Tek.no

Test

Eagle vs. Shark

Det er noen for alle der ute. Det er i hvert fall det man sier.
3 Aug 2008 18:00

"Eagle vs. Shark" er en film fra New Zealand, men den kunne like gjerne vært en lavbudsjett independentfilm fra statene - av den sære sorten. Den sorten som gjør det stort på filmfestivaler og som er en annerledes, litt utilgjengelig film med ukjente, ganske sære skuespillere. En slik film noen kommer til å elske, andre kommer til å hate, og til slutt noen få som ikke tør å si at de synes den er noe drit.

Dangerous person vs. Eaglelord

Lily (Loren Horsley) jobber på Meaty Boy, en burgershappe som ikke helt klarer å akseptere hennes sære og sjenerte væremåte. Lily har ingen venner og hun bor sammen med broren sin Damon (Joel Tobeck). Dagens høydepunkt for Lily er klokken 12.00. Da har den noe sære og nerdete Jarrod (Jemaine Clement) lunsjpause og han kommer til Meaty Boy for å spise. Lily gjør alt hun kan for ikke å ha noen kunder ved den tiden, men uansett hvor mye hun smiler og blunker velger Jarrod kassen til kollegaen Jenny, til tross for den lange køen. Men en dag da Jenny ikke er på jobb kommer Jarrod til Lilys kasse. Hun overøser han med gratis pommes frites og ost, og til gjengjeld spør Jarrod om hun kan gi Jenny en innbydelse til en fest han skal ha. Da Jenny bare ler av invitasjonen tar Lily med seg Damon og drar på festen.

Under dekknavnet Dangerous Person imponerer Lily Jarrod i TV-spillet Fight Man, hvor hun blir hedret med sølvmedaljen. De to nerdene skaper et slags bånd sammen og da Jarrod forteller Lily om hans planer om å hevne seg på bøllen som gjorde skoletiden hans til et helvete tilbyr hun seg å kjøre ham dit i brorens bil. Lily blir værende på Jarrods hjemplass og etter hvert blir hun bedre kjent både med han og hans harmløse, men bisarre familie. Jarrod på sin side gjør alt han kan for å imponere faren sin, noe som også medfører at han ikke alltid er like hensynsfull i forhold til Lilys følelser.

Den sære festivalfilmen

I 2007 beviste "Little Miss Sunshine" at de små filmene kunne gjøre det stort. Filmen ble rost av kritikere, sett av mange og fikk hele to oscarstatuetter. "Eagle vs. Shark" blir sammenliknet med "Little Miss Sunshine", men på de områder sistnevnte film gjorde det stort, gjør "Eagle vs. Shark" det motsatte.

"Little Miss Sunshine" fikk blant annet Oscar for beste manus, og det er kanskje på dette området "Eagle vs. Shark" sliter mest. Filmen har veldig lite dramatisk oppbygning og spenningskurven ligger nesten flat gjennom hele filmen. Det store hevnslagsmålet Jarrod planlegger er det eneste spennende filmen legger opp til, og da det endelig kommer er man så utsultet på handling at det er sjanseløst å innfri forventningene. Det hjelper heller ikke når man ikke klarer å forstå Lilys tiltrekning til Jarrod, som egentlig aldri er snill mot henne.

Et ganske snodig par altså.

"Eagle vs. Shark" er en typisk festivalfilm. Den handler om sosiale utskudd som ikke passer inn og som på en merkelig måte finner hverandre i sitt sære univers. Den filmatiske delen bærer også preg av denne sære festivalfilmstilen. Den har for så vidt en helt vanlig oppbygning og filmatiseringen er heller ikke av det kunstneriske slaget, men innimellom rystes filmuniverset med en rekke animerte sekvenser. Her er det epleskrotter som animeres til å gå gjennom gress eller de seiler av gårde i en sandal. I tillegg har filmskaperne valgt å lage en sekvens hvor de to hovedpersonene animeres mens de ligger i soveposene sine oppe på en fjelltopp. Ved hjelp av en teknikk kalt piksilasjon - hvor man flytter personen litt og litt for hvert bilde man tar - "glir" Lily og Jarrod gjennom landskapet. Animasjonssekvensene skaper mer en distanse til filmefortellingen enn å bidra til historien på noen måte.

Filmens stort sett eneste lyspunkt er Lilys bror Damon. Han er en sjenert, nerdete type som går rundt og sier filmsitater. Dette er morsomt, det er bare synd at han er så lite med. Ellers finnes det ulike scener som trekker på smilebåndet og noen av Jarrods mange treningsøkter er både flott og gøy å se på. Men alt i alt er dette en film for de som liker den litt sære, ukommersielle filmen og der det du får se er et mer hverdagslig univers uten den helt store dramatiske oppbygningen og høye spenningskurver.

DVD-utgivelsens ekstramateriale består av et intervju med regissør, Taika Waititi, hvor han forteller om filmen og hvordan den ble til. Det er en helt grei, standard bonussnutt hvor man får dekket sine behov av informasjon rundt "Eagle vs. Shark".

Konklusjon

På coveret av "Eagle vs. Shark" står det følgende: "Dere som likte "Little miss sunshine" har virkelig en ny film å se frem til". Dette er så langt fra sannheten en kan komme, så jeg advarer dere om ikke å la dere forføre av disse usanne ord. Synes du derimot at "Little Miss Sunshine" var hakket for kommersiell, tilgjengelig og for lite sær og kunstnerisk? Da vil du nok elske "Eagle vs. Shark".

annonse

Les også