Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOlympus E-P3

Mangler det lille ekstra

Bildebrikken ødelegger for toppmodellen i PEN-serien

Fysisk

Olympus er en av få levende fotoprodusenter som fortsatt har en rik og ekte tradisjon å se tilbake på. Deres speilløse PEN-serie tydeliggjør dette, med en klar linje tilbake til de tradisjonelle filmbaserte kameraene i PEN F-serien. De siste årene har det vært stor begeistring for denne typen kameraer som har et tydelig retro-inspirert design, noe vi også har sett med Fujifilm FinePix X100. Akam har testet Olympus E-P3, og det knytter seg spenning til om prisforskjellen mellom Olympus E-PM1 og E-P3 er den største forskjellen mellom billigste og dyreste kamera i PEN-serien. Vi tar toppmodellen E-P3 under lupen.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Olympus E-P3 Olympus E-PM1 Panasonic DMC GX-1 Samsung NX200
Oppløsning12 megapiksler12 megapiksler16 megapiksler20 megapiksler
BrikketypeLive-MOSLive-MOSLive-MOSCMOS
Brikke- størrelsemFT 17.3 x 13.0 mmmFT 17.3 x 13.0 mmmFT 17.3 x 13.0 mmAPS-C 23.5 x 15.7 mm
Videooppløsning1920 x 10801920 x 10801920 x 10801920 x 1080
Batterikapasitet330 bilder330 bilder300 bilder330 bilder
RAW-støtteKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
Pris per 23/05 2012ca kr 5400,-ca kr 3200,-ca kr 4400,-ca kr 4900,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Olympus E-P3 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

I vår test av Olympus E-PM1 skrev vi at kameraet virket overraskende solid til prisen. I dette tilfellet må vi gi motsatt konklusjon. Der hvor E-PM1 stort sett har et ytre skall bestående av aluminium, består faktisk E-P3 av overraskende mye plast. Samtidig må vi presisere at kvalitetsintrykket ikke faller nevneverdig av den grunn, men det overrasker at Olympus har prioritert på denne måten. På den andre siden har E-P3 et mer solid grep enn E-PM1, fordi man har et håndgrep ved siden av objektivet hvor høyre hånd kan hvile, samtidig som et tommelgrep bak på kameraet gjør kameraet enda lettere å håndtere. Som toppmodell i PEN-serien er E-P3 også fysisk størst, det er en merkbar forskjell mellom minste kamera, E-PM1, og E-P3.

Skjerm

Tilbake til toppen

Skjermen til Olympus E-P3 er mer høyoppløst enn de andre kameraene i PEN-serien med sine 614 000 punkter, men det er ikke særlig imponerende sammenlignet med hva flere av konkurrentene tilbyr per dags dato. Blant annet har andre speilløse alternativer som Samsungs NX200 og Sony NEX-5 en skjerm med 921 000 punkter. Likevel er skjermen lys og skarp, og selv i motlys fungerer skjermen bak på kameraet godt både til å komponere og se på bildet du har tatt.

Olympus PL3 og E-PM1 har en 16:9-skjerm, mens E-P3 har 3:2. Det er både fordeler og ulemper med dette. 16:9 passer best til film, da det er det formatet som oftest brukes i den sammenhengen. 3:2 på sin side passer bedre til å vise stillbilder, da de aller fleste systemkameraer lager filer med det størrelsesforholdet. Nå er det engang slik at microFourThirds-formatet har et størrelsesforhold på 4:3, dermed passer det ikke helt med skjermforholdet, men likevel bedre enn med 16:9-skjerm.

Den noe rimeligere modellen Olympus E-PL3 har fått en vippbar skjerm, og vi spør oss hvorfor ikke E-P3 har fått det samme. Det ville gjort det enda lettere å ha kontroll på bildene du tar fra forskjellige kreative vinkler. Til Olympus' forsvar kom E-P3 til butikkhyllene før E-PL3, men vi syns fortsatt det er et merkelig valg. Olympus E-P3 er tross alt toppmodellen i PEN-serien og burde dermed hatt vippbar skjerm.

Søker

Tilbake til toppen

Olympus E-P3 har ingen søker, og man må i utgangspunktet benytte skjermen bak på kameraet for å komponere bilder og få oversikt over eksponeringsverdier. Likevel er det mulig å kjøpe en av Olympus sine elektroniske søkere, enten VF-2 eller VF-3. En elektronisk søker gir fotografen en fordel i sterkt sollys, og er et nyttig tilbehør for de som foretrekker å fotografere på den gamle måten. De av dere som har mer erfaring med speilreflekser enn kompaktkameraer, vil være begeistret for denne muligheten.

Siden denne testen tar for seg Olympus E-P3 og ikke tilleggsutstyret, skal vi ikke gå noe særlig inn på det området, men kombinasjonen mellom VF-2 og E-P3 fungerer veldig godt, og gir deg nesten følelsen av å fotografere med et speilreflekskamera. Det er godt å ha andre alternativer enn skjermen, spesielt i veldig sterkt sollys. Men skjermen gjør jobben godt, det må påpekes. Dermed vil valg elektronisk søker eller ikke bli en vurdering basert på egne bruksmessige preferanser. VF-2 passer til både E-PM1, E-PL3 og E-P3. Vårt inntrykk er at den elektroniske søkeren fungerer like bra på alle tre.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan Olympus E-P3 er i praktisk bruk.