På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Vi har testet en av markedets første NAS-er som forhindrer «bitråte»
Det er mye å like ved Netgears nye NAS.
Innhold
Netgear ReadyNAS 214
Det begynner nå å bli en stund siden vi sist så på en NAS – faktisk er det et drøyt år siden vi tok en kikk på tobrønneren Asustor AS5002T og firebrønneren Qnap TS-451.
Når vi nå igjen har klart å finne plass til en NAS på testbenken er det en annen firebrønner: Netgear ReadyNAS 214. De fleste av dere vil nok i hovedsak tenke på nettverksrutere i forbindelse med Netgear, men de har også syslet med blant annet NAS-er i en rekke år.
Netgear ReadyNAS 214 (RN214) kom på markedet i fjor høst og er en typisk «hjemmeNAS» myntet på et vanlig, enkelt hjemmenettverk. Den har en firekjernet ARM Cortex A15-prosessor på 1,4 GHz, 2 GB minne og to nettverksporter. Med fire brønner vil den kunne utstyres med opp til fire 3,5-tommers harddisker eller 2,5-tommers HDD-er/SSD-er.
NAS-en finnes også i en tobrønns versjon med ellers identiske spesifikasjoner: ReadyNAS 212.
Konfigurasjon | - |
---|---|
Klient | - |
Hovedkort | Gigabyte GA-P55M-UD4 |
Prosessor | Intel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner) |
RAM | 2 GB OCZ DDR3 1333 MHz |
Nettverkskort | Intel Pro/1000CT PCIe |
Harddisk | SanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB |
Programvare | Microsoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47 |
NAS | - |
Harddisker | 4 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache |
Filsystem | Btrfs |
Fastvare | ReadyNAS OS 6.5.0 |
Pris: | ca 4300 kroner, ifølge Prisguide (kommersiell partner) |
Ifølge spesifikasjonene skal disse NAS-ene takle direkte transkoding eller konvertering av Full HD-video, slik at du ikke sløser med båndbredden dersom du for eksempel strømmer film eller serier til en enhet på mobilnettverket.
Godt førsteinntrykk
ReadyNAS 214 gir oss et godt inntrykk når den pakkes ut, med brorparten av karosseriet i sort, matt metall. Det gjør at den nesten veier fire heftige kilogram uten disker og sørger for at boksen står stødig på sine fire føtter. Deler av fronten – spesielt frontdøren utmerker seg – er lagd i plast.
De fire perforerte diskrammene har også plastfront, men benytter metall i konstruksjonen. Her har vi en fiffig skrueløs festeanordning for 3,5-tommers disker. Skulle du ha planer om å sette inn 2,5-tommers disker, kan du bruke de medfølgende skruene.
De enkelte diskrammene kan låses, noe som alltid er en fordel dersom du ønsker å unngå uhell.
Ellers er fronten utstyrt med statuslys, display, på-knapp og «backup»-knapp – samt en USB 3.0-port som du kan velge å bruke i forbindelse med sistnevnte knapp. Dette setter du i så fall selv opp i NAS-ens administrasjonsgrensesnitt, og da står du egentlig fritt til å knytte backup-knappen opp mot både interne og eksterne sikkerhetskopieringsjobber.
Du kan for øvrig bruke nøyaktig hvilke porter du vil – det må ikke være den som er plassert i fronten. Ytterligere to USB 3.0-porter samt en eSATA-port finner du på NAS-ens bakside.
ReadyNAS OS 6 med Btrfs
For en NAS er maskinvaren kun en del av pakka, og vi har tidligere sett hvordan et dårlig styringsprogramvare virkelig kan trekke ned opplevelsen. Netgears operativsystem heter ReadyNAS OS 6, og har faktisk kommet seg til versjon 6.5 idet vi starter vår test.
ReadyNAS OS 6 har ikke overraskende sitt eget distinkte brukergrensesnitt, mens den jo deler hovedfunksjonalitet med andre NAS-er. Samtidig skiller den seg fra mengdene av andre små lagringsbokser ettersom Netgear har tatt i bruk filsystemet Btrfs (B-tree file system) i dette OS-et.
