Et juleeventyr i fantastiske HD

Anmeldelse

Charles Dickens' klassiske julefortelling om den rike og bitre gamle gjerrigknarken Ebenezer Scrooge har fått en ny filmatisering – denne gangen fullstendig dataanimert i et ledd for å bringe mye av Dickens' opprinnelige, fantasifulle visjon til sitt rette element.

Robert Zemeckis er regissør og manusforfatter bak A Christmas Carol, og står bak kjente og kjære klassikere som blant annet Back to the Future-trilogien, Who Framed Roger Rabbit og Forrest Gump, samt andre dataanimerte filmer som The Polar Express og Beowulf. A Christmas Carol kostet hysteriske 190 millioner dollar å lage, og tjente inn 324 millioner på kino rundt omkring i verden. I de viktigste rollene finner vi Jim Carrey, Gary Oldman og Colin Firth.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Vidunderlig, men litt nifst

A Christmas Carol ser lekker ut, og man må selvfølgelig se denne filmen i HD. I denne filmen har filmskaperne gått for en realistisk tilnærming til animasjonen, det vil si at rollefigurer og miljøer forsøker å fremstilles som mer eller mindre naturtro eller fotorealistisk. Miljøer inne og ute ser fantastisk ut, og har blitt lagd med tanke på hver minste lille detalj, enten det måtte være fuktighet på treskilt eller teksturer i klesplagg.

Menneskene står det litt verre til med, og er faretruende nær det særegne fenomenet som kalles uncanny valley. Animasjonene er fabelaktige, for all del, men det er et eller annet nifst ved disse livaktige, men fremdeles livløse menneskene. Derfor er det godt at spesielt hovedrollen vår i form av Ebenezer er den filmskaperne har lagt ned mest arbeid i, og har blitt gjort en smule karikert, med sin altfor lange nese og hake.

Samlebånd

Historiemessig bringer denne utgaven av A Christmas Carol med seg enkelte nyvinninger i form av sprelske effekter. Du har garantert aldri sett Scrooge i så mye action før – her flyr han gjennom tid og rom, blir kastet opp i lufta og blir jaktet på av en skummel skyggevogn. Det er flott rent underholdningsmessig og visuelt sett, og skal visstnok holde seg mer tro til boka av Charles Dickens, men det gjør ikke filmen bedre totalt sett.

Hvis du ikke har litt kjennskap til fortellingen fra før, kan du raskt gå glipp av sentrale poenger eller ha mindre forståelse for Scrooges omvending. I 1984-utgaven som ble anmeldt her tidligere kommer det for eksempel mye bedre frem hvorfor Scrooge bryr seg så mye om Tiny Tim, mer om hans fortid og knuste kjærlighet, og at han forsøker å kjempe mer innbitt mot åndene.

2009-utgaven av A Christmas Carol har med andre ord mindre narrativ motstand, og blir mer gjenstand for en slags samlebåndaktig fortelling. Dette trenger ikke å være negativt i seg selv, men om vi kunne ha blitt litt bedre kjent med familien til Bob Cratchit eller se mer intern konflikt i Scrooge, så hadde det tjent filmen bedre. Den fantastiske animasjonen og en ellers solid fortelling sørger uansett for at dette blir en god opplevelse.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

A Christmas Carol er en god film, med en grei fremstilling av historien kombinert med fantastiske og livlige animasjoner og effekter. Det filmen mangler litt i dybde og innsikt tar den igjen på den rent visuelle og underholdningsmessige fronten, og kommer til slutt helskinnet ut av det.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!