty-tastatur. Dette gjør at hver tast blir nokså liten. Du kan imidlertid få en større utgave av tastaturet ved å snu telefonen horisontalt.
Tastaturet til Iphone er et av de mest tilgivende vi har vært borti. Du behøver ikke treffe riktig tast på millimeteren for at telefonen skal skjønne hva du prøver å treffe. I tillegg blir hver tast du trykker på forstørret i samme sekund, slik at du med en gang ser hvilken tast du traff.
Skriver du feil, kommer telefonen med forslag til ord som likner eller det ordet du faktisk prøvde å skrive.
Det eneste vi savner med inntastingen og trykkingen ellers på Iphone er vibrasjonstilbakemelding. En god del av dagens trykkskjermtelefoner har dette, og gjør det enklere å vite om du faktisk har trykket ned en tast eller ikke.
Menyene til Iphone er, som de alltid har vært, særdeles smidige. Du bruker stort sett en finger til å navigere deg fra skjermbilde til skjermbilde på telefonen, og til å skrolle nedover lister.
Du trenger knapt røre ved skjermen for å navigere, og all skrolling er like lett som å flytte på luft. Dette bidrar sterkt til å gi Iphone det eksklusive preget telefonen har.
Smart men dum?
Selv om Apple kaller Iphone en smarttelefon, har den tidligere ikke vært i stand til direkte fleroppgavekjøring slik andre smarttelefoner har. Slik er det fortsatt, og de aller fleste programmer lukkes når du stenger går tilbake til hovedmenyen.
Det er imidlertid noen programmer som kan kjøre i bakgrunnen, som for eksempel e-postleseren og musikkspilleren. Noen lynmeldingsprogrammer kan du også kjøre mens du bruker telefonen til andre ting.
Salgspakken flyter ikke akkurat over av tilbehør, men du får med deg det aller nødvendigste:
- Telefon
- Lader
- Kabel til PC
- Hodesett
- Bruksanvisning
Det bør nevnes at for å få Iphone til å fungere den første gangen du slår den på, må du koble den til PC-en din og deretter mot Apples Itunes-program. Itunes kan lastes ned gratis fra Apples nettsider.
Denne måten å aktivere telefonen på er unik for Apple, og kan være uheldig om man ikke er i nærheten av en PC når man først skal komme i gang med Iphone. På den annen side behøver du kun gjøre dette én gang i telefonens liv.
Alt i alt gir Iphone 3GS et godt førsteinntrykk. Telefonen er både solid og stilren, selv om den fortsatt er en "klump".
Det er fint lite som er forandret fra den forrige Iphone-utgaven til den nye. Men Iphone er populær som aldri før, noe som tyder på at Iphone funker som den er, i hvert fall inntil videre.
Det er imidlertid en vesentlig forskjell mellom Iphone 3G og 3GS, nemlig prosessoren. Denne skal vi, blant andre ting, utforske på neste side.
Teknologi og funksjoner
En av de store nyhetene da Iphone 3G kom på markedet, var støtten for 3G og super-3G.
Denne gangen er det lite nytt å spore hos Iphone på teknologifronten, men det gjør strengt tatt ingen ting. Iphone 3GS har det du trenger for å koble deg til mobilnettet: super-3G, 3G og Edge.
Innenfor trådløse soner kan du surfe via Wi-fi.
GPS er også på plass, eller nærmere bestemt assistert GPS. Denne typen GPS innebærer at telefonen tar mobilnettet til hjelp for å finne posisjonen din raskere.
Navigasjon via internett
Iphone 3GS har ingen navigasjonsprogramvare installert bortsett fra Google Maps. Google Maps fungerer greit nok, men er ikke alltid like nøyaktig og kan av og til bomme på nesten et helt kvartal.
Google Maps ser ut til å ha fått en god oppdatering siden Iphone 3G kom, nemlig muligheten til å geleide deg gjennom en kjørerute. Da vi testet Iphone 3G, kunne telefonen kun vise oss kjøreruten, ikke lede oss gjennom den. Dette kan Iphone 3GS.
