Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNetgear ReadyNAS 214

Vi har testet en av markedets første NAS-er som forhindrer «bitråte»

Det er mye å like ved Netgears nye NAS.

Netgear ReadyNAS 214

Det begynner nå å bli en stund siden vi sist så på en NAS – faktisk er det et drøyt år siden vi tok en kikk på tobrønneren Asustor AS5002T og firebrønneren Qnap TS-451.

Når vi nå igjen har klart å finne plass til en NAS på testbenken er det en annen firebrønner: Netgear ReadyNAS 214. De fleste av dere vil nok i hovedsak tenke på nettverksrutere i forbindelse med Netgear, men de har også syslet med blant annet NAS-er i en rekke år.

Netgear ReadyNAS 214 (RN214) kom på markedet i fjor høst og er en typisk «hjemmeNAS» myntet på et vanlig, enkelt hjemmenettverk. Den har en firekjernet ARM Cortex A15-prosessor på 1,4 GHz, 2 GB minne og to nettverksporter. Med fire brønner vil den kunne utstyres med opp til fire 3,5-tommers harddisker eller 2,5-tommers HDD-er/SSD-er.

NAS-en finnes også i en tobrønns versjon med ellers identiske spesifikasjoner: ReadyNAS 212.

Konfigurasjon -
Klient-
HovedkortGigabyte GA-P55M-UD4
ProsessorIntel Core i5-760 (2,8 GHz, 4 kjerner)
RAM2 GB OCZ DDR3 1333 MHz
NettverkskortIntel Pro/1000CT PCIe
HarddiskSanDisk Ultra Plus SSD, 256 GB
ProgramvareMicrosoft Windows 7 Home Premium SP1, 64-bit Intel NAS Performance Toolkit 1.71 NAS performance tester 1.4 ATTO Disk Benchmark 2.47
NAS-
Harddisker4 x Western Digital Red 1 TB 3,5", 64 MB cache
FilsystemBtrfs
FastvareReadyNAS OS 6.5.0
Pris:ca 4300 kroner, ifølge Prisguide (kommersiell partner)

Ifølge spesifikasjonene skal disse NAS-ene takle direkte transkoding eller konvertering av Full HD-video, slik at du ikke sløser med båndbredden dersom du for eksempel strømmer film eller serier til en enhet på mobilnettverket.

Godt førsteinntrykk

ReadyNAS 214 gir oss et godt inntrykk når den pakkes ut, med brorparten av karosseriet i sort, matt metall. Det gjør at den nesten veier fire heftige kilogram uten disker og sørger for at boksen står stødig på sine fire føtter. Deler av fronten – spesielt frontdøren utmerker seg – er lagd i plast.

De fire perforerte diskrammene har også plastfront, men benytter metall i konstruksjonen. Her har vi en fiffig skrueløs festeanordning for 3,5-tommers disker. Skulle du ha planer om å sette inn 2,5-tommers disker, kan du bruke de medfølgende skruene.

De enkelte diskrammene kan låses, noe som alltid er en fordel dersom du ønsker å unngå uhell.

Ellers er fronten utstyrt med statuslys, display, på-knapp og «backup»-knapp – samt en USB 3.0-port som du kan velge å bruke i forbindelse med sistnevnte knapp. Dette setter du i så fall selv opp i NAS-ens administrasjonsgrensesnitt, og da står du egentlig fritt til å knytte backup-knappen opp mot både interne og eksterne sikkerhetskopieringsjobber.

Du kan for øvrig bruke nøyaktig hvilke porter du vil – det ikke være den som er plassert i fronten. Ytterligere to USB 3.0-porter samt en eSATA-port finner du på NAS-ens bakside.

ReadyNAS OS 6 med Btrfs

For en NAS er maskinvaren kun en del av pakka, og vi har tidligere sett hvordan et dårlig styringsprogramvare virkelig kan trekke ned opplevelsen. Netgears operativsystem heter ReadyNAS OS 6, og har faktisk kommet seg til versjon 6.5 idet vi starter vår test.

Baksiden av Netgear ReadyNAS 214 med to USB 3.0-porter, eSATA og to LAN-porter.

