Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestEarin M-2

De minste trådløse ørepluggene vi noen gang har testet

Rett og slett imponerende.

Svenske Earin imponerte med god lyd og svært kompakt utforming da vi testet deres første sett med «true wireless»-øreplugger for et drøyt år siden. Vi bemerket imidlertid at tilkoblingen mellom de to pluggene var litt for ustabil til at de fikk noen helhetlig anbefaling fra oss.

Earin viste faktisk frem oppfølgeren M-2 allerede på CES-messen i januar i fjor, og så så nærmere på dem på mobilmessen i Barcelona. Etter det har det imidlertid vært stille. Det skyldes delvis at Earin ble kjøpt opp av artisten Will.i.ams selskap i.am+, noe som gjorde at den europeiske lanseringen ble utsatt på ubestemt tid. Nå er de imidlertid klare for markedet, og vi har fått tilsendt et testeksemplar.

Særdeles bærbare

Utformingen er strengt tatt ikke veldig annerledes enn den første generasjonen, men en viktig endring er at M-2 har tatt i bruk såkalt nærfelts-magnetinduksjon for tilkoblingen mellom ørepluggene. Det samme så vi i Optomas NuForce BeFree8 nylig, og der fungerte det godt.

I pakken, som med unntak av pappen aller ytterst er laget i miljøvennlig kork, finner vi en kort ladekabel og totalt fem par med øreputer - tre i skum og to i silikon. For undertegnede, som vanligvis foretrekker silikonputer, er dette ett av de tilfellene der skumputene passet best. Silikonputene virker nemlig å være litt merkelig utformet, slik at de på et vis sklir for langt ned på pluggen og jeg dermed får selve øretuten for langt inn i øret.

Med puter som passer godt vil jeg tro du fint kan løpe eller på annen måte trene med disse uten at de faller ut, men vær da oppmerksom på at de ikke er svette- eller fuktresistente på noen måte.

Etuiet ser også ut omtrent som sist, og skiller seg med det fra de fleste andre produkter i kategorien ved at det er formet som en smal sylinder i stedet for en liten boks. Om vi skulle sammenlikne dem med noe måtte det være en liten nødlader eller liknende.

Det gjør at det er relativt enkelt å ha dem med seg i lomma, til tross for at etuiet blir tykkere mot bunnen. Den er uansett ikke tykkere enn en litt velvoksen leppestift, og inneholder dessuten nesten tre fulladinger av ørepluggene. Batterilevetiden er ellers oppgitt til fire timer per lading, så det skal gi en total levetid på 14 timer, som er solid, spesielt med tanke på hvor små Earin M-2 faktisk er.

Earin M-2 er imponerende små øreplugger. Den nye generasjonen har fått glattet over noen av barnesykdommene fra den første versjonen.

Berøringspaneler er nytt

For dette er ekstremt kompakte og diskré øreplugger, spesielt når vi tar i betraktning at de små husene må inneholde alt det som vanligvis sitter plassert i en eller flere små bokser på ledningen. De stikker noen millimeter ut av øret, men er likevel de mest kompakte produktene av denne typen vi har vært borti. Til forskjell fra den første generasjonen har de også fått et lite touchpanel på siden av hver plugg, som tilbyr sårt tiltrengte kontrollmuligheter.

Samtidig er pluggene såpass små at det er vanskelig å håndtere dem uten å komme borti touchpanelet, som gjerne gir noen utilsiktede stopp i musikken om du for eksempel bare skal justere passformen litt. Det er litt irriterende. De to pluggene er for øvrig helt identiske utvendig, slik at du kan sette dem inn på hvilken side av etuiet du vil. De skal også kjenne igjen hva som er høyre og venstre automatisk etter hvilket øre du setter dem inn i.

Earin-etuiet bruker fortsatt Micro-USB til å lade.

Tilkoblingen er i det minste betraktelig bedre enn sist, og det virker som om magnetinduksjonen gjør akkurat det den skal også i Earins tilfelle. Her er det ingen kjipe utfall verken innendørs eller - det aller største problemet tidligere - utendørs.

Det eneste vi har kommet borti av problemer med akkurat dette er at pluggene av en eller annen grunn begge krever en egen tilkobling til mobilen, og når du skal ta dem ut av etuiet hender det iblant at det bare er lyd i den ene pluggen - til tross for at touchkontrollene på begge er aktive og de begge står som tilkoblet. Det er irriterende, og forhåpentligvis noe Earin kan få orden på med en oppdatering.

Gjennomsiktige

Pluggene har for øvrig en tilhørende app, men den er ganske tynn hva gjelder funksjonalitet. Du kan sjekke batteristatus, aktivere «transparency»-modusen som slipper gjennom lyd fra omgivelsene ved hjelp av mikrofonene, endre på «gain» og balanse høyre/venstre.

Modusen som slipper gjennom lyd er praktisk om du for eksempel har lyst til å ta imot en beskjed fra en kollega, men ikke vil ta av deg ørepluggene. Den kan dessuten justeres både i volum og hvorvidt den skal ta imot lyd fra fjernt eller nært, og det fungerer stort sett bra.

Du kan også sette dem i automodus, hvor pluggene selv justerer hvor mye lyd som slipper gjennom, presumptivt etter hva de snapper opp i mikrofonene.

