På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Siemens CX65
Design og kvalitet
Ren og skjær plastikk. Uansett hva fancy reklamer og veldreide produkbilder måtte prøve å innbille deg, er Siemens CX65 en mobiltelefon som i sin helhet er sammensatt av plastikk, plastikk og atter plastikk.
Vi skal på ingen måte gå for hardt ut mot bruk av plastikk i mobiltelefoner. Det holder telefonen lett, slik at den ikke tynger for mye i lomma. I tillegg er materialet fleksibelt nok til at telefonen kan tåle en støyt. Med andre ord finnes det en rekke gode grunner for å bruke materialet.
Problemet er imidlertid at plastikken har gitt CX65 et litt billig, leketøys-aktig preg. I tillegg lager telefonen knirkelyder når man klemmer på den. Vi har prøvd andre telefoner i denne prisklassen som har vært utformet i metall, eksempelvis Samsungs modeller. Forskjellen i materialvalg gjør en verden av forskjell når det kommer til helhetsfølelse og inntrykk av kvalitet.
De største feinschmekkerene bør altså styre unna CX65. Telefonen virker rett og slett billig i forhold til mange andre modeller i denne prisklassen.
Om vi legger til side overfladiske bedømminger som dette, må det allikevel sies at CX65 er en godt designet telefon.
Den er forholdsvis lett med sine 90 gram. Den er også en av de minste telefonene i sin prisklasse. Med kun 1,8 cm over midjen burde den skli lett ned i enhver lomme. Telefonen ligger også meget godt i hånden.
Det er når vi har brukt små og nette telefoner som dette noen uker at vi begynner å lure på hva vi egentlig ser i de forvokste Symbian-telefonene, som i og for seg like gjerne kunne vikariert som slagvåpen.
Om sant skal sies er for eksempel Sony Ericssons T630 en mindre telefon, men vårt inntrykk er at telefonene i det praktiske liv føles omtrent like store.
Er du på utkikk etter noe lett og nett burde altså CX65 være en dugende kandidat.
Drepende lys
En av killer-funksjonene i CX65 kalles 'Dynamic Lights', og er kort fortalt et par med sterke lamper ovenfor skjermen som blinker i forskjellige rekkefølger og frekvenser når du spiller og bruker telefonen.
Og de dynamiske lysene er virkelig morderiske. De er så skarpe at de skjærer seg inn i øynene dine på lang avstand. Vi hadde rett og slett problemer med å bruke telefonen i dyster belysning, og måtte skru av lysene etter at vi hadde forsøkt å holde ut med dem i en time.
Hvorvidt slike blinkende, migrene-fremkallende lysstøt faller i smak hos landets yngre befolkning vites ikke. Vi måtte ihvertfall se oss slått.
Dårlige knapper
Knappene til CX65 er heller ikke noen glede å bruke. De er litt for harde og vonde å trykke inn, slik at det blir anstrengende å skrive med dem.
Problemet rammer spesielt de øverste tastene. Menytastene ligger for eksempel klemt inn mellom joysticken og telefon-tastene, og er derfor både vanskelige å både finne frem til og vanskelige å trykke inn.
Nummertastene er heldigvis litt mindre stridige, noe som gjør at det går relativt greit å skrive tekstmeldinger. De er imidlertid et langt skritt unna tastene til Nokia og mange andre produsenter. Man får skrevet det man skal, men det blir anstrengende å skrive lengre stykker med tekst.
Om vi skal gi knappsettet uttelling for noe, så er det at knappene er store nok for tykke fingre selv om telefonen er så liten som den er.
Også joysticken ser ut til å være laget for tykkhudede gårdsgutter. Den er hard og vond å bevege, og får stryk-karakter i forhold til de veldreide joystickene vi finner på telefoner som Sony Ericsson T610 og T630. Dette blir en stor ulempe når man skal navigere seg rundt i menyer og spill, ettersom det blir tungt for tommelen å bevege på joysticken.
Skjerm og menyer
Noe av det første vi bet oss merke i ved CX65 var den lekre skjermen. Skjermen er den samme som vi finner i den dyrere S65, og stiller dermed i en helt egen klasse i forhold til andre telefoner med samme prislapp.
Skjermbildet er skarpt og fint, med sine 132 x 176 punkter, og har en bra fargegjengivning. Dette gjør det til en drøm å bruke kamerasøkeren, kikke på bilder, spille av video og hva annet man måtte ønske å bruke skjermen til. På denne fronten ligger CX65 milevis foran konkurrerende modeller.
Skjermen er også fysisk stor. Med sine 2,2 tommer i diagonal høyde er den mye større enn det vi er vant til fra små mobiltelefoner som dette, noe som betyr at det er lett å holde oversikten når man navigerer rundt i menyer og lignende. I tillegg blir det mye lettere å lese tekst på mobiltelefonen. Det burde være en fjær i hatten med tanke på eldre og svaksynte.
