Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRazer Seiren

Den er stor, den er dyr, og den lyser grønt

Ja, også tar den opp lyd.

Kristoffer Møllevik

I kampen om klikkene mellom de mange videobloggene, proffe og halvproffe YouTube-kanalene og spill-strømmerne der ute, er god lyd et «møst». Det er også en fordel hvis utstyret ser bra ut på kamera, for i mange av tilfellene inkluderer YouTube-profilene seg selv - og dermed også mikrofonen - i bildet (se for eksempel på den megapopulære svenske Felix Kjellberg aka PewDiePie).

Razer Seiren er nettopp en slik. En enkel, «plug-and-play» USB-mikrofon, som skal gi lyd av profesjonell kvalitet til deg som vil ha det, enten det er for å legge kommentarer på videoer, direktestrømme dataspill eller bare for å kommunisere med vennene dine.

Forholdsvis selvforklarende. Og grønn...

Foran mikrofonen er det to knapper: Et hjul som lar oss justere lyttevolumet, og en mute-knapp. Foto: Kristoffer Møllevik
Under mikrofonen: Utgang for hodetelefoner, mini USB, feste for mikrofonstativ og knapp for å slå av og på logolyset (se toppbildet). Foto: Kristoffer Møllevik

Mikrofonen kobles ganske enkelt til PC-en med USB, og fungerer fint etter at vi har installert «Razer Synaps», et program fra Razer som i tillegg til å tydeligvis ha drivere til utstyret deres, gir deg tilgang til flere innstillinger. Med datamus kan det for eksempel være å velge hvilken knapp som skal gjøre hva.

Inne i mikrofonhuset sitter det tre kondensatormikrofoner som peker i ulike rettninger. Disse kan slås av i fire ulike kombinasjoner, slik at Razer Seiren i praksis gir oss fire forskjellige mikrofonkarakteristikker: Kule-, nyre- og to ulike åttetallskarakteristikker.

På den lille LCD-skjermen kan du se hvilken karakteristikk som er valgt samt opptaks- eller lyttevolum. Foto: Kristoffer Møllevik

Kulekarakteristikk vil si at mikrofonen tar opp like mye fra alle retninger, så hvis dere sitter tre stykker rundt den er det det som gjelder. Åttetall betyr at den plukker opp lyd i to ender, typisk foran og bak, og plukker ikke like mye opp fra sidene. Fint hvis vi er to stykker som deler mikrofon, eller hvis vi vil ha lyden av det vi sier og det foran oss, uten å plukke opp støy fra sidene. Nyrekarakteristikken (også kalt kardioide) er nok den som er mest aktuell for de fleste. Da tar mikrofonen opp lyd av det som skjer foran seg, og mindre av lyden rundt; med andre ord den ideelle innstillingen når vi spiller PC-spill eller leser videokommentarer.

siren16. Foto: Kristoffer Møllevik

Betjeningen på Razer Seiren er enkel. Foran på mikrofonen er det to knapper, en for lyttevolum («V»), og en som demper mikrofonen. Når mikrofonen er dempet (eller mutet), lyser denne knappen rødt, noe som til å begynne med er litt uvant for oss som er vant med at rødt betyr at vi er «på», enten i opptak eller på direkten. Det er en vanesak, og det viktigste er at det er enkelt å dempe mikrofonen ved behov, og at vi tydelig kan se når vi har gjort det.

Under mikrofonen finner vi en USB-tilkobling, inngang for mini-jack for hodetelefoner, mikrofonfeste og en «lysbryter». Sistnevnte slår av det grønne lyset i den store logoen bakpå mikrofonen (den siden som typisk vil være rettet mot kameraet), og slik at vi ikke trenger å ha det der hvis vi ikke vil. Noe vi synes er kjekt, for etter vår mening bryter det radioaktivt, Razer-grønne lyset stygt mot et ellers veldig flott design.

Sammen med den store, potensielt selvlysende logoen på baksiden finner vi to kontrollhjul som lar oss velge mikrofonprofil («P») og mikrofonstyrken, eller opptaksvolum om du vil («G» for «gain»). I motsetning til den ellers så solide metallkonstruksjonen føles disse knappene veldig billige ut, men så er det heller ikke noe det er meningen vi skal herje med heller. LCD-skjermen viser også tydelig hvilken profil vi velger, samt opptaks- og lyttevolum.

God lyd, men få muligheter

Sammenlignet med mikrofonen på Logitech G930 spillheadsetet undertegnede vanligvis spiller med, er lydkvaliteten på Razer Seiren av en helt annen verden. Det er nesten som forskjellen å høre en konsert via telefon, og det å være der selv. I rettferdighetens navn er ikke dette på grunn av at Logitech har dårlige mikrofoner; effekten blir nok den samme uansett hvilket spillheadset med innebygd mikrofon vi hadde sammenlignet den med. De er beregnet på best mulig lyd for minst mulig vekt, siden du skal ha den på hodet. Razer har ikke trengt å ta slike hensyn med Seiren, og har tydeligvis ikke hatt bærbarhet som en prioritet. Faktisk er lydeksemplet de viser på sin egen produktside ganske representativt for kvalitetsforskjellen, så lenge vi sammenligner med en hodetelefonmikrofon.