Earin hevder også at M-2 bedriver «Intelligent Noise Reduction», uten at vi er i stand til å høre at de faktisk gjør noen elektronisk støydemping. Det vi imidlertid kan høre er en ganske markant suselyd, men den forsvinner fort når du skrur på musikk eller annen lyd.

Earin M-2 forsvinner nesten helt ut av syne i ørene. Vil du høre omgivelsene kan du aktivere transparency-modusen.

God lyd, men ikke helt i toppklassen

Lyden er fortsatt solid fra Earin, med et luftig og stort lydbilde og flott balanse mellom de ulike delene av registeret.

De kunne kanskje gått hakket dypere i bassen, og vi har for eksempel hørt starten på Burak Yeters «Tuesday» betraktelig mer ryggmargsrystende i andre hodetelefoner. Vi savner også noe oppløsning og skarphet i vokalområdet - de låter rett og slett litt distansert, som om lyden må gjennom et tynt filter før det når øregangen.

Klangbalansen er litt på den varme siden, og kombinert med den marginalt ulne diskanten gjør det dem i det minste svært behagelige å høre på. Her går det an å skru opp lyden langt uten at det låter skjærende eller på annen måte ubehagelig.

Meget god samtalelyd

Etuiet er avlangt, relativt kompakt og bør passe greit i lomma. Pluggene klikkes på plass med magneter.

Earin imponerer på lyden under telefonsamtaler. Det er rett og slett imponerende hvor gode M-2 er på å filtrere vekk støyen og fokusere på stemmen din, selv i til dels svært bråkete omgivelser. Spesielt gjelder det med tanke på hvor langt unna munnen din mikrofonen her sitter – hadde Apple fått til dette nivået av ingeniørmagi hadde de sannsynligvis kunnet droppe den litt ulekre pinnen som henger ned fra deres AirPods. Vi liker også at vi får servert samtalelyden i begge ørene, noe som langt fra er tilfelle på alle produkter av denne typen.

Earin M-2 egner seg dessuten godt til film- og spillbruk, da forsinkelsen mellom lyd og bilde er fullstendig umerkbar. Det er flott, og heller ingen selvfølge på «true wireless»-produkter. Et aldri så lite minus er muligens at de kun bruker Bluetooth 4.2 til kommunikasjonen mellom mobil og plugg, ikke den nyere Bluetooth 5-standarden. Rekkevidden er omtrent på standarden for denne typen produkter.

Batterilevetiden er som tidligere nevnt oppgitt til fire timer per lading, og det fremstår kanskje som ørlite på den optimistiske siden. Basert på vår bruk i testperioden vil vi tro du lander et sted mellom tre og en halv og fire timer, men det er altså strøm nok til ytterligere nesten tre ladinger i etuiet.

Konklusjon

Vi opplevde at Earin M-2 ga imponerende god talekvalitet selv i rimelig støyende omgivelser.

Earin M-2 er egentlig et ganske fascinerende produkt. De er ekstremt små og lite oppmerksomhetskrevende der de sitter i øret, og Earin har klart å polere vekk de fleste barnesykdommene fra den første utgaven.

Lyden er god, om enn ikke best i klassen, og Earin gjør det meste annet rimelig bra. Klarer de få styr på problemet med at bare den ene pluggen kobles til har vi strengt tatt ikke veldig mye mer å utsette på dem. Batteritiden er ikke helt i toppklassen, men det kan vi heller ikke forvente her, og det er et kompromiss vi er villige til å inngå.

Aberet er muligens prisen. M-2 har foreløpig ingen egen norsk pris, men er oppgitt til 249 dollar i nettbutikken, inkludert frakt, men ikke moms og tollbehandlingsgebyr til Norge. Vi ville nok uansett ventet til norske butikker tar dem inn – og eventuelt til de får rettet opp i tilkoblingen mono/stereo. Kommer det på plass er vi nok villige til å heve karakteren et lite hakk.

Gode alternativer til Earin M-2

Apple AirPods (2016)

Apple AirPods (2016)

fra 1449:-

Apples helt trådløse variant er nok den soleklart mest solgte i denne kategorien, og det er ikke uten grunn. De oppleves nemlig som fullstendig sømløse i bruk, og har i tillegg den beste batteritiden nærmest av alle.Store deler av opplevelsen skyldes Apples W1-brikke, som gir strømsparing, bedre rekkevidde og et par andre funksjoner ingen av de andre kan skilte med. Spesielt dyre er AirPods heller ikke, selv om du får bedre lyd hos andre.

Jabra Elite 65t

Jabra Elite 65t

fra 1454:-

Vil du spare enda et par hundrelapper er Jabras Elite 65t et godt valg. Disse er imidlertid ikke svetteresistente (men Jabra tilbyr også en modell kalt Elite Active 65t), men byr uansett på en god kombinasjon av lydkvalitet, bærekomfort og batterilevetid. De er imidlertid ikke like kompakte som Earin-pluggene.

Sony WF-SP700N

Sony WF-SP700N

fra 1802:-

Sonys nye helt trådløse plugger tok oppskriften fra de meget gode WF-1000X og la på en litt mer sportslig utforming som gjør at de passer bedre til deg som også vil bruke dem til trening. Et irritasjonsmoment er imidlertid etuiet, som ikke har plass til ørevingene uten å vri dem helt rundt, og batterilevetiden er også på bare tre timer. Det Sonyene er alene om er imidlertid aktiv støydemping.

annonse
Earin M-2I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Huawei gjør det Apple ikke klarer
annonse