Tek.no

Test

Klassikeren: Kill Bill vol. II

Nedtonet vold i Kill Bill vol. 2.
8 Juli 2008 14:00

Hver tirsdag klokken 14.00 tar vi i Kulturo.no for oss en film eller en plate som våre lesere har stemt frem som sin favoritt. Her vil vi prøve å gi en dypere bakgrunn for hvorfor filmen eller platen er som den er, for slik å introdusere en gammel klassiker på ny. Ukens utgivelse er "Kill Bill vol. II".

Beatrix Kiddo (Uma Thurman), også kjent som The Bride var et tidligere medlem av The Deadly Viper Assasination Squad, en gruppe listige kvinnelige leiemordere. På selveste bryllupsdagen blir den gravide Kiddo imidlertid snytt på det groveste for en lykkelig fremtid når sjefen hennes Bill (David Carradine) arrangerer et blodig attentat som etterlater henne i langvarig koma og som i samme slengen gir henne et aldri så lite hevnmotiv. Hun våkner derfor med en påtrengende blodtørst som trenger umiddelbar tilfredsstillelse.

Skuffende ublodig

Og under Kiddos ivrige innkreving av utestående gjeld er blod eneste gyldige valuta. I hvert fall i den første delen av eposet. For i andredelen er voldsutøvelsen tonet betraktelig ned, faktisk så mye at pannen rynket seg i vantro etter første gjennomsyn hos undertegnede. Ikke fordi filmen i seg selv er dårlig, for det er den ikke. Formmessig følger den de samme linjene som den første filmen, og den er minst like stilsikker og filmteknisk gjennomført. Egentlig sier dette seg selv, da "Kill Bill"-eposet jo var ment å være én film, noe som egentlig gjør det litt kunstig å i det hele tatt skulle omtale "Kill Bill vol. II" som en selvstendig film.

Men det som er litt problematisk med denne delen, er at det dessverre var førstedelen som ble tilgodesett med mesteparten av den storslåtte kamp-akrobatikken. Der den første filmen bød på et fullverdig, forventningsinnfriende klimaks, føltes slutten av film nummer to nesten som et lite svik mot de implisitte løftene om et grandiost oppgjør med Bill. Det ble nesten litt som å kaste saftige indrefiléter til en sulten hundeflokk for deretter å følge opp med tørre gnagebein.

"Kill Bill vol. 2" er reflekterende og menneskelig, men også tidvis sentimental.

Innfrir likevel

Men, som "Kill Bill vol. 2" demonstrerer, det ville være feil å tillegge Tarantino en slags uhelbredelig voldsfetisjisme og fremstille det som om filmene hans står og faller ved voldsfrekvensen. Denne andredelen fremstår i så måte som noe mer reflekterende og menneskelig, ja tilmed tidvis sentimental, noe som jo er ganske atypisk for Tarantino. Samtidig er karakterene og dialogen, bærebjelkene i Quentins filmer, viet mer plass og dybde enn tidligere, noe som også gir skuespillerne litt mer å jobbe med. Og i den sammenheng er det kanskje Darryl Hannah som gjør den mest minneverdige figuren, med den notoriske og kaldblodige Elle Driver, en tidligere kollega av Kiddo.

Om "Kill Bill"-filmene representerer et slags feministisk oppgjør med det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret med sine uhyre sterke kvinneskikkelser, er nok Hannahs sadistiske rollefigur mer et symbol på hunkjønnets mer lunefulle sider, for å si det slik. For øvrig må det sies at det frenetiske og velkoreograferte basketaket med Beatrix Kiddo i campingvogn-scenen, langt på vei veier opp for filmens ellers noe skuffende mangel på blodsutgytelse.

Konklusjon

Om man skulle bedømt de to "Kill Bill"-filmene uavhengig av hverandre, fremstår nok originalen som mer helhetlig og med en noe mer naturlig dramaturgi, samt et langt mer tilfredsstillende klimaks. Men andredelen viderefører det karakteristiske formspråket fullt ut, og vil ikke skuffe andre enn de mest ensporede voldsdyrkerne. Når man betrakter helheten, og det må man jo her, og er komfortabel med den ukronologiske, kapittelbaserte fortellerstrategien, fremstår "Kill Bill vol. II" som en utmerket komplettering av verket.

annonse

Les også