Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMarshall Kilburn

Denne høyttaleren spiller langt høyere enn du skulle tro

Marshall og svenske Zound treffer innertieren med sin nyeste Bluetooth-høyttaler.

— I heite hule? Kommer all den lyden derfra?!

Vi hilser på mange små og bærbare høyttalere i løpet av et år. Som regel handler alt om å forsøke å late som om de er større enn de faktisk er. Alle triksene i boka benyttes, med passive høyttalerelementer og bassporter. Det er naturligvis viktig å få med både passive elementer og antall watt på utsiden av esken. Lydbransjen fornekter seg ikke.

Langt kraftigere lyd enn forventet

Med dette som utgangspunkt var det med en viss skepsis vi pakket ut Marshall Kilburn. En mellomstor Bluetooth-høyttaler som er på størrelse med to Tivoli-radioer ved siden av hverandre. Prismessig ligger den på 2500 kroner i Norge. Det er ikke billig, men vi vet om langt dyrere Bluetooth-høyttalere fra merker som er vesentlig mer kjente for godlyd.

Her må vi ta oss en liten pustepause. Marshall er jo kjent for god lyd, er de ikke? Joda. Men dersom du kjøper en mobiltelefon, hodetelefon eller Bluetooth-høyttaler med navnet på er det svenske Zound Industries som faktisk står for produktene, riktig nok i samarbeid med forsterkerprodusenten.

Og med Marshall Kilburn er det egentlig bare å gi seg ende over. Lydtrykket er langt, langt over det vi forventer å få ut av en boks på denne størrelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fysiske skruknotter bidrar både til designen og til at det er enkelt å tilpasse lyden til rommet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flytter så mye luft at det merkes på avstand

Den flytter faktisk såpass mye luft at man kjenner en viss turbulens i luften en god halvmeter foran høyttaleren. For all del. Vi snakker ikke om en monstrøs Cerwin Vega-høyttaler som kan ommøblere stuen din her, men her snakker vi alvorlig mye trykk til størrelsen å være. Den fyller også relativt store rom uten å få problemer.

En del av det som er positivt med denne høyttaleren handler om designen, og ikke bare om selve utseendet, men det designen fører med seg. Zound og Marshall har brukt den gamle og pene designfilosofien fra tiår med gitarforsterkere. Det betyr fuskskinn rundt kassen, mønstret stoff i høyttalerbaffelen og trinnløse skruknotter med messingdetaljer på toppen.

Disse trinnløse skruknottene styrer bass og diskant i tillegg til volum. Dermed kan du plassere høyttaleren nesten slik du måtte ønske, og justere lydprofilen etter akustikken. Som for mange høyttalere endrer lyden en del karakter avhengig av plasseringen i rommet, og ved enkel tilgang på det som ellers ville vært skjult i innstillinger, eller ikke tilgjengelig i det hele tatt, blir høyttaleren mer allsidig.

Spiller fletta av konkurrenter

Vi ble så imponert av lyden fra Marshall Kilburn at vi satte den opp ved siden av en del høyttalere som skulle være noenlunde sammenliknbare. Vi tok med en Denon Envaya, Harman Kardon Go+Play og en Creative SoundBlaster Roar! i vår litt uhøytidelige testkjøring.

Produktene fra Denon og Creative meldte seg umiddelbart ut. Halvveis opp til Kilburns volum ble lyden dårlig og boksete. Men den store høyttaleren med hank fra Harman Kardon hadde vi større forhåpninger til. Den har jo tross alt vesentlig større kasse som lyden kan resonnere i, og på utsiden ser det jo ut som om den har vesentlig større elementer enn Kilburn har plass til.

Akkurat hvor store elementene inni Go+Play er vet vi ikke helt. Det står ikke på esken, og Harman Kardon opplyser heller ikke om det på sine nettsider, men det er ingen tvil om at de legger inn årene før Kilburns elementer, uansett størrelse.

Høyttaleren spiller omtrent like høyt, men den spiller ikke rent, der lyden fra Marshall Kilburn fortsatt er godt brukbar.

