Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Samsung UE55D8005

Ekstremt tynn ramme.

Test: Samsung UE55D8005

Hvordan en flatskjerm tar seg ut i stua er ikke uvesentlig for mange, og i flere tilfeller avgjørende for valg av ny TV. En kjedelig anonym skjerm passer nødvendigvis ikke inn en moderne stue.

Da vi testet fjorårets 8000-serie fra Samsung kom denne som et friskt pust med en ramme laget i børstet aluminium. Samtidig var bildekvaliteten på skjermen jevnt over god.

Nå har vi testet årets 8000-serie fra Samsung, UE55D8005. Selskapet har med denne nye modellen tatt mange steg videre når det kommer til design. For her får du kvalitet over hele fjøla, pakket inn i et skikkelig lekkert ytre – selv om prisen er litt i stiveste laget.

Ekstremt smale rammer

Ut av esken er det slående hvor smale rammene på den nye 8000-serien har blitt. For fjorårets UE46C8705 er fortsatt blant de slankere TV-ene på markedet, men sammenlignet med den nye D8005 er fjorårets modell rent overvektig.

Meget tynn ramme.

Rammen på D8005 måler rett i underkant av en centimeter totalt. De første fem millimeterne er en rett flate foran på skjermen, mens de siste fem bretter seg bakover mot siden av TV-en. Dermed virker skjermen enda smalere enn hva den faktisk er. Det er brukt aluminiumsfinish i rammen og den er kun tykkere der logoen, belyst i hvit lys, setter en skikkelig prikk over i-en.

Logoen er gjør rammen noe tykkere

Foten er tilsynelatende den samme som ble brukt på både 7000- og 8000-serien i fjor, og gjør på ingen måte skam på årets modell. For vi syns fortsatt den er blant de stiligste variantene på markedet, med sin originale utforming. Foten har fire ben som alle har en blank, krommet overflate.

Skjermen er heller ikke tykk.

En ting som trekker ned er at skjermen ikke står rett med denne foten. En rask måling med linjalen viser at det skiller over to centimeter på høyre og venstre side, der skjermen heller nedover mot den siden der alle tilkoblingene sitter på baksiden (høyre side). Dette skyldes ifølge Samsung vårt testeksemplars røffe behandling til og fra messer og diverse testbenker den siste tiden, og de forsikrer samtidig om at modellen du kjøper vil være helt rett.

Menyer og tilkoblinger

Mer interaktiv

TV-en er for lengst blitt mer enn bare en fremviser av direktesendte programmer og filmer. Samsungs nye 8000-serie har fått mange nye muligheter når du kobler skjermen til internett.

Du kan laste ned apps fra Samsungs nye applikasjonsbutikk, som for eksempel spill eller programmer for bruk mot sosiale medier. Menyene til innstillingene har blitt annerledes, og vi opplever disse som mer oversiktlige enn fjorårets menyer fra selskapet.

Ny meny

D8005 har også DLNA-støtte og via funksjonen All Share kan du enkelt hente opp bilder, video eller musikk fra mobiltelefonen din. Du har også de samme mulighetene til å hente opp innhold fra ditt lokale hjemmenettverk.

Nye Smart Hub

Liker du å holde deg oppdatert på hva dine venner gjør via Facebook eller Twitter. Enten kan du gå inn via appene eller bruke den nye funksjonen Social TV, hvor du får opp en rute der TV-programmet du ser på vises på venstre side, samtidig som Facebook-oppdateringene kommer rullende inn på høyre side av skjermen.

Det finnes flere TV-modeller som har en nettleser innebygget, men det som er spesielt med D8005s variant har også støtte for flash. Dette gir deg mulighet å surfe på sider med for eksempel flashbasert videoinnhold. Allikevel blir nettleseren for treg i bruk, og selv med rask oppkobling går surfingen veldig i rykk og napp.

Tilkoblingene på siden

Tilkoblinger

En av de tingene vi trakk fjorårets 8000-serie for, var mangelen på Wi-Fi-støtte innebygget. Ønsket du å bruke denne modellen trådløst, måtte du kjøpe en dongel som ekstrautstyr. På D8005 har Wi-Fi blitt innebygget. Dermed slipper du etter vår mening å kjøpe unødvendig ekstra utstyr, som burde være standard på alle flatskjermer i denne prisklassen. Du har også mulighet for å bruke kabel dersom du ønsker det.

Her kan du koble til både parabol, kabel eller digitalt bakkenett.

Du kan bruke D80005 som dekoder og kan enten koble skjermen til det digitale bakkenettet, kabel eller parabol. Henger du på en ekstern harddisk eller en stor minnepinne via USB-porten, kan du også bruke skjermen som opptaker. Samsung har en egen elektroniske programguide (EPG), og denne er etter vår mening oversiktlig og grei i bruk. Det eneste du trenger i tillegg er et programkort og en godkjent kortleser fra din TV-leverandør, som du setter inn bak på skjermen.

Overgangene som følger med.

Samsung D8005 har fire HDMI-kontakter, tre USB og to Scart-muligheter. For å kunne koble til en Scart må du bruke en av overgangene som følger med, for selve skjermen er så tynn at det ikke er plass til en stor Scart-inngang på baksiden.

Til D8005 kan du også koble utstyr med RGB eller komponent. Også her bruker du tilsvarende overgang som til Scart-en, bare med en mindre jackplugg i andre enden.

Originalfjernkontrollen som medfølger.

"iPhone-fjernkontroll"

Fjernkontrollen som ligger med i esken har ikke noe spesiell spennende design, men har et par praktiske funksjoner som for eksempel opplyste taster. Det er kjekt å ha når du skal justere noe i mørket.