Har du planer om å knipse mye bilder, spille inn video, samt spille på telefonen, sørger skjermen til CX65 for at den vil være et av de beste valgene på markedet den dag i dag.
Menysystem über alles
Også menysystemet til CX65 er en fryd å bruke. Som vi har nevnt ved tidligere anledninger synes vi Siemens har de mest brukervennlige og oversiktlige menyene på markedet. Man finner raskt frem dit man skal, og utallige snarveier og hendige løsninger gjør det til en glede å bruke telefonen.
Både nybegynnere og erfarne mobilbrukere bør føle seg hjemme i menyene til Siemens. En ekstra bonus er dessuten at telefonen har mulighet for å øke størrelsen på skriften, slik at også eldre og svaksynte kan finne frem i menysystemet uten å måtte dra frem lesebrillene.
Skal vi sette fingeren på noe, så er det at menyene av og til henger litt etter. For eksempel er det en tydelig ventetid når man blar rundt i hovedmenyen, og når man skal åpne innbokser og bla rundt i filsystemet er man også plaget av litt for mange 'Vent litt'-bokser.
Problemet blir spesielt irriterende når man kommer langt uti tekstmeldinger og bildemeldinger, ettersom telefonen blir svært treg. Det kan være meget frustrerende når man skal prøve å holde oppe tempoet på tekstingen.
Alt i alt er det imidlertid ingen tvil om at CX65 stiller i en helt egen klasse når det kommer til skjerm og menyer, om man tar prisen i betraktning.
Maskinvare og teknologi
CX65 har en lagringskapasitet på hele 12 MB. Det er mye sett i forhold til andre telefoner i samme prisklasse. For eksempel har Sony Ericsson hittil begrenset seg til 2 MB i sine konkurrende telefoner, T610 og T630.
Den høye lagringskapasiteten gjør at man kan lagre minst 200 bilder i høyeste oppløsning. Og da burde det også være plass til en del spill, programmer, ringelyder og lignende. Selv om så mye minne ikke er et must, er det utvilsomt avslappende å vite at man har litt plass å gå på.
Meldingsminnet er i utgangspunktet begrenset til 100 SMS, men man har mulighet for å arkivere meldinger i minnet til telefonen - for dermed å få nesten ubegrenset med lagringskapasitet.
Svak prosessor - med sans for moro
Som vi nevnte tidligere, er hverdagen med CX65 ofte plaget av tregheter. Dette merker man blant annet når man blar rundt i menysystemet, når man åpner mapper og når man skriver lange tekstmeldinger. Telefonen er også gjørmetreg når man bruker mange av nytteprogrammene, og presterer til og med å henge etter ved bruk av den innebygde kalkulatoren!
Det å ha respons som et olja lyn er ikke et "være eller ikke være" for en telefon, men man liker jo at mobiltelefonen klarer å holde følge med tastinga. Er du av den utålmodige sorten er kanskje heller en Nokia tingen for deg.
Når vi skulle teste Java-ytelsen til CX65 ble vi imidlertid overrasket over hvordan telefonen presterte, ettersom bildet snur seg helt - den yter faktisk veldig bra. Selv storebror S65 kom dårligere ut i vår test.
I Java-spill av den gode, gamle sorten kjemper CX65 seg helt opp mot topptelefoner som Nokia 6230. Dermed burde den kunne håndtere det aller meste av spill som finnes ute i dag.
Også når det kommer til nyere Java-spill stiller CX65 relativt sterkt. Selv om den ikke kan måle seg mot 6230, ligger den et hestehode foran den ytelsen andre produsenter har klart å tyne ut av telefonene sine.
Tar man slike tall i beregning, kan man trygt si at dette er en telefon som egner seg for å spille på. Den skarpe og fine skjermen, kombinert med høy Java-ytelse, burde sørge for en god spillopplevelse.
God batterilevetid
Ettersom store fargeskjermer har blitt mer vanlig på mobiltelefoner har batterilevetiden stupt nedover. Sett i lys av at CX65 skal drive en veldig skarp og fin TFT-skjerm må vi si oss godt fornøyde med utholdenheten.
Telefonen går fint 2 dager uten lading for undertegnede, som måtte lade både Nokia 6230 og Sony Ericsson K700 daglig. Det skulle stemme fint med den oppgitte taletiden på 5,5 time og standbytiden på 250 timer.
Av annet å nevne i denne kategorien skal CX65 ha skryt for den innebygde høyttaler-modusen, som gjør det mulig å føre samtaler mens telefonen ligger på bordet. Slikt er et stort pluss i margen for oss.