Google Maps laster i tillegg ned kartinformasjon fra internett fortløpende. Om du ikke har en fast dataplan i abonnementet ditt eller en øvre utgiftsgrense, kan navigering via Google Maps bli en kostbar affære.
Det finnes imidlertid andre navigasjonsprogrammer du kan laste ned, som ikke krever tilkobling til internett mens du bruker det.
Knall nettleser
Å surfe med nettleseren til Iphone, Safari, er en drøm. Leseren er kjapp, og skalerer ned alle nettsider øyeblikkelig, slik at du får et godt overblikk.
Deretter kan du zoome deg inn og ut på siden ved å bruke to fingre på skjermen samtidig. Dra fingrene mot hver sin ende av skjermen, og skjermbildet blir større. Vil du zoome ut, gjør du den motsatte bevegelsen.
Safari lar deg ikke surfe med flere sider åpne i faner, men gir deg så mange sider du vil, sortert etter hverandre. Du ser kun én side av gangen, og en egen knapp for å se sidene finnes nederst i nettleseren.
Som på resten av telefonen, er det en estetisk nytelse å skrolle nedover sidene i nettleseren.
En helt ny og mer eller mindre nyttig funksjon i Iphone 3GS er det innebygde kompasset. Hvis du synes himmelretninger er gøy generelt, kan kompasset by på endeløse timer med moro.
For alle oss andre kan det være nyttig hvis du har rotet deg bort på fjellet og trenger å finne riktig himmelretning for å navigere deg tilbake til hytta.
Kompasset gjør det nemlig enklere for GPS-en å vite hvilken retning du står mot uten at du beveger deg.
Iphone har basisfunksjonene du forventer å finne på en telefon i dag, som blant annet vekkerklokke, stoppeklokke, nedteller, notatblokk, kalender og kalkulator.
Finn mer i App store
Skulle du ønske deg mer, har Iphone en egen applikasjon for App store. Dette er Apples egen applikasjonsbutikk, hvor du kan laste ned mengder av programmer og ekstrafunksjoner til Iphone. Noen av programmene må du betale for, mens andre er gratis.
Her finner du alt fra spill og eggløsningskalkulatorer til sanntidsoppdateringer av kollektivtrafikken i flere norske byer, for å nevne noe. Utvalget er enormt.
Superrask
Iphone har nå blitt en særdeles rask telefon, noe den ikke var i sine tidligere utgaver. 3GS-versjonen har fått en sterkere prosessor, samt gått fra Iphone 3Gs hovedminne på 128 MB til 256 MB. Dette betyr rett og slett at Iphone husker mer, og dermed slipper å ty til flashminnet, som er langt tregere.
Les mer om oppgraderingene i Iphone 3GS »
Resultatet av denne oppgraderingen er synlig nesten over alt hos Iphone 3GS. Så godt som alt går raskere. For eksempel trenger telefonens Youtube-applikasjon mellom fem og syv sekunder på å starte på Iphone 3G, mens Iphone 3GS ordner biffen på under ett sekund.
Også applikasjoner som epost-behandling, SMS, Itunes, Ipod og App store åpnes på et blunk. Kameraet er også enklere å ta bilde med en før, da dette starter mye raskere og er kjappere i avtrekkere enn tidligere når du knipser bilder.
Er du glad i å spille på mobilen, vil også oppgraderingene gi deg bedre spillopplevelser enn på tidligere Iphone-modeller. Iphone 3GS har nemlig også en bedre grafikkprosessor, som tåler spill med mer avansert grafikk uten at telefonen skal bli overarbeidet.
Iphone har som vanlig ikke støtte for ekstra minnekort, men internminnet på henholdsvis 16 og 32 GB bør stoppe munnen på de fleste som klager over dårlig plass på mobilen. På disse minnestørrelsene får du plass til omtrent 6400 og 3200 musikkfiler i grei kvalitet.
