Tek.no

Test Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Vi har testet nettbrettet med innebygget projektor

Lenovos siste innovasjon gir deg 60 tommer til film og underholdning, hvor enn du er.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Når vi tenker på nettbrett er det gjerne to produsenter som spretter opp av hjernebarken raskere enn andre, nemlig Apple og Samsung. Disse to har de bestselgende iPad- og Galaxy Tab-nettbrettene i sin portefølje, og for øyeblikket formelig tapetserer de Tek.nos toppliste for nettbrett. I dag har vi imidlertid fått inn en skikkelig skummel utfordrer, som kan tenkes å bryte opp dominansen deres.

Hils på Yoga Tablet 2 Pro, nettbrettet fra Lenovo med innebygget projektor og basskasse!

Joda, du leste riktig, og vi lyver da slettes ikke heller. En projektor er bygget inn i batterigrepet og lar deg breie deg ut med TV-serier og bilder hvor det skulle være. Alt du trenger er en lys vegg, og som Lenovos «produktspesialist» Ashton Kutcher, så fint sa det på annonseringen:

– Konkurrentene våre skryter av hvordan film og bilder kommer til live på deres 10-tommer store nettbrettskjermer. Nå har vi 50 tommer – vi har et hjemmekinoanlegg.

Sjekk hvor rask Yoga Tablet 2 Pro er på side 2 »

Den duger

Dette var opprinnelig en påstand vi tok med en solid klype salt. Vi lurte på hvor godt dette egentlig kunne fungere i det virkelige rom og ikke bare i Lenovos nøye regisserte reklamesnutter.

Nå som vi har tilbrakt noen uker med «den bærbare projektoren» er vi klare til å avsi vår dom:

Resultatet er ikke fabelaktig. Det er ingen fare for at projektormarkedet skal gå nedom og hjem når Yoga Tablet 2 Pro snart sprer seg til folks hjem og ut til norske arbeidsplasser i den kommende tiden. – For spre seg kommer den til å gjøre. Projektoren fungerer nemlig i mange tilfeller godt nok, og kan av og til være en funksjon vi setter stor pris på og gleder oss over å ha i nærheten.

Slå av lyset, trykk inn projiseringsknappen på skjermen og len deg tilbake for å nyte din nye gigantiske underholdningsskjerm.

Denne kvelden forble TV-en avslått. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
sitat"– En funksjon vi setter stor pris på og gleder oss over."

Fargene er ikke så sterke og klare som en dedikert projektor serverer, og i starten skal vi innrømme at vi ikke ble helt overbeviste. Etter noen dager vokste likevel den kjekke saken på oss da vi forstod at vi hadde alt for høye forventninger. I nettbrettet sitter ikke en HD-projektor til 10 000 kroner, og til størrelsen, og prisen, synes vi Yoga Tablet 2 Pro tryller frem et bilde som er godt nok til at du kan kose deg med både YouTube-klipp, TV-serier og Skype-samtaler på en helt ny måte. Vi vil anslå at oppløsningen ligger noe under 720p, og ifølge Lenovo kan projektoren holde det gående i opptil tre timer på en fullading.

Lenovo selv mente at vi kunne forvente å strekke innholdet vårt over 50 tommer, men om du legger forholdene til rette kan du fint gå videre forbi dette. Vi vil anslå at grensen for når bildet blir for utydelig eller lyssvakt går nærmere 60 tommer, men da må Yoga Tablet 2 Pro stå fire – fem meter unna veggen den skal projisere på.

Under ideelle forhold, i mørklagte rom og med rett bakgrunn kan vi ikke annet enn å si at projektoren gjør en ganske god jobb. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Wow-faktoren projektor-delen byr på er også verdt å nevne. Vi ser for oss at denne fint kan lures frem på fest for å akkompagnere musikken med noen visuelle godbiter, og så lenge du har en lys vegg utendørs kan du få «Drive-In»-kinofølelsen ved å rigge deg til med terassevarmeren, pledd og en god film etter at sola har gått ned. For best resultat bør flaten du projiserer på være lys – gjerne pusset mur eller treverk – men whiteboard-aktige materialer eller et lerret er aller best.

Sliter på enkelte områder

Store og selvforklarende valg er greit når du har annet å tenke på, for eksempel en presentasjon.

I typisk kontorbelysning imponerer imidlertid ikke projektoren, og ute i dagslys kan du glemme å bruke den da projektorlampen ikke lyser sterkt nok.

Et bruksområde hvor projektoren har stort potensiale er på møterommet. Gjennom en egen applikasjon kan du enkelt fiske frem presentasjoner, dokumenter og annet nyttig du trenger i møtesammenheng, og gruppesamtaler via Skype blir straks mer interessante når de du prater med inntar lerretet foran deg.

Fokusbryteren vender ned når projektoren er i bruk og det er vanskelig å finne rett posisjon. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

I sin nåværende utgave kan vi likevel ikke anbefale Yoga Tablet 2 Pros projektor for profesjonell bruk. Til det må lysstyrken økes mer enn et par hakk og problemet med uskarp – eller faktisk ulesbar – tekst, må fikses.