Btrfs betraktes av mange som et «nestegenerasjons» filsystem og en slags forbedret etterfølger til ext4, som er filsystemet de fleste NAS-er benytter seg av i dag. Faktisk er Btrfs såpass ferskt og blir fremdeles fikset såpass på at ikke alle helt stoler på at det er stabilt nok.
Men samtidig har Btrfs altså blitt tatt i bruk av Netgear og er på vei til å bli plukket opp av andre aktører også. Et eksempel er Synology, som med operativsystemet DSM 6.0 har fått Btrfs-støtte for en håndfull av de nyere modellene.
Og det er flere gode grunner til at NAS-miljøet på sett og vis er på vei bort fra ext4-filsystemet.
Snapshot og bitråte
Vi kunne skrevet ganske mye om Btrfs, men her skal vi kun fremheve to ting ved dette filsystemet: bitråtebeskyttelsen og «snapshot»-mulighetene.
For å starte med det siste, så har vi da allerede fungerende filavbildningsteknologier – tenk Apple Time Machine eller Fillogg i Windows. Men med Btrfs er det mulig til å lage bortimot uendelig med «snapshots» eller øyeblikksbilder av filene dine, og det uten at det nødvendigvis tar mye tid, lagringsplass eller ressurser.
Dette fordi Btrfs benytter seg av copy-on-write (COW) som en underliggende mekanisme, slik at hver eneste snapshot av en fil ikke nødvendigvis trenger å oppta noen faktisk plass – kun forandringene lagres.
Så har vi altså dette ganske spesielle temaet «bitråte» – hvor en fil av en eller annen forklarlig eller uforklarlig grunn korrumperes fordi én eller flere av bit-ene flippes. Normalt sett klarer ikke filsystemet å oppfatte at noe er feil, og selv om det skulle gjort det, er det ikke i stand til å fikse feilen.
Da hjelper det heller ikke med et tradisjonelt RAID, og sikkerhetskopien din er kun god så lenge den ikke overskrives med den dårlige fila.
Btrfs kan på sin side enkelt oppdage feil ettersom det skriver en sjekksum etter hver blokk og sammenligner med denne hver eneste gang den leser den samme blokka. Hvis det er en bit-feil i blokka, vil ikke sjekksummen stemme, og således vil filsystemet oppdage feilen.
I et diskoppsett med redundans (jepp, RAID) er Btrfs også selvreparerende. Etter å ha oppdaget en feil kan den hente de aktuelle data fra de andre diskene for å fikse fila – og det hele foregår i bakgrunnen uten at du trenger å tenke for mye på det hele.
Det betyr dog ikke at du slipper å tenke. Btrfs – i hvert fall i Netgears utgave – betyr at du har mange muligheter når NAS-ens volum og mapper skal settes opp. Du bør også tenke litt på vedlikehold av filsystemet.
Da Netgear bestemte seg for å bruke Btrfs, var for øvrig ikke filsystemet sett på som ferdig nok til å brukes direkte med RAID 5 eller 6, så det ble da lagt på toppen av et tradisjonelt RAID. Således er det forståelig at noen vil se på denne implementasjonen som umoden, selv om den fremdeles kan by på flere av Btrfs' fordeler.
En NAS for deg som vet hva du vil ha og er klar over hva du får.
Fordeler
- +Har både USB 3.0 og eSATA
- +Btrfs som filsystem gir ekstra beskyttelse
- +Boksen virker solid og robust
- +Transkoding av video
- +Enkel fjerntilgang
- +Diskbrønnene kan låses
Ting å tenke på
- —Kan ikke kryptere enkelte mapper
- —Lang gjenoppbyggingstid for RAID 5
- —Avhengig av Plex for transkoding
- —KUN Btrfs som filsystem
I bruk
Installasjon
Netgear ReadyNAS 214 er som nevnt en firebrønns NAS, så vi hentet frem våre vante 3,5-tommers Red-harddisker fra Western Digital. Diskrammene har metall i fronten og en kjekk mekanisme som gjør det enkelt å feste harddiskene uten bruk av skruer.