Hele Iphone er tett knyttet til Apples musikkbutikk Itunes, og det betyr at du må ha Itunes på maskinen din for å få den til å snakke med telefonen, nesten uansett hva det gjelder. Dette blir du (smertelig?) påminnet hver bidige gang du kobler telefonen til PC-en for å lade den, siden Itunes da startes automatisk. Denne automatiske starten kan du imidlertid deaktivere.
Dekningsproblemer?
Dårlig dekning var et problem på Iphone 3G, og ser desverre ut til å være et problem på Iphone 3GS også. Flere steder både i og utenfor Oslo sentrum, opplevde vi at dekningen lå på omtrent halvparten av hva andre telefoner hadde.
Dette ser imidlertid ikke ut til å ha noen utpreget effekt på samtalekvaliteten. Denne opplevdes som god uansett dekning på telefonen, og folk i andre enden hadde heller intet å utsette på lyden.
Dårlig batteri
I denne kategorien er nok batteriet det største ankepunktet. Bruker du telefonen til det den er laget for, nemlig litt surfing, sjekking av været og aksjer, e-post og Wi-fi, må du faktisk regne med å lade telefonen hver dag. Dette er rett og slett ikke godt nok av Apple, selv om det er bedre enn forrige Iphone-modell, som måtte lades flere ganger om dagen.
Det finnes imidlertid noen små grep du kan gjøre for å få telefonen til å holde ut lenger. I tillegg til å ikke bruke den noe særlig, kan du alltids aktivere strømsparingsmodus og senke skjermens lysstyrke.
Underholdning
Som underholdningtelefon byr Iphone på mange gjengangere, men også noen små men svært velkomne nyheter.
Musikkspilleren i Iphone er fortsatt et Ipod-program. Spilleren er oversiktlig og grei, og byr på de enkleste standard-instillingene: Gjentakelse, tilfeldig avspilling og sortering etter sjanger, artist, album og sang.
Finner matchende sanger
I tillegg kan du velge en type spilleliste kalt Genius. Her finner spilleren selv frem sanger til den som den mener passer godt til hverandre, og legger de i en egen spilleliste.
Snur du telefonen horisontalt, stilles alle albumene dine opp på rekke og rad på skjermen, og du kan bla deg frem og tilbake med fingeren.
Desverre har Iphone fortsatt ikke støtte for lydformatet WMA, som mange bruker. Har du filer av denne typen du vil spille av på Iphone, må disse konverteres til et støttet filformat før du får høre på de.
Du finner også en egen Itunes-applikasjon på Iphone. Her kan du kjøpe og laste ned musikk til telefonen direkte, og belaste kredittkortet ditt automatisk. Å kjøpe musikk via Itunes er enkelt og smertefritt, og utvalget er godt.
Sterk lyd
Vi liker lyden i Iphone 3GS godt. De små høyttalerne nederst på telefonen sparker godt ifra seg, og gir både fylde og trøkk i musikken. De medfølgende ørepluggene fungerer også greit til sitt bruk.
Vil du ha et enda bedre lydbilde, kan du plugge inn ditt eget hodesett i telefonens 3,5 millimeters-utgang. Siden forrige modell har Iphone nå også fått støtte for Bluetooth-protokollen A2DP, slik at du kan koble til et trådløst hodesett om du heller vil det.
Det følger ikke med noen spill på Iphone 3GS. Du har imidlertid enkel tilgang til å laste ned lassevis av gratis spill fra Apples App store. Og de nevnte maskinvareoppgraderingene gjør spilling til en festlig opplevelse på Iphone. Med for eksempel bilspill er det ingen hakking eller forsinkelser å merke, og alt flyter generelt veldig godt.
Bedre, men like dårlig
I testen av Iphone 3G klaget vi på kameraet. I 3GS-utgaven er kameraet oppdatert på flere måter. For det første er oppløsningen nå hevet fra to til 3,2 megapiksler.
