Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sony Ericsson Xperia X1

Design og brukervennlighet

Sony Ericsson har skapt skyhøye forventninger med sin første Windows Mobile-telefon, Xperia X1, som er den mest avanserte telefonen vi har sett fra produsenten noensinne. X1 har alt av teknologi, en diger, høyoppløst trykkskjerm, og fulltastatur.

Tastaturet er luftig og bra. (Klikk for stor versjon)
X1 til venstre HTC Touch Pro til høyre.
Flaten i midten er berøringsfølsom.

Tungvekter

Med en vekt på voksne 145 gram og en lengde på 11 cm, kan X1 med rette kalles et beist av en mobil. Er du ute etter en liten og nett smarttelefon som får plass i søte små lommer kan du egentlig bare stoppe å lese, og heller klikke deg inn på testen av HTC Touch Diamond eller Nokia E71.

Mange mener imidlertid at en telefon med fulltastatur skal være stor. Og at du skal kjenne vekten i hånden. Vi er enige.

Dette gjør at mobilen ligger stødigere, og du får i tillegg større plass til et skikkelig tastesett. Det er få ting som er verre enn 40 taster klemt inn på et område beregnet for 12.

Tasting uten banning

Xperia X1 vil nok være et friskt pust i hverdagen for proffbrukere med store fingre. Riktignok er ikke tastene like store som på for eksempel HTC Touch Pro, men det er godt med luft mellom dem, og dermed lettere å treffe riktig.

Det er imidlertid noe trangt mellom de øverste tastene og telefonens skjermdel. Dette er plagsomt i starten, men etter litt tilvenning går det fint å skrive i vei uten å knekke verken negler eller tasteglede.

NB! Vi har testet den engelske utgaven av X1, som ikke har særnorske vokaler i tastaturet. Ifølge Sony Ericsson skal det komme en versjon med norsk tastatur en gang rundt juletider.

Vi setter også pris på at telefonen har fått en berøringsfølsom styreflate i midten av navigasjonstasten. Denne fungerer på samme måte som museflaten på en bærbar PC, bare i mindre format. Dersom du foretrekker å bruke piltastene, kan du slå av berøringsfunksjonen for å gjøre flaten om til en vanlig bekreftelsestast.

X1 gir deg alt i alt en svært god kvalitetsfølelse, og føles på ingen måte billig. Den er tung, bygget i solide materialer, og har en sterk fjær i tastaturets skyvemekanisme. Totalt fri for slark, ulyder og annet snusk, med andre ord.

Sony Ericsson har også lagt til en liten detalj som kan være praktisk: Fire små lysdioder, som blinker hvert femte sekund når du har mottatt en melding eller har et ubesvart anrop.

Mini-USB, minijack og minnekortspor.

Telefonen har ellers mini-USB. Denne standarden er utbredt for både vanlige MP3-spillere og digitale kamera, noe som gjør at du ikke trenger å drasse med deg en egen mobilkabel for å overføre filer til og fra telefonen. Du finner også utgang for 3,5 mm minijack, slik at du kan bruke de fleste vanlige hodesett til å høre på musikk.

Minnekortsporet er plassert under dekselet, slik at du må ta av dette for å bytte minnekort. Dette kan virke knotete, men så lenge du ikke skal bytte minnekort i tide og utide er det ikke noe problem, og det forhindrer samtidig at det kommer støv og smuss inn i telefonen.

Her treffer du IKKE med fingeren.

Trykkskjerm – men ikke for fingerbruk

I tillegg til fulltastatur og vanlige navigasjonstaster har X1 en stor, trykkfølsom skjerm. I motsetning til på andre profftelefoner som HTC Touch Pro og Samsung I900 Omnia er du her helt avhengig av den medfølgende pekepennen.

Med pekepenn funker menyene heldigvis ypperlig.

Dette skyldes at Sony Ericsson har beholdt mesteparten av de tradisjonelle Windows Mobile-menyene, som stort sett består av lister og små ikoner.

Så lenge du kan leve med å bruke pekepenn istedenfor fingertupper, er det ingen grunn til være skeptisk til disse menyene. Dersom du aldri har brukt en smarttelefon før, vil du selvsagt bruke noen timer på å gjøre deg kjent med hvordan saker og ting henger sammen, men har du først forstått systemet og lært deg et knippe snarveier, er Windows Mobile like enkelt som alt annet.

I tillegg til at systemet er svært effektivt når du først har lært deg det, vil du også sette pris på det enorme utvalget av programmer som etterhvert har dukket opp til plattformen. Her kan du installere alt fra andre e-postlesere til tastaturprogrammer og slankeprogrammer.

Du finner for øvrig et eget ikon i menyene som tar deg direkte til Handango, som er en av de største forhandlerne av mobilprogramvare i dag. Dermed er det bare å klikke seg frem, fiske opp visakortet, og handle i vei.

Vil du lære mer om Windows Mobile?

Genial panelløsning fra Sony Ericsson

En av de mest omtalte funksjonene i Xperia X1 er panelfunksjonen. Observante lesere vil allerede ha lagt merke til knappen som er merket "panel" på bildene av telefonen. Denne åpner, som du har gjettet, panelfunksjonen.

Sony Ericssons panelløsning.

En av yndlingsfunksjonene våre gjennom tidene er aktiv ventemodus, som lar deg legge snarveier til det meste du kan få bruk for direkte på telefonens skrivebord. Dette sparer deg for mye tid, ettersom du aldri trenger gå gjennom hovedmenyen, og det at du kan legge notater og lignende rett på startskjermen gjør at du aldri trenger å glemme viktige begivenheter.