Etter å ha satt inn fire disker, samt koblet til strøm og nettverkskabel, fyrte vi opp NAS-en og brukte RAIDar-programvaren til å finne NAS-en på nettverket og starte installasjonen.
Ønsker du å gjøre det enkelt for deg selv, pass på at du bruker tomme harddisker dersom du går for en Netgear-NAS. Det gjorde nemlig ikke vi, noe som førte til at ReadyNAS 214 i et anfall av mislykket hjelpsomhet nektet å gjøre noe som helst vettugt. Vi ble til slutt nødt til å gå løs på «reset»-knappen for å komme tilbake til fabrikkinstillingene.
Etter det oppførte boksen seg eksemplarisk.
Hvis du ikke har peiling eller lyst til å sysle med slikt som diskoppsett og RAID-nivåer, kan du la ReadyNAS 214 bruke Netgears X-RAID2. Dette lar diskene bruke standard RAID-nivåer, mens Netgears proprietære kode i bakgrunnen sørger for å automatisere prosessene dersom du starter smått og utvider med flere og/eller større disker etter hvert. Med fire harddisker vil X-RAID2 tilsvare RAID 5.
Vi valgte i stedet Flex-RAID, noe som ga oss tradisjonell kontroll over prosessene. Uansett satte vi også opp diskene med RAID 5, som er vår standardkonfigurasjon med fire harddisker. RAID 5 betyr at én av harddiskene kan ryke uten at innholdet på RAID-et blir lidende.
Kurant grensesnitt
ReadyNAS OS 6 er NAS-ens operativsystem og brukergrensesnitt. Visuelt er det ikke like fjongt og gjennomført som eksempelvis hos Asustor eller Synology, men etter en tilvenningsperiode fungerer det greit.
Netgear har dessverre ikke noen «Live Demo» eller lignende slik at du kan logge deg inn på en liksom-NAS og prøve ut OS-et i praksis, slik som du kan hos Asustor, Synology og Qnap. Derfor får vi nesten bare sende deg til produktets hjemmeside, hvor du om ikke annet finner «feature videos» der du kan få et visst innblikk i hvordan ting ser ut og virker.
Vi fant ganske fort noe vi savnet, nemlig en oversikt over hva som brukes av systemressurser og hvor mye nettverket belastes. Vi aner ikke hvorfor dette ikke er støttet hos ReadyNAS 214 – for det ligger egentlig i operativsystemet.
Ellers finner du det meste av funksjonalitet du forventer hos en typisk hjemmeNAS, og utover grunnfunksjonene har du dessuten nedlastbare moduler eller «apper» som blant annet inkluderer Anti-Virus Plus, Logitech Media Server, Qbittorrent, ReadySurveillance for overvåkning og Plex Media Server.
Sistnevnte app kommer for øvrig i en egen versjon nettopp for denne og beslektede NAS-er. Som nevnt på første side skal jo ReadyNAS 214 klare direkte transkoding eller konvertering av Full HD-video ned til en oppløsning som ikke spiser opp datakvota di på fem minutter dersom du ønsker å strømme video eksternt.
Dette klarer dagens testobjekt såvidt vi kan se uten større problemer. Men vi irriteres litt over at dette tilsynelatende ikke er mulig med noe annet enn Plex, som jo krever at du betaler for aktivering av Android og iOS-appen dersom du ønsker å strømme video via denne appen. Her burde Netgear fått på plass en gratisløsning, selv om det kanskje ikke er gjort i en håndvending.
Gode skymuligheter
Men skulle du ikke ha behov for bred støtte for kodeker, transkoding og striglet grensesnitt, har du også muligheten til å strømme innhold gjennom appen for Netgears ReadyCLOUD-tjeneste.
