Tek.no

Test

Zodiac

To forskjellige menn blir besatt av den samme saken.
Alexander Moderhak Schindler

I 1969 blir to elskere brutalt skutt i filler på en parkeringsplass. Kort tid etterpå sender morderen et brev til tre aviser og introduserer seg selv. I brevet følger også en merkelig kode bestående av morse, gresk, maritime symboler og mye annet snadder fra kodekokeboka. Beskjeden og mordet skal bli det første av en lang rekke.

Besettelse

Morderen, som fort kaller seg selv for Zodiac, holder San Fransisco og omegn i frykt med sine grusome beskjeder. Han truer med blant annet med å ødelegge dekket på en skolebuss og skyte barna i tur og orden etter at de kommer ut. Det blir satt inn store ressurser på å avkode beskjeder og finne morderen. Det er lettere sagt enn gjort når sistnevne bryter sine rutiner, følger tidsskjemaer ingen forstår og fører et intelligent spill med mediene, purken og offentligheten.

Tre forskjellige menn blir involvert i saken. David Toschi, spilt av Mark Ruffalo, er den gode purken som elsker jobben sin. Han har et tempo, ett driv og et begjær til å fange den skyldige. Paul Avery, spilt av Robert Downey Jr., er den noe eksentriske journalisten som setter sin ære i å dekke saken og prøver hele tiden å ligge et skritt foran politiet. Robert Graysmith, spilt av Jake Gyllenhaal, kommer først i kontakt med den bisarre saken fordi han jobber som karikaturtegner i en av avisene som mottar en kode. Alle tre blir besatt av Zodiac.

Stilsikkert og grøssende

Jake Gyllenhaal spiller overbevisende som Robert Graysmith.

David Fincher, mannen bak "Seven", har laget det som må kalles en utradisjonell og urovekkende thriller. "Zodiac" er så langt unna en standard spenningskrim du kan komme. Det blir aldri noe intens jakt på morderen som ender med en heftig showdown i en mørk kjeller. Morderen unngår politiet i over 20 år, og sakte mister offentligheten interessen. Bare våre tre karakterer holder fortsatt interessen oppe, med Robert Graysmith i spissen. Det skumle er hvor langt de tre lar besettelse gå, hvilke konsekvenser det får både karrièremessig og sosialt. Hvor går grensen mellom rettferdighet og offentlig interesse og en fasinasjon på kanten av det sykelige?

Filmen har klart også sine skumle sekvenser med mørke kjellere og lignende. Likevel er det den personlige prisen de tre hovedpersonene betaler som virkelig gir deg en grøssende bismak. "Zodiac" er forresten basert på en sann historie.

Fincher har også klart å gjenskape de forskjellige tidsepokene på en meget troverdig måte. Musikk, klær, biler og hårsveiser passer godt med fremstillingen av 60-tallet, 70-tallet og 80-tallet. Denne DVD-utgivelsen har ikke stort ekstramateriale å skryte av, du må nøye deg med en dokumentar om hvordan filmen ble til, ispedd kommentarer fra den ekte Robert Graysmith. Det er godt, men ikke godt nok.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

Filmen til David Fincher kan ikke kalles for noe annet enn en utradisjonell og drivende thriller. Bemerkelsesverdig er det at det ikke er jakten på morderen, men ferden inn i menneskelig besettelse og personlig undergang som er det virkelig grøssende. Noe vaklende ekstramateriale til tross er dette en svært god og svært krevende film.

annonse

Les også