Sony Ericsson har med panelfunksjonen tatt et stort steg videre.

Klikk for å se noe som helst.

Aktiv ventemodus på boler

I praksis gjør panelfunksjonen nøyaktig det samme som aktiv ventemodus. Den lar deg altså bruke funksjoner uten å gå inn i telefonmenyene. Det som er spesielt er at du kan lagre opp til ni forskjellige paneler, og bytte mellom dem med to tastetrykk.

Du kan for eksempel ha et panel som viser kalender og notater, sammen med snarveier til kalkulator, omregnerfunksjon og andre tørre funksjoner du gjerne bruker på jobb. Mens du går ut døren fra arbeidsplassen, trykker du to ganger på skjermen, og der var jammen multimediepanelet, gitt.

Hvert panel har sitt eget grafiske grensesnitt, og de som er forhåndslagret på telefonen går faktisk an å bruke uten pekepenn, takket være store ikoner og godt med luft mellom dem. Du har imidlertid tilgang til alle telefonfunksjonene gjennom startmenyen, så du kan sjekke kalenderen selv om du har musikkbiblioteket ditt på startskjermen.

Utvalget skal øke med tiden..

Last ned eller lag dine egne paneler

Selv om de forskjellige panelene som er forhåndsinstallert er forseggjort og praktiske, og du kan gjøre mange endringer på flere av dem, er det ikke alle som vil finne alt de ønsker seg. Med Xperia X1 har vi imidlertid bare fått se starten på hva vi kan vente oss av denne funksjonen. Du kan nemlig bytte ut panelene etter eget ønske, og finner allerede i dag et lite knippe alternativer på Sony Ericssons hjemmesider. Produsenten har også lovet at utvalget vil bli langt større med tiden.

Dersom du er av den tekniske typen, og liker å skreddersy mest mulig selv, kan du laste ned utviklingsverktøyet for panelfunksjonen, og snekre dine egne paneler.

Treg? Nei.

Vi har merket oss at Xperia X1 har fått en del kritikk for å være treg. Vi føler i dette tilfellet at det er på sin plass å avklare et par ting.

Dersom du vurderer å kjøpe en smarttelefon, må du være klar over at den ikke vil være like kjapp i vendingen som en mobil uten avanserte funksjoner. Dette skyldes enkelt og greit at programmene du skal starte opp er langt tyngre og skal laste betydelig flere funksjoner før de kan brukes.

Sony Ericsson Xperia X1 er intet unntak. Du må vente på at programmer skal starte. Det tar opp til tre sekunder å bytte mellom to paneler, og den bruker lang tid på å starte opp. Dette er helt normalt for en smarttelefon, på samme måte som den vanlige PC-en din ikke er klar til bruk straks du slår på strømmen, og heller ikke lar deg surfe i vei før nettleseren har brukt et par sekunder på å starte opp. Kan du ikke leve med disse forsinkelsene er ikke en smarttelefon noe for deg.

For X1 er overhodet ikke treg når du sammenligner med andre smartmodeller. Navigering i menyene går raskere enn på de fleste Windows-telefoner, og funksjoner som filutforsker, notatblokk og kalender starter opp på brøkdelen av et sekund. E-postinnboksen med 141 uleste meldinger tok heller ikke merkbart lenger tid å åpne.

Kort fortalt: Er du ute etter en smarttelefon, vil Xperia X1 sannsynligvis være noe av det sprekeste du får tak i i dag. Men ikke forvent at ting går like kjapt som på Iphone, Nokia 5310 eller andre mindre avanserte modeller.

Bra lydkvalitet og greit batteri

Lydkvaliteten i samtaler er god, og volumet kan stilles høyt nok til at både du og irriterte medpassasjerer på bussen får med seg samtalen. Dekningen holdt seg også oppe uten problemer under hele testperioden.

Sony Ericsson oppgir at Xperia X1 skal ha en taletid på seks timer i 3G-nettet, noe som er bra for en telefon i dag. Bruker du funksjoner som Wi-fi, GPS, kamera og lignende bør du likevel belage deg på å lade telefonen annenhver dag, ettersom disse trekker mye strøm. Hvor ofte du aktiverer den store skjermen har også sterk innvirkning på hvor lenge du kan gå uten å lade.

Tilbehørspakken er komplett.

Alt du trenger

Når du kjøper Xperia X1 får du med følgende tilbehør.

  • Lader
  • USB-kabel
  • Programvare for Windows
  • Brukermanualer
  • Micro-SD minnekort (4 GB)
  • Stereoøreplugger m/avtagbar håndfri

Tilbehørspakken inneholder egentlig alt vi trenger. Sony Ericsson har gått for den samme ladeløsningen vi har sett hos HTC et par ganger, altså at du kan løse ut kabelen og bruke den til filoverføring, eller for å lade telefonen via USB-sporet i en datamaskin. To-i-ett-løsninger har vi sansen for.

Vi liker også håndfriløsningen. Istedenfor det tradisjonelle håndfrisettet med mikrofon og øreplugger på én og samme kabel, har Sony Ericsson brukt to separate kabler: Èn med mikrofon og 3,5 mm uttak, og en med øreplugger. Dette åpner for at du kan bruke ditt eget hodesett som håndfri.

Ellers får du med den vanlige pakken med brukermanualer, en CD med synkroniseringsprogramvare og et minnekort. Sistnevnte har en ganske voksen kapasitet på 4 GB, noe som holder til en pen dose musikk, film og bilder.