ReadyCLOUD er en av de tingene som vi virkelig liker med ReadyNAS OS 6 og ReadyNAS 214. Dette er en tjeneste som minner om den vi først så på den lille Western Digital My Cloud, og som snart ble kopiert av de forskjellige NAS-produsentene.
Tjenesten sørger for at NAS-en og dine klientprogrammer vet hvor på nettet de befinner seg, slik at du slipper å styre med slikt som NAT og portvideresending for å få tilgang på lagringsboksen når du er utenfor huset.
Med de tilhørende appene, alternativt via nettleseren eller skrivebordsprogrammene for Mac og Windows, får du muligheten til å drive med opp-/nedlasting og deling av filer eller mapper, enkel NAS-administrasjon og synkronisering. Skrivebordsprogrammene kan settes opp til å sikkerhetskopiere datamaskinen automatisk. Det er til og med Time Machine-støtte for Mac-brukere.
I mobilappene er det også mulig å sette opp automatisk sikkerhetskopiering av bildene du tar.
Den ekstra sikkerheten
Som nevnt innledningsvis gir Btrfs-filsystemet mulighet for ekstra beskyttelse i form av «snapshots» og lesing av sjekksummer for å oppdage og eventuelt reparere bitråte.
På ReadyNAS 214 er dog ikke sistnevnte påskrudd som standard, bortsett fra på den private hjemmemappen som automatisk opprettes for hver enkelt bruker. Dette fordi beskyttelsen ifølge Netgear krever litt ekstra ressurser og kan føre til redusert ytelse. Men vi testet ytelsen i RAID 5 både med og uten bitråtebeskyttelse påslått, og vi klarte ikke å måle noen reell forskjell.
Uansett står du fritt til å slå dette av og på som du ønsker, da for hver enkelt delte mappe. I tillegg er det mulig å skru på sjekksumbeskyttelse for hvert enkelt volum.
Snapshots kan du bruke uansett om du har bitråtebeskyttelsen skrudd på eller ikke. Her har du mange valg, fra det å sette opp frekvens og tidspunkter helt manuelt, til det å la NAS-en ta noen smarte valg for deg.
Disse «øyeblikksbildene» av filene i hver delte mappe tar som nevnt ikke plass med mindre du gjør noen forandringer, så det vil i de fleste tilfeller lønne seg å bruke denne funksjonaliteten. Det er også enkelt og kjapt å rulle tilbake til gamle versjoner.
Krasjtest
Ved siden av å sjekke at snapshot-funksjonaliteten faktisk var så rask og enkel å bruke som det blir hevdet, gjennomførte vi naturligvis også vår vante krasjtest på Netgear ReadyNAS 214.
Her napper vi ut en disk under skriving til RAID-et og sjekker om lagringsboksen reagerer på en fornuftig måte. I forkant av dette satte vi opp automatisk varsling via e-post, slik at vi får beskjed rett på mobilen når noe skjer. Dette gjøres ikke like enkelt og elegant som hos flere andre aktører – hos Netgear må du nemlig finne SMTP-adressen selv, selv for de store e-postaktørene.
Da vi dro ut en av harddiskene tok det ikke mange sekundene før NAS-en begynte å blinke og e-postene tikket inn på kontoen. I NAS-ens brukergrensesnitt var det heller ikke vanskelig å se at det var noe galt.
Men fila vi hadde på vei over til NAS-en ble skrevet ferdig som seg hør og bør, og systemet fortsatte å fungere.
Et RAID i degradert tilstand er dog ikke noe vi ønsker å ha så veldig lenge, så vi satte inn en ny harddisk, noe som resulterte i at datamaskinen begynte å gjenopprette gjenoppbygge RAID-et med data fra de andre diskene. Alt vel så langt, altså.
Men den tok seg veldig god tid på å gjøre dette – nesten femten og en halv time. Sett i forhold til kjappiser som Qnap TS-451, som gjør dette på tre timer og et kvarter, er dette veldig sen jobbing.