Projektoren har en skyvebryter plassert under seg når den står i fremvisermodus som lar deg stille fokuseringen. Denne ble vi dessverre aldri spesielt glade i. Den er vanskelig å nå og den er også vrien å finjustere, noe som skyldes utformingen og ujevn motstand.

Bryteren er nemlig senket ned i batterigrepet, og selv om overflaten dens er ruglete må vi ofte bruke mye kraft for å klare å flytte den. Når den forflytter seg glir den gjerne for langt og vi må fininnstille med neglene. Dette kan være en prøvelse, og vi etterlyser en bedre og mer tilgjengelig løsning, som for eksempel en fokusring i neste utgave.

Lyden

«Basskassa» bygger litt ut bak, men kun når støttestativet er nede. Den vrange fokusbryteren kan sees helt til venstre, på batterigrepet. Bak, under et lite lokk, settes minnekort inn. Om du går for 4G-varianten er det også her Sim-kortet skal plasseres. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Lenovo har også tenkt på lydopplevelsen. Bakt inn i Yoga Tablet 2 Pro finner vi en 5 watts basshøyttaler. Det er verdens første i et nettbrett og skal ifølge Lenovo, sammen med projektoren og to 8-watts JBL-fronthøyttalere, gjøre Yoga Tablet 2 Pro til det beste nettbrettet for hjemmeunderholdning som er laget.

Vi er enige. Lenovos Yoga Tablet 2 er ikke bare det beste nettbrettet på markedet for hjemmeunderholdning, det er det klart beste.

Lyden er nemlig veldig bra. Det er selvsagt begrenset hva en 5-watts basskasse kan gjøre for et nettbrett, men sammen med lydbehandling, som er signert Wolfson, er det sikkert og visst at den tilfører noe godt til lytteopplevelsen. Gjennom en egen Dolby-app kan du også justere det du makter for å forme lyden etter din smak.

Ulike moduser

Her i stativmodus. Volumbryter, av/på-knapp, ladeinngang og hodetelefoninngang finner du på venstre side. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det mest spennende med Yoga Tablet 2 Pro er uten tvil projektoren og lyden, men nettbrettet er selvsagt mer enn dette og kan gjøre alt vi er vant til fra andre mer tradisjonelle brett. Vi liker også designen og den solide aluminiumskonstruksjonen godt.

Når du ikke bruker projektoren mens du ser på video er det greit å ha vippestativet til disposisjon, så slipper du å holde nettbrettet selv. Stativet lar også projektoren komme noen centimeter over stuebordet, noe som kan være kjekt for ikke å få objekter i veien.

Med foten ute får du en mer skrå vinkel som passer når du skal skrive på skjermtastaturet eller spille spill. At du dessuten kan henge nettbrettet i hanken er en enda mer eksotisk funksjon. Vi vrir og vender på det, og kommer egentlig bare på å bruke den som bilderamme i denne modusen – men det er mulig vi er fantasiløse her.

Programvaren på nettbrettet kan automatisk veksle mellom ulike innstillinger for farge og lysstyrke avhengig av hvordan du holder eller plasserer nettbrettet.

God skjerm

Skjermen på 13,3 tommer har oppløsningen 2560 x 1440 piksler og er med sin høye pikseltetthet på 320 piksler per tomme ganske så lekker. IPS-panelet sørger for at innsynet fra sidene er bra, men vi synes både Samsungs Super AMOLED-skjermer, og Apples Retina-skjermer, har enda friskere farger og bedre sidesyn enn Yoga Tablet 2 Pro. Ingen slår heller sortnivået til Samsungs Galaxy Tab 10.5.

Skjermen er stor og fin, men litt blassere sett fra ekstreme sidenvinkler enn andre toppskjermer.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Enkelte vil kanskje bemerke at en projektor, basshøyttaler og en 13 tommer stor skjerm neppe er særlig portabelt. Vi synes likevel nettbrettet var overraskende lett, men som Lenovo selv forteller var det aldri deres intensjon å gjøre dette til et nettbrett som folk tar med seg over alt. Selskapet har nemlig fått utført en undersøkelse som viste at 80 prosent av nettbretteiere bare bruker det når de er hjemme likevel.

Batteriet er større enn på de fleste andre nettbrett, og kombinert med god strømstyring gjør det at vi kunne bruke nettbrettet i mange dager mellom hver lading. Lenovo oppgir 15 timer som maksimum, og vi kan gå god for at dette ikke er en overdrivelse, da batteriet har en kapasitet på massive 9600 mAh. Galaxy Tab S 10.5 har til sammenligning 7900 mAh – og dette holder til ni timer video og flere dagers normal bruk.

Spesialløsninger

Mappene virker umulige å bli kvitt.

Brukergrensesnittet er ikke helt typisk for Android-nettbrett. Lenovo har valgt å ta en Apple-tilnærming hvor de fører noe mer kontroll over hva du kan og ikke kan gjøre. Først og fremst gir dette seg til syne ved at app-menyen ikke er å finne i det hele tatt. Appene dine må dermed alle som én legges på en av de mange hjem-skjermene og startes derfra.

