Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 780

Toppsjiktet har fått en ny konge

Vi har testet Nvidias nye flaggskip.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

Nettets ryktebørser har sydet med spekulasjoner om skjermkort i det siste, men nå kan vi sette punktum for usikkerheten. I dag lanserte nemlig Nvidia GeForce GTX 780, et skjermkort med en fullverdig Kepler-kjerne ombord, som sikter seg inn på å ta tilbake ytelseskronen i toppsegmentet fra AMD Radeon HD 7970 GHz Edition.

Nvidia GeForce GTX 780 kommer inn som en lillebror til luksusmodellen GeForce GTX Titan, og erstatter den gamle toppmodellen GeForce GTX 680 som selskapets flaggskip. Dermed har det en hel del å leve opp til – noe det ifølge Nvidia absolutt vil gjøre.

Ifølge selskapet selv er nemlig skjermkortet designet for spillere som ønsker å nyte sine spill på de høyeste mulige grafikkinnstillinger og oppløsninger, med kantutjevning (AA) skrudd til høye nivåer. Dette er jo påstander vi liker å etterprøve i våre tester, noe vi skal komme tilbake til om litt.

Nvidia GeForce GTX 780: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Mer enn bare ytelse

Nvidia GeForce GTX 780.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Nvidia GeForce GTX 780 er til forveksling lik GeForce GTX Titan, og veier 928 gram – kun 15 gram mindre enn storebroren.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Nvidia trekker nemlig frem flere finesser enn bare rå kraft i forbindelse med denne lanseringen. Lave støynivåer er et poeng som går igjen i materiellet vi har fått tilsendt, og skjermkortet benytter akkurat samme kjøler som vi så på GeForce GTX Titan.

Dette innebærer at det står et fordampningskammer av kobber oppå selve kjernen, som trekker varmen svært effektivt ut i kjøleribbene. I tillegg holder viften en jevn hastighet, i stedet for å spinne opp og ned ved den minste variasjon i temperaturen.

Samtidig med GeForce GTX 780 har dessuten Nvidia sluppet programmet GeForce Experience i ferdig versjon, og annonsert noe de kaller ShadowPlay. Dette skal la deg ta opp video av spillingen din fortløpende og helautomatisk, som en del av driverpakken.

Les mer om dette i lanseringssaken om GeForce GTX 780 »

Som mange av dets slektninger har GeForce GTX 780 to DVI-utganger, HDMI og DisplayPort.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Partnerprodukter på vei

Selv om skjermkortet i sitt ytre er identisk med GeForce GTX Titan, som ingen fikk sette så mye som et klistremerke på i begynnelsen, har Nvidia denne gang åpnet for at deres partnere skal få lage sine egne varianter fra første dag.

Slikt bruker å bety elleville kjølere, kraftig fabrikkoverklokking og en masse annet snadder til ivrige entusiaster, og vi ser med glede frem til å få lagt fingrene på noen av disse variantene i månedene som kommer.

Benjamin Berraondo, Nvidia PR-sjef for Europa, forteller også at de forventer å se partnerversjoner av GeForce GTX 780 – enten samtidig med, eller like i etterkant av, den offisielle lanseringen.

Grønt lys for GeForce

De ytre dimensjonene på referansekortet fra Nvidia er helt identiske med de vi så på GeForce GTX Titan, og langs den ene siden finner vi de samme bokstavene i radioaktiv grønnfarge som lyser opp innsiden av kabinettet med kortets familienavn.

En lengde på 27 centimeter, og 11 centimeters bredde, tilsier dessuten at de færreste vil møte problemer med å få plass til kortet i sitt kabinett. Som vi så i vår SLI-test av GTX Titan er det heller ingen problemer forbundet med å stable flere av disse i høyden.

Tekniske detaljer

En 6-pins, og en 8-pins PCI-e-strømkontakt, skal fôre GTX 780 med kraft.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I hjertet av GeForce GTX 780 sitter en fullverdig versjon av GK110-prosessoren, hvor 2304 CUDA-kjerner er arrangert i tolv SMX-klynger. Vi snakker dermed om et betydelig løft fra de åtte klyngene som holdt GeForce GTX 680 sine 1536 CUDA-kjerner, og den mer avanserte prosessorarkitekturen åpner for bedre ytelse med en lavere klokkefrekvens.

På dagens nylansering er denne satt til 863 MHz, og boost-frekvensen er oppgitt til å typisk ligge på 900 MHz. Akkurat som GeForce GTX Titan kommer dog GTX 780 med Nvidia GPU Boost 2.0, så hvis kjøleren gjør en god jobb, vil denne kunne gå ganske mye høyere.

