Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung B7610 Omnia Pro

Design og brukervennlighet

Enkelt design.
Minijack og USB-kontakt ligger under luker.
Store taster, men tastaturet er helt flatt.
Hvilemodus.
Hvilemodus kan tilpasses med programmer fra menyen til venstre.
Ringemenyen
Skjermskudd fra telefonens jobbmodus.

I de tilfeller Samsung har kastet på betegnelsen Pro på slutten av modellnavn har det så langt dreid seg om modeller med fulltastatur. Omnia Pro er intet unntak.

På grunn av fulltastaturet er Omnia Pro en størrelsesmessig voksen sak. De fleste vil nok likevel ha en lomme som passer.

Litt kjedelig design

Samsung har lagt seg til en litt anonym design på de store smarte telefonene sine i det siste. Mens noen vil sette pris på den stilrene designen, vil nok andre tenke at dette er litt kjedelig.

I kontorsammenheng, der Omnia Pro nok vil tilbringe mesteparten av sin levetid, er det nok slik at man setter pris på fravær av blinkende disco-lys og ekstreme lydeffekter. Likevel synes vi gjerne Samsung kunne spritet Omnia Pro opp en liten smule på designfronten.

På baksiden av telefonen har Samsung lagt inn samme type "hologram"-trykk som man fant på blant annet Jet. Det er også lagt en blank stripe rundt øvre del av telefonen. Dette trekker noe opp på designsiden.

Telefonens forside domineres av en 3,5 tommer stor skjerm av typen AMOLED. Oppløsningen er på 800 x 480 piksler. Denne typen skjermer har en tendens til å være svært gode på fargegjengivelse og kontrast, og denne er intet unntak. Displayet er klart og fint og ganske lyssterkt.

Passer ikke alle hodetelefoner

Samsung har en forkjærlighet for å gjemme tilkoblingene mest mulig. Hodetelefonkontakten ligger nedsenket under lokk på toppen av telefonen. Dette er positivt ved at man skjermer kontaktene for skitt og møkk som måtte kunne finne veien ned i en åpen kontakt.

På den annen side betyr en godt nedsenket minijack-kontakt at ikke alle hodetelefoner vil la seg plugge i telefonen, på grunn av varierende utforming på det som befinner seg rundt selve pluggen.

Brukervennlighet

Skjermen er av det resisitive slaget, som betyr at den reagerer på alle former for trykk enten det er en finger eller en penn som serverer trykket.

Ulempen med resistive skjermer er at de ofte er langt mer mottakelige for riper. Dessuten fremstår ofte skjermen under det trykksensitive laget som noe mer tåkete på grunn av folien som ligger oppå. Det skal ikke mye mer enn en binders eller et sett nøkler til for å sette riper i skjermen på Omnia Pro.

Telefonen kommer med en teleskopisk penn som folder seg ut når man trekker den ut av oppbevaringsrommet i øvre høyre hjørne av telefonen. En artig detalj.

Likevel må det bemerkes at pennen føles litt lite solid på grunn av mekanismen. Mange mobilbrukere har et høyt forbruk av slike penner, så dette blir en relativ bagatell i den store sammenhengen.

Skjermen oppleves som forholdsvis nøyaktig, men telefonen må tenke seg om et øyeblikk før den reagerer. Spesielt plagsomt er dette når man skal låse opp telefonen.

Låsingen foregår enten på tradisjonelt vis med låseknapp på siden, eller ved hjelp av en Apple-inspirert kloss som skal trekkes over skjermen.

Denne klossen er ofte ganske stasjonær de første par gangene man trekker fingeren over skjermen. Mer om det senere i testen.

Fulltastaturet har faktisk ganske store taster som burde egne seg greit for store hender. Det lider dog noe under av at det mangler klare skiller mellom bokstavene.

Det er svake forhøyninger på hver tast, men de er ikke store nok til at man kan føle seg frem med fingrene på et godt vis.

Dette er et stort minus for en telefon som i stor grad vil bli kjøpt av mennesker som er på jakt etter et godt tastatur til å betjene kontorfunksjonene.

Basisfunksjoner

Lydkvaliteten under samtale er god i Omnia Pro. Tekstmeldinger assisteres av en svært god ordbok. Dette berger en del av inntrykket vi får av tastaturet, men dersom vi fikk velge ville vi nok valgt et tastatur som var godt nok til at det ikke var behov for ordboken for annet enn skjermtastatur.

I vanlig sammenbrettet modus får man kun opp vanlig fulltastatur på skjermen. Dette er som på slektningen Omnia II. Her er det heller ikke mulig å skru av fulltastaturet til fordel for større numeriske taster. Har man store labber er dette en ulempe. Ordboken berger ellers mye av inntrykket også her.