Fattig pakke
Pakken til CX65 er ikke akkurat noe å hoppe i taket av. Den rommer akkurat det du trenger - en lader for å fore telefonen med strøm, og en manual for å forstå seg på den.
Det er nok ikke først og fremst proff-brukerene som kommer til å hive seg over CX65 i butikkhyllene, og telefonen bærer heller ikke preg av å romme mer teknologi enn det man trenger for hverdagslig bruk. Telefonen har imidlertid alt det nødvendige, og stiller således greit i denne kategorien.
Først og fremst kan man bemerke seg at telefonen har støtte for Klasse 10 GPRS, som gir en relativt rask dataoverføring på 53,6 Kbps ned og 28,8 Kbps opp. På godt norsk betyr det at du kan laste ned nettsider og spill, surfe og sende meldinger i høyere hastighet enn på eldre telefoner.
Man kan sende over både bilder, kontakter og lyder til andre telefoner, takket være infrarød-porten. Dette er et dugende alternativ til Blåtann, men er hakket mer tungvint siden det kreves at de to telefonene står rett ved siden av hverandre når man sender.
Man har mulighet for å besøke WAP 2.0-sider med den innebygde nettleseren til CX65, mens vanlige nettsider blir for mye å gape over.
Ellers kan telefonen fint brukes på turer til det store Amerika, takket være støtten for bruk i GSM1900 mobilnett.
Er det noe vi skal si vi savner, må det være støtte for EDGE og lynmeldinger (mer kjent som Instant Messaging). En annen teknologi som mangler er Push-To-Talk, som vil komme i en senere utgave av telefonen kalt CX70.
Nytte og underholdning
CX65 er et røverkjøp for de som trenger en profftelefon. Den har nemlig så godt som alle funksjonene man finner i den dyrere Siemens S65, som vi allerede har omtalt som en av årets beste profftelefoner.
Adresseboken er blant de mest omfattende på markedet. Her har man plass til alt fra doble faksnumre og adresser til ICQ-numre og fødselsdager. Hver kontakt kan dessuten knyttes opp mot eget bilde.
Også planleggeren er svært solid, og burde gjøre nytten for de fleste formål. Man kan legge inn 1000 innlegg, som strekker seg fra huskelapper og møter til fødselsdager og ferier. Alle innlegg kan selvsagt kobles til en alarm, og telefonen tilbyr en egen oversikt over alle tapte avtaler.
Ellers har man en oppgaveliste, og mulighet for å ta 160-tegns notater. Man har dessuten mulighet for å holde oppe sikkerheten ved å lagre notater som fortrolige, slik at det kreves et passord for å få tilgang til dem.
Alt man måtte ha lagret i adresseboken og planleggeren kan synkroniseres over mobilnettet eller ved hjelp av den infrarøde porten. Dette kunne vært gjort enda mer praktisk med Blåtann, men om du ønsker mulighet for dette er du nødt til å gå til anskaffelse av storebror Siemens S65.
Proppet med små nytteprogrammer
Siemens har vært flinke til å utstyre telefonene sine med små, men hendige funksjoner. Mange andre produsenter har vært nølende med å få på plass nye funksjoner, mens telefonene til Siemens for lengst har parkert både stoppeklokka, båndopptakeren og annet av duppeditter.
Tidsfunksjoner finner vi som vanlig nok av. Vekkerklokke, stoppeklokke og nedteller er på plass. I tillegg har man en egen verdensklokke som sørger for at man holder styr på tidssonene når man er ute og reiser.
Kalkulatoren i CX65 er blant de mer avanserte vi har sett i en telefon, og kan håndtere alt fra kvadratrøtter til potenser. Man kan også bruke den til å konvertere mellom forskjellige mål for temperatur, valuta, energi, hastighet, masse, areal, volum, effekt, tid, trykk og lengde.
I likhet med alle andre nyere Siemens-telefoner har CX65 en fullblods utforsker, som gir deg full kontroll over filsystemet til telefonen. Man kan utforske det meste av mapper med utforskeren, som har en rekke forskjellige funksjoner som søk, sortering og visning av thumbnails.
To siste funksjoner som falt i smak var diktafonen og muligheten til å sette telefonsamtaler på høyttaler. Dette er to svært hendige funksjoner, som vi dessverre kun pleier å se i dyre telefoner. Bra!
CX65 har støtte for den nyeste Java-standarden, MIDP 2.0. Det betyr at den skulle kunne håndtere det aller meste av spill der ute. Siemens har lagt ved to forskjellige spill som viser hva teknologien egner seg til i prakis.
Contest Arena er et ekte platform shoot'em up-spill, der man hopper rundt og skyter ned motstandere i høyt tempo. Man kan skreddersy utseendet til krigeren sin ved å justere farger på drakten, og ved å sette et bilde av seg selv på hodet til krigeren. Etterhvert som man får trent seg får krigeren bedre og bedre ferdigheter, og du kan sende en kopi av krigeren din til andre venner som ønsker å spille mot deg.