Kortet stiller bare med halvparten så mye minne som GeForce GTX Titan, skjønt 3 GB tross alt vil holde i lange baner for de fleste. DDR5-minnet holdes styr på av seks 64-bits minnekontrollere, som totalt gir 384-bits minnebusbredde. Den effektive klokkefrekvensen på minnet er oppgitt til 6008 MHz.

Da er det på høy tid å starte testen, og på neste side måler vi syntetisk ytelse »

ModellNvidia GeForce GTX 680Nvidia GeForce GTX TitanNvidia GeForce GTX 780Nvidia GeForce GTX 650Ti BOOST 2 GB
GrafikkprosessorGK104GK110GK110GK106
Kjernefrekvens1006 MHz837 MHz863 MHz980 MHz
Boost-frekvens1058 MHz876 MHz900 MHz1033 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6008 MHz6008 MHz6008 MHz
Minnemengde2048 MB GDDR56144 MB GDDR53072 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde256-bit384-bit384-bit192-bit
Streamprosessorer153626882304768
Transistorer3,45 mrd.7,1 mrd.7,1 mrd.2,54 mrd.
TMU12822419264
ROP32484824
Maks strømforbruk195 W250 W250 W140 W

Ytelse, syntetisk

3DMark 11

P e r f o r m a n c e

Vår aller første ytelsestest gjennomføres i 3DMark 11. Dette er en stabil og bred test, som gang på gang kan reprodusere målinger med svært lav variasjon. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

Både datamaskinens og skjermkortets prosessorer settes på prøve, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker testes ut. Programmet inneholder tre forskjellige modi som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance"-innstillingen i våre tester.

På denne testen klarer Nvidia GeForce GTX 780 å trøkke ut hele 11749 poeng, og ender dermed hele 16 prosent foran det desidert kraftigste Radeon HD 7970-kortet vi har testet, Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum. Denne poengsummen sikrer også en meget trygg plassering foran de to billigkortene vi nettopp testet i SLI-oppsett, Asus GeForce GTX 650Ti BOOST DirectCU II OC.

Tidligere er det kun GeForce GTX Titan som har klart en tilsvarende prestasjon uten en ekstra kjerne. Dette luksuskortet er samtidig det eneste kortet med én kjerne som evner å gi oss et bedre resultat enn GeForce GTX 780 – og det bare med 7,5 prosent margin.

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår neste test er også av den syntetiske sorten, og gjennomføres i det aller nyeste 3DMark-programmet fra Futuremark. Her kjører vi den hardeste testen programmet har å by på, ved navn Fire Strike.

Denne testen benytter seg av enda hardere, og enda mer avanserte teknikker enn forrige test – men er i grove trekk bygd over samme lest. Fire Strike er dog litt mer velegnet til å seigpine de nyeste skjermkortene med støtte for DirectX 11.1.

I runde to av de syntetiske testene gjør GeForce GTX 780 en enda bedre figur. Mens avstanden opp til GeForce GTX Titan krymper dramatisk målt i prosent, opprettholdes avstanden ned til Asus' heftigste Radeon HD 7970-modell.

Sammenliknet med Nvidia GeForce GTX 680 er det enda bedre: Mens det på den første 3DMark-testen var en avstand på drøye 22 prosent mellom det gamle og det nye flaggskipet, øker denne til godt over 41 prosent når vi kjører Fire Strike.

Kan GeForce GTX 780 gjøre det like godt i spill? På neste side sjekker vi dette »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Dette gir oss en grei måte å klart skille mellom forskjellige modeller på i hele tall, selv når vi har bildekvaliteten satt til høyeste innstilling. Det er verdt å merke seg at resultatene her tradisjonelt tipper i Nvidia-baserte kort sin favør.

Akkurat som på de syntetiske testene klarer dagens testobjekt å sikre seg en solid andreplass, rett bak slektningen GeForce GTX Titan. Nvidias heftigste luksuskort klarer heller ikke mer enn drøye 6,5 prosent bedre resultater enn det nye GeForce GTX 780.

I materiellet de sendte oss fortalte Nvidia at skjermkortet skulle prestere inntil 35 prosent bedre enn det gamle flaggskipet, GeForce GTX 680, og dessuten jevnt over 20 prosent svakere enn GeForce GTX Titan.

Dette var veiledende tall som også ville avhenge av hvilke spill man testet, men på vår aller første spilltest gjør altså skjermkortet en mye bedre prestasjon opp mot GTX Titan enn selv Nvidia forventet.