Spesielt blir dette alvorlig når vi tenker på at et degradert RAID 5 er svært sårbart i en gjenoppbyggingsfase, som vi ønsker skal være så kort som mulig. Med femten timer for et oppsett med disker på én terabyte, snakker vi potensielt om flere neglebitende dager dersom du har valgt disker med virkelig høy kapasitet.
Uansett er det et godt argument for at du også skal sikkerhetskopiere NAS-en din, og demonstrerer tydelig at RAID 5 ikke nødvendigvis er det smarteste når vi snakker om svært romslige harddisker.
Strøm og støy
Netgear nevner ikke noe om strømforbruk på denne NAS-en, men med en ARM-prosessor sier det seg selv at det ikke er all verden å snakke om. Vår billige veggmåler mener at den normalt sett bruker mellom 20 og 30 watt i drift.
Den åtte centimeter store vifta har tre forskjellige modi: stille, balansert og kjølig. Vi hadde vår på stille, hvorpå den holdt et relativt lavt og behersket volum. Men skulle vi hatt NAS-en i et varmt miljø eller et sted der den uansett ikke kunne blitt hørt, ville vi altså kunne fokusert mer på å holde temperaturen nede.
En NAS for deg som vet hva du vil ha og er klar over hva du får.
Fordeler
- +Har både USB 3.0 og eSATA
- +Btrfs som filsystem gir ekstra beskyttelse
- +Boksen virker solid og robust
- +Transkoding av video
- +Enkel fjerntilgang
- +Diskbrønnene kan låses
Ting å tenke på
- —Kan ikke kryptere enkelte mapper
- —Lang gjenoppbyggingstid for RAID 5
- —Avhengig av Plex for transkoding
- —KUN Btrfs som filsystem
Ytelse og konklusjon
Ytelse
Netgear ReadyNAS 214 er en firebrønns NAS, og således er det også naturlig å sammenligne den med lignende modeller. Men egentlig er det litt tynt i rekkene her hos oss – tross alt er det et år siden sist vi kikket på en lignende boks.
Da var det Qnap TS-451 som var i ilden. Denne er fremdeles aktuell, og ligger i samme prisklasse som ReadyNAS 214. I tillegg har vi tatt med den aldrende Synology DiskStation DS414, men denne er knapt å få tak i – nå er det Synology DS416 som har tatt over.
I ytelsestestene under har vi brukt standardinnstillinger uten ekstra beskyttelse påskrudd.
Intel NAS Performance Toolkit
Intels egen NAS Performance Toolkit (NASPT) gjør en rekke lese- og skrivetester basert på typisk og vidt forskjellig bruk. Alle verdier viser antall megabyte per sekund som flyttes mellom NAS og klient.
Her ser vi at Netgear ReadyNAS 214 fint holder koken og for det meste kan måle seg med de to andre kandidatene. Der den halter litt er ved mange samtidige videostrømmer og ytelse under skriving, men med tanke på at lesing fra NAS er det som skjer oftest, er vi ikke spesielt bekymret for akkurat det sistnevnte.
Både ATTO og NAS Performance Tester forteller det samme: ReadyNAS 214 har litt svakere skriveytelse enn de to vi sammenligner med, mens skriveytelsen i likhet med NAS-ene fra Qnap og Synology stanger hodet i gigabitnettverket vårt.
Vi sjekker også ytelsen over en USB-port, siden det å eksempelvis koble til en harddisk kan være en rask og enkel måte å utvide kapasiteten på – eller sikkerhetskopiere det viktigste innholdet på NAS-en. Her ser vi stort sett det samme som i de andre testene – god lesehastighet, mens skrivehastigheten ikke helt kan holde følge med de to andre modellene.