Hastigheten

Vi kommer ikke unna å nevne hastigheten til Omnia Pro. Profftelefoner med Windows Mobile har ikke vært kjent som de raskeste smarttelefonene så langt. HTC HD2 med sin Snapdragon-prosessor og Windows Mobile 6.5 viste dog at vi nå er kommet et sted i utviklingen der det er mulig å få Windows til å oppføre seg svært sprettent på en telefon.

Les testen av HTC HD2

Omnia Pro på sin side stiller med Samsungs egen prosessor med det velklingende navnet S3C6410. Uten å vite hvordan ytelsen generelt kan sammenliknes med Snapdragon, skulle man tro at klokkefrekvensen på 800 MHz i det minste borget for litt fart i svingene.

Telefonen går en del raskere så lenge man holder seg til de delene av menysystemet som hører til Windows Mobile. Så fort man trykker på menytasten og kommer til Samsungs eget grensesnitt Touch Wiz merker man at mobilen stresser ned og tar livet med ro.

De gamle løsningene er best

Det går rett og slett veldig sakte i Touch Wiz, og vi gikk over til å bare bruke telefonens Windows-meny i stedet. Heller ikke her er den spesielt rask, men den er iallfall rask nok til at den labre hastigheten ikke oppleves som fullstendig uoverkommelig.

Som nevnt fins det to måter å åpne telefonlåsen på Omnia Pro. Man kan holde inne en låsetast på høyre side av telefonen, eller man kan trekke en boks over skjermen - litt på samme måte som på Iphone.

I motsetning til på Iphone opplever man ofte at boksen rett og slett sitter fast midt på skjermen. Det er rutine å måtte forsøke å trekke boksen over skjermen både tre og fire ganger før telefonen i det hele tatt reagerer.

Igjen forkastet vi den nye løsningen til fordel for den gamle.

Teknologi og funksjoner

Slik ser esken ut.
Og her er alt som skjuler seg i esken.
Et batteri av grei størrelse.
Vesentlig dårligere poengsum enn Omnia II.
Igjen kommer den svakere ut enn Omnia II.

På teknologifronten ligger det litt i navnet at Omnia Pro skal være godt utstyrt.

Tilkoblingsmuligheter

Telefonen er utstyrt med super-3G som gir maksimalt 3,6 Megabit nedlasting i sekundet. Dette er ikke den raskeste standarden som fins, og både Telenor og Netcom dekker stadig større områder med raskere teknologi enn dette.

For nettleseren på telefonen sin del er det nok ikke noe stort tap likevel, da selve sidevisningen i mobile nettlesere av i dag gjerne er en større flaskehals enn nedlastingen av siden.

Det som er et tap i forhold telefonens funksjonalitet er fraværet av HSUPA. Dette er en standard som gir rask opplasting i super-3G-nettet, og den er spesielt nyttig for sending av e-post med store vedlegg, eller synkronisering mot nettjenester på farten.

Ettersom vi vet at spesielt tunge e-postbrukere ofte trenger å flytte både bilder, presentasjoner og annet krimskrams med rimelig hastighet virker det rart at Samsung ikke har tatt med dette i en ellers velutstyrt telefon. Navnebror Omnia II stiller med så å si helt lik innmat, sett bort fra tastaturet, men har fått denne teknologien.

Telefonen er utstyrt med trådløst nettverk. Det raskeste man finner støtte for her er 54 Megabit. Fortsatt er det ikke snakk om raskeste standard, men igjen kan man spørre seg om det er nødvendig. Omnia Pro har selvfølgelig også Bluetooth i versjon 2.0 med støtte for A2DP, eller trådløs stereolyd om du vil.

Via det trådløse nettverket støtter telefonen også DLNA. Forkortelsen står for Digital Living Network Alliance. I praksis betyr dette at den kan snakke med andre medieenheter i nettverket.

Via dette systemet kan man se videoopptak fra telefonen på andre enheter, eller man kan kan hente multimedia fra andre enheter i nettverket.

Samsung har blitt ganske flinke til å følge standardene i de nyeste profftelefonene sine. Av fysiske tilkoblinger finner vi vanlig minijack og micro-USB-tilkobling.

Det skal nevnes at USB-tilkoblingen virket svært treg på Omnia Pro. En fil på omkring 40 MB tok det oss rundt ti minutter å overføre. Dette er svært mye saktere enn USB 2.0-tilkoblingen skulle være i stand til å takle.

Telefonen har assistert GPS-mottaker. Dette er den vanligste typen GPS-mottaker i dagens telefoner. Assistansen kommer i form av en viss pekepinn på hvor den befinner seg geografisk fra mobilnettet. To års gratis navigasjonspakke fra Route 66 følger med.

Programvare

Når det kommer til programvare er Omnia Pro søkklastet. Kontorapplikasjoner og PDF-leser har begynt å bli standard på proffmobiler. Dette finner vi også her i form av Microsofts Office Mobile med Powerpoint, Excel, Word og Onenote.