Når vi skrur oppløsningen til værs, står Nvidia GeForce GTX 780 fjellstøtt på sin andreplass. Avstanden opp til GTX Titan krymper, og avstanden ned til Asus' heftige ROG Matrix HD 7970 Platinum øker kraftig.

Enda et hakk lengre ned – nærmere bestemt 32 prosent bak Nvidias nykomling – finner vi GeForce GTX 680, som i lang tid holdt ytelseskronen på denne testen.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter kraftig.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt mye hardere på med innstillingene enn hva vi har våget før. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve.

Når vi klinker til med så harde krav som dette spillet legger på skjermkort, forventer vi alltid å få grufulle resultater. Visst nok ender også de fleste kraftkort med resultater som er helt uspillbare, men ikke så for GeForce GTX 780.

42,3 FPS i gjennomsnitt, og 13,82 FPS i minsteverdi, betyr et fint spillbart resultat – med et enkelt kraftig fall i bildeflyten omtrent midt i testrunden. Atter en gang er det kun GeForce GTX Titan som serverer et sterkere resultat, og atter en gang er avstanden opp, målt i prosent, et ensifret tall.

Med oppløsningen skrudd til høyeste nivå, opprettholdes andreplassen på ny med glans. Vi begynner å se en trend hvor avstanden opp til GeForce GTX Titan blir betydelig mindre jo mer vi belaster skjermkortet, så hvordan Nvidias nyeste flaggskip vil gjøre det i enda nyere spill er noe vi gleder oss stort til å se.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er ganske så fersk, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

Dette er et spill som i stor grad favoriserer AMD-kort, med «Gaming Evolved»-teknologi kun disse kan utnytte. Dermed er det en god motsats til Metro 2033, som skal kunne gi Nvidia-baserte skjermkort en dytt med sitt medlemskap i «The way it's meant to be played»-klubben.

I denne meget AMD-vennlige testen presterte faktisk Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum å ta innersvingen på det knallharde GeForce GTX Titan, om enn med svært liten margin. Når vi i dag tester GeForce GTX 780 blir Asus-kortet omsider vippet ned fra tronen, og det må se seg slått med nesten 18 prosent bedre bildeflyt.

Dette er dermed en test hvor dagens testmodell faktisk slår sin storebror – med hele 22 prosent – og dét hadde vi ikke forventet. Et resultat på knappe 45 FPS i gjennomsnitt betyr dessuten nesten dobbelt så høye verdier som forgjengeren, GeForce GTX 680.

Til slutt skrur vi oppløsningen på Sniper Elite V2 i været, og rangeringen fra Full HD-testen holder seg intakt. 23,11 FPS på denne testen betyr dessuten at dagens testmodell i gjennomsnitt har holdt et forsprang på 32 prosent i gjennomsnitt gjennom spilltestene så langt, opp mot AMDs flaggskip, Radeon HD 7970 GHz Edition.

Alt i alt må vi si oss ekstremt imponerte. Selv om vi visste at GeForce GTX 780 er svært nært beslektet med GeForce GTX Titan, hadde vi ikke forventet at det skulle gjøre en såpass sterk figur mot det som tross alt er verdens kraftigste enkeltkjerne-kort.

Bla om for å se hvordan Nvidia GeForce GTX 780 gjør det i nyere spill »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på, ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Hitman: Absolution er dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

Som et hyggelig avbrekk fra den siste tids tester, av både GeForce GTX 650 Ti BOOST, Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X OC, og Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini, var det i dag overhodet intet behov for å skru ned kantutjevningen (AA) for å få behagelig spillbare verdier i Full HD.

Nvidia lovte at GeForce GTX 780 skulle la oss bruke høyeste kvalitetsinnstillinger, høy oppløsning og høy kantutjevning, og i Hitman: Absolution innfrir de så det synger. Atter en gang er resultatene bare såvidt bak hva GeForce GTX Titan leverte, med 47 FPS i gjennomsnitt.

Selv på aller høyeste oppløsning, 2560 x 1600 piksler, klarer Nvidias nye flaggskip å gi oss spillbare verdier med kvaliteten skrudd til himmels. 23,26 FPS i minsteverdi betyr at det kan bli littegrann småklamt dersom du befinner deg i en fryktelig hektisk kamp – og i et svært overbefolket miljø – men dét er ikke noe som skjer spesielt ofte.

Vi ser også at GeForce GTX Titan atter en gang bare er marginalt hvassere; omlag 7 prosent på gjennomsnittsverdi – og vi ser at GeForce GTX 680 bare har litt over halvparten så mye krutt å by på.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Slikt krever sitt av maskinvaren, vi bytter ut forrige implementering av serien med den ferske storlanseringen Far Cry 3.

