Tek.no

Test

Line

2 Aug 2008 15:00

Skal vi tro omtalen på baksiden av DVD-coveret, var denne filmen kontroversiell da den kom ut i 1961. I 2008 er det vanskelig å la seg provosere av denne friske sommerfilmen.

Toralv Maurstad sliter med nervene

Den unge sjømannen og forfatterspiren Jacob (Toralv Maurstad) har fått klar melding fra legen: For å få bukt med nervene dine må du dra hjem og få orden på forholdet med din far. Når han ankommer Oslo er faren imidlertid ikke den første han oppsøker. Først støter han på den aldrende Gabriel Sand (Henki Kolstad), deretter vakre Line. Sammen med henne får han en turbulent sommer som blant annet fører til en graviditet.

"Line" starter derimot ganske så spenstig, blant annet med en fest som inneholder et par morsomheter, som når fiskene i et akvarium "drukner" etter at noen har helt alkohol oppi.

Starter friskt

Det er lett for å anta at en norsk ungdomsfilm fra 1961 er tamme greier. "Line" starter derimot ganske så spenstig, blant annet med en fest som inneholder et par morsomheter, som når fiskene i et akvarium "drukner" etter at noen har helt alkohol oppi. Nå er det hele ganske så harmløst etter dagens standard, men likevel friskt og ungdommelig.

Utover i filmen skiftes det så fra dette ungdommelige fokuset til Jacobs romanse med Line, og til hans streben etter å bli en stor filosof og forfatter. På begge områder får han, i utgangspunktet mot sin vilje, råd fra den aldrende intellektuelle Gabriel Sand, som er en slags selvoppnevnt mentor for Jacob. Gabriel spilles med iver og utstråling av nylig avdøde Henki Kolstad.

Blir litt for veik

Toralv Maurstad er god som Jacob, uten at han klarer å tilføre rollen nok nerve og energi til at det blir ekstraordinært - det slår aldri gnister. Maurstad har i mange år vært en gigant innen norsk teater, men innen film fikk han derimot ingen stor suksess. Innsatsen i "Line" er heller ikke noe å rope hurra for, og er neppe blant Maurstads karrierehøydepunkter.

Tittelrollen som Line spilles av Margarete Robsahm, som ikke viser altfor mye talent som skuespiller. Det spørs om ikke hun ble valgt i stor grad på grunn av utseendet. Senere fikk hun en kort karriere i Italia, hvor hun blant annet hadde en betydelig rolle i skrekklassikeren "Castle of Blood" ("Danza macabra").

Filmen var altså kontroversiell i sine dager, først og fremst på grunn av sine nakenscener. Det er ingen overraskelse at dette virker smått latterlig i dag, for det er strengt talt bare en skikkelig nakenscene, og den har siden blitt overgått - til gagns.

Filmen er en adaptasjon av Axel Jensens roman, og det finnes grunn til å tro at boken i dette tilfellet er bedre. For det ligger en god historie i bunnen av "Line", men denne kommer dessverre ikke bra nok frem. Det er dessuten tydelig at regissør Nils Reinhardt Christensen var en filmskaper av moderat størrelse. Videre minner filmen faktisk litt om Ingmar Bergmans "Sommeren med Monika", uten at "Line" kan sies å være på samme nivå.

Filmen var altså kontroversiell i sine dager, først og fremst på grunn av sine nakenscener. Det er ingen overraskelse at dette virker smått latterlig i dag, for det er strengt talt bare en skikkelig nakenscene, og den har siden blitt overgått - til gagns.

Konklusjon

"Line" er frisk og småsjarmerende, men litt for veik på alle områder. Toralv Maurstad som Jacob klarer ikke helt å tilføre filmen den nødvendige energien, og samspillet med Margarete Robsahm er bare halvveis vellykket. For de som er spesielt interessert i norske klassikere kan "Line" være verdt å se, men det finnes andre norske, gamle filmer langt mer minneverdige. Nakenscenene er dessuten ganske så harmløse.

DVD-utgivelsen mangler ekstramateriale, med andre ord nok en skuffende utgivelse i serien med norske klassikere gitt ut av Nordisk Film. Lyd- og bildenivå er akseptabelt.

annonse

Les også