Ønsker du derimot en fjernkontroll som er mer avansert har du et par alternativer.

RMC30D1

Senere i år kommer Samsung med en ny fjernkontroll med berøringsskjerm, RMC30D1. Vi har fått tafset litt på den tidlig utgave. Designen på kontrollen minner veldig om Apples iPhone 3GS. Med den tre tommer store fargeskjermen har du de samme funksjonene som med originalfjernkontrollen, men i tillegg kan du også få frem et fullverdig tastatur ved hjelp av berøringsskjermen. Et slikt tastatur er et must når du skal bruke appsene aktivt.

Blir skjermen litt for liten og du samtidig ønsker et enda mer avansert alternativ kan du enten bruke en Samsung Galaxy S II eller et av selskapets nettbrett. Last ned fjernkontrollapplikasjonen gratis fra Samsung Apps og vips så har du samme type fjernkontroll. Bare enda mer avansert.

Lyd- og bildekvalitet.

Lyd og bilde

Ut av esken er ikke bildeinnstilling fra fabrikken imponerende. Spesielt fargene er for kalde, med et distinkt blåstikk. Men etter å ha kalibrert skjermen og riktig instilt hvitbalansen, tilbyr D8005 deg knakende bra bildekvalitet. Det beste vi har sett fra en kant-LED-TV hittil.

Hvitbalansen justerte vi som følgende:

  • Rød minus: 26
  • Grønn minus: 24
  • Blå minus: 22
  • Rød pluss: 31
  • Grønn pluss: 22
  • Blå pluss: 18

Bakgrunnbelysningen satt vi til 8, kontrasten på 94, lysstyrken til 44, gamma til -1 og fargene til 50.

Vi slo også av funksjonene; Eco, Dynamisk kontrast, Digital støyfilter, MPEG støyfilter, Film og Svart tone. I tillegg satt vi Hudtonene til 0 og slo på LED Motion Pluss.

Fjorårets 8705-modell var generelt bra, men med D8005 får du en bildekvalitet som er flere hakk bedre på alle områder.

Sortnivået har blitt kraftig forbedret, selv om den ikke når helt opp til Philips' toppmodell 9705, som har direkte-LED, er forskjellen marginal. Skarpheten i bildet er også meget god, tett oppunder hva Philips-en gjengir.

Blant annet har 3D-funksjonen fått en ny vår, og problemene med crosstalk og trege bevegelser i bildet har blitt kraftig forbedret på D8005. I enkelte tilfeller kan vi se antydning til at bilde oppleves litt dobbelt, men jevnt over er det meget bra 3D-kvalitet som leveres. Du får også en bedre dybdefølelse enn tidligere.

Det følger kun med et par aktive 3D-briller når du kjøper D8005.

D8005 takler vanlige SD-sendinger bra fra dekoderen men våkner virkelig til liv når du gir den HD-kvalitet å tygge på.

Med så tynne rammer skulle man tro at det ikke var plass til lyd. Vi ble overrasket over kvaliteten på lyden, som på ingen måte var så tam som vi fryktet. Både bassen og mellomtonen er nokså spe, mens diskanten er klar og tydelig, uten at den blir for skarp. Lyden er altså helt grei så lenge du ikke skal se film.

Konklusjon

Design har Samsung lenge hatt bra tak på, men den nye 8000-serien er det beste vi har sett fra selskapet. Rammen rundt skjermen er kun en centimeter tykk og er laget i aluminium. Nedre del av rammen er litt tykkere, for der sitter logoen til Samsung, som lyser hvit og tilfører totalinntrykket det lille ekstra.

Men selv med den smekre designen har ikke Samsung latt bildekvaliteten komme andre rekke. For D8005 er den beste LCD-skjermen med Edge-LED vi har testet til nå. Sortnivået har blitt meget bra, samtidig som både farger og skarphet gjengis presist. Dog trenger hvitbalansen litt justering etter vår mening, for bildet er litt for blå i fargene ut av esken. Denne kan du selv justere via menyen. Les mer omhvilke innstillinger vi brukte på side tre av testen.

3D-funksjonen på D8005 har blitt mye bedre kontra hva den var på fjorårets UE46C8705. Spesielt har problemene med at 3D-bildene oppleves doble, også kalt crosstalk, blitt kraftig redusert, selv om vi ved enkelte tilfeller så spor av det fortsatt. Også dybdefølelsen har blitt mye bedre, og styrker dermed 3D-følelsen når du ser film med brillene på.

Menyene har blitt enklere og mer logiske i bruk på D8005, som også fått mange flere interaktive muligheter. Du kan installere applikasjoner direkte på TV-en og det er også lagt mer vekt på sosiale medier. Blant annet kan du se programmet ditt på den ene siden av skjermen samtidig som oppdateringene fra Facebook vises på den andre siden.

Er du ute etter en design-TV, er Samsung UE55D8005 den stiligste skjermen på markedet akkurat nå. I hvert fall til prisen. Men det er ikke bare et smekkert ytre som er gjennomført. Bildekvaliteten er også imponerende bra og er dermed et Anbefalt produkt-stempel verdig.

Finn beste pris på Samsung UE55D8005 her

+ Råstilig design
+ Meget bra bildekvalitet, spesielt i HD
+ Mange interaktive muligheter
+ Beste sortnivå vi har sett på en Edge-LED


- Stiv pris
- Kun en 3D-brille med i esken
- Treg nettleser

Sjekk også ut

Er du ute etter en god 3D-skjerm, men heller ønsker plasma i stedet for LCD, bør du se nærmere på vår test av Panasonic TX-P50GT30. Her får du en knallgod 3D-plasma til rundt 16 000 kroner.

annonse