Dette vil nok også sette moderne skjermkort på prøve, som forgjengerne gjorde i sin tid, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

Når vi starter opp Far Cry 3 ender Nvidia GeForce GTX 780 på førsteplass, hårfint foran storebroren. Minsteverdiene er identiske, og det er under et halvt bilde i sekundet som skiller det fra GeForce GTX Titan i gjennomsnitt – men en førsteplass er en førsteplass.

Med oppløsningen satt til 2560 x 1600 piksler beholder GeForce GTX 780 sin gullmedalje, og øker faktisk forspranget til GeForce GTX Titan. De ekstra 3 GB med grafikkminne GeForce GTX Titan har å by på spiller altså ikke noen særlig rolle, selv her.

Minsteverdien vi får fra Nvidias nye flaggskip er hakket hvassere enn bildeflyten det kraftigste Radeon HD 7970-baserte kortet klarer å levere i gjennomsnitt, og ned til GeForce GTX 680 er avstanden hele 50 prosent. Helt fullstendig glatt går det riktignok ikke, men spillet er definitivt spillbart om du kan leve med litt hakking de første gangene du avfyrer et våpen.

Civilization V

@ H i g h , D X 1 1 , 8 x M S A A , H i g h D e t a i l S t r a t e g i c V i e w

Inntil videre forblir Civilization V en del av våre rutiner, og spillet har vist seg som en grei test for moderne skjermkort. Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Det er dessuten en hel del geometri som skal behandles.

Når vi fyrer opp Civilization 5 på Full HD er for første gang avstanden ned til tredjeplassen ganske liten, med knapt 5 prosent mellom Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum og Nvidia GeForce GTX 780. I tillegg er avstanden opp til GeForce GTX Titan for første gang 20 prosent.

I aller siste spilltest henter dog GeForce GTX 780 seg inn igjen til der vi har vent oss til å se det, og leverer – som det andre enkeltkjernekortet vi har testet – over 100 FPS ved 2560 x 1600 piksler. På ny ser vi at avstanden oppover krymper ved høyeste oppløsning, og ned til AMDs heftigste er avstanden på ny i tosifret antall prosent

Målt mot AMD Radeon HD 7970 GHz Edition holder dermed Nvidia GeForce GTX 780 et overtak på 27,3 prosent i snitt, blant testene på denne siden – som betyr et overtak på knapt 30 prosent i spill, samlet sett.

Dermed er ytelsestestene avsluttet, men før vi konkluderer skal vi se på hvordan effektforbruket, temperaturen og støynivået har vært underveis »

Effektforbruk, temperatur og støy

Til å begynne med måler vi strømforbruket. Her ser vi hvor mange watt datamaskinen trekker fra stikkontakten når skjermkortet kjører for fulle mugger.

Som forventet, etter de resultatene vi har sett, ender vårt GeForce GTX 780 nesten helt på nivå med GeForce GTX Titan. Høyere effektforbruk er som regel forbundet med høyere ytelse, og kun Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum har et høyere forbruk i snitt uten å levere like vanvittig høy bildeflyt.

Akkurat som GeForce GTX Titan, prøver GeForce GTX 780 alltid å legge seg på 80°C under belastning. Dette kommer av at GPU Boost 2.0 trekker opp klokkefrekvensen til denne temperaturen blir nådd, istedet for til en av fabrikanten forhåndsbestemt grense. Hviletemperaturen er derfor litt mer interessant, da denne forteller oss hvor godt kjøleren klarer å fjerne varme når belastningen går over.

I vår testbenk endte denne på 34°C, som er et høyst respektabelt resultat – og her skal det nevnes at romtemperaturen vår på grunn av været nok var et par grader høyere da vi testet GeForce GTX 780 enn den pleier å være.

Støytesten var ikke helt problemfri, da vi hadde en utfordring med å få viften til å snurre sakte nok. Den laveste hastigheten vi klarte å få til før viften stoppet helt opp var 1580 RPM, drøyt 100 RPM mer enn hva vi målte ved belastning i spill.

Hvilehastigheten, knapt 1100 RPM, var vi dermed ikke i nærheten av å kunne måle. Dette betyr at de 26,8 dBA som er oppgitt i grafen ovenfor er noe høyere enn den faktiske belastningsstøyen, men fremdeles et meget hyggelig resultat – særlig fra et såpass kraftig kort.