Intet mindre enn to notatprogrammer hører med, og taleopptaker finner vi også. Kalenderfunksjonen er oversiktlig og god.

Som på sin navnebror, Omnia II, finner vi også her funksjonen Microsoft Myphone som lar brukeren synkronisere data via internett. Dette fungerer enkelt og greit, og innholdet blir tilgjengelig via Microsofts Myphone-nettside.

E-postklienten er kapabel. Den er forholdsvis lett å sette opp og finner innstillinger for e-post-kontoen på egen hånd, så lenge den får brukernavn, passord og e-post-adresse fra brukeren.

Vi opplevde at fulltastaturet av en eller annen grunn ikke reagerte under oppsett av e-post-adressen. Etter å ha satt opp e-post med skjermtastatur i steden kan vi konstatere at selve leseren er svært kjapp og god. Det er ikke mye som foregår fryktelig fort på denne telefonen, men e-post-klienten er absolutt godkjent.

Som seg hør og bør på en slik telefon viser også e-post-klienten HTML-formatert uten problemer.

Internet Explorer følger med her, som på alle telefoner med Windows Mobile. I tillegg finner man Opera Mobile. I likhet med Omnia II kan man heller ikke her surfe like effektivt med Opera som man normalt kan gjøre.

Den vanlige måten å åpne lenker i nye faner på er ved å holde fingeren et øyeblikk på lenken man vil åpne. Vanligvis dukker det opp valg for å åpne lenken i en ny fane. Her får vi opp en zoom-funksjon i stedet. Zooming kan like gjerne gjøres ved å trykke to ganger i kjapp rekkefølge på skjermen, så her forstår vi ikke helt designvalget som er gjort.

Noen merkelige mangler

Alt i alt er telefonen godt utstyrt på teknologisiden. Den har likevel et par merkelige mangler. Den raskeste super-3G-standarden glimrer med sitt fravær, uten at dette sannsynligvis blir noe stort problem.

At mobilen ikke kan laste opp filer og innhold raskt via mobilnettet er et stort minus for e-postavhengige brukere. Den lave overføringshastigheten fra PC til mobiltelefon er også noe vi ikke liker.

Multimedia

Omnia Pro er først og fremst en telefon som skal dekke tunge kontoroppgaver. Likevel er den ikke helt blottet for underholdningsfunksjoner. Man finner blant annet en god mediespiller i telefonen. Og med nettverksdeling og DLNA skulle mulighetene være greie for å få litt tidsfordriv ut av telefonen.

Mediespilleren

Mediespilleren er enkel og grei, og takler de vanligste lydformatene. Lyden er litt flat i utgangspunktet, men telefonen har en innebygget loudness-funksjon som hjelper litt. Det er ikke allverden med trykk i den innebygde forsterkeren, så dette er nok en telefon som egner seg best for plugger eller lettdrevne hodetelefoner.

De medfølgende ørepluggene er noe bedre enn det som ofte følger med mobiltelefoner. Det er snakk om gummipropper som sitter ganske godt i øret, men som ganske tydelig er vektet for å gi best mulig lyd på stemmer. En god ting under samtale, men ikke så veldig positivt om man er på jakt etter gode musikkopplevelser.

Det er greit med bass i proppene, så sett opp mot alt unntatt proppene som følger med mer rendyrkede musikkmobiler er de fortsatt ganske greie. Forsterkeren som ga svak lyd på andre hodesett er i stand til gi ganske kraftig lyd i de medfølgende proppene.

Vi reagerer likevel på at Samsung har valgt å kun ha seks innstillinger for lydvolum på telefonen. Dette gir ganske voldsomme forskjeller fra nivå til nivå. Nest høyeste nivå gir greit volum i de fleste sammenhenger, men skulle man ønske å skru opp til 6 risikerer man å miste ørene med proppene som følger med.

Telefonen har god formatstøtte og kan blant annet spille Div X. Vi forsøkte å overføre Big Buck Bunny til telefonen i Div X-format, og telefonen spilte av filen uten å mukke. Activesync som styrer tilkoblingen kan også konvertere filer før overføring, men dette tar tid.

Spill

Omnia Pro kommer også med noen spill. Her finner vi et sett virtuelle terninger som kastes ved å riste på telefonen. Nytteverdien av dette er vi usikre på, men den kan kanskje komme til sin rett om man har rotet bort Monopol-terningene på hytta.

Ellers følger det med vanlig kabal, slik man kjenner fra andre Windows-utgaver, og det følger med et boblespill. I Bubble Breaker er formålet å rydde hele skjermen for bobler.

Boblene kommer i mange farger, og samlinger av bobler i samme farge blir borte om man trykker på dem. Jo større samlinger man klarer å fjerne, desto fler poeng får man.