For det andre har kameraet nå autofokus. Med autofokus får bildene mer dybde, siden kameraet får ett område å fokusere på, i stedet for å fokusere "litt over alt".
Dette er gode nyheter, men dessverre ikke nok til å kunne godkjenne kameraet denne gangen heller.
Det skal lite mørke til før bildene blir ekstremt kornete og utydelige. I god belysning blir bildene ålreite, og autofokusen er definitivt et skritt i riktig retning hva angår Iphone og kamera.
Dessverre får du ikke det du bør kunne forvente av en telefon til flerfoldige tusen kroner. Et eksempel på en annen trykkskjermtelefon med langt bedre kamera, er HTC Magic. Her er heller ikke bildene mat for galleriveggene, men de er i det minste bedre enn det Iphone 3GS presterer.
Klikk på bildene for å se større versjon
En annen nyhet hos Iphone er muligheten til å ta opp video. Denne funksjonen har, tro det eller ei, ikke Iphone hatt før nå.
Opptakene blir overraskende klare og naturtro med tanke på farger og dybde i bildet, og man kan ikke annet enn å undre seg over hvorfor Iphone ikke har hatt denne banale funksjonen før nå.
Til å vise bildene og videoene du har tatt, har Iphone et stilrent og enkelt bildegalleri. Her kan du få se alle bildene som små ruter i samme skjermbilde, eller bla deg fra bilde til bilde med en finger. Her forsvinner alle valg fra skjermen inntil du tapper på den med en finger igjen.
Det er behagelig å kunne se på bildene uten å forstyrres av ikoner for søplebøtte og videresending når du rett og slett bare vil surfe gjennom galleriet ditt.
Helt greit
Alt i alt er iphone 3GS en helt grei underholdningstelefon. Til å høre på musikk er den ypperlig, selv om FM-radio også hadde vært kjekt å ha.
Visning av bilder er en estetisk nytelse, men dessvere er kameraet fortsatt veldig dårlig prisen på Iphone tatt i betraktning.
Konklusjon
Iphone 3GS er den nyeste varianten av Apples mobiltelefon. Telefonen har svært mange likheter med sin forgjenger, Iphone 3G. Likevel er det noen små men viktige oppdateringer som veier tungt i nykommerens favør.
Utseendemessig er det ingen forskjell mellom de to telefonene. Den eneste fysiske tasten du bruker til å styre telefonen, sitter midt under skjermen. Menyene er satt opp så selvforklarende og lettfattelige at flere fysiske taster trenger du rett og slett ikke.
Gode menyer
Å bruke Iphone generelt er som en drøm. Alt flyter som på luft, og du trenger knapt røre ved skjermen før den reagerer. Ikonene er tydelige, fargesterke og logiske. Iphone er rett og slett en telefon du bruker uten å tenke over at du bruker den.
Selv om du ikke har noen fysiske knapper å trykke på, er det enkelt å skrive e-post og SMS på Iphone 3GS. Et fulltastatur lik det du bruker til PC-en din dukker opp på skjermen ved behov. Vil du ha tastaturet større, kan du holde telefonen horisontalt og slik få mer plass til hvert fingertrykk.
Raskere
En av de viktigste nyhetene på Iphone 3GS, er oppgraderte prosessorer. Dette gjør at telefonen er merkbart raskere enn sine forgjengere på de aller fleste områder. Ting som før tok deg 6-7 sekunder, skjer nå på et blunk.
Iphone 3GS har alt du trenger av trådløse teknologier. Til mobilnettet har telefonen både super-3G, 3G og Edge. Er du innenfor trådløse soner, kan du surfe gratis via Wi-fi.
God nettleser
Mens vi er inne på surfing kan vi nevne nettleseren til Iphone 3GS, Safari. Denne er en nytelse å bruke, og ordner nettsidene du besøker på en slik måte at du aldri mister oversikt selv om du har flere oppe samtidig. Å bla opp og ned på sidene går også veldig smidig. Selve surfingen går også langt raskere nå, på grunn av nevnte prosessoroppgradering.
