Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Har bedre lyd enn Ipod

Konklusjon

De fleste nye telefoner har etterhvert fått støtte for å spille av musikk, og plass til minnekort, og da trenger du i teorien ikke å drasse på noen egen MP3-spiller. Men fortsatt så har MP3-spilleren noen fordeler de fleste telefoner ikke kan erstatte, som egne musikktaster, god lyd og en gjennomtenkt musikkspiller.

Det skjer imidlertidig en rivende utvikling, og i denne testen har vi tatt for oss noen av de beste modellene der ute, og sett om de endelig er gode nok til å ta kverken på MP3-spilleren.

Vi har stilt flere krav for at en telefon skal få være med i denne testen. For det første må den ha 3G, slik at det er mulig å laste ned musikk direkte til telefonen i en grei hastighet. Den må ha støtte for et minnekort på over 2 GB, slik at du får god lagringsplass. Den må i tillegg ha god lydkvalitet.

Prisen skal også være noenlunde den samme, og de fleste av telefonene i testen koster rundt 2000 kroner. Det er det samme som du må ut med for en Ipod Nano eller Creative Zen med god minnekapasitet. Telefonene i testen er altså ikke de dyreste og aller beste musikkmobilene som finnes, men de du kan erstatte MP3-spilleren med uten at det koster noe særlig ekstra.

Best i test

Samsung I450 er testens vinner. Den gjør seg best som Ipod-erstatter og er en god telefon i daglig bruk ellers.

Samsung har utstyrt I450 med en forsterker fra Bang & Olufsen som gir knallgod lyd. Denne danker ut Ipod på lydkvalitet. I450 kan også brukes sammen med minnekort på 8 GB.

Siden telefonen har en 3,5 mm minijack-utgang innebygget trenger du ikke en ekstra overgang. Vi liker også at du kan starte musikkspilleren kjapt ved å dytte skjermen til siden. Dette gjør at du får rask tilgang til musikkspilleren uansett hvor du er i menyene.

Telefonens svakhet er at batteriet ikke holder ut mer enn 11 timer sammenhengende spilling. Dette er nesten bare halvparten av hva de beste i testen klarer.

Etter en helhetsvurdering er vi imidlertid ikke i tvil: Dersom god lyd og brukervennlighet er det viktigste for deg, er I450 telefonen du skal velge. Det skader heller ikke at telefonen er en durabelig smarttelefon med super-3G. Alt i alt er I450 et svært godt valg.

Vær oppmerksom på at prisene på denne telefonen varierer kraftig. Det er i skrivende stund mulig å få telefonen for 2500 kroner, men de fleste butikker selger den for mellom 3000 og 3500 kroner.

Les også: Test av Samsung I450 »

Mye for pengene

Alle telefonene i denne testen koster omtrent det samme, men vi syns det er Sony Ericsson W910i som totalt sett gir deg mest for pengene. Telefonen har en brukervennlig musikkspiller, støtter store minnekort og har det meste av moderne teknologi.

Siden W910i er en Walkman-telefon får du med alt du trenger i esken, inkludert et minnekort på 1 GB, et godt musikkhodesett og USB-kabel slik at du kan overføre musikk til telefonen.

W910i er også enkel å bruke, og gjør det meste av det du forventer av en moderne mobiltelefon.

Da vi testet telefonen i fjor høst likte vi også at den har Track ID som identifiserer musikk du hører på radioen eller på høyttaleranlegget, at den har ristekontroller slik at du kan skifte spor bare ved å rykke litt i telefonen, og at telefonen generelt har god batterilevetid.

Det trekker dog ned at telefonen ikke har 3,5 mm minijack innebygget, og at lydkvaliteten på musikken er under middels.

Dersom du hører på musikk av og til, og ikke er særlig opptatt av at musikken må låte tipp topp til enhver tid får du altså mye musikkmobil for pengene om du velger W910i.

Les også: Test av Sony Ericsson W910i »

Styr unna

Samsung F330 har testens beste lydkvalitet og oppfyller nesten alle kravene våre til en musikkmobil. Du får med alt du trenger i esken, inkludert en overgang til 3,5 mm minijack.

Dessverre har Samsung falt for fristelsen å bruke berøringsfølsomme taster i stedet for vanlige taster. Dette er fancy – i teorien. I praksis er det helt ubrukelig, og gjør telefonen unødvendig vanskelig å bruke.

Det er dessuten ikke mulig å spole i musikkspilleren, til tross for at de berøringsfølsomme tastene vitterlig har symbol for å spole og skifte sang. Telefonen støtter heller ikke minnekort som er større enn 4 GB.

Det eneste denne telefonen briljerer på er lydkvaliteten som er helt på topp. Bortsett fra dette bør du styre unna Samsung F330.

Les også: Test av Samsung F330 »

De andre

Nokia N81 8GB er teknisk sett et kupp, også når du utelukker musikkstøtten. Med både Wi-fi, 8 GB innebygget minne og smarttelefonsysttemet S60 til en så lav pris kan dette for mange være en flott kombinasjon sammen med gode musikkfunksjoner. Dessverre ødelegger håpløse taster, dårlig kamera, dårlig batteri og mangel på super-3G for at dette blir en vinner. Men dersom dette er noe du kan leve med, bør du sjekke ut N81 8GB.

Les også: Test av Nokia N81 8GB »

Nokia 5610 er testens joker og skiller seg godt ut fra alle de øvrige telefonene. Lav pris, originale musikkløsninger og det at den leverer godt på alle områder gjør at den jevne musikkbruker vil være veldig fornøyd med denne. 5610 er imidlertid verken spesielt oppsiktsvekkende eller spesielt dårlig, så i denne testen klarer den ikke å utmerke seg. Vi opplever dessuten at telefonen har vel mange bugs, noe som blant annet fører til at vi ikke klarer å spille batteriet tomt før musikkspilleren kræsjer.

Les også: Test av Nokia 5610 »

Sony Ericsson W890i hadde vært en vinner, hadde det ikke vært for lydkvaliteten. Sett i et kvalitetsperspektiv er denne så dårlig at vi ikke kan tilråde noen lydentusiast å kjøpe telefonen. Og synd er det, for W890i er ellers en kraftpakke av teknologi og funksjoner i lite format.

Les også: Test av Sony Ericsson W890i »

Les hele testen på de de neste sidene »
Se også: Fakta, spesifikasjoner og metode »