CX65 rommer også en oppgradert versjon av Siemens-klassikeren Stack Attack, denne gangen i full 3D. Kort fortalt skal man stable sammen fallende bokser i rekker på tre og tre. Man har tilgang til tre forskjellige figurer og får tilgang til en rekke bonuser som bomber, hammer og magnet.
Begge spillene holder relativt høy kvalitet, og skulle by på noen timer med moro. Et lite irritasjonsmoment er dog at alt tar veldig lang tid å starte. Spillene hadde en oppstartstid på rundt 10 sekunder. Det kan være anstrengende om du kun skal ta deg en kjapp spilleøkt på telefonen.
Det skal også påpekes at de harde tastene og den tommelvonde joysticken til CX65 kan ødelegge noe av spillegleden for brukeren, i det minste i spill der man har tastesett og piletaster i flittig bruk.
Ønsker man noen nye spill, finnes det et vell av gode Java-titler på nettet. Siden CX65 støtter samtlige Java-standarder, og dessuten har en relativt høy ytelse på spillfronten, burde denne kunne håndtere det meste.
Mange tilpasningsmuligheter
Mange liker å tilpasse telefonen sin til egen stil, og CX65 legger ikke særlig store hindringer i veien for det. Man kan utstyre telefonen med egne for og bak-deksler, samt velge mellom forskjellige temaer som styrer alt fra bakgrunn og menyfarger til skjermsparer og oppstartsanimasjon.
Man kan etterspørre mulighet for å spille av MP3 og radio, men dette kan ikke sies å være funksjoner som er særlig vanlige i denne prisklassen.
Kamera
Det lanseres knapt telefoner i dag uten innebygget kamera, og heller ikke CX65 har blitt sluppet ut av fabrikken uten denne finessen innebygd. Denne gangen har Siemens gått for et kamera med 0,3 megapikslers oppløsning, som for tiden er å regne som standard for nyere telefoner.
Skjermen til CX65 er virkelig i sitt ess når man skal knipse bilder. Kamerasøkeren har et både skarpt og klart skjermbilde. Man slipper altså å forundre seg over hvordan det endelige bildet blir seende ut - slik man alt for ofte opplever på eldre kameratelefoner med STN-skjerm.
Som et ekstra pluss henger bildet i søkeren seg hele tiden flytende og responsivt, så man slipper lysbilde-showet man får på tregere telefoner.
Man har en rekke muligheter for å tilpasse kameraet til forholdene. Blant annet kan man justere lysstyrken over 7 trinn, samt stille hvitbalansen mellom innendørs og utendørs fotografi. Den digitale zoomen på 4 hakk gjør det dessuten mulig å ramme inn motivet på en best mulig måte.
(Klikk for større bilder)
Når vi har sett på bildene vi har knipset med CX65 ser vi at de holder en veldig variabel kvalitet, og det har vært mange diffuse og skitne bilder før kameraet glimret til med blinkskuddene. Når det først skjedde ble allikevel bildene riktig så skarpe og fine, slik man ser på de nederste bildene.
Generelt sett var vi ikke helt fornøyde med fargegjengivningen i bildene vi tok med kameraet. Fargene ble vekselsvis for skrikende og vekselsvis for matte, noe som gjorde at motivet ofte ble gjengitt dårlig.
Skal vi oppsummere bildekvaliteten til CX65-kameraet, vil vi si at det ligger midt på treet. Det kan ikke konkurrere med den nåværende kongen på VGA-kamera-haugen, Samsung X600, men burde allikevel være mer enn dugende til å ta uformelle foto samt bilder til bruk i MMS-meldinger.
Siemens har lagt ved et program for fotoredigering, men dette er så latterlig tregt at det ikke er brukende. Bare det å starte opp programmet tar i underkant av 20 sekunder, og hver effekt og justering man gjør på bildet kan ta ytterligere 10-20 sekunder å iverksette.
Foruten bilder kan CX65 også ta opp videosnutter på opp til 30 sekunder. Disse holder en oppløsning på 128 x 96 punkter, som nok er i minste laget når du skal prøve å se hva du har tatt opp.
Egne bilder - | - |
(Klikk for større bilder)
Konklusjon
CX65 er et av de bedre valgene for deg som er opptatt av å handle på lavt budsjett. Her får du veldig mye for pengene i forhold til skjerm og kamera, samt et stort minne på 10 MB. Telefonen har også et vell av nyttefunksjoner. Dessverre kommer man ikke bort fra den har et plastikk-aktig og billig preg, og telefonen sliter også med et hardt og uergonomisk tastesett samt tregheter. På toppen av det hele savner vi en del nyere teknologi, som Blåtann og Instant Messaging.