Assistert GPS og karttjenesten Google Maps er også på plass om du trenger hjelp til å finne veien.
Iphone kalles en smarttelefon av Apple, men er fortsatt ikke i stand til å kjøre flere programmer samtidig i like stor grad som andre smarttelefoner fra for eksempel Nokia, Sony Ericsson og Samsung. Det er dog noen programmer du får lov til å kjøre i bakgrunnen, som for eksempel e-postprogrammet.
Dårlig dekning
Et ankepunkt ved Iphone 3GS er dekningen. Selv om lyden i samtalene stort sett er veldig god, ser det ut til at telefonen sliter med dekningen både i og utenfor Oslo sentrum. Dette slet også den forrige Iphone-modellen med, og vi hadde håpet at dette var fikset.
Som mediatelefon er Iphone 3GS helt grei. Mediespilleren ved navn Ipod gjør musikkbiblioteket ditt oversiktlig og enkelt, og lyden i telefonen er god. Du har direkte tilgang til musikkbutikken Itunes rett fra telefonen, slik at du enkelt kan kjøpe og laste ned mer musikk hvor som helst og når som helst.
Telefonen har dessverre ikke FM-radio.
For dårlig kamera
Det er imidlertid på ett område Iphone ikke duger som mediatelefon, og det er på kamerabiten. Selv om Iphone 3GS nå har autofokus, er ikke optikken god nok til å hindre mye støy i bilder tatt i dårlig opplyste omgivelser. Du bør kunne forvente mer av en telefon som koster det Iphone gjør. Bilder tatt under optimale lysforhold, blir langt bedre og gjengir fargene godt.
Iphone 3GS har også støtte for videoppptak, noe forgjengeren ikke hadde. Dette fungerer godt, og videosnuttene blir klare og fine.
Lenket til Itunes
Apple er ikke kjent for å gi sine brukere særlig stor grad av frihet. Det får du heller ikke med Iphone 3GS. For å kunne overføre musikk til telefonen eller gjøre hva som helst annet fra PC-en, må du laste ned og installere Itunes på PC-en. Dette trenger du kun å gjøre en gang, men er likevel en frihetsberøvelse vi ikke setter særlig stor pris på.
I Norge lanseres Iphone 3GS den 31. juli hos Chess, Netcom og Telenor. Hva prisene blir, holdes hemmelig inntil nevnte dato, men at den blir billigere enn Iphone 3G, behøver du neppe å regne med.
Network Norway har allerede startet salget av telefonen.
Kun med abonnement
Telefonen vil heller ikke selges uten abonnement. Det betyr at du må binde deg til Chess, Telenor eller Netcom for å få telefonen. Prisen du må betale avhenger helt av hvilket abonnement du velger, men i løpet av det første året bør du nok regne med å måtte punge ut fra 4500 kroner og oppover inkludert abonnementsavgifter.
Du kan imidlertid betale en sum for å frigjøre deg fra abonnementet med en gang.
Lurer du på om Iphone 3GS er verdt å vente på fremfor å spare noen kroner på å kjøpe Iphone 3G? Svaret er ja, Iphone 3GS er definitivt verdt å vente på. Du får mye av det samme som med forgjengeren, men raskere prosessor gjør brukeropplevelsen til en helt annen.
Alternativene
Vil du ha noen alternativer til Iphone 3GS, er HTCs Android-telefon Magic et godt valg. Denne telefonen koster omtrent det samme uten binding, og har et stadig voksende utvalg av programmer du kan laste ned og installere.
Vi nevner også gjerne HTCs Diamond 2 i samme slengen. Her får du alle mulighetene med Windows Mobile, pakket inn i et enkelt og intuitivt menysystem laget av HTC selv.
Nokia, Sony Ericsson og de andre store mobilprodusentene har fokusert mindre på trykkskjermtelefoner. Vil du ha en fullverdig forretningstelefon med trykkskjerm og et hav av funksjoner, kan imidlertid Nokias N97 være verdt en titt.