Tek.no

Test

De fortapte sjelers øy

Dansk grøss for unge voksne denger Harry Potter.
David Auby Johansen
13 Des 2007 11:00

Det lages plenty med ungdomsfilmer, men de aller fleste er enten billige slasherfilmer eller blockbustere som forsøker å tekke alle, inkludert mor, far og minstemann. ”De fortapte sjelers øy” passer for modne barn og unge ungdommer, og det vitner om integritet og økonomisk mot å lage en film som henvender seg til en såpass spesifikk målgruppe. ”De fortapte sjelers øy” har dessuten mer vidd og varme enn de opphypede "Harry Potter"-filmene, men vi får håpe at filmen klarer å nå ut over sine egne landegrenser.

Dommedag i Danmark

Kan du tenke deg noe fredeligere enn en liten dansk kystby? Nei, det kan heller ikke 10 år gamle Sylvester (Lucas Munk Billing) og storesøster Lulu (Sara Langebæk Gaarmann). Da de to søsknene blir nødt til å flytte fra København til Broby sammen med sin mor Beate, synes de naturlig nok at det er drepende kjedelig. Og de har helt rett, men på en helt annen måte enn forventet…

Gutter i 10-års alderen er ikke alltid lette å forstå seg på, men en morgen oppfører Sylvester seg enda pussigere enn normalt. Heldigvis har Lulu en stor interesse for det okkulte, og dermed finner hun snart ut at Sylvester – ja, han er ikke lenger Sylvester. En vennligsinnet sjel, som for over 100 år siden var medlem av ”Losjen for bekjempelse av det onde”, har tatt over kroppen til den lille gutten. Historien han forteller setter i gang et eventyr der Lulu og hennes hjelpere blant annet blir nødt til å bekjempe en ond sjelesamlende nekromancer.

Manusforfatter og regissør Nikolaj Arcel (”Kongekabale”) har laget en film som på alle måter er smooth og gjennomarbeidet. Fra barnas ståsted spinner Arcel en historie som finner sted både i underjordiske huler, til vanns i raske båter og oppe i luften i et skrøpelig militærfly. Det lånes hemningsløst fra filmeserier som ”Harry Potter” og ”Indiana Jones”, men Arcel tilfører også mye dansk egenart – spesielt når det gjelder humor.

Snill action

Noen ganger er filmen såpass god at man som voksen tilskuer glemmer at man ser en ungdomsfilm. Men så dukker det opp en actionsekvens som føles som om den går i sakte film – og da snakker vi ikke Matrix-stil – og man husker på at dette er en film for barn og ungdom. I motsetning til for eksempel Indiana Jones så er ikke spenningssekvensene oppfinnsomme nok til å være underholdende selv i lavt tempo. Litt synd, for det hadde vært noe som hadde løfta filmen enda et hakk både for voksne og for barn.

"De fortapte sjelers øy" er en på alle måter god ungdomsfilm som viser at vi har mye å lære av danskene innen filmen.

De digitale effektene er enormt mange, flere enn jeg har sett i noen annen skandinavisk film. Og det er fungerer sømløst når effektene er små og i bakgrunnen. De mer omfattende effektene er ikke like vellykkede. Istedenfor å dyrke sin egen stil, ser ut til at effekt-teamet har forsøkt å kopiere Hollywood – med dansk budsjett.

Ruvende barn

Selv om filmen har noen halvkjente danske skuespillere som for eksempel Anders W. Berthelsen, som sikkert mange gjenkjenner fra den danske serien ”Krøniken”, er det de ukjente barneskuespillerne som imponerer mest. Unge Lucas Munk Billing spiller to roller med en letthet og humor som få andre barn gjør etter ham. Sara Langebæk Gaarmann har ikke det samme skuespillertalentet, men hun har en helt unik tilstedeværelse som veier opp.

Konklusjon

Idet vi trodde at Norge kanskje var på høyde med Danmark når det gjelder sjangerfilm, så kommer det en film som ”De fortapte sjelers øy” og vasker vekk våre selvtilfredse smil. Nikolaj Arcels eventyrfilm er nemlig til tider knakende god. Actiondelene kunne med fordel ha vært mer kreative, men ellers er ”De fortapte sjelers øy” et deilig dansk alternativ til mange av de fantasiløse fantasyfilmene fra Hollywood.

annonse

Les også