ReadyNAS OS 6 har ikke overraskende sitt eget distinkte brukergrensesnitt, mens den jo deler hovedfunksjonalitet med andre NAS-er. Samtidig skiller den seg fra mengdene av andre små lagringsbokser ettersom Netgear har tatt i bruk filsystemet Btrfs (B-tree file system) i dette OS-et.

Btrfs betraktes av mange som et «nestegenerasjons» filsystem og en slags forbedret etterfølger til ext4, som er filsystemet de fleste NAS-er benytter seg av i dag. Faktisk er Btrfs såpass ferskt og blir fremdeles fikset såpass på at ikke alle helt stoler på at det er stabilt nok.

Frontpanelet med knapper, port og lys.

Men samtidig har Btrfs altså blitt tatt i bruk av Netgear og er på vei til å bli plukket opp av andre aktører også. Et eksempel er Synology, som med operativsystemet DSM 6.0 har fått Btrfs-støtte for en håndfull av de nyere modellene.

Og det er flere gode grunner til at NAS-miljøet på sett og vis er på vei bort fra ext4-filsystemet.

Snapshot og bitråte

Vi kunne skrevet ganske mye om Btrfs, men her skal vi kun fremheve to ting ved dette filsystemet: bitråtebeskyttelsen og «snapshot»-mulighetene.

ReadyNAS OS 6 gir deg flere måter å sikre dataene dine på.

For å starte med det siste, så har vi da allerede fungerende filavbildningsteknologier – tenk Apple Time Machine eller Fillogg i Windows. Men med Btrfs er det mulig til å lage bortimot uendelig med «snapshots» eller øyeblikksbilder av filene dine, og det uten at det nødvendigvis tar mye tid, lagringsplass eller ressurser.

Dette fordi Btrfs benytter seg av copy-on-write (COW) som en underliggende mekanisme, slik at hver eneste snapshot av en fil ikke nødvendigvis trenger å oppta noen faktisk plass – kun forandringene lagres.

Så har vi altså dette ganske spesielle temaet «bitråte» – hvor en fil av en eller annen forklarlig eller uforklarlig grunn korrumperes fordi én eller flere av bit-ene flippes. Normalt sett klarer ikke filsystemet å oppfatte at noe er feil, og selv om det skulle gjort det, er det ikke i stand til å fikse feilen.

Da hjelper det heller ikke med et tradisjonelt RAID, og sikkerhetskopien din er kun god så lenge den ikke overskrives med den dårlige fila.

Btrfs kan på sin side enkelt oppdage feil ettersom det skriver en sjekksum etter hver blokk og sammenligner med denne hver eneste gang den leser den samme blokka. Hvis det er en bit-feil i blokka, vil ikke sjekksummen stemme, og således vil filsystemet oppdage feilen.

I et diskoppsett med redundans (jepp, RAID) er Btrfs også selvreparerende. Etter å ha oppdaget en feil kan den hente de aktuelle data fra de andre diskene for å fikse fila – og det hele foregår i bakgrunnen uten at du trenger å tenke for mye på det hele.

Det betyr dog ikke at du slipper å tenke. Btrfs – i hvert fall i Netgears utgave – betyr at du har mange muligheter når NAS-ens volum og mapper skal settes opp. Du bør også tenke litt på vedlikehold av filsystemet.

Da Netgear bestemte seg for å bruke Btrfs, var for øvrig ikke filsystemet sett på som ferdig nok til å brukes direkte med RAID 5 eller 6, så det ble da lagt på toppen av et tradisjonelt RAID. Således er det forståelig at noen vil se på denne implementasjonen som umoden, selv om den fremdeles kan by på flere av Btrfs' fordeler.

Netgear ReadyNAS 214
7
Bra

Netgear ReadyNAS 214

sitat"En NAS for deg som vet hva du vil ha og er klar over hva du får."

Fordeler

 • Krysse av
  Har både USB 3.0 og eSATA
 • Krysse av
  Btrfs som filsystem gir ekstra beskyttelse
 • Krysse av
  Boksen virker solid og robust
 • Krysse av
  Transkoding av video
 • Krysse av
  Enkel fjerntilgang
 • Krysse av
  Diskbrønnene kan låses

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan ikke kryptere enkelte mapper
 • Bytt
  Lang gjenoppbyggingstid for RAID 5
 • Bytt
  Avhengig av Plex for transkoding
 • Bytt
  KUN Btrfs som filsystem