Test

Samsung B2710 Xcover

Design, skjerm og menyer

Ikke alle skal på død og liv ha et leketøy av en mobiltelefon med den heftigste trykkskjermen, rask prosessor og jålete design. Noen vil enkelt og greit bare ha en mobiltelefon som man kan stole på. Vi har testet Samsung B2710 som henvender seg til alle de som nikker samtykkende akkurat nå.

Siden B2710 både skal tåle fuktighet og juling har vi selvsagt også satt den under harde prøvelser for å undersøke hvor mye den egentlig tåler.

Med en pris på fra 1200 kroner er det også et lite hakk mindre frustrerende dersom den blir ødelagt enn med toppmodeller i 5000-kroners-klassen.

B2710 er ikke telefonen for de med flygel i stua. (Alle foto: Einar Eriksen)

Litt mer funksjonalitet

Problemet med telefoner som tåler mye har vært at de er satt tilbake flere år på teknologifronten. Det gjelder både Samsung B2710 Xcovers forgjenger B2700 så vel som E2370 Xcover og B2100 fra Samsung. Også Nokia 3720 Classic kunne gjerne vært enda litt bedre utrustet på teknologifronten.

For B2710 Xcover gjelder dette i mindre grad enn for andre Samsung-telefoner i solid-kategorien. Den har fått en skjerm og et utvalg teknologier som gjør den lettere å leve med for den moderne mobilbruker. Men før vi spretter opp panseret skal vi se litt på design og byggekvalitet - deriblant teste hvor mye telefonen tåler.

Utseendemessig og størrelsesmessig er B2710 nesten prikk lik alle andre støtsikre modeller fra Samsung. Telefonen glir greit ned i lommen, men den er likevel god å holde i hånda med sin betydelige tykkelse og runde form.

Tastene er behagelige og påskriften er lett å lese.

Usedvanlig gode taster

Godt opphøyde taster av god størrelse med tydelig hvit påskrift på mørk grå bakgrunn sørger for at både navigasjonstasten og talltastene er en fryd å bruke. Også bokstavene er uvanlig godt markert med stor tekst, slik at det er usedvanlig enkelt å finne frem til rett bokstav for de som ikke er så vant med å skrive tekstmeldinger.

Vi har ikke så store problemer med å finne frem på tastesettet, til tross for at vi begynner å bli mest vant til trykkskjermtelefoner, men vi satt stor pris på en annen ting store taster gjør mulig: Å uproblematisk kunne bruke mobilen med hansker på fingrene. På skiturer og sykkelturer i kjølig vær er det utmerket å slippe å ta av seg hanskene. For noen år siden testet vi rett som det var mobiltelefoner der ikke det var noen utfordring, men nå begynner det å bli lenge mellom hver gang.

Telefonen er utstyrt med en lommelykt med en egen snarveistast.

Lommelykt

Av snarveistaster har B2710 en egen tast på høyresiden for lommelykten, i tillegg til de mer vanlige volumtastene. Lommelykttasten må holdes inne noen sekunder for at lommelykten skal aktiveres, uavhengig av om tastelåsen er aktivert eller ei. Det er praktisk å slippe å åpne tastelåsen når du skal bruke lommelykten.

I løpet av testperioden opplevde vi imidlertid fire til fem ganger at lommelykten slo seg på i lomma, vanligvis mens vi prøvde å stikke mobilen eller andre gjenstander dit. Heldigvis har Samsung programmert telefonen slik at lommelykten ikke aktiveres dersom andre taster trykkes inn samtidig som lommelykttasten, og dermed skjedde det ikke mens telefonen lå i lomma alene.

B2710 stiller seg i rekken av støtsikre telefoner. Her er den sammen med noen av de vi har testet til døde tidligere.

Tåler det meste

Et tykt skall beskytter telefonens vitale deler, og skjermen ligger ganske mange millimeter under skallet godt beskyttet mot klemskader. Bakdekselet kommer ikke av uten at du først løsner en låseskrue, og mellom bakdekselet og telefoner ligger det en gummipakning som skal holde vannet ute av telefonen.

Tastematten er heldekkende for at det ikke skal komme fukt eller møkk inn i telefonen mellom tastene eller at støv skal samle seg der. Tastematten er i gummi, men navigasjonstasten og bekreftelsestasten er i hardplast.

Mobilen er ekstra polstret mot støt, og det skjærer oss ikke i hjertet å miste den i asfalten. Den er også vanntett nok til at fall i både vann og snø ikke skal føre til problemer med telefonen.

Dersom du skal være så forsiktig som du bør med en mobiltelefon på vinterstid bør du unngå å ta mobilen med deg fra minusgrader og rett inn i peisstua. Med B2710 er vi imidlertid ikke veldig bekymret - at den er vanntett gjør at varm luft ikke umiddelbart treffer kalde overflater inne i mobilen og det danner seg ikke store mengder kondens slik du kan oppleve med en vanlig mobiltelefon.

Les om hvordan du tar vare på mobilen i kulda »

Vi ser nærmere på hva den tåler

B2710 er IP67-sertifisert. Det betyr at den skal være helt støvtett og skal tåle å senkes ned i vann på inntil en meter. Telefonen er også laget for å være rustet mot støt- og klemskader.

