Test

Parrot AR Drone

Plasten i krysset er ikke lett å lime når den er brukket på flere steder.

AR Drone fra Parrot er antakelig det heftigste tilbehøret du kan få til din iPhone eller iPad. Parrot kaller det et flygende videospill. Vi kaller det et leketøy for store gutter med svulmende lommebøker.

Guttegreie

Med fare for å bli beskyldt for å være kjønnsdiskriminerende, AR Drone er som skapt for voksne gutter. Den har oppladbart batteri, fire rotorer, to kameraer og den kan fly. Og til alt overmål kan den styres ved hjelp av mobiltelefonen. Dyr er den også, så hvorfor vi må ha denne? Sånt er det bare jenter som spør om.

AR Drone er et slags fjernstyrt helikopter. Når du starter det løfter det seg om lag en meter opp fra bakken, der det blir hengende i luften. Et kamera under leser bakken, og sørger for at AR Drone blir stående på stedet hvil, også om det er litt trekk i luften. Et ”ekkolodd” sørger for at høyden er stabil.

Siden kan du styre helikopteret rundt med skjermberøringer kombinert med at telefonen vippes frem, tilbake eller til sidene. Å lære kontrollene tar bare noen sekunder. Å beherske flygingen tar atskillig mer tid. Men som med alt annet – øvelse gjør mester.

Som videoen viser er vi ennå ikke på det stadiet at vi skal påberope oss å være veldig erfarne flygere.

Ved innendørs flyging benytter vi en ramme av et isoporliknende materiale. Rammen er lett og elastisk og hindrer at gjenstander blir ødelagt når vi støter bort i dem. Det gir også en viss beskyttelse til AR Drone, slik at den tåler noen krasj.

Utendørs

Utendørs flyr vi uten denne rammen. Det gjør AR Drone mer utsatt for skader, men samtidig mindre følsom for trekk. Likevel er det begrenset hvor mye vind det kan være før AR Drone blir umulig å styre.

Innmaten i AR Drone er dårlig beskyttet, og plasten som holder rotorarmene på plass er rett og slett for lite elastisk. Vi brukte ikke lang tid på å knekke rammen, med det resultat at dronen ikke lenger ville fly som den skulle. Etter å ha byttet dronen (vi fikk låne en ny) fløy vi i om lag 20 minutter før rammen knakk på nytt.

Nå skal det innrømmes at det ikke ble utvist særskilt forsiktighet under flygingen. Det siste bruddet kom i luftkamp, der vår AR Drone kolliderte med fiendens drone og stupte i brolegningen.

Applikasjonen du bruker for å styre AR Drone er gratis, men vil du spille mot en annen drone trenger du en app som koster 17 kroner. Det blir likevel bare en pølse i slaktetiden, ettersom AR Drone koster nær 3000 kroner, og du må belage deg på å sette av midler til reservedeler. Delene er ikke så dyre. Et sett med nye rotorblader koster 69 kroner, og senterkrysset (som vi stadig brekker) koster 249 kroner. Den dyreste reservedelen, bunnstykket med frontkamera, koster 499 kroner.

Delene kan du kjøpe på nett fra AutoHiFi, som importerer Parrots produkter til Norge.

Snikfilming

Parrot AR Drone kan styres med iPhone, men den kan også styres med iPad. Har du en iPad kan du i tillegg laste ned et program som tar opp det frontkameraet på AR Drone viser.

I applikasjonen advares det mot å bruke AR Drone til snikfilming. Nå kan en jo også spørre seg om det er mulig å snikfilme noe som helst fra et støyende leketøy med selvlysende farger. Og kjøper du AR Drone for å bedrive snikfilming, så skal det vel mer enn en advarsel til for å få deg på bedre tanker.

Alt i alt synes vi AR Drone er et fryktelig artig leketøy. Batteriet er på 1000 mAh, som gir rundt 15 minutter flytid. Det er relativt enkelt å fly, skjønt det krever en del å tilpasse seg at kontrollene speilvendes når dronen roteres 180 grader.

I tillegg er det en fordel om du er litt fingernem, for det kan bli litt å pusle med på kveldene.  
En litt svak konstruksjon til tross – vi hadde det skitartig når vi testet AR Drone.

Les også
Drone følger deg som et lojalt kjæledyr
Les også
Angrip vennene dine med minihelikopter
Les også
Ta med deg helikopteret på joggetur
Les også
Se, nano-helikoptre flyr i perfekt formasjon
Les også
Ny versjon av tidenes tøffeste leketøy
Les også
Se, superkameraet flyr!
Les også
Luftfartøyet D-Dalus kan erstatte helikoptre
Les også
Slik fungerer GPS
Les også
Ikke tabu å ta med mobilen på do
Les også
Disse gutta sikrer mobildekningen
Les også
De heftigste supermobilene
Les også
Ali og Rehman  med mobilrekord
Les også
Bygde kamera i Lego
Les også
Fem fete fotoapps til iPhone
Les også
iPhone 5 kan få toppkamera
Les også
Webkamera og mikroskop i ett
annonse