Surf på Internett og les e-post samtidig. Opptil to ekstra vinduer kan ligge på toppen av hovedprogrammet ditt.

Lenovo tvinger også på deg forhåndsdefinerte mapper som ikke er mulig å fjerne, noe som er litt kjedelig om du for eksempel ikke har noen «Reise-» eller «Handle»-apper. Mange vil nok sende mappene til den siste hjemskjermen for aldri å sees igjen, men undertegnede har i alle fall aldri likt ordtaket «Ute av syne, ute av sinn», så en helt optimal løsning er dette ikke.

Overnevnte grep er likefullt en gavepakke til iPad-eiere som kan tenkes å la seg friste over av projektoren og den gode lyden Yoga Tablet 2 Pro har å by på.

Ellers har Lenovo utstyrt Yoga Tablet 2 Pro med en et par spesialsydde apper, som SketchPad, som lar deg tegne på skjermen eller illustrere og annotere ved siden av tekst.

Du har også muligheten til å kjøre opptil to apper i små vinduer over den aktive hovedapplikasjonen. Hvor nyttig dette er er vi usikre på, men om du helst vil sjekke e-post eller sjekke Facebook uten å pause filmen du ser på så mye som et øyeblikk kan det vel være en fin funksjon.

Lenovo har lagt ved Office-pakken Kingsoft Office. Dette er en av de aller beste kontorpakkene for Android, og støtter visning, oppretting og redigering av dokumenter i Microsofts Office-formater. Det er fint, men nå har akkurat sistnevnte programvarepakke blitt gratis, så mange vil nok heller styre skuta mot kjente farvann som Word, Excel og PowerPoint.

Yoga Tablet 2 Pro lar deg selvsagt dele bilder, musikk og video enkelt til for eksempel en TV som støtter DLNA, noe de fleste litt nyere TV-ene gjør. Alt er gjort med ett klikk på nettbrettet, og TV-en danser etter dine fingre.

«Basskassa» bygger litt ut bak, men kun når støttestativet er nede. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

sitat"– Yoga Tablet 2 Pro er ikke bare det beste nettbrettet for hjemmeunderholdning, det er det klart beste."

På grunn av den høyere vekten enn konkurrentene er dette kilosbrettet ikke brettet for deg som planlegger å holde det mye i hånden – til tross for et godt batterigrep – og det er heller ikke førstevalget om du skal dra det med deg rundt. Til det er det litt for stort med sin 13 tommer store skjerm.

Kameraet imponerer heller ikke med sine kornete og livløse bilder. Alt dette er likevel greit. Lenovo måtte nedprioritere noe for å ikke bli akterutseilt på pris.

Det er bare på ett punkt vi mener Lenovo har brukt sparekniven feil. Om Lenovo vil ha de profesjonelle brukerne, som absolutt bør være interessert i nettbrettet deres, må de nemlig få på plass bedre fokusering for projektoren og gjøre den mer lyssterk. Bare slik kan den benyttes i møterom uten at det må være bekmørkt. Også hjemmebrukere vil være tjent med dette, men til underholdningsbruk er det noe større takhøyde for å bruke det minuttet på å krangle med fokuseringen og leke mørkemann.

Teknologien i Yoga Tablet 2 Pro er likevel spennende og kan være et første steg til å viske ut behovet for dedikerte projektorer og lydutstyr på møterom og skoler. Ifølge Lenovo er nettbrettet deres et produkt som de stadig kommer til å videreutvikle i form av nye modeller.

Som vi ser av side to holder Yoga Tablet 2 Pro følge med de fleste andre nettbrett når det kommer til ytelse.

Om undertegnede skulle gått til innkjøp av nytt nettbrett i dag og ikke kunne ventet på en forbedret utgave som ganske sikkert kommer til neste år – da ville Lenovos Yoga 2 Pro blitt det foretrukne valget. Først og fremst fordi det takler oppgaver som nettsurfing og andre typiske nettbrettoppgaver mer enn godt nok, samtidig som projektoren gir helt unike muligheter som ingen andre kan matche.

Visst trekker projektoren opp prisen noen hakk, men så er det også på grunn av denne, og den store skjermen, at du velger Yoga Tablet 2 Pro.

Vi har sansen for hvordan Lenovo forsøker – og lykkes med – å innovere og skille seg ut i et marked hvor det til nå har kunne føltes litt hipp som happ hvor en har lagt pengene sine blant ellers ganske like modeller. På enkelte områder, som lysstyrke og fargeintensitet, har projektoren sine problemer. Vi velger likevel å ta nettbrettet for hva det er – en underholdningsmaskin for hjemmet, og belønner Lenovo Yoga Tablet 2 Pro med en anbefaling.

Lenovo lanserer i disse dager enda en ganske spesiell sak:
Deres Yoga 3 Pro er verdens tynneste og mest fleksible PC (eller nettbrett!) »

Ikke gjør et forhastet valg:
Sjekk ut Tek.nos nettbrett-toppliste før du handler »

Les også