Vi har hatt B2710 med oss i skibakken, og det ser ut som telefonen tåler det aller meste. Vi kjørte over telefonen på ski, vi kasta den rundt i bakken og vi kjørte over den med snøskuter gjentatte ganger. Vi spant også over telefonen mot en vegg med snøscooteren, men telefonen forble like hel.

Til slutt hentet vi tråkkemaskinen. På første runde bristet overflaten foran skjermen, men telefonen fungerte fortsatt. På neste runde tok vi litt snumanøvere med tråkkemaskinen på mobiltelefonen, og ta tok telefonen definitivt kveld. Vi fant igjen seks deler i snøen, men mesteparten av telefonen dukker ikke opp igjen før til sommeren.

Se hvordan dette gikk for seg i videoen øverst

Det er ingen tvil om at B2710 tåler det aller meste. Jobber du mye utendørs er det ingen tvil om at B2710 er en av de beste valgene du kan gjøre når vi ser på hvor solid den er.

Skarp skjerm

Det er ikke mange av de veldig positive superlativene vi kan bruke om skjermen i B2710, men vi kan faktisk si at både skjermbildet og fargene oppleves som skarpe.

Vi snakker om en to tommer stor TFT-skjerm med en oppløsning på 240 x 320 piksler, men skarpheten i bildet og fargene tyder på at det er snakk om en litt mer kostbar skjerm enn i mange andre telefoner med tilsvarende skjermspesifikasjoner.

Innsynsvinkelen er imidlertid ikke god, skjermen er ikke spesielt lyssterk og skjermen har ikke en størrelse vi forbinder med god oversiktlighet.

Enkle men vanskelige menyer

Menyene er av den mindre avanserte sorten, men B2710 har likevel arvet mye småting fra mobilmarkedets nyvinninger de siste årene. En liste med snarveier til meldingsfunksjoner, kameraet, musikkspilling, Facebook, Twitter og søk på Google eller på telefonen er på plass. Du kan alternativt velge enklere startskjermer uten denne funksjonaliteten.

Noen moderne ikoner er å se i B2710, men du får ikke flere arbeidsområder eller fjonge småprogrammer (widgets), slik vi kjenner fra for eksempel Android-telefoner. Fleroppgavekjøring støtter telefonen heller ikke, foruten når det gjelder java-programmer. Du kan for eksempel minimere Opera Mini for å starte Google Maps og deretter veksle tilbake til Opera Mini via hovedmenyen uten at du starter programmet på nytt.

Hovedmenyen består av 3 x 4 ikoner; et oppsett som fungerer greit og som alltid har fungert greit på så små skjermer som den B2710 stiller med. Lenger inne i menyene er det imidlertid litt kluss.

Knotete på avanserte funksjoner

Vi synes javaprogrammene vi laster ned helst ikke burde havnet under "Spill og diverse" langt inne i en eller annen undermeny du må lete lenge etter. At "Nedlastinger" bare er en snarvei til en internettside med nedlastbare Java-programmer er ikke selvforklarende. Det hadde også vært fint om Bluetooth-funksjonaliteten ikke var karakterisert som et program og dermed er gjemt i denne delen av menyene i stedet for innstillingsmenyen der man forventer å finne innstillinger relatert til teknologier telefonen har på maskinvarenivå.

Det er også veldig forvirrende at mobilen til tider endrer på tasteoppsettet. I hovedmenyen bruker du bekrefttasten for å velge ikoner og gå inn der for å gjøre innstillinger eller starte programmer. Lenger inne i eksempelvis e-postinnstillinger settes bekreft-tasten som en neste-tast og venstre valgtast som en endre-tast. Enda verre er det at tasten til høyre er en slettetast når du er i tekstredigeringsfelt men blir en tilbaketast når du blar et hakk ned til der du velger blant alternativer i e-postinnstillingene i stedet for å skrive noe selv.

Det står alltid forklart hva bekreftelsestasten, venstre valgtast og høyre valgtast brukes til, men det bør være unødvendig at disse bytter funksjoner så ofte at vi nesten ikke tør å trykke på dem.

Forøvrig skal det nevnes at det enkelte steder er litt språkkluss, som orddelingsfeilen "kringkastings meldinger" og forklaringen "kopier her" når det menes "kopier hit".

Brukervennlig på vanlige mobilfunksjoner

Holder du deg til vanlig mobilfunksjonalitet er B2710 likevel brukervennlig. Kontaktlisten, anropslisten, ringemenyene, tekstmeldingsfunksjonen, e-postleseren og andre grunnleggende mobilfunksjonaliteter opplever vi som brukervennlig satt opp.

Tastaturet er som nevnt utmerket til tekstmeldinger. Ordboken er også av nyeste sort som ikke isolerer ordet du prøver å skrive, men også ser på sammenhengen. Skriver du "Dette er en test" vil mobilen foreslå "Dette er en vest". Når du korrigerer "vest" til "test" har du lært mobilen denne sammenhengen. Neste gang foreslår mobilen "Dette er en test" på første forsøk.

Alt i alt må vi kunne si at B2710 er en telefon som er enkel og god å bruke. Tastene er gode, skjermen er lettleselig, telefonen er solid og totalinntrykket hva angår menyer og design er positivt.

Det som følger med i esken er:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med håndfri-funksjonalitet
  • Lader
  • Brukerveiledning