Tek.no

Test

Packard Bell EasyNote TM87

29 Jan 2011 09:19Først publisert 6 Sept 2010 16:50
annonse

I dagene fremover vil vi komme med tester av en rekke bærbare datamaskiner med en prislapp på seks tusen kroner, og starter ballet med modellen EasyNote TM87 fra Packard Bell (PB). Dette er en typisk allrounder eller altmuligmodell som egner seg til mye forskjellig bruk, fra vanlige kontorapplikasjoner til videoredigering og spill. 

PB ble kjøpt opp av Acer for et par år siden. Dette førte naturligvis til visse forandringer, men det er fremdeles slik at Packard Bell gjør sin egen greie. De har fokus på livsstil og design, mens Acer konsentrerer seg mer om ytelse på sine egne modeller. Dette er grunnen til at Packard Bell gjerne har en litt mer frisk stil.


Kjappe tekniske data for Packard Bell Easynote TM87:15,6 tommers skjerm - 1366 x 768 piksler
Intel Core i3 350M - 2,27 GHz
640 GB harddisk - 5400 RPM
4 GB minne
Nvidia GeForce GT 320M - 1 GB RAM
Webkamera og mikrofon
Gigabit LAN, 802.11b/g/n WLAN
HDMI og VGA ut
Vekt: 2,5 kg
OS: Windows 7 Home Premium
Pris: ca 6000 kroner
Som nevnt er det ikke stilen det står på for EasyNote TM87. Modellen kommer i flere fargekombinasjoner, med vårt testeksemplar i rødt. Lokk og håndleddstøtte er i matt plast - av typen som ikke tiltrekker seg fingermerker - med svakt bølgede linjer. Rammen rundt skjermen er derimot av den skinnende typen.
Tastaturet har store, kvadratiske taster, noe som ser ut til å være populært for tiden. Et fullt tastatur pluss numerisk del ser kanskje litt kaotisk ut, men det fungerer fint i daglig bruk og er behagelig å skrive på. Det har til og med en egen "sosial tast" rett under av/på-knappen øverst til venstre. Denne starter en egen applikasjon som skal gjøre det enklere å bruke Facebook, YouTube og Flickr.

Pekeplaten under tastaturet har den samme plastoverflaten som resten av håndleddstøtten. Det designtrikset har ikke fungert like bra på alle andre bærbare, men i dette tilfellet er vi godt fornøyd med følsomheten. Platen er av multitouch-typen, noe som vil si at du kan bruke flere fingre for eksempel til å zoome eller bla.

annonse

Byggekvaliteten er som forventet av en bærbar i denne prisklassen - vi blir verken imponerte eller skremte. Det som derimot irriterer oss er at kjøleviftas rotasjoner forplanter seg som små vibrasjoner i chassiset. Disse forsvinner riktignok straks vi legger litt vekt på håndleddstøtten, men er da en indikasjon på at i det minste vårt eksemplar kunne vært litt bedre skrudd sammen.

Typisk for prisklassen er også blanke skjermen i 16:9-format. Denne gjør en helt grei jobb, men har også den labre innsynsvinkelen som er typisk for rimelige paneler.

EasyNote TM87 er utstyrt med to USB-porter og DVD-brenner på høyre side.

Nok en USB på venstre side, sammen med VGA og HDMI, nettverk og lyd inn og ut. Strøminntak lengst bak.

annonse

I tillegg har maskinen minnekortleser i front.

Ytelse og støy

Det finnes godt med bærbare til omtrent 6000 kroner, og konkurransen er stor. For å skille seg ut er det derfor viktig med målbare forskjeller, noe som ofte gir ganske mye PC for pengene. Det produsentene sparer inn på andre ting (som metallchassis, bedre skjerm osv) får du i stedet til gode i form av bedre ytelse - i praksis mer minne, raskere prosessor og bedre grafikkløsning.
I EasyNote har vi fått inn de sedvanlige 4 GB med minne, en Intel Core i3-prosessor og GeForce GT 320M grafikkløsning fra Nvidia. Core i3 har to kjerner og Hyper-threading, noe som gjør at de til en viss grad kan sees på som prosessorer med fire kjerner.

PCMark05, høyere poengsum er bedre:

Her testes datamaskinens forskjellige komponenter. Packard Bell EasyNote TM87 (rød farge) gjør en jevnt over god jobb, og har ingen spesielt svake sider. Likevel ser vi også at det finnes datamaskiner med mer muskler.

Half-Life 2 Lost Coast, høyere FPS er bedre:

I denne testen måles gjennomsnittlig FPS (Frames Per Sekund) for spillet Half-Life 2 Lost Coast (med høye detaljer og 4 x AA og 8 x AF for de spesielt interesserte). EasyNote TM87 holder koken, men er også et stykke unna de beste når det gjelder spillytelse.

Batterilevetid trenger ikke være så veldig viktig for 15-tommere, men det kommer naturligvis an på akkurat hva du har planer om å bruke den til. Innenfor husets fire vegger er det naturligvis ikke spesielt viktig, men straks du tar den med deg på tur vil lav utholdenhet kunne være et problem.

Batterilevetid i timer og minutter, høyere er bedre:

I denne testen måles hvor lenge PC-en holder på batteridrift når den står påslått, men ikke jobber (idle), og når den spiller av video. Her fikk vi to timer og tre kvarter med avspilling, eller litt over fire timer med lett bruk. Blant PC-ene vi her har sammenlignet med ligger EasyNote TM87 verken spesielt godt eller dårlig, men her er marginene uansett ikke spesielt store.

Et annet viktig punkt for mange er viftestøy. Her er EasyNote litt opp og ned - under hard jobbing blir det jo unektelig litt støy, men med tanke på kreftene den bruker har vi da så sannelig også hørt verre. Som uvirksom er den for det meste stillegående, men også da spinner vifta opp av og til. Det gjør den gjerne når du bruker PC-en, selv om du for eksempel bare skal åpne et nettleservindu.

Oppsummering og konklusjon

Med EasyNote TM87 har Packard Bell skrudd sammen en god pakke med fin prosessorytelse og en grafikkløsning som vil la deg kjøre de aller fleste spill - inkludert de de nyere og mer krevende dersom du er villig til å lempe litt på detaljgjengivelse. Tastatur og pekeplate gjør en god jobb, og selv om vi gjerne skulle sett enda bedre batterilevetid (det gjelder vel nesten for alt som går på batterier), gjør den det egentlig helt greit der.


Likevel er det også andre ting vi gjerne skulle hatt litt annerledes. Kvaliteten virker som sagt grei nok, men vibrasjonene i kabinettet trekker litt ned. Vi kunne også ønsket oss litt mer utstyr - på en 15-tommer bør det være grei skuring å få på plass ExpressCard (for kort som gir tilleggsfunksjonalitet) og eSATA. I det minste skulle vi hatt Bluetooth på denne maskinen.
Som vi skal se i løpet de nærmeste dagene, er det nok av interessante modeller i denne prisklassen. Men med sin fargerike og relativt fingermerkefrie fremførelse må vi vel innrømme at Packard Bell EasyNoteTM87 kanskje er en av de stiligste.

Packard Bell EasyNoteTM87

annonse

Les også