Med samme kjøler som på GeForce GTX Titan, er det dog ingen overraskelse at GeForce GTX 780 er stillegående. Det som overrasket oss var noe helt annet, nemlig hvor lavfrekvent denne støyen er.

Da vi testet GeForce GTX Titan gikk nemlig viftene en god del raskere enn dette, men vi gjettet den gang likevel på mindre enn 25 dBA – noe som nå viser seg å stamme fra at snarere enn et hvin, kommer nesten all støy i form av et dur. Dette gir en opplevelse av mindre bråk, og lave frekvenser er dessuten enklere for kabinetter å dempe.

Dermed er vi også ferdige med alle våre tester og målinger. På neste side tar vi et tilbakeblikk, og konkluderer ut fra hva vi har sett »

Konklusjon

Dagens testobjekt heter Nvidia GeForce GTX 780, og kommer susende inn et drøyt år etter at selskapets forrige ordinære toppmodell, GeForce GTX 680, tok oss med storm. I dag har arvtageren prestert akkurat det samme, og attpåtil med glans.

Nvidia GeForce GTX 780.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med tanke på hvor alvorlig erkerivalen AMD har dominert i toppsjiktet helt siden Radeon HD 7970 ble oppgradert i fjor sommer, må det kunne sies å være på tide. Vi så riktig nok tegnene på hva som skulle komme da vi testet superkortet GeForce GTX Titan – men at dagens mer eller mindre ordinære prøvekanin skulle by på omtrent like drøy ytelse hadde vi ikke egentlig sett for oss.

Den støysvake kjøleren på referansekortet er identisk med den som står på storebror GTX Titan.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Forsiktig anslag

Vi ble faktisk litt tvilende da Nvidia fortalte at GeForce GTX 780, sammenliknet med Radeon HD 7970 GHz Edition, skulle klare å levere 25 – 30 prosent bedre resultater på det jevne, og til og med enda mer i enkelte spill.

Etter å ha prøvd kortet ut i praksis fant vi ut at dette om noe var en litt forsiktig påstand, da vi målte Nvidias nye flaggskip til å ligge gjennomsnittlig 29,65 prosent høyere enn hovedkonkurrenten.

Nvidia GeForce GTX 780 har ingen bakplate i referanseversjon, men det gjør ikke oss noe.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Sammenliknet med forgjengeren var verdiene enda mye bedre. På toppen av det hele har vi målt hyggelige verdier hva angår både støy og kjøleevner, og snart kommer det en rekke spesialversjoner av skjermkortet fra Nvidias produsentpartnere.

Vi kan ikke si annet enn at vi gleder oss.

Forståelig stiv pris

Slik moro kommer imidlertid slett ikke gratis. Nvidia oppgir anbefalt norsk utsalgspris for GeForce GTX 780 til å være 5099 kroner. Nå er dette trygt i underkant av det et Nvidia GeForce GTX Titan koster, og ytelsen du får fra GeForce GTX 780 er nesten på høyde med hva storebroren leverer.

Ut fra våre spilltester er det faktisk bare snakk om at du oppnår i gjennomsnitt 3,5 prosent bedre bildeflyt med et GTX Titan enn med dagens nylansering, og medianverdien er snaut 6,6 prosent bedre – men det betaler du også 40 prosent høyere pris for.

Det finnes heller ingen andre skjermkort med én kjerne som kan måle seg hva ytelse angår, og da er ikke prisen vanskelig å forstå. Den gang AMD snappet opp ytelseskronen med det originale Radeon HD 7970 tok de seg også godt betalt, selv om de ble nødt til å friske opp designen bare et halvt år senere.

Noe av det samme kan fort komme til å skje i dette tilfellet også, selv om det ikke ser ut til at AMD kommer med noen ny Radeon-generasjon med det første. Dette gjør det enda mer forståelig at Nvidia føler de kan ta såpass mye for hvert skjermkort, selv om drøyt 5000 kroner ikke kan kalles billig.

Vi anbefaler Nvidia GeForce 780.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

De gamle AMD-kortene gir dessuten fortsatt mye valuta for pengene, og et skjermkort som Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum er slett ikke noe dårlig kjøp. Fra og med i dag av er det bare ikke best.

+ Super ytelse
+ Effektiv kjøler
+ Stillegående

- Det koster å ha det beste

Les mer om hva Nvidia selv sier om skjermkortet:
Dette er Nvidia GeForce GTX 780 »

Vi har også fått testet to partnermodeller, med enda bedre resultater:
Monsterduell mellom Gigabyte og EVGA sine beste GeForce GTX 780 »

Mer om
annonse