Tek.no

Test

Seinfeld ? sesong 9

Den siste sesongen av "Seinfeld" er et must for alle fans.
Stian Melleby
17 Des 2007 15:00

Stand-up-komikerne Jerry Seinfeld og Larry David (produsent, medskaper og –forfatter av TV-serien) satte seg for mange år siden ned på en beskjeden café og delte idéer for en situasjonskomedie. Forutsetningene var klare: Det skulle være en serie "om ingenting". Tanken var å la hverdagstrivialiteter og samtaleemner utarte hverandre, så premissløst som mulig.

På en tid hvor moraliserende og tankeløse serier preget genrens skjermtid, var "Seinfeld"-prosjektet et vanskelig salg i teorien. Heldigvis så TV-kanalen NBC ideen som forfriskende for mediet og plukket opp serien med en pilot.

"Seinfeld"” fikk nå liv og vi ble introdusert for gjengen som vi senere har lagt vår henrykkelse til: Den godslige renholdsnevrotikeren Jerry og hans bestevenn/taper George, som karikerte utgaver av serieskaperne Seinfeld og David selv. Jerrys nabo, eksentrikeren Kramer, og hans flørtende venninne Elaine utgjør seriens humorkvartett.

Kynismens utopi

"Ingen klemmer, ingen lærepenger", følte Larry David var en dekkende beskrivelse av serien. "Seinfeld" ble som en lekegrind for utøvelse av kynisme og misantropi, selvsagt dypt forkledd i en lettsindig og humoristisk drakt. Ettersom de banale utviklingene alltid hadde rot i det hverdagslige er humoren like holdbar både gjennom og etter seriens levetid.

Den velfortjente suksessen har også rot i sin lojalitet til konseptet. Det er sjeldent avvik i fundamentet serien har blitt bygget på, så vi får et konsist og kvalitetsbevisst episodespekter. Riktignok ble fundamentet noe rystet da David forlot serien som forfatter, i lys av et filmprosjekt. Hans livsfrustrasjoner og menneskesyn ble herlig formidlet via George, men uten selve inspirasjonskilden ombord ble karakteren noe dempet i sesong åtte.

Slangen biter av halen sin, syklusen avsluttes

I den neste, og i hva som skulle vise seg å bli den siste, sesongen returnerer serien sterkere til sitt virkelige format igjen, og Larry David vender tilbake for å skrive den kraftig omdiskuterte finaleepisoden. Nærmere 80 millioner mennesker skal ha sett seriens siste episode da den ble sendt for første gang i 1998. Et mektig imponerende tall og virkelig en bekreftelse på seriens suksess og oppstyr.

Hvordan skal man avslutte TV-historiens mest populære serie og samtidig tilfredsstille alle? Det er en umulig oppgave å løse, og må ha vært en grusom lidelse av forventningspress.

Vi definerer kynisme ved fraskrivelsen av behov, ansvar, konvensjoner og konsekvenser. I hele ni sesonger har kvartetten herjet vilt og opprettholdt denne læren til det fulle, alltid til sin fordel. Dette får en forandring i siste episode. Dobbelepisoden har løsslupne paralleller og referanser til eksistensialistfilosofen Jean Paul Sartres "Huis clos", som tar opp nettopp dette med å stå til ansvar for egne handlinger, for til ansvar må nemlig Jerry, Kramer og resten av gjengen til syvende og sist stå...

Kramer, George, Elaine og Jerry tar i den siste episoden av "Seinfeld" ett oppgjør med sitt eget humoristiske konsept.

Avslutningen delte nærmest en nasjon, og var på alles lepper i lang tid. Uansett hvilken side av kniven man måtte falle på, må det i ettertid sies at avslutningen var imponerende dristig, med tanke på at den setter spørsmål ved sitt eget konsept – fremdeles uten å bli moraliserende.

Episodene har blitt godt restaurert på lyd- og bildefronten, og hver disk (fire totalt) er godt fylt med spennende og artig ekstramaterial. Entusiaster av serien vil neppe bli skuffet over innholdet på utgivelsen.

Konklusjon

Sesong ni av ”Seinfeld” representerer ikke kun en serieslutt, men markerer slutten på en æra i TV-historien. Få serier har hatt samme påvirkningskraft for både publikum og mediet på det planet denne serien har levert, spesielt innen sin sjanger. Rikelig fylt med ekstramaterial, er denne utgivelsen pensum for enhver TV-slave og DVD-samler.

(I disse juletider er det ålreit å få et gjensyn med Festivus, for alternativ høytidsfeiring!)

annonse

Les også