En annen ting som kan nevnes er at du også kan slå på antivirus og/eller komprimering på Netgear ReadyNAS 214, og dette vil også kunne merkes på ytelsen. For antivirus er det lesehastigheten det går ut over, og da jo mer jo flere filer det er snakk om. For komprimering er det skrivehastigheten som blir lidende – i tilsvarende forsøk som NAS Performance Tester over fikk vi drøye 30 MB/s med dette påslått.
Konklusjon
Netgear ReadyNAS 214 er ikke som alle andre NAS-er vi har testet – i hvert fall når vi begynner å dukke ned i operativsystemet ReadyNAS OS 6. Filsystemet Btrfs gir oss et par spennende nyvinninger som ekstra sikkerhet via «snapshots» og beskyttelse mot «bitråte» – usynlig og umerkelig korrupsjon av filene dine.
Ved siden av dette kan den solide lagringsboksen by på transkoding av video i sanntid, slik at innholdet som strømmes til dine datamaskiner og mobile enheter bedre kan tilpasses båndbredde og tilgjengelige datakvoter.
Vi liker også «skytjenesten» ReadyCLOUD, som er enkel å sette opp og gjør at NAS-en raskt blir tilgjengelig fra andre steder enn det lokale nettverket. Her er hele poenget at den skal kunne ta jobben som personlig skylagring og gi deg tilgang på dine filer uansett hvor du skulle befinne deg.
Ytelsen er mer enn god nok for vanlig hjemmebruk, i hvert fall så lenge du vet hva du krysser av for innen slikt som antivirus og komprimering når du setter den opp.
Men det er noen viktige ankepunkter her også. Den nevnte transkodingen av video fungerer bare med Plex Server og ditto avspiller, som du trolig må kjøpe dersom du skal strømme til din mobile dings.
Og så har vi dette med redundans og RAID 5 – vi er ikke sikre på hva det står på, men den bruker uforskammet lang tid på bygge opp igjen et slikt RAID som har gått ned. Femten og en halv time med fire disker på én terabyte er nesten fem ganger så lang tid de flinkere i klassen bruker.
Vi får for øvrig heller ikke sjekket om det nettopp er Btrfs-filsystemet eller prosessoren som gjør at det drøyer – trolig er det god miks – ettersom ReadyNAS OS 6 tilsynelatende kun støtter Btrfs. Det er dårlig nytt for deg som ikke helt stoler på dette relativt sett svært ferske filsystemet.
Dette betyr dog ikke at vi har noen store reservasjoner mot å ta i bruk denne NAS-en, i hvert fall ikke så lenge du sikrer deg ved å ha en sikkerhetskopi eller to av det viktige innholdet – vi vil jo egentlig berømme Netgear for å ta i bruk nyere og forhåpentligvis bedre teknologi.
Men samtidig skulle vi jo også gjerne hatt muligheten til å velge noe annet enn Btrfs dersom vi hadde hatt ønske om det.
Å gå for denne NAS-en fra Netgear vil derfor i stor grad handle om du er villig til å satse på dette filsystemet eller ikke. Det er et valg som bør gjøres med åpne øyne.
For deg som er skeptisk til bruk av nye filsystemer, er det greit å vite at vi har NAS-er som Qnap TS-451. Med unntak av Btrfs-støtten gjør denne strengt tatt det ReadyNAS 214 gjør – faktisk for det meste bedre, eller i hvert fall raskere. Den nevnte Qnapen har i tillegg HDMI-utgang slik at den i tillegg kan kobles rett på TV-en som medieboks.
Hva med noe mindre komplisert?
TEST: Enkel og billig lagring fra WD >>>
En NAS for deg som vet hva du vil ha og er klar over hva du får.
Fordeler
- +Har både USB 3.0 og eSATA
- +Btrfs som filsystem gir ekstra beskyttelse
- +Boksen virker solid og robust
- +Transkoding av video
- +Enkel fjerntilgang
- +Diskbrønnene kan låses
Ting å tenke på
- —Kan ikke kryptere enkelte mapper
- —Lang gjenoppbyggingstid for RAID 5
- —Avhengig av Plex for transkoding
- —KUN Btrfs som filsystem