Nesten feilfritt

Marshall Kilburn lades med ordinær apparatkabel som kan kjøpes overalt, og mange har en eller flere av disse liggende. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er fryktelig vanskelig å peke på konkrete feil ved denne høyttaleren. Diskanten kunne kanskje vært litt mer oppløst, men i denne størrelses- og prisklassen her handler det jo nesten utelukkende om å fylle rom, noe Kilburn gjør med glans.

Skrur vi volumet helt opp til elleve forsvinner stereoperspektivet den ellers får til å levere, men volumet skal svært høyt før vi opplever plagsom forvrengning.

For å få stereoperspektiv ut av Kilburn bør den forresten stå et lite stykke unna deg. Den er utstyrt med to 3,5-tommers mellomtoner og diskant, mens den har en 4-tommers basshøyttaler i midten. Dermed blir det ganske tett mellom elementene, og stereoperspektivet kan lide noe. Men det skal sies at de fleste høyttalere på størrelse med denne låter som monohøyttalere i en del sammenhenger og plasseringer, så det er vanskelig å la seg skuffe.

Dårligere lyd fra den fysiske kontakten

Om vi likevel skal finne noe å pirke på. Vårt testprodukt leverer ikke alltid ren lyd fra den fysiske minijack-kontakten på toppen. Den er rett og slett ganske følsom for små bevegelser som fort kan føre til sprak i lyden. Det var det. Vår ene klage.

Foto: Zound Industries/Marshall Headphones

Slike høyttalere blir likevel i hovedsak brukt trådløst, og det er veldig enkelt å pare Kilburn opp mot nye enheter. Ett enkelt trykk på en dedikert knapp kobler fra det den var tilkoblet og parer den mot en ny enhet.

Batteritiden på 18 timer ved middels volum virker å være helt tilstrekkelig. Spesielt siden høyttaleren relativt raskt går i dvalemodus om den ikke mottar lyd på en stund.

Kilburn lades forresten med en helt ordinær apparatkabel som du kan kjøpe til en billig penge hvor som helst. Omformeren sitter inni høyttaleren. Det er praktisk, men bidrar også til vekten på en bærbar høyttaler. Høyttalere fra andre produsenter kan la omformeren ligge igjen hjemme, og blir dermed enklere å ta med.

Høyttaleren er utstyrt med en svært behagelig og god bærestropp, men har du veldig liten plass, eller behov for å holde vekten nede, for eksempel på fly, kan Kilburn med sine tre kilo bli litt tung.

Den mest imponerende vi har hørt

Så godt som alle i redaksjonen har hørt høyttaleren, ettersom den var så imponerende at den måtte få seg flere prøveturer i lokalet. Det er vanskelig å si annet enn at dette er de tre kiloene høyttaler som har imponert oss mest gjennom mange år med lytting til små, trådløse høyttalere. Tross at lyden gjennom den fysiske inngangen ikke alltid er like god, er dette først og fremst en Bluetooth-høyttaler, og den gjør jobben bedre enn alle konkurrenter vi har hørt i samme størrelses- og prisklasse.

Marshalls nye mobiltelefon, London, klarte seg imidlertid ikke like godt i vurderingen: Testen av den nye og spesielle mobiltelefonen kan du lese her »

Marshall Kilburn
10
Fantastisk

Marshall Kilburn

sitat"Vi vet ikke om en Bluetooth-høyttaler i samme klasse som spiller bedre."

Fordeler

 • Krysse av
  Spiller ekstremt høyt og rent
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Pen design
 • Krysse av
  Praktiske skruknotter
 • Krysse av
  Enkelt å koble til nye enheter
 • Krysse av
  God bærestropp

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt tung
 • Bytt
  Dårlig lyd gjennom minijack
Les også
Vi har kåret årets beste lyd- og bildeprodukter
Les også
Slik ser den første høyttaleren Beats har laget etter at Apple kjøpte dem ut
Les også
Sony Xperia Z5 Compact: Stor glede i en liten pakke
Les også
Ditt valg endrer grafikkortmarkedet
Les også
Marshall London: Når musikk er det viktigste i verden
Les også
Disse sakene fra i sommer bør du få med deg
annonse