I det hele tatt er det ikke fantastisk mye underholdning å få ut av spillene som følger med Omnia Pro, men det fins mange spill som kan lastes ned og installeres til Windows Mobile.

Kamera

Kameraoppløsningen er på fem megapiksler, og kvaliteten er grei, men heller ikke mer. Det overgås blant annet av nylig testede Sony Ericsson Yari, som er en telefon til godt under halve prisen av Omnia Pro.

Kameraet tar noe uklare bilder, men det gjør ingen overdreven oppskarping. Det får problemer når det finnes flere sterke kontraster i bildeflaten, og dette viser seg gjerne som en slags tåke over store deler av hele bildet.

Videokvaliteten er grei, og kameraet filmer i oppløsningen 720 x 480 piksler. Med 30 bilder i sekundet flyter videoen greit og vi har ingenting spesielt å trekke for på denne fronten.

Konklusjon

Samsung har den seneste tiden utmerket seg med et utvalg kraftige proffmobiler. Omnia Pro er siste hakk på stammen i Omnia-serien, som er ment å være en mobil verktøykasse for de aller fleste behov.

Designen på telefonen er sort, med en metallstripe rundt skjermen. For noen vil det være akkurat passelig stilrent, mens andre fort vil tenke at den er litt kjedelig. Den er i det hele tatt veldig lik de fleste andre trykkskjermtelefonenene fra Samsung som har kommet det siste året.

På grunn av fulltastaturet som skjuler seg bak skjermen oppleves telefonen som litt i tykkeste laget, og telefonen føles også litt i tyngste laget.

Dårlig tastatur

Fulltastaturet som skyves frem under skjermen har store taster, og burde etter alle solemerker være et godt tastatur til kjapp tasting av e-post, meldinger eller notater. Dessverre mangler det opphøyninger eller tydelig skille mellom tastene.

Det eneste man finner av fysiske holdepunkter er to svake opphøyninger på tastaturet som skal markere vanlig posisjon for bruk av vanlig touch-metode. Disse opphøyningene oppleves ikke som høye nok til å fungere etter hensikten.

Med et helt glatt tastatur forøvrig synes vi det er merkelig at Samsung ikke har gjort mer ut av all plassen de har hatt tilgjengelig. I det hele tatt synes vi ikke at tastaturet er verdt all den ekstra plassen det opptar.

Ingen støtte for rask e-post

Mobilen stiller med greie spesifikasjoner på tilkoblingssiden. Den har både trådløst nettverk og GPS, som har begynt å bli standard i denne prisklassen. Den har også super-3G, men av en eller annen grunn er ikke oppkoblingen like rask som på navnebror Omnia II.

Blant annet har Samsung fjernet muligheten for raske opplastinger via super-3G-nettet på Omnia Pro. Telefonen mangler HSUPA, en teknologi som blant annet gir betydelig høyere hastigheter når man for eksempel sender e-post med store vedlegg.

For en telefon med fulltastatur, som etter alle solemerker er tiltenkt å være e-postslavens beste venn er dette en litt merkelig ting å utelate. Spesielt når man vet at mange flytter store bildefiler, presentasjoner og annet til og fra kontoret.

Omnia Pro har et solid utvalg programvare som lar brukeren gjøre det meste man måtte ønske. God e-postklient er en selvfølge, og nettleseren er rask og intuitiv. Ut over dette fins full kontorstøtte gjennom Microsoft Office Mobile. Gode navigasjonsmuligheter og svært god synkroniseringsløsning mot nett finnes også.

Treg

Det mest påtakelige problemet med Omnia Pro er hastigheten. Man føler titt og ofte at hastigheten rett og slett er så lav at den går i veien for brukeropplevelsen.

Mobilen stopper opp for pustepauser på de merkeligste steder, og noe så enkelt som å åpne skjermlåsen på mobilen kan ta flerfoldige forsøk før man i det hele tatt får vakt reaksjon fra mobilen.

Det er vanskelig å unngå sammenlikninger med Omnia II, som er en veldig lik telefon. Til tross for at Omnia II har samme innmat og for det meste samme programvare som Omnia Pro oppleves likevel Omnia II som vesentlig raskere.

Alternativ

Et greit alternativ for den som ønsker de samme omfattende kontorfunksjonene som man får i Omnia Pro er altså Omnia II som koster et par hundrelapper mer, men mangler fulltastatur.

Dersom man kan gå opp med omkring 500 kroner og ikke behøver fulltastatur er dog fortsatt HTC HD2 vår soleklare anbefaling for krevende brukere.

For de som trenger fulltastatur er vår anbefaling HTC Touch Pro2 eller Nokia N97 Mini. Begge disse er hakket rimeligere enn Omnia Pro og har bedre tastatur, uten at de kommer til kort på kontorfunksjonene.

annonse