Vi har testet mikrofonen til stemmebruk; altså for PC-spilling og som potensiell mikrofon for å legge stemme på video. Lyden blir veldig god, men vi skulle gjerne hatt mulighet til å kutte de laveste bassfrekvensene fra rundt 100 Hz og nedover. Det er få blant oss som har så dype stemmer at dette vil påvirke opptaket av dem nevneverdig. Slik det er nå har mikrofonen veldig lett for å plukke opp dunkelyder fra bordet, noe som blir særlig tydelig hvis undertegnede blir litt entusiastisk i trykkingen på sitt mekaniske tastatur (noe man jo lett blir når man spiller Battlefield 4).

Det er dårlig med innstillingsmuligheter... Foto: Skjermdump

Dette er ikke veldig plagsomt når vi bruker mikrofonen til å kommunisere med andre i spillet; bass-rumlingen som disse dunkene forårsaker forsvinner i lydene fra spillet uansett. Men hvis vi hadde brukt mikrofonen til å ta opp stemmen vår mens vi spilte, og så i videoen etterpå hadde senket spill-lyden, ville det blitt mer plagsomt. Selvfølgelig kan vi legge på en EQ og redusere disse frekvensene i etterbehandlingen, men hvis Razer gir oss muligheten til å gjøre det før, er det én ting mindre å tenke på.

Slik det er nå kan vi i Razers programvare velge bitrate og samplerate, noe som sikkert kan være kjekt, men vi hadde foretrukket en skikkelig EQ, eller kanskje noen gøyale lydeffekter. Litt ekstra klang eller en stemmefordreier hadde jo vært morsomt.

Razer skal ha skryt for å ha laget et tilhørende popfilter og en «shock mount». Med et pop-filter kan vi sikre oss enda litt bedre mot utpust-støy (hold hånden din foran munnen og lag «p»-lyden), og shock mounten gjør det mulig å henge mikrofonen fra et mikfrofonstativ, og vil gi ekstra beskyttelse mot for eksempel bordstøyen vi snakket om ovenfor.

Vi liker også veldig godt at mikrofonen har en innebygget hodetelefonforsterker slik at vi kan høre opptakslyden uten forsinkelse. Det hjelper oss å unngå ulyder som håndstøy (som kan oppstå hvis du flytter mikrofonen når den står på), tidligere nevnte bordstøy, eller andre ønskede lyder som smatting og pipebuser. Dukker det opp en ulyd kan vi høre det med en gang, i stedet for å oppdage det når vi ser gjennom opptaket. Et annet pluss er at siden vi hører oss selv, unngår vi at vi ubevisst begynner å snakke veldig høyt, som man gjerne gjør når man ikke hører sin egen stemme. Det kan være til stor glede for de du deler tak med.

Konklusjon: Den er stor, den er dyr, men vi får valuta for pengene

Til en norsk utsalgspris på 1645 kroner er dette langt fra den billigste mikrofonen du får kjøpt, og hvis du ikke skal bruke den til video ville ikke vi synes at det var verdt det. Vi mener, skulle du brukt den bare for å kommunisere med dem du spiller med, er det jo de andre - og ikke du - som nyter godt av at du har lettet lommeboken for nesten to høvdinger. Eventuelt kunne det bli en fin, om enn litt dyr gave til noen du spiller mye med som ikke har så god mikrofon.

Skal du ha en god og brukervennlig mikrofon til YouTube-kanalen din eller lignende? Da er Razer Seiren et godt valg. Foto: Kristoffer Møllevik

Lydkvaliteten er utmerket, og helt på høyde med den store USB-mikrofonen Blue Yeti vi har testet tidligere. Det er ikke noe vi ville tatt med i studio for å spilt inn musikk; til syvende og sist er dette en brukervennlig spill- og videomikrofon, men innen det segmentet må du nok lete lenge etter bedre lydkvalitet. At den ser såpass bra ut gjør også at vi kan la den stå fremme uten dårlig samvittighet. Så lenge det radioaktivt grønne Razer-lyset ikke står på, blir den i grunn en ganske anonym del av datapulten.

Finner du billigere mikrofoner? Ja, tidligere nevnte Blue Yeti gir omtrent samme muligheter og lydkvalitet, og koster noen hundrelapper mindre. Finner du mikrofoner med bedre lydkvalitet? Garantert, men da koster det mer også. Like brukervennlige blir de nok heller ikke. Med Seiren synes vi Razer har klart å balansere lydkvalitet, design og brukervennlighet på en god måte. Hvis det er viktige faktorer for deg, og budsjettet ditt er på nesten 2000 kroner, ja, da er Razer Seiren et godt valg.

Hvis du heller vil ha mikrofonen innebygd i headsettet, anbefaler vi deg å ta en titt på vår test av Sennheisers G4me One og G4me Zero »

8
Meget bra
sitatBedre kombinasjon av brukervennlighet, design og lydkvalitet skal du lete lenge etter.

Fordeler

 • +
  God lydkvalitet
 • +
  Innebygget hodetelefonforsterker
 • +
  God, brukervennlig betjening
 • +
  Mulighet for pop-filter og shock-mount
 • +
  Pent design

Ting å tenke på

 • Mangler høypassfilter
 • Svært få muligheter i programvaren
 • Programvaren krever at du registrer deg
annonse
Razer SeirenI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
På lager
Ikke på lager
annonse