Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

AKG GHS 1

Innledning

Denne gangen er det AKG som skal få komme med sitt bidrag innen spillhodesett. Modellen heter GHS 1 og kommer i fargene hvit, sort og en kamuflasjevariant. Det er sistnevnte vi tester, så om man synes modellen på bildene blir hakket drøy så finnes den altså i mer nøytrale utgaver.

AKG er på ingen måter nykommere i bransjen, selskapet ble etablert tilbake i 1947 i Wien. Siden 1949 har de produsert hodetelefoner og det er vel nettopp det som de har blitt mest kjent for.

Vi fyrer opp maskinen, med ymse spill, filmer og ikke minst musikk, så får vi se hvordan det går.

Takk til AKG som sendte oss produktet til test.

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner

 • Vekt: ca. 180 gram
 • Frekvensområde: 18 Hz - 24 kHz
 • Impedans: 32 Ohm
 • Kabellengde: 2 meter
 • Grensesnitt: minijack

Funksjonalitet

 • 40-millimeters elementer
 • Utbyttbare puter, nylonnetting
 • Volumkontroll på kabel
 • Mikrofon, deaktiverbar
 • Sammenbrettbart

Les mer om hodesettet hos AKG.

AKG GHS 1 er nok et mellomstort hodesett, slik som Steelseries 7H, forskjellen er at GHS 1 ligger på øret, mens 7H støtter seg mot selve hodeskallen. AKG har valgt en gummikledd kabel som sitter fastmontert i hodesettet. På denne kabelen er det også plassert en volumkontroll som også har funksjonalitet for å deaktivere mikrofonen.

Øreputene er trukket i noe som synes å være nylonnetting, dette føles veldig tørt mot ørene, og kanskje hakket stivt. Uansett synes vi det er langt bedre enn slike tette skinnimitasjoner.

Legg gjerne merke til vekten her, 180 gram er ikke mye og det gjør sitt til at hodesettet er behagelig å bruke. Vi liker også at klokkene kan foldes opp mot hodebøylen slik at det ikke tar mye plass ved en nedpakking.

I bruk

Installasjon

AKG sverger til fargekoder på pluggene, så det å koble til to plugger i sine respektive kontakter er noe alle greier.

I bruk

Det første som slo oss da vi plukket opp GHS 1 var vekten. Dette er lette saker, og det er et godt tegn om man skal ha dem på seg gjennom mange seige timer på slagmarken. Hodesettet føles meget behagelig på hodet, selv om heller ikke AKG kan rokke ved Corsairs HS1 på akkurat dette punktet. Likevel vil vi si at GHS 1 er blant de bedre på akkurat dette. Det som kan være verdt å legge merke til er at dette et kompakt hodesett, der putene ligger og klemmer på ørene, så om du bruker briller eller ikke har sansen for et svakt trykk mot ørene kan det være greit å styre unna. Dog skal det legges til at brillestengene kan ha mye å si. En testperson med briller var overhodet ikke plaget her.

Lydkontrollen som sitter på kabelen er av den lille sorten, og kan minne om den som sitter på Steelseries 7H. Likevel har vi mer sansen for AKGs løsning her, for denne fungerer ganske bra, selv om det blir for knotete å stille midt i kampens hete. Volumhjulet er senket inn i kontrollen, og her har man god kontroll med tommelen. Mikrofonen kan mutes ved å skyve på en bryter, og denne har knotter som gjør at fingeren sitter ekstra godt.

Lydmessig er første tanken at dette var farget lyd. I god AKG-ånd har man lagt litt ekstra trøkk i bunnen av frekvensregisteret. Nå er ikke det ubetinget negativt, men purister vil selvfølgelig rynke på nesen. Når det er sagt så er det heller ikke purister som dette hodesettet er beregnet på, så vi føler at AKG her kan ha ren samvittighet. Lyden fremstår dermed som litt ekstra engasjerende

Musikken mangler en del åpenhet i mellomtone og diskanten er litt vissen, dette merket vi flere steder, men mest slående var det kanskje i åpningspartiet på Dimmu Borgirs Når sjelen hentes til helvete. Oppjusteringen av bassområdet blir også hakket dominerende på det meste. Likevel, dette er selvfølgelig avhengig av hva du liker og hva slags musikk du hører på. For vår del var dette gjennomgående og etter endt musikklytting hadde vi vondt i ørene, noe som ikke er et godt tegn etter musikklytting. En bassfantast i testpanelet sa det diplomatisk, disse passer nok ikke til all slags musikk. Men greit nok, det er en annen kundegruppe som AKG vil nå med GHS1. Om det er musikk som er hovedinteressen har AKG flere andre utmerkede hodetelefoner å by på.

 • Åge Aleksandersen – Akkurat no
 • Belinda Carlisle – Ma Jeunesse Fout Le Camp
 • Aqua – Roses are Red
 • Tess – In My Dreams
 • Dolly Parton – 9 To 5
 • The Beatles – Here Comes the Sun
 • Squirrel Nut Zippers – Put a lid on it
 • Nightwish – The Poet and the Pendulum
 • Dimmu Borgir – Når sjelen hentes til helvete

Battlefield Bad Company 2 fyres opp, og undertegnede får en av sine bedre runder på lenge. Er det GHS 1 som er løsningen? Et tafatt motstanderlag skal vel ha mye av æren, men GHS 1 er på ingen måter feil til slik bruk. Det å tilføre litt ekstra i bassen gjør at det hele føles mer på kroppen, likevel ville vi kanskje sett etter mer åpenhet.

Siden undertegnede har funnet frem GTA IV – Episodes from Liberty City igjen fikk GHS1 prøvd seg også der. Her synes vi GHS 1 gjorde en meget god jobb, lyden i sånt som en Bravado Buffalo tar helt av.

Et irritasjonsmoment som må nevnes er plasseringen av mikrofonen. Måten den stikker inn på gjør at den hele tiden er rett i innenfor synsfeltet, og utgjør der et forstyrrende element. Mikrofonen sitter helt fast og er ganske så tykk, ikke helt heldig det der. Dette kan trolig henge sammen med skjermstørrelse og belysning, sitter man med en stor skjerm og en lyskilde på mikrofonsiden kommer den lett frem, om man har en mindre skjerm og lite sidelys legger man knapt merke til mikrofonen.

Konklusjon

GHS 1 fikk litt blandet mottagelse hos testpanelet. Noen trykker den til sine hjerter, mens andre er litt mer reserverte.

Komfortmessig er vi godt fornøyde. Hodesettet er svært lett og putene er behagelige. Til tross for at hodesettet klemmer mot ørene er ikke dette spesielt sjenerende over tid, selv om det merkes.

Til musikk savner vi litt detaljer og åpenhet, og det er bred enighet om at dette kan være en spennende modell for dem som liker litt ekstra i bassen. Hodesettet passer nok kanskje også til musikk som ikke er justert opp for mye i bassen, da det lett blir en smør-på-flesk-effekt.

Trøkket i bassen er moro til spillbruk. Vi koste oss spesielt i GTA IV, selv og ting ikke var helt borte i Bad Company 2 heller.

Et av ankepunktene, kanskje spesielt for undertegnede, var mikrofonen som stakk inn fra siden. Men dette har vi en tro på at er et mindre problem.

+ Svært lette
+ Behagelige
+ Spenstig spillyd


- Litt kresen på musikken
- Mikrofon som kommer inn i synsfeltet

Les også
Godlyd for bærbare
annonse