Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestReviveaphone Splash

Slik gjorde vi mobiltelefonen vannavstøtende

Nanobelegg får vannet til å prelle av.

Kurt Lekanger, Tek.no

For en stund siden testet vi et middel som skal gjøre det mulig å i mange tilfeller redde mobiltelefoner som har blitt utsatt for vann. Produsenten, Reviveaphone, har nå kommet med et annet middel som skal redusere risikoen for at telefonen blir vannskadet i det hele tatt. Middelet kalles Reviveaphone Splash og gjør ikke mobiltelefonen vanntett, men vannavstøtende.

Reviveaphone Splash lar deg selv påføre såkalt «nanocoating» på telefonen din – et mikroskopisk «hydrofobisk» belegg som gjør at vann preller av.

Blant annet Motorola har hatt mobiltelefoner som har vært behandlet med vannavstøtende nanobelegg fra fabrikken. Deres nye Motorola Nexus 6-modell skal være en av telefonene som er behandlet med et slikt vannavstøtende belegg.

Reviveaphone Splash kommer på en liten sprayflaske som holder til én behandling. Det følger også med en liten mikrofiberklut. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Mister ikke garantien

Flere selskaper tilbyr nanocoating av mobiltelefoner, men krever at du sender inn telefonen til dem. For eksempel kan selskapet Liquipel vannbeskytte telefonen ved å plassere den i et vakuumkammer hvor så en flytende Liquipel-væske gjøres om til gass som går inn i alle kriker og kroker av telefonen – også på innsiden. Fordelen er at det skal gi en bedre beskyttelse enn om man bare behandler utsiden av telefonen. Men siden innsiden av telefonen behandles kan du risikere at telefonprodusenten vil hevde at garantien ikke gjelder lenger, selv om Liquipel sier at det ikke bør påvirke garantien.

Reviveaphone Splash påføres som sagt kun på utsiden av telefonen. Middelet kommer på en liten sprayflaske som inneholder nok til å behandle én telefon.

Det å påføre middelet er en litt omstendelig prosess, og det anbefales at du går ganske grundig til verks. Du starter med å pusse telefonen med den medfølgende mikrofiberkluten. Deretter sprayer du Splash over alle åpninger i telefonen, som hodetelefonutganger, mikrofon, høyttaler og knapper. Så gnir du med mikrofiberkluten, før du gjentar prosessen. Til slutt sprayer du litt av oppløsningen direkte på kluten og gnir over skjermen. Oppløsningen tørker nesten umiddelbart når den treffer telefonen, så det er viktig å gni over raskt med kluten for at det ikke skal bli flekker. Det gjelder spesielt skjermen. Skulle det bli flekker går det imidlertid bort ved å ta litt av oppløsningen på kluten og gni over.

Virker det?

Det vannavstøtende belegget lager ifølge produsenten en hinne som er 1000 ganger tynnere enn et menneskehår, og det skal holde i rundt ett år før du bør behandle telefonen på nytt. Belegget skal ikke være giftig eller miljøskadelig på noen måte.

Belegget får vann til å prelle av, men gjør ikke telefonen vanntett. Mister du den i en vanndam er det dermed ikke sikkert at behandlingen er til særlig nytte. Men siden vannet preller av, reduserer du risikoen for at vann kommer inn i telefonen om det skulle komme en regnskur eller du er uheldig og søler på telefonen.

I samråd med produsenten tok vi sjansen på å skylle en Reviveaphone Splash-behandlet iPhone 5S raskt under springen for å se om vannbeskyttelsen... eh... holdt vann. Vannet så ut til å prelle av som på en nypolert bil, og en uke etter mishandlingen ser telefonen ut til å fungere like godt. Det å bevisst utsette telefonen for vann på denne måten er imidlertid noe produsenten fraråder.

Prisen på produktet er 295 kroner, og distributør i Norge er RTFM AS. Det skal komme i norske butikker blir vi fortalt, og kan også kjøpes via Reviveaphones nettsider.

Har du problemer med telefonen? Vi har laget en oversikt over mobilverksteder som fikser telefonen på timen »

Få også med deg vår test av Reviveaphone:
Dette vidundermiddelet skal redde en vannskadet